F.R. Baschet dă verde cu foarte mare întârziere ediției 2020-2021 la juniori. Aproape un an pierdut, irecuperabil la nivel juvenil, capac în plus la reculul Timișoarei. CSU UVT, afiliere provizorie la FRB

Reacția pozitivă a ”Vulturilor” seniori ai României vineri seară spre finele preliminariilor EuroBasket după drasticele eșecuri din toamnă nu îndulcește însă deloc starea reală de fapt din baschetul juvenil intern, care, și-așa cu anii în căutarea unei relansări, a fost în plus puternic lovit în marea majoritate a anului 2020 și la începutul celui actual de scurtcircuitarea întrecerilor tuturor categoriilor de vârstă, reluate punctual la finele verii trecute strict pentru stabilirea câștigătoarelor ediției întrerupte. Iar de-atunci startul unui nou sezon s-a tot lăsat așteptat, ”undă verde” abia în 27 februarie, după alte peste 5 luni de pauză. Anul pierdut pe vecie, ca și irecuperabil la aceste nivele juvenile la care continuitatea și constanța jocurilor sunt imperios necesare, efectele urmând a fi resimțite în timp cu-atât mai mult în cazul centrelor și-așa cu probleme în creștere în ultima vreme, Timișoara fiind un exemplu elocvent în acest sens, oricum în recul sub panouri și aleasă cu capace ”de urgență” și ”alertă”. Datele de mai jos, suficient de relevante…

Reprezentativa masculină de seniori a României și-a recăpătat vineri seară demnitatea în penultima apariție din calificările EuroBasket, deși tot învinsă, 79:71 pentru liderul Israel într-o seară în care și gazda Polonia, oponentă duminică seară a ”tricolorilor”, a cedat cu 88:89 (43:43) Spaniei, însă întrebarea ce va veni din urmă se pune cu atât mai acut în lumina marilor pauze competiționale forțate în care a fost constrâns baschetul juvenil autohton în ultimele 12 luni, cu o scurtă excepție, ”carantină” din care va ieși oficial pe teren abia la finele săptămânii viitoare.

Într-adevăr, conform deciziei Consiliului Director al Federației Române de Baschet în baza votului exprimat online în data de 27 ianuarie de către 14 membri, s-au aprobat în unanimitate datele de începere ale ediției 2020-2021 ale Campionatelor Naționale de juniori, așadar 2020 cu începere din… 2021, ceea ce spune totul, dar tot mai bine mult mai târziu decât niciodată, inaugurarea fiind acordată categoriilor U13 și U16, în 27-28 februarie, weekend-ul viitor. Ulterior, start și la U14 respectiv U18, în 6-7 martie, cei sub 15 ani urmând a începe întâlnirile în 13-14 martie iar juniorii mari, U20 – la mijlocul primei săptămâni din martie (3-4.03.2021). Iar ca o paranteză, cu ocazia aceleiași întruniri virtuale a Consiliului Director al FRB se aproba cu unanimitate de voturi ca prim punct pe ordinea de zi și afilierea provizorie la Federația Română de Baschet a unor structuri sportive printre care și din vestul țării, și anume CSU Universitatea de Vest din Timișoara și CS Universitatea Arad, celelalte fiind CS Câmpina și CS Concordia Chiajna.

O revenire așadar sub coș pe malurile Begăi, dar ”carantinarea” din 2020 a baschetului juvenil timișorean a avut un cât se poate de mare impact negativ, survenind în cel mai inoportun moment, când sportul la panouri pentru cei mici abia ținea steagul sus în capitala Banatului, pe fondul continuării reculului din deceniul trecut. 

Și totuși, Timișoara doar un caz acut, întregul baschet juvenil intern suferind în general o pierdere irevocabilă prin uriașele pauze competiționale de aproape un an de zile, deloc recomandate la asemenea vârste. Căci, deși Liga Națională s-a reluat cu chiu, cu vai spre finele toamnei, încropind la masculin din decembrie, într-un atipic sistem de desfășurare, un tur de campionat fără 4 partide, în vreme ce divizia secundă cu 10 echipe a totalizat 20 de meciuri jucate, cât 4 etape – așadar nici măcar o jumătate de tur, în schimb la categoriile juvenile de vârstă inerția a fost absolută. 

Spre exemplu, la cea mai mare categorie de vârstă a băieților, U20, nu s-a mai jucat aproape deloc din 11 martie 2020, cu excepția celor patru întâlniri semifinale și finale, pentru medalii, din 7-8 septembrie 2020. Așadar câte două jocuri fiecare pentru 4 formații… Campionatul tur-retur al celor 7 echipe sub 20 de ani se încheia acum aproape un an, CS Agronomia București – a treia după 12 etape, luând apoi titlul în finala din septembrie cu Universitatea Cluj, 42:34, iar CSȘ CSM Sighetu Marmației a completat podiumul, 61:40 în finala mică în fața lui ACS Dan Dacian București. Nici urmă de grupare vestică la această categorie.

La nivelul imediat inferior de vârstă, sub 18 ani, Timișoara a avut o reprezentantă la panourile băieților între cele 36 de grupări din țară, CS SCM câștigând cu cei din Baia Mare dar cedând în dublă manșă clujenilor și orădenilor, tot cu două victorii în cont din 6 partide și în faza secundă, dar a disputa numai 12 întâlniri într-un întreg sezon 2019-2020 nu sună deloc bine pentru potențialul de viitor al unei întregi generații. Trasă pe margine la vremea respectivă înaintea unui turneu al grupei valorice ”B” cu cei din Mediaș, Târgu Jiu și București, pe când competiția s-a rezumat la meciurile din cele două serii a câte 6 echipe din grupa valorică ”A”, urmate de Turneul Național din 17-19 septembrie 2020, trei confruntări dintre care două câștigate de LPS Focșani și una de CS Agronomia București, cu CSU Sibiu.

Prin restructurarea categoriilor juvenile, ”palierul” U17 n-a mai rămas în activitate din iunie 2014, nici la U16 situația nefiind prea fericită, numai 9 meciuri jucate în Turneul Național cu 6 echipe din 12-15 septembrie 2020, după ce ultima partidă din serii se juca în 7 martie 2020, acum aproape un an. Campionatul demara cu un număr decent de formații în toamna lui 2019, mai exact 43, printre care și CS SCM CSȘ Bega Timișoara, ultima cu o victorie din ”dublele” cu orădenii și două cluburi din Cluj, nereușită care o redirecționa spre palierul secund valoric, unde se alegea cu 3 succese și o înfrângere din ”dublele” cu trupe bucureștene, dar la fel, foarte puțin, numai zece partide într-un întreg sezon. Care continua cu un tur în cele două serii de 6 grupări ale primului palier valoric, plus Turneul Național final din septembrie. Au trecut de-atunci 5 luni, de la titlul adjudecat de CS Dinamo CSȘ6, 56:36 în finala cu concitadina ABC Laguna, ”bronzul” fiind adjudecat de ACS U-BT Cluj, 72:65 cu ABC Leii București, urmați pe 5-6 de CS Otopeni și CSȘ4 București.

Mai puține formații în sezonul anterior la categoria U15 a băieților, 28 la startul din toamna lui 2019, printre care și CS MP Sport Timișoara, la mijlocul ierarhiei de 7 competitoare cu câte 3 victorii și înfrângeri, în urma celor din Cluj, Oradea și Arad, în faza secundă pierzând apoi pe linie cele 5 întâlniri, așadar un total de 11 apariții. Totul se încheia pe 1 martie 2020, cu o completare sub forma Turneului Național final din 7-10 septembrie, 12 partide reunind 7 cluburi. Fruntaș, ACS Dan Dacian, 67:56 în finala cu concitadinii de la ABC Leii, podiumul fiind completat tot de o trupă din capitală, CN Aurel Vlaicu, 62:59 pentru locul 3 cu CSM CSȘ Târgu Jiu.

O echipă timișoreană și între cele 42 de participante la U14 băieți, CSȘ Bega, cu victorii în triunghiularul cu orădenii și devenii, cu eșecuri cu cei din Târgu Jiu și Craiova, dar apoi cu alte succese în dauna celor din Brașov și din Bănie, și din nou insuccese, cu clujenii și cei din Târgu Jiu, urmând victoriile cu orădenii și craiovenii, și din nou alternanță – înfrângeri cu târg-mureșenii și alți craioveni, respectiv triumfuri cu sibieni și craioveni dar și alte eșecuri, cu ACS U-BT 1 Cluj și LPS Târgu Mureș. Totul se încheia pe 8 martie, așadar cu 16 partide în contul bănățenilor. Din întregul Banat, o echipă de baschet băieți sub 14 ani la nivel național cu apariții în această jumătate de țară, apariții de la care a trecut un an. Urma Turneul Național final cu 6 cluburi și 9 meciuri în 17-20 septembrie, laureați fiind clujenii de la U-BT1, 48:45 cu ABC Laguna, flancată pe locurile 3-4 de alte bucureștene, ACS Dan Dacian și ABC Slam.

Același sistem și la categoria U13 a băieților, cu 48 de echipe din țară la startul din toamna lui 2019, printre care și CS MP Sport Timișoara, care se alegea cu 14 meciuri, totul încheindu-se în 7 martie. Salt în timp până în intervalul 12-15 septembrie, cu 12 întâlniri și 7 cluburi în Turneul Național final, adjudecat de ACS Alpha Sport Team Alb Sibiu, în dauna celor de la ACS Dan Dacian București, urmate de echipe din Brașov și Galați.

În ceea ce privește categoriile și mai mici de vârstă, U12, minibaschet și babybaschet, anul 2020 le-a ținut departe de joaca de-a competiția, ultima bucurie a jocului celor sub 12 ani fiind împărtășită în 6 iulie 2019, când ACS Dan Dacian lua ultimul titlu, cel din 2020 nefiind așadar pus în joc, 22:20 cu sibienii, urmați în ierarhie de elevi din Ploiești și Galați, pe când CS MP Sport Timișoara a încheiat pe locul 23 în zona pozițiilor 21-24. 

Trăgând linie și adunând, nici o participare timișoreană în Turneele Naționale finale din septembrie 2020 ale celor 5 categorii de vârstă la care a luat startul, categorii în care, în funcție de grupa de vârstă, s-au aliniat în schimb diferite centre din țară, având astfel ocazia să rupă fie și pentru câteva zile monotonia izolării din martie 2020 încoace. Un an de zile de când baschetul juvenil masculin de pe Bega este în hibernare la nivel competițional, după participarea oricum insuficientă din sezonul 2019-2020, în care a totalizat nici 65 de partide, 12 prin CS SCM la U18, 10 prin CS SCM CSȘ Bega la U16, 11 prin CS MP Sport la U15, 16 prin CSȘ Bega la U14 și 14 prin CS MP Sport la U13, dovadă în sine că sportul băieților sub panouri a fost prins în contratimp în capitala Banatului de ”starea de urgență”, fix capacul de care nu mai avea nevoie. 

O realitate foarte dureroasă pentru iubitorii acestei frumoase discipline, o realitate locală totodată la ani lumină de salvarea aparențelor prin revirimentul manifestat vineri seară la Gliwice de tinerii ”Vulturi” din Liga Națională de seniori, realități pe fondul cărora capacitatea de regrupare și strângere a rândurilor la nivel juvenil este cu atât mai mult pusă la încercare în vestul țării, realități și prin prisma cărora ultimele recente spuse ale antrenorului-manager al seniorilor de la CS SCM, Petricevic – printre altele cum că ”Timișoara este un oraș model”, sunt la fel de goale și de fațadă precum alte declarații patriotarde mereu lansate în semn de furt al propriei căciuli pe malurile Begăi. Realitatea e că minciuna are picioare scurte în ochii cunoscătorilor iar alții se îmbată cu apă rece, reculul peste ani căpătând o dimensiune ca și dramatică prin tragerea pe dreapta din 2020 – slăbiciune fără motiv și justificare din partea unor imaturi maturi aliniindu-se condiționat și docil absurdităților ”narațiunii oficiale”, notă de plată pe pielea generațiilor viitoare, împovărate încă de pe-acum din toate punctele de vedere. 

Timișoara nu-i deloc un oraș model prin prisma modului cum a lăsat să-i fugă terenul de sub picioare în baschetul juvenil local, tinzând spre un minim tocmai în sezonul 2019-2020, scurtcircuitat în martie trecut, așa cum ceea ce n-au întreprins de-atunci în general imaturii maturi din întregul baschetului românesc, ”mascându-se” echer și fără reacție pe margine deși era vorba despre interesele și viitorul acestei ramuri, nu-i deloc un model demn de urmat pentru colectivități cu conștiința vie, discernământ, luciditate și filtrul rațiunii. Iar nici sectorul juvenil feminin n-a stat mai pe roze pe Bega în sezonul dinaintea ”capacului” de anul trecut, tot fără vreo prezență în Turneele Naționale la ceas întârziat de septembrie, cel mult un loc 5 al formației sub 18 ani la ora întreruperii campionatului cu 12 echipe din țară în martie 2020, 75:55 acasă pe 8 ale lunii cu ACS Champions București drept a 12-a victorie în 18 apariții din totalul de 22, necompletat…

Un mic dezastru general, un mult mai mare dezastru local, un an 2020 aproape total pierdut pentru baschetul juvenil din România, irecuperabil dat fiind caracteristicile specifice ale acestor paliere de vârstă, și cu atât mai puternic resimțit pe fondul unui recul, caz al Timișoarei dormind pe ea. Situație în care ”unda verde” tocmai acordată de FRB ediției 2020-2021 la juniori, în prag de martie 2021, sună precum ceasul al XII-lea. O întârziere absolut inacceptabilă și în orice caz total nejustificată, justificări putând găsi eventual doar naivii crezând orbește în ”măsuri” și ”narațiuni oficiale” ca basme de anesteziat vigilența și îndrumat pe piste cât se poate de false. Iar la căderea măștilor va fi fost deja prea târziu, tardive regrete pe seama timpilor morți și inert irosiți obedient pe vecie în zadarnica așteptare a ”revenirii la normalitate”, cu crezuri neabătute în ”narațiuni oficiale”, ”grija pentru protecția celuilalt” și alte perdele de fum. Celor care iubesc înălțările la coș nu le stă bine așa, ci cu un spirit integru și o atitudine adecvată, în slujba generațiilor de mâine. Nu astfel necultivate precum s-a ratat grav meciul cu destinul în ultimele circa 12 luni. Chiar că ”Deșteaptă-te române!” Iar timișorene, și mai mult.   

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet, Juniori și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − sapte =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: