Drumul spre EuroBasket 2015. Spania, singura neînvinsă la finalul meciurilor de verificare

EuroBasket Women 2015 va începe peste 4 zile. Echipele calificate au jucat în total peste 100 de partide amicale pentru turneul final ce se va disputa în Ungaria și România. Cinci dintre aceste partide s-au disputat între formații care se vor întâlni în prima fază a grupelor la turneul final. Campioana en-titre, Spania, este singura formație neînvinsă în această perioadă de pregătire. Unele formații au optat să încheie meciurile de verificare la finalul lunii mai, în timp ce ultimele partide s-au jucat pe 6 iunie. Letonia a disputat cele mai multe amicale, 12, iar Marea Britanie cele mai puține, 6.

Naționalele de senioare au avut parte atât de patrulatere, jucând câte trei meciuri în zile consecutive, cât și de duble sau chiar triple întâlniri cu aceeași formație. Majoritatea meciurilor de pregătire disputate de la începutul lunii mai au fost între echipe calificate la EuroBasket Women 2015. Bosnia-Herțegovina și Moldova sunt naționalele din Europa care nu s-au calificat la turneul final și au jucat cu cele calificate. Cehia și Rusia au disputat câte două partide cu alte selecționate proprii. Cehia a deschis campania de amicale cu o dublă cu Cehia B jucată cu porțile închise. Rusia a încheiat campania cu două victorii cu reprezentativa universitară. Croația a jucat primul meci de verificare cu o formație de club, ZKK Split. Pe lângă europene, la turneele din această perioadă au participat Australia, China, Canada, Senegal și Venezuela.

Spania, 8 victorii din 8

http://www.feb.es/

Spania-Grecia, sursa foto: http://www.feb.es/

Spania este singura care s-a impus în toate partidele jucate în această perioadă de pregătire. Campioana en-titre a învins în toate cele 8 meciuri, trecând de Grecia, Turcia, Rusia, Marea Britanie, Polonia, Canada, Australia și Venezuela. Ibericele au jucat cinci din cele opt meciuri cu formații calificate la turneul final. Spania a fost ultima care a început meciurile amicale în această primăvară, disputând prima partidă de verificare pe 21 mai la Santander cu Grecia. Franța a pierdut o singură partidă în această perioadă, cu Serbia, câștigând celelalte 8 meciuri. Alături de campioane, Turcia este a doua formație care și-a început amicalele pe 21, tot la turneul de la Santander, cu Rusia. Cehia a jucat prima partidă pe 19 mai, iar Suedia și Polonia pe 16. Celelalte formații au început în prima jumătate a lunii mai, iar Serbia și Muntenegru au disputat primul joc de verificare din această perioadă de pregătiri pe 6 mai. România a fost a treia națională care și-a început amicalele, jucând pe 9 mai cu Moldova.

Patru dintre formații și-au încheiat meciurile amicale la finalul lunii mai: România, Ucraina, Muntenegru și Marea Britanie. Restul echipelor au disputat partide de verificare până pe 4 iunie, cum e cazul Serbiei care a avut meciurile repartizate pe cea mai lungă perioadă, și Grecia. Restul formațiilor au jucat până pe 5 sau 6 iunie.

Cele mai multe amicale pentru Letonia. Marea Britanie, cele mai puține

Letonia este echipa care a jucat cele mai multe partide de pregătire în această perioadă: 12, disputate între 12 mai și 6 iunie. Letonele au avut un bilanț de 5 victorii și 7 înfrângeri (4/6 cu formațiile calificate la turneul final). Trei echipe au disputat 11 partide: Serbia care a jucat cele 11 partide între 5 mai și 4 iunie a obținut un bilanț de 9 victorii și 2 înfrângeri (5/2 cu formațiile calificate); Grecia a jucat doar cu echipe ce vor evolua și la EuroBasket și a avut un bilanț de 3 victorii și 8 înfrângeri, iar Italia a avut același bilanț de 3/8, dar a avut doar șase partide cu calificate (2/4). 10 meciuri au jucat Lituania cu 6 victorii și 4 înfrângeri (4/3), Slovacia care a avut 2 victorii și 8 înfrângeri cu formații ce vor participa la competiția continentală, iar Rusia a avut un bilanț de 8/2 (6/2).

Patru formații au optat pentru un program cu 9 meciuri de pregătire, printre care și țara noastră. România a înregistrat 5 victorii și 4 înfrângeri, iar bilanțul cu formațiile de la EuroBasket a fost 1/4. Tot 9 partide au jucat și două dintre adversarele româncelor în grupa A: Muntenegru, cu 5 victorii și 4 înfrângeri (4/4) și Franța 8/1 (7/1, singura înfrângere a Franței a venit la primul turneu pe care l-a găzduit în partida cu Serbia). Belarus este a patra formație care a avut 9 partide, câștigând 5 dintre acestea (bilanțul cu formații calificate: 5/3).

Tot patru formații au avut 8 meciuri amicale. Spania a câștigat toate cele opt partide, iar în duelul cu formații calificate a avut 5/0. Turcia, medaliata cu bronz la ediția precedentă, a câștigat 6 partide și a pierdut 2, Cehia a avut același bilanț, dar 4/2 în disputele cu formațiile de la turneul final, iar Polonia a încheiat pregătirile cu 2/6.

Croația, care a fost singura care a întâlnit o echipă de club în această perioadă, a disputat 7 partide și a avut un bilanț de 5 victorii și 2 înfrângeri (3/2). Tot 7 amicale au avut Suedia (4/3), Ungaria (2/5) și Ucraina (2/5). Marea Britanie a fost formația care a jucat în cele mai puține partide de verificare. Britanicele au evoluat în 6 partide, la două turnee și au avut un bilanț de 2 victorii și 4 înfrângeri (2/3).

Meciuri între formații din aceeași grupă

mingea EuroBasket Women 2015Cinci dintre meciurile de pregătire au opus formații repartizate în aceeași grupă, din prima fază a EuroBasket. Serbia și Marea Britanie, care fac parte din grupa C s-au întâlnit pe 16 mai la un turneu din Franța. Britanicele s-au impus atunci cu 62-53. Al doilea meci care a opus formații ce se vor întâlni în prima fază a grupelor a fost cel dintre Grecia și Turcia de pe 23 mai. La turneul din Spania turcoaicele au învins Grecia cu 64-60. Cele două sunt repartizate în grupa B. Pe 26 mai s-au întâlnit formațiile din grupa D, Lituania și Suedia, la un turneu în Franța. Și România a avut parte de un meci cu o formație pe care o va întâlni în grupa A. Tricolorele au jucat ultima partidă din această perioadă de pregătire cu Ucraina pe 30 mai, iar ucrainiencele au avut câștig de cauză cu 84-62. Ultima partidă de verificare ce a pus față în față formații ce se vor înfrunta și în prima fază a grupelor la turneul final a fost cea dintre Italia și Polonia care s-au întâlnit în Franța pe 5 iunie. Polonezele s-au impus cu 68-62.

Patru dintre aceste partide vor fi reeditate pe 14 iunie. Doar România-Ucraina nu se va disputa în penultima etapă din prima fază a grupelor, ci în a treia zi de concurs, pe 13 iunie. Meciurile amicale au fost un prilej bun pentru antrenori să-și pună în aplicare ideile tactice și le-a dat ocazia să vadă potențialul jucătoarelor, pentru a face selecțiile finale pentru lotul de 12 jucătoare care vor participa la turneul final. În aceste condiții rezultatele de la meciurile oficiale pot să difere mult față de ce s-a întâmplat în meciurile de pregătire. EuroBasket Women 2015 va debuta pe 11 iunie. La Timișoara se joacă meciurile din grupa A, iar în prima zi se vor întâlni Muntenegru și Cehia, respectiv Ucraina și Franța, în timp ce România va juca primul său meci pe 12 iunie cu Muntenegru de la ora 20:30.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− sase = 2

 


Ultimele articole din categoria Baschet: