Drumul spre EuroBasket 2015. România a început de marți antrenamentele la Timișoara. Florin Nini: „Sunt multe aspecte tehnico-tactice și mentale pe care trebuie să le rezolvăm, însă atmosfera în echipă este bună. Cred că mergem pe o direcție bună”

Naționala de senioare a României se pregătește de marți la sala Constantin Jude din Timișoara, unde va juca meciurile din cadrul grupei A la EuroBasket Women 2015. Tricolorele au venit după două turnee de pregătire, la București și Minsk, în urma cărora staff-ul tehnic a putut să evalueze potențialul jucătoarelor. Selecționerul Florin Nini a vorbit despre perioada de pregătire, despre ce l-a mulțumit și ce l-a nemulțumit în partidele amicale și este convins că prima reprezentativă va face o figură frumoasă la întrecerea continentală.

Florin NiniEchipa națională a României a venit de luni la Timișoara și marți a început antrenamentele la sala Constantin Jude. Tricolorele se pregătesc în sala care va găzdui meciurile grupei A la EuroBasket Women 2015. „Am venit cu gândul de a ne continua programul de pregătire în Timișoara, aici unde vom desfășura meciurile din grupe ale Campionatului European și sigur că dorim să încercăm să facem ultimele retușuri. Venim după două turnee importante, unul la București care, în opinia mea și a întregului staff, a fost unul reușit din multe puncte de vedere”, a declarat selecționerul Florin Nini înainte de antrenamentul de seară, al doilea al zilei. După primele două meciuri amicale susținute la Galați cu Moldova, în care româncele s-au impus clar, naționala a revenit în capitală unde au făcut joncțiunea cu lotul și Gabriela Mărginean, venită mai târziu pentru că a disputat finala campionatului în Turcia, și Cristina Bigică, jucătoare ce  a fost reținută cu examenele de absolvire în SUA. „La București ni s-au alăturat alte trei jucătoare: Gabi Mărginean, Cristina Bigică și a reînceput să lucreze Claudia Pop pentru că a avut o perioadă în care a făcut doar tratament și exerciții izolate cu preparatorul fizic. A trebuit să le includem în formula de start, în jocul, în combinațiile echipei, în omogenitatea echipei doar în ultimele două zile, după care am mers în Belarus”, a adăugat Florin Nini. Dacă la turneul de la București tricolorele au învins de două ori formația Senegalului și o dată Italia, pierzând în a doua dispută cu peninsularele la un singur punct, la Minsk formația noastră a fost învinsă de Rusia, Belarus și Ucraina, ultima fiind adversară în grupa A.

Despre Khalipski Cup, selecționerul a spus: „am întâlnit trei echipe foarte puternice și e un turneu care nu ne-a plăcut. Nu am fost aceeași echipă arțăgoasă, agresivă și care să etaleze un joc de viteză și un joc de tranziție. Important este că după aceste două turnee avem destule concluzii, avem destule detalii și lucruri practice de care ținem cont și pe care în aceste ultime 10 zile le punem la punct aici. Ne antrenăm în sala în care vom juca și sunt convins că vom avea la ora meciului o atitudine corespunzătoare și vom putea face o figură frumoasă”. Tehnicianul a avut 15 jucătoare în Belarus. „Nu putem păstra aceeași cadență, același ritm și aceeași eficiență în momentul în care rulăm 15 jucătoare, pentru că noi cu 15 am fost. De exemplu, la meciul doi cu Belarus nu au putut juca Eli Pavel, Gabi Mărginean și Gabi Irimia, care a fost cea mai bună jucătoare, declarată acolo jucătoarea turneului. De asemenea, în ultimul meci nu am putut s-o folosim nici pe Annemarie (n.n. Părău), chiar și în al doilea meci, deci automat, cu formule de echipă schimbate, atât în evoluția scorului cât și a echipei se vede imediat”, a adăugat Florin Nini.

IMG_0753

Florin Nini alături de membrii din staff

România a disputat 9 amicale în această primăvară, obținând 5 victorii și 4 înfrângeri. Victoriile au venit în primele partide ale acestei perioade de pregătiri. În acest moment lotul României cuprinde 15 jucătoare care se pregătesc la Timișoara și staff-ul va trebui să lase trei dintre acestea în afara listei de 12 jucătoare care vor evolua la EuroBasket. „Mi-au arătat potențialul jucătoarelor, vedem ușor, ușor pe care ne putem baza pentru că nu-i ușor să dăm de aici, din lotul actual, încă 3 jucătoare pentru că în final trebuie să rămânem cu 12. Aceste meciuri nu ne-au afectat starea de spirit. Veneam totuși după 4 victorii și o înfrângere. Am păcătuit din punct de vedere al jocului de contact, un lucru care se remarcă, am păcătuit din punct de vedere al agresivității din apărare pentru că, totuși, avem jucătoare numai din România. Cred că nu greșesc dacă spun că în ultimii doi ani nici o echipă din România nu a jucat presing și atunci jucătoarele într-o lună să aibă capacitatea de a trece de un alt mod de apărare nu este foarte ușor de realizat”, a mai spus Florin Nini. O problemă cu care se confruntă naționala în acest moment este faptul că o parte din jucătoare nu sunt titulare la echipele de club. „De asemenea, ritmul de joc în Europa este un ritm crescut și, la fel mă iau după datele statistice, mai mult de jumate, din păcate, din echipa națională nu sunt titulare la echipele de club. Drept pentru care păcătuim din punct de vedere al deciziilor, al relațiilor de joc. Acum trebuie să-și asume presiunea unui rezultat, unei evoluții la EuroBasket. Din păcate, unele din ele nu au fost puse în situația de a fi jucătoare de decizie la echipa de club. Sunt multe aspecte atât tehnico-tactice cât și mentale pe care trebuie să le rezolvăm, însă atmosfera în echipă este bună, s-a muncit bine și cred că mergem pe o direcție bună”.

La sala Constantin Jude se fac ultimele retușuri pentru găzduirea EuroBasket Women 2015, lucrările fiind așteptate să se termine până sâmbătă. „Am fi vrut să fie gata, dar mai sunt câteva mici retușuri, nu e o problemă. Timișoara, conducerea clubului și a orașului nu merită decât felicitări pentru că fac eforturi într-un timp relativ scurt să pună la punct anumite lucruri și chiar dacă sunt câteva lucruri pe care nu ne-am fi așteptat să le întâmpinăm, nu e o problemă și nu e o situație care să pericliteze pregătirea echipei”, a mai spus antrenorul principal al României.

Echipa națională va juca în grupa A de la Timișoara cu Franța, Cehia, Muntenegru și Ucraina. Meciurile de la sala Constantin Jude se vor disputa în perioada 11-15 iunie. În prima zi a întrecerii la Timișoara se vor disputa partidele dintre Muntenegru și Cehia de la ora 18 și Ucraina-Franța de la 20:30. România are programat primul meci vineri 12 iunie de la ora 20:30 cu Muntenegru, urmând a întâlni în zilele următoare, de la aceeași oră, Ucraina, Franța și Cehia. Primele trei avansează în a doua fază a grupelor.

Florin Nini a vorbit și despre presiunea suplimentară care va exista prin prisma faptului că tricolorele evoluează acasă, dar crede că echipa sa trebuie să învețe să controleze această presiune. „Este mai mare (presiunea) pentru că acasă te văd prietenii, te văd părinții, te văd apropiații, vrei să arăți mult, ai o motivație superioară însă trebuie să învățăm să o controlăm pentru că dacă nu o controlezi de cele mai multe ori se întoarce împotriva ta. E o presiune suplimentară dar trebuie să o luăm altfel și să o privim ca o dorință expresă de a arăta bine în fața propriilor fani, în fața fanilor din Timișoara pentru că, chiar dacă desfășurăm meciurile în Timișoara, pe toți cei din tribune trebuie să scrie un singur lucru: România”.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte − 5 =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: