Dragan Petricevic: „Acest turneu final reprezintă o sărbătoare a baschetului românesc ”. Dalibor Persic: „Mergem acolo să-i învingem, dacă ni se oferă această șansă”

BC Timișoara va lupta pentru Cupa României în Final Four la Pitești, care se va disputa pe 2 și 3 aprilie. Alb-violeții vor întâlni joi gazda turneului, în penultimul act, cealaltă semifinală opunându-le pe CSU Atlassib Sibiu și BC Mureș Târgu Mureș. Din tabăra timișorenilor, Dragan Petricevic și Dalibor Persic au prefațat turneul final.

IMG_1059Formația timișoreană s-a calificat la al 6-lea Final Four în ultimele nouă ediții. La precedentele cinci apariții, „leii” au câștigat Cupa în 2010 și au jucat alte trei finale ale competiției în 2007, 2008 și 2012. Ultimul Final Four la care s-au calificat alb-violeții a fost cel din 2013 și s-a disputat chiar la Timișoara. Gazdele au pierdut în semifinală cu viitoarea câștigătoare a trofeului, după care s-au impus în finala mică. Antrenorul lui BC Timișoara, Dragan Petricevic, a explicat care sunt aspectele ce fac diferența între turneele finale ale competiției eliminatorii. În primul rând, în afară de anii 2007 și 2008 când s-a desfășurat de două ori consecutiv în același oraș, la Ploiești, de fiecare dată s-a schimbat orașul. Schimbare de oraș, de echipe, de adversari în semifinală, din cauza asta e diferit. Alt public, alți jucători, nu sunt multe echipe care au păstrat mulți jucători față de sezonul trecut. Nici noi, nici celelalte, nu există mai nimic ce seamănă cu ce a fost. Diferă mult, dar bucuria pentru faptul că pentru a 6-a oară suntem la acest turneu final. De data aceasta, și-n ultimii ani de zile, are cu totul altă greutate acest turneu  final. Eu îmi amintesc în 2007-2008, nu știa nici mama că suntem la turneul final. Nu erau transmisiuni, nu era publicul atât de mult. Nu a fost această reverie, această emulație, aglomerație a intereselor publicului, mass-mediei, cum este acum”, a declarat Dragan Petricevic. „Acum totuși acest turneu final reprezintă o sărbătoare a baschetului românesc. Echipele care s-au calificat au meritat, nu înseamnă că mereu cele mai bune după clasamentul din campionat se califică și la turneul final. De multe ori s-au răsturnat toate calculele și au câștigat echipe despre care nimeni nu credea înainte de competiție că au vreo șansă. Cu siguranță noi suntem foarte, foarte bucuroși că, după ceva timp, cel puțin în ceea ce privește Cupa am ajuns în careul de ași în acest an, avem de jucat și în play-off și acolo vom încerca să facem ceea ce putem”, a adăugat Petricevic.

În ultimii ani formația care a întâlnit gazda competiției în semifinală a câștigat trofeul. Antrenorul timișorenilor vede BCMU Pitești ca faorită la turneul pe care îl organizează. „Într-adevăr gazda nu a câștigat un turneu final de 4-5 ani. Și-n 2010, când am câștigat noi, Mediașul era considerată echipa gazdă, deși s-a jucat la Sibiu. După părerea mea, echipa gazdă este principala favorită la câștigarea acestei competiții, prin forma sportivă arătată-n ultima perioadă și prin faptul că joacă acasă. Nu sunt vorbe ca să punem noi presiune pe cineva. Presiune simțim toți acum, să fim cinstiți. De ce să nu simțim și noi presiune, toată lumea simte presiune. Pentru toate celelalte echipe meciurile de la Pitești sunt o șansă. Pentru BCMU Pitești, și de aia a și vrut să organizeze, reprezintă prima șansă de a câștiga acest trofeu, dar noi mergem să jucăm un baschet bun, un baschet deschis. Meciurile nu seamănă niciodată unul cu celălalt. La fel de bine cum în campionat am pierdut în deplasare la Pitești și acum putem să și învingem. Important e să fim sănătoși, optimiști și pozitivi până atunci”, a mai spus antrenorul timișorenilor, care în acest moment are întreg lotul la dispoziție pentru cele două dispute.

Dragan Petricevic a vorbit și despre importanța unui trofeu. „Un trofeu contează oricând, nu doar pentru sezonul ăsta, ci pentru orice sezon. Oricând un trofeu înseamnă, mai ales într-un oraș ca și Timișoara care e dornică de trofee. E dornică de trofee la sporturi colective în afară de rugby, pentru că rugby-ul ne-a obișnuit cu trofee în ultimii câțiva ani de zile. Dar în ceea ce privește situația echipelor din sală, mai mult ca sigur, publicul timișorean, indiferent că nu mai vine în numărul în care venea înainte și nu mai este entuziasmat cum era acum câțiva ani de zile, eu sunt convins că toată Timișoara dorește și se așteaptă. Eu am rămas surprins de numărul de felicitări și de mesaje după meciul din sferturi, ceea ce înseamnă că Timișoara dorește un rezultat bun și pentru noi asta ar însemna mult mai mult să aducem acest trofeu, indiferent de cum e sezonul. Oricând ai posibilitatea să joci pentru un trofeu trebuie să mergi să-l câștigi și să crezi în șansa ta, iar noi suntem pregătiți să credem în șansa noastră. Așteptările sunt, în orice caz, mereu multe. Posibilitățile uneori sunt limitate, uneori ne și autodepășim, vom vedea la ora meciului dacă ne vom autodepăși sau vom avea un meci prost. Pot să vă spun că orice scenariu este posibil. Am încredere în echipă și aș dori ca și Timișoara să aibă încredere în această echipă joi și, de ce nu, după aceea și vineri în finală dacă ajungem acolo”, a adăugat Petricevic.

Tehnicianul alb-violeților a amintit de programul încărcat din ultima lună și cât de greu este pentru echipă să treacă de la un adversar la altul în doar câteva zile. „Eu le voi da, împreună cu antrenorul secund, niște parametrii, le vom da niște idei. Cu siguranță vom prezenta modul de joc, sisteme de joc ale celor de la Pitești, dar aici foarte mult depinde de reacția umană într-un moment. Nu e vorba numai de Pitești. Noi atât de mult jucăm în ultima perioadă, spun sincer, de mi-a devenit mie greu să mă resetez de la un meci să trec la scouting pentru meciul următor pentru că echipele diferă, adversarii diferă, jucătorii valoric individual diferă. O să căutăm și noi niște soluții am reușit destul de bine la meciul din campionat de aici. Nu seamănă nici un meci cu celălalt dar am să caut variante, la fel ca și antrenorul Piteștiului, dar aici depinde foarte mult de forma zilei respective, de inspirația individuală a unor jucători și de energie, de gradul de încredere pe care o să-l aibă ei când pășesc pe teren”.

IMG_6289

Dalibor Persic la partida din campionat dintre BC Timișoara și BCMU Pitești

La final, antrenorul lui BC Timișoara a făcut pe traducătorul pentru elevul său Dalibor Persic. Bosniacul a spus despre turneul final al Cupei: „Jucăm cu echipa gazdă dar ne pregătim cum ne-am pregătit pentru fiecare meci până acum. Nu facem nici o diferență între importanța meciurilor din Cupă și importanța meciurilor din campionat. Am jucat până acum două meciuri cu această echipă. Acolo am fost destul de aproape cu scorul final. Deși pe parcursul jocului au condus și ei, aici am câștigat. Asta înseamnă că putem să jucăm, cunoaștem și punctele forte, și punctele mai slabe, la fel cum le cunosc și ei pe ale noastre. Bineînțeles, mergem acolo să-i învingem dacă ni se oferă această șansă pe care o facem singuri, în primul rând”, a declarat Dalibor Persic. Cele două echipe și-au împărțit victoriile în această ediție a Ligii Naționale, fiecare câștigând pe teren propriu. În tur, BCMU Pitești s-a impus cu 74-70, iar returul le-a revenit timișorenilor cu 88-79.

BC Timișoara joacă în a doua semifinală a Cupei României cu BCMU Pitești joi de la ora 19:45. Primul meci al turneului se va juca joi de la ora 17:15 între CSU Atlassib Sibiu și BC Mureș Târgu Mureș. Finala mică este programată vineri 3 aprilie de la ora 15:30, iar finala mare de la ora 18.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× cinci = 10

 


Ultimele articole din categoria Baschet: