Echipa momentului în Ligă, SCM OHMA Timișoara învinge și la Craiova, 9 din 9 și formă de Top3

Toate fruntașele care o devansează în ierarhie au clacat recent în martie, inclusiv liderul campion U-BT Cluj zilele trecute, însă SCM OHMA Timișoara și-a continuat seria victorioasă și în prima zi din aprilie, la Craiova, înșiruind 9 succese după acel 95:73 pierzător la Pitești în 23 ianuarie.

Deși au cedat la limită sferturile 1 și 3, iar mai clar pe ultimul, ”violeții” lui Dragan Petricevic s-au impus categoric în cel de-al doilea pentru un triumf la limită, 73:74 (28:36), săltând ierarhic peste învinșii olteni.

Iar prin această reușită pe terenul vecinilor de clasament, bănățenii au pus cireașa pe tortul cu 9 dulci petale victorioase, alcătuind echipa momentului în Liga Națională, într-o formă sportivă de top 3.

Cvintetul fruntaș suferă eșecuri, Timișoara intră în top 5 cu 9 succese la rând

Podium cu dueluri directe săptămâna aceasta în nici 48 de ore, podium cu fruntașe înfrânte. Până și liderul campion, cu 84:81 marți la Voluntari în încleștarea primelor două clasate, ardelenii revanșându-se aseară la startul etapei 27, FC Argeș – U-BT Cluj 70:81 (34: 43), pe sferturi 20:22, 14:21, 13:18, 23:20.

Și chiar s-au înmulțit înfrângerile aspirantelor la primele locuri odată cu consumarea returului, FC Argeș și CSM CSU Oradea ajungând în ultimele zile la câte 7 eșecuri fiecare, iar SCM U Craiova la al nouălea. Înregistrat acasă de la ora 16, pe sferturi 16:15, 12:21, 20:19, 25:19 cu SCM OHMA Timișoara.

Care a rămas solitară în ceea ce privește invincibilitatea în ultimele două luni și 9 zile. Și să vină ilfovenii, ar spune bănățenii, în căutarea celui de-al zecelea triumf la rând, restanța din debutul returului fiind programată miercuri 6 aprilie de la ora 18, așadar cu a doua clasată CSO Voluntari, după care, tot în sala ”Constantin Jude”, și cu Rapid sâmbătă 9 aprilie.

Însă ”violeții” nu se mai sperie de o nouă serie de cinci meciuri în 15 zile, după cvintetul succeselor tot în 15 zile, așa încât pot aștepta și ”dubla” cu CSM CSU Oradea din 12 aprilie la ora 18 în restanța din Banat și pe 15 în Bihor. Ar mai fi desigur și primirea campioanei din Cluj, într-o altă restanță, după care încheierea returului, tot acasă, pe 29 aprilie cu Csikszereda. 

Cert este că astăzi, la 5 zile de la succesul acasă în overtime cu CSM Galați, timișorenii au pătruns în cvintetul fruntaș printr-un succes la limită, rămânând cu numai 8 înfrângeri, în coasta argeșenilor și bihorenilor, pe când SCM U Craiova a înregistrat-o pe cea de-a noua.

SCM U Craiova, al 4-lea eșec în Polivalentă în ultima lună

Bănățenii nu se pot bucura de o nouă modernă sală polivalentă precum oltenii, însă savurează o serie victorioasă cum extrem de rar le-a fost dat să aibă parte. De exemplu, craiovenii veneau după doar două victorii legate, ceea ce nu mai reușeau de la mijlocul lunii februarie, răstimp în care au pierdut de 3 ori acasă, 80:91 cu CSM CSU Oradea, 74:90 cu FC Argeș și 83:90 cu CSM Ploiești în 19 martie, dar și la Voluntari.

Astăzi a contat și precizia ”violeților” în aruncările de la distanță, 10 reușite din 26 de șuturi, față de cele doar 5 din 18 ale gazdelor, care au mai și ratat 7 aruncări libere. De exemplu, Qualls a ratat 5 încercări din afara semicercului iar Franklin 3, Qualls ratând și 6 aruncări din semicerc, Franklin și Kennedy câte 5. 

Pe de altă parte, elevii lui Stepanovskyy au fost mai competitivi la recuperare, 41-32, însă s-au axat în exces pe cvintetul de bază, fiecare jucând de la 28:22 minute în sus, cu Hawley autor al unui double-double, 25 de puncte și 10 recuperări – coșgheter al meciului, în vreme ce alți 4 sportivi au evoluat prea puțin.

Petricevic, rotație mai amplă

Și Petricevic a apelat tot la 9 baschetbaliști dar a inclus în rotație 7 componenți jucați de la 20 de minute în sus, Darrion Strong contribuind cu 20 de puncte și câte 5 recuperări respectiv pase decisive, Mirkovic cu 18 puncte, Olah 14, Gajic 8 iar Lilov și Talton câte 7 fiecare. Ultimul coș al lui Talton dar și al meciului era decisiv, cu 10 secunde înainte de final: 73:74.

Iar astfel SCMU Craiova a rămas cu 16 victorii, SCM OHMA Timișoara reușind-o pe cea de-a 16-a, prețioasă în zona locurilor 3-6.  ”Violeții” n-or fi început bine campionatul, 73:74 acasă cu FC Argeș, și nici n-au încheiat deloc bine sezonul de toamnă, 76:82 pe Bega în decembrie cu craiovenii, de care erau apoi eliminați în dubla manșă de sărbători din Cupa României, însă acest 73:74 este semnificativ în sensul adjudecării unui scalp pe terenul unei trupe din top 5.

Prim triumf al bănățenilor în 6 întâlniri directe cu formațiile cvintetului fruntaș

Este de fapt primul triumf al bănățenilor în 6 întâlniri directe cu formațiile cvintetului fruntaș, în care ”violeții” i-au înlocuit pe olteni. 

Bănățeni începând la Craiova cu Strong, Schipor, Gajic, Mirkovic și Olah, pe când gazdele cu Franklin, Gavriloaia, Qualls, Hawley și Kennedy.

Iar timișoreanul Alexandru Olah a deschis scorul în primul minut, Qualls egalând pe următorul atac iar Hawley fructificând de la distanță la limita timpului. Mirkovic a egalat, internaționalul Olah a preluat din nou conducerea, dar și Gavriloaia pentru craioveni, tot de la distanță. 

Olah prea de 3 ori conducerea în primele 5 minute

La care Bogdan Țibîrnă a intrat la olteni și l-a servit pe Hawley pentru un dunk. Urmau mai multe ratări craiovene – și de la distanță, Mirkovic reducând handicapul la minimum. Iar Olah a preluat și pentru a treia oară conducerea la mijlocul sfertului I. Mai multe ratări timișorene au fost stopate de Strong, marcator de la distanță: 10:14.

Radu Vîrna intra și el la gazde, apoi și Kennedy respectiv Blaj Voinescu, iar Hawley a punctat din nou. Talton l-a înlocuit pe Strong, Kennedy a egalat, a intrat și Komatina în locul lui Olah, iar Talton a fructificat a doua ”liberă”.  

Scorul primelor 10 minute fiind stabilit de Blaj Voinescu cu 17 secunde rămase de jucat, 16:15.

”Violeții” tranșează clar sfertul secund, la un moment dat 26:36

De astă dată craiovenii au înscris primii în debutul sfertului 2, 18:15 Hawley, la care a intrat și Lilov, Gajic fructificând ambele ”libere” iar bulgarul bănățenilor preluând conducerea, 18:19.

Coș Qualls și dublă înlocuire la SCM U Craiova, la oaspeți reintrând Olah iar Petricevic solicitând timp de odihnă. Însă tot Qualls a punctat, replica venind din partea lui Strong, Mirkovic cu o ”triță” și Olah, 22:26 la mijlocul sfertului 2.

Gavriloaia înscria doar prima ”liberă”, Mirkovic era din nou precis, la fel și Blaj Voinescu, bănățenii ripostând prin Lilov și Strong. Iar nici Hawley nu fructifica mai mult decât o liberă, același Darrion Strong conturând cea mai mare diferență de scor a primei jumătăți a meciului, de la distanță, 26:36.

Deficit ameliorat de Tibîrnă cu 8 secunde înaintea pauzei, 28:36.

După o dominație copioasă a alb-violeților în sfertul secund, 12:21, trei ratări timișorene și două craiovene în primele faze ale părții a doua, reușitele fiind tot ale vizitatorilor, Olah și Strong – nord-americanul chiar de 3 puncte, 28:41 în minutul 23.

Încă un sfert câștigat la limită de olteni

Qualls a replicat pentru cei din Bănie, Strong a răspuns tot cu 3 puncte, coș Gavriloaia însă și Franklin, imediat mai apoi cu o ”triță”, pe rătăcirea bănățenilor.

Hawley a semnat un dunk, 37:44, Petricevic a solicitat timeout, cu două schimbări, iar Olah s-a înscris marcator, cei de pe Jiu ratând de fiecare dată de 3 puncte. Hawley a marcat de două puncte dar o greșeală tehnică la banca oltenilor i-a dat prilejul lui Gajic să fructifice o ”liberă”. 

Franklin izbutea o deposedare și mai apropia gazdele, Lilov intra în locul lui Strong iar Craiova avea și alte ratări de la distanță, Mirkovic îndeletnicindu-se cu un dunk. Vîrna a marcat de 3 puncte, Talton două, Lilov a izbutit o deposedare, cu coș.

La care o dublă înlocuire la gazde, dunk Kennedy, coș Gajic și dublă schimbare și la oaspeți, sfertul trei încheindu-se cu două coșuri ale lui Qualls din 3 ”libere”. 

Craiova anihilează deficitul de 7 puncte în 100 de secunde

Iar în consecință 7 puncte avans pentru vizitatori înaintea ultimelor 10 minute.

Începute în trombă de gazde, Vîrna marcator după 4 secunde, Kennedy din aruncări libere iar Hawley de 3 puncte, Qualls egalând 57:57, totul încadrat în 100 de secunde.

Timeout timișorean, reintra Lilov, dar tot Qualls înscria, 59:57. Mirkovic de la distanță, iar apoi alternanță la conducere: coș Kennedy, Gajic de la distanță, Kennedy egala, exact cu 6 minute înainte de final.

”Triță” Mirkovic, Kennedy doar o ”liberă”. Robinson le rata pe amândouă, reintrând Komatina, la care Gavriloaia a egalat.

Timișoara răstoarnă în ultimele două minute un deficit de -3

Strong a reintrat iar pe primul atac a preluat conducerea, Franklin a egalat din ”libere”, dar a și preluat conducerea tot din ”libere”, doar a doua fructificată. Dunk Kennedy și 71:68 cu două minute rămase de jucat.

Au reintrat Strong și Mirkovic, Olah a marcat, fără însă a fructifica și ”libera”, Talton fructificându-le pe amândouă: 71:72.

Kennedy făcea 73:72 în ultimul minut și orice era posibil, chiar și un al 4-lea meci cu overtime pentru timișoreni în 24 de apariții. 

Au solicitat timeout, Talton a ratat de la distanță, dar și Qualls un dunk, Olah fiind și el imprecis. însă Gary Talton a urmărit sub panou și a înscris cu 10 secunde rămase de jucat. Triumf pe mâna fundașului Gary Talton, care a împlinit recent 32 de ani și prefața deplasarea cu o remarcă: „În primul rând, va fi nevoie de un start mai bun decât în meciul împotriva Galațiului. Totul este posibil în acest meci, fiecare echipă are argumentele sale și dacă vom arăta același spirit de echipă ca la precedentele opt victorii, o vom putea obține și pe a noua.”

Minim avantaj apărat cu Lilov și Schipor intrați pentru ultima fază, Franklin ratând în penultima secundă. Rămânea 73:74. 

Ultimele rezultate din Liga Națională de Baschet Masculin și programul viitor, pe coloana clasamentului LNBM.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + = optsprezece

 


Ultimele articole din categoria Baschet: