Două zile de streetball în Piața Libertății

Iubitorii de streetball din Timișoara vor avea parte și în acest an de un turneu cu participare internațională. De această dată este vorba de două zile de competiție, iar turneul face parte din circuitul național organizat de Sport Arena Streetball. La feminin sunt înscrise naționalele României și a Serbiei, care au venit și anul trecut la concursul de la Timișoara, în timp ce la masculin s-au înscris și echipe sârbești și una din Cehia. Primele meciuri sunt programate sâmbătă de la ora 10 în Piața Libertății, iar finalele de la categoria Open se vor jucă duminică spre seară. Baschetul 3 la 3 a fost inclus în această vară între sporturile olimpice și va fi prezent  la Jocurile Olimpice în 2020.

Naționalele feminine de 3 la 3 ale României și Serbiei se vor întâlni și în acest an la Timișoara. La turneul de o zi de anul trecut s-au întâlnit și în finală

Printre organizatorii turneului Euromaster B&T Streetball Timișoara se numără și Bogdan Popescu. Campionul european de la prima ediție a întrecerii continentale de 3 la 3 se va ocupa doar de partea organizatorică, fără a juca la vreo categorie. „Am avut o idee să aducem baschetul 3 la 3 în Timișoara și, cu ajutorul unor oameni extraordinari și cu ajutorul autorităților locale, am putut să facem acest lucru. Mă bucur foarte mult că am reușit să facem acest lucru. A fost o muncă incredibil de grea la care nu m-am așteptat. Sperăm că va ieși cum ne dorim. Mi-aș dori ca acest eveniment să fie unul anual, nu un an și doar atât”, a spus Bogdan Popescu despre turneul din Piața Libertății. În orașul de pe Bega au fost diverse competiții de streetball de-a lungul timpului. Anul trecut s-a organizat un concurs de ziua orașului, câștigat de echipe din Serbia, atât la feminin, cât și la masculin. La feminin a fost vorba de naționala de 3 la 3 care a învins în finală echipa din care făceau parte Andra Haas și Anca Șipoș, care au câștigat după o lună argintul la europeanul găzduit  de capitală. Cele două sunt înscrise și în acest an și vor face echipă (Ra Devils) cu Ancuța Stoenescu și Andra Ionescu. „Anul trecut a fost un turneu pus la punct de un foarte bun prieten al nostru, dar nu a fost  în turul României organizat de Sport Arena. Este ca un circuit piramidal. Învingătoarele de la turneul open se califică la București Challenger care are premii în valoare de 10.000 de dolari. Câștigătoarea acelui turneu se califică mai departe la World Tour”, a adăugat Bogdan Popescu.

Acesta va fi primul turneu organizat  de Sport Arena Streetball la Timișoara. „Sport Arena Streetball vine pentru prima oară în Timișoara cu circuitul național de baschet 3 la 3 și ne bucură faptul că Bogdan a crezut în ideea asta. Cu siguranță vom încerca să continuăm, așa cum am făcut-o și până acum, popularizarea acestei discipline pentru că este un mod care atrage tinerii către sport prin simplul fapt că terenul de baschet merge la ei și nu sunt ei nevoiți să vină undeva, într-o locație bine stabilită. Logistica noastră ne permite să punem un teren de baschet aproape oriunde există o suprafață plană astfel încât mergem cu evenimentele noastre în centrul orașului, acolo unde au o vizibilitate foarte mare. Sperăm să nu fie un eveniment unic, să aibă o continuitate, să putem crea o tradiție în Timișoara și în baschetul 3 la 3. Contează foarte mult și implicarea publicului. O să avem concursuri pentru spectatori. Am reușit să aducem naționala feminină a Serbiei care la ultimul european a ajuns în sferturi”, a spus și Adrian Popa, din partea celor de la Sport Arena. Naționala Serbiei, din care fac parte Biljana Pesovic și Jelena Maksimovic (jucătoare care au jucat la Timișoara la echipa din Liga Națională) a fost învinsă în sferturile de la europene de viitoarea campioană, Rusia. România, în formula Haas, Șipoș, Mărginean, Ursu, a avut o grupă grea și a fost învinsă de Ungaria (campioana en-titre) și Elveția. Biljana Pesovic a fost pe trei la concursul de aruncări de 3 puncte, fiind depășită de doi băieți.

44 de echipe apar înscrise pe pagina dedicată turneului de pe site-ul 3x3planet. Inițial trebuia să fie patru categorii la masculin și patru la feminin: U14, U18, open și +35. La feminin vor fi, până la urmă două: U14 și open. Trei echipe sunt înscrise la sub 14 ani și vor juca fiecare cu fiecare. Meciurile din grupa acestei categorii sunt programate duminică dimineață, de la 10:20, 10:40, respectiv 11. Primele două vor juca finala programată duminică la 16:30.

La open feminin vor fi șase echipe. Inițial s-au înscris trei la această categorie și trei la U18. Până la urmă au fost comasate în aceeași categorie și vor fi două grupe de câte trei echipe. Meciurile din grupa A sunt programate sâmbătă de la 12, 13 și 13:40. În această grupă a fost repartizată echipa Ra Devils cu timișorencele Ancuța Stoenescu și Andra Haas în componență, fiind echipa națională a României. În grupă mai sunt două formații care s-au înscris inițial la U18. Partidele din grupa B sunt programate în a doua sesiune de sâmbătă, la 18:40, 19:40, respectiv 20:20. În această grupă este repartizată naționala feminină de 3 la 3 a Serbiei. În grupa B mai este o echipă de junioare de la CSS Bega și o formație cu foste jucătoare timișorene, alături de care este Adina Pop. Primele două din fiecare grupă se califică în semifinale unde se joacă în cruce. Semifinalele sunt programate duminică de la ora 12, iar finala de la 18:50.

La masculin s-au înscris echipe la toate cele patru categorii. La U14 cele șase echipe au fost împărțite în două grupe, ca la open feminin. Primul meci al acestei categorii este programat sâmbătă de la 10:40, iar ultimul din grupă începe la ora 13:20. Duminică de la 11 și 11:20 se vor juca semifinalele, iar finala de la ora 16:50. Echipele înscrise la U18 masculin vor deschide turneul, având primele meciuri programate sâmbătă de la ora 10. Ultimul meci din faza grupelor categoriei este programat de la ora 13:40. 11 echipe sunt înscrise la această categorie și au fost repartizate în trei grupe, una de trei echipe (grupa A) și două de patru. În semifinale se califică prima clasată din grupele A și B. Câștigătoarea grupei C și echipele clasate pe locul doi în grupe se vor lupta în sferturi pentru celelalte locuri din semifinale. Sferturile sunt programate duminică de la 10 și 10:20. Semifinalele se vor juca la 11:40, iar finala de la 18:30. Cele mai puține echipe s-au înscris la +35 masculin, două. Acestea se vor întâlni duminică de la ora 17:30.

Cele ma multe echipe sunt înscrise la open masculin: 16. Acestea au fost împărțite în patru grupe de câte 4. Meciurile acestei categorii încep sâmbătă de la ora 16, iar ultimele meciuri din grupă vor fi de la ora 20. Printre participanți sunt și George Toth (a câștigat în sezonul trecut Liga Națională și Cupa României cu U BT Cluj, la baschetul 5 la 5,) sau Vlad Szekely (un alt timișorean fost campion național la juniori). Primele două clasate avansează în sferturi (încep duminică la 14:30). Semifinalele sunt programte de la 17:50 și 18:10. Finala băieților va închide turneul duminică de la ora 19:30 (dacă nu se decalează programul). Câștigătorii categoriei opem masculin vor primi 4.500 de lei. Este singurul premiu în bani oferit la acest turneu. Celelalte câștigătoare vor primi diverse premii și puncte. Programul complet poate fi accesat aici.

În această vară, baschetul 3 la 3 a primit statut de sport olimpic și va fi prezent la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 2 = trei

 


Ultimele articole din categoria Baschet: