Drumul spre EuroBasket 2015. Rezultatele meciurilor de pregătire din prima parte a lunii mai

Naționalele calificate la EuroBasket Women 2015 se află în plină perioadă de pregătire. Unele echipe au optat pentru două partide consecutive cu același adversar, în timp ce alte formații au ales turnee de pregătire. Unii selecționeri au combinat cele două variante, iar alții au început pregătirea cu formații de club sau selecționate inferioare a naționalei pe care o conduc. Vă prezentăm rezultatele înregistrate până acum în meciurile amicale disputate în luna mai.

Romania

Adina Stoiedin la meciul doi cu Moldova de la Galați. Sursa foto: www.facebook.com/frbaschet

România a jucat până acum două partide amicale cu Moldova în această perioadă de pregătire, pe 9 și 10 mai. Victoriile cu 113-22 (31-3, 35-5, 17-8, 30-6) și 119-16 (32-5, 25-2, 33-7 și 29-2) arată diferența dintre cele două formații, cu antrenorii tricolorelor folosind aceste meciuri pentru a obișnui echipa cu diverse formule de joc. În prima dintre cele două partide Adina Stoiedin a fost cea mai bună marcatoare cu 26 de puncte, urmată de Elisabeth Pavel cu 18 puncte, Andreea Olah 13 puncte, Florina Pașcalău 12 puncte, Gabriela Irimia 9, Romina Filip 8, Sonia Ursu 6, Anca Șipoș 6, Annemarie Părău 6, Cristiana Cutaș 4, Gabriela Cursaru 3 și Anca Stoenescu 2.

După stagiile de pregătire de la Cheile Grădiștei-Fundata și Galați, naționala României s-a mutat la București pentru un stagiu de zece zile. Gabriela Mărginean și Cristina Bigică, absente motivate de la reunirea lotului, se vor alătura și ele echipei începând cu pregătirea din capitală. Aici tricolorele vor avea parte de patru partide amicale: două cu fosta campioană a Africii, Senegal, pe 19 și 20 mai, respectiv două partide cu Italia, locul 8 la ultima ediție a EuroBasket Women, pe 21 și 23 mai. La finalul lunii, între 28 și 30 mai România va juca la un turneu în Belarus, alături de gazde urmând să mai întâlnească Rusia și Ucraina, una din formațiile pe care o va întâlni și la întrecerea continentală. Reamintim că naționala țării noastre va juca în grupa A la EuroBasket Women 2015 cu Muntenegru, Ucraina, Franța și Cehia.

Rezultatele adversarelor tricolorelor

Muntenegru, una din adversarele României în grupa A, alături de vecinele din Serbia au deschis seria meciurilor de verificare în această lună pe 5 și 6 mai la Zlatibor, locul de pregătire al sârboaicelor. Cele două formații și-au împărțit victoriile în dubla dispută. Muntenegrencele s-au impus în prima partidă cu 61-56, în timp ce sârboaicele au câștigat-o pe a doua cu 71-66. Pentru Muntenegru au urmat două meciuri amicale acasă cu Rusia. Ambele partide au fost adjudecate de oaspete cu 68-57, respectiv 69-67. Pentru primul adversar al României la turneul final din luna iunie urmează două meciuri de verificare pe 23 și 24 mai în deplasare cu Croația și un turneu de verificare la Podgorica unde vor participa Bosnia-Herțegovina, Ungaria și Croația, iar pe 5 iunie va juca un ultim meci de pregătire la Vrsac cu Australia.

Ucraina a disputat două partide amicale în deplasare cu Lituania pe 12 și 13 mai. Adversara tricolorelor s-a impus în prima dispută cu 81-63, în timp ce al doilea meci a fost mai strâns și victoria a revenit lituaniencelor cu 79-75. Ucraina va mai evolua în două partide amicale cu Slovacia, tot în deplasare, pe 22 și 23 mai, înaintea turneului din Belarus.

Franța este capul de serie din grupa tricolorelor. Campioana en-titre și-a început pregătirea din această primăvară cu un turneu organizat pe propriul teren între 14 și 16 mai, la care au participat Marea Britanie, Serbia și Slovacia. Franțuzoaicele și-au adjudecat competiția cu un bilanț de două victorii și o înfrângere. Prima partidă a formației la care evoluează și Ana Căta Chițiga a fost cu Marea Britanie și le-a revenit gazdelor cu 81-54. A urmat înfrângerea cu Serbia 63-64 după un meci în care Franța a început mai bine dar sârboaicele s-au ținut de adversar și au reușit să recupereze și să se impună la final. Ultima zi a turneului a adus pentru Franța meciul cu Slovacia și victoria care i-a adus prima poziție, 74-55. În celelalte trei meciuri ale turneului Serbia a învins Slovacia cu 85-53, Marea Britanie a trecut de slovace cu 60-51, iar britanicele au încheiat pe doi după ce au trecut de Serbia cu 62-53. Vicecampioana europeană a ales o pregătire cu trei patrulatere pe propriul teren. Următorul va fi între 25 și 27 mai și vor participa Lituania, Grecia și Suedia, iar ultimul va avea loc între 3 și 5 iunie și partenerele de întrecere ale Franței vor fi Italia, Polonia și Canada.

Dintre formațiile din grupa României, Cehia este singura care nu a jucat încă nici un meci amical. În primele două partide ale campaniei de pregătire cehoaicele vor întâlni Cehia U 20, respectiv naționala B, ambele meciuri vor fi la Trutnov pe 19 și 21 mai. Campioana din 2005 va juca apoi patru partide la Karlovy Vary astfel: pe 28 mai cu Slovacia, pe 29 cu Letonia, pe 30 mai din nou cu Slovacia și pe 31 cu Turcia. În aceste ultime trei zile cele patru formații vor juca fiecare cu fiecare. După turneul de la finalul lunii mai cehoaicele vor mai avea două partide amicale cu Belarus la Praga pe 4 și 5 iunie.

Alte rezultate

Iată și celelalte rezultate în care au fost implicate formații care nu fac parte din grupa României:

Grecia și Letonia au avut o triplă întâlnire la Atena pe 13-15 mai. Prima partidă le-a revenit letonelor cu 56-52, în timp ce grecoaicele s-au impus în următoarele două cu 66-65, respectiv 78-65.

Lituania și Belarus au disputat două partide pe 15 și 16 mai la Druskininkai, în Lituania. Bielorusele s-au impus în primul meci cu 78-72, în timp ce gazdele l-au câștigat pe al doilea cu 76-52.

Tot două meciuri au disputat și Italia cu cealaltă gazdă a competiției Ungaria la Roma, pe 15 și 16 mai când și-au împărțit victoriile. Unguroaicele s-au impus în prima întâlnire cu 46-41, în timp ce italiencele și-au adjudecat victoria cu 62-53.

Croația și-a început pregătirea cu o formație de club, ZKK Split pe 15 mai. Victoria a revenit primei reprezentative cu 94-53.

Polonia și Suedia au ales o dublă partidă pe 16 și 17 mai la Sopot. În prima întâlnire s-au impus oaspetele cu 75-57.

Pe 17 mai își începe seria de meciuri de verificare și câștigătoarea bronzului în urmă cu doi ani, Turcia, în deplasare cu Slovenia.

Nici campioana en-titre și favorita numărul 1 la acest turneu, Spania, nu și-a început încă meciurile amicale. Ibericele  și-au programat acasă opt partide. Între 21 și 23 mai ibericele vor găzdui un turneu la care participă Grecia, Turcia și Rusia, iar între 28 și 30 mai va fi un al doilea turneu la care vor juca Marea Britanie, Polonia și Canada.

Turneul final al EuroBasket-ului feminin se va desfășura între 11 și 28 iunie în Ungaria și România. Prima fază a grupelor se va juca între 11 și 15 iunie și fiecare țară va găzdui două grupe. Naționala României evoluează în grupa A la Timișoara alături de Franța, Cehia, Ucraina și Muntenegru.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − = 4

 


Ultimele articole din categoria Baschet: