F.R. Baschet o fi „descoperit un viciu de procedură şi o lipsă de transparenţă în sesiunea de licenţiere a antrenorilor de baschet din Romania”, după cum a admis fără „â” în numele României în comunicatul oficial remis sâmbătă seară la 19:01.14 conform înscrisurilor de pe www.frbaschet.ro, pe când întâlnirile rundei a II-a de jocuri din „triunghiularele” Cupei României erau în toi la lansarea noului sezon intern, dar forul federal ar trebui repejor să constate la fel de bine şi hibele absurde şi aberante ale sistemului competiţional al întrecerii eliminatorii de Cupă, încuviinţând nişte criterii de departajare pentru calificarea în Final8 ce nu fac cinste unei competiţii care s-ar respecta.
Iar înainte de-a prezenta mai jos în întregul său comunicatul semnat de „Echipa de Management FRB” sub titlul exclamativ „ANUNŢ IMPORTANT REFERITOR LA LICENŢIEREA ANTRENORILOR!”, de exemplificat pe seama şubredului sistem competiţional al grupelor preliminare de calificare pentru turneul Final8 soarta timişorenilor la Craiova, unde, în ciuda faptului că i-au învins pe localnicii ocupanţi ai locului 6 în trecuta ediţie a Ligii Naţionale tocmai pe terenul acestora, „Polivalenta” din Bănie, cu 70:67 în întâlnirea de vineri, iar sâmbătă s-au văzut întrecuţi abia în overtime după 71:71 cu ploieştenii în timpul regulamentar de joc, s-au văzut în cele din urmă eliminaţi duminică deşi fără a mai fi jucat, la cheremul rezultatelor şi din alte serii, criteriul de departajare fiind în general inadecvat şi necesar a fi modificat.
Criteriul de accedere în Final8 stipulând că doar câştigătoarele celor 6 grupe preliminare şi ocupantele locurilor secunde cu cele mai bune două bilanţuri din cele 6 serii îşi pot asigura biletele la turneul final, mai precis în sferturile acestora, ducând la comparaţii ale punctajelor şi coşaverajelor între şase formaţii care de fapt nu se întâlnesc deloc niciuna cu alta, o absurditate.
În numele căreia, pe lângă CS Rapid Bucureşti, U-BT Cluj, CSO Voluntari, BC CSU Sibiu, CSM Târgu Mureş şi CSM Petrolul Ploieşti, calificate de pe locul 1, au mers mai departe şi CSM CSU Oradea, cu câte un eşec şi o victorie, coşaveraj plus 62, respectiv CSM Constanţa, la fel, cu un succes şi o înfrângere, coşaveraj plus 36, în dauna celor din Braşov, cu acelaşi punctaj dar coşaveraj „doar” plus 32, CSM Galaţi tot cu acelaşi punctaj pe locul 2 şi coşaveraj plus 9, FC Argeş la fel şi coşaveraj plus 3, respectiv SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timişoara cu coşaverajul -5, ultima între clasatele pe locul secund.
După ce a cedat sâmbătă de la ora 20 în overtime cu 78:86 prahovenilor, triumfători apoi şi duminică, 72:70 în dauna localnicilor Craiovei, ceea ce le-a asigurat calificarea, doar gazdele din Târgu Mureş câştigând seria pe propriul teren, iar doar bihorenii şi dobrogenii calificându-se în plus de pe locul 2 după evoluţii în propriul fief.
De observat aşadar că ocupantele locurilor 6-9 în trecuta ediţie a elitei Ligii Naţionale, din Craiova, Piteşti, Timişoara şi Bucureşti – CS Dinamo, care a fost spulberată cu neverosimilul 121:39 la Oradea, nu s-au calificat în Final8 al Cupei, prim insucces al bănăţenilor de-a pătrunde în sferturi din 2015, când îi eliminau gorjenii.
Dar decât a fi supuşi unei călătorii în februarie până la Constanţa pentru un joc eliminatoriu matinal în sferturile din Final8 cu U-BT Cluj, cum a fost pentru timişoreni fără sorţi de izbândă în 2023, în anonimatul unei competiţii evident decredibilizată, mai bine pe margine, în aşteptarea unui format mai adecvat al întrecerii. Altfel, bătând deja la uşă debutul în campionat – a cărui etapă I e publicată pe coloana datelor tehnice a secţiunii Baschet, acasă pentru bănăţeni cu CSM Galaţi, eliminată din seria de la Târgu Mureş, deşi învingătoare a focşănenilor cu 88:77, dar pierzătoare în faţa gazdelor cu 82:80.
În fine, iată comunicatul cu titlu exclamativ lansat nicicând altcândva la ceas de seară, chiar sâmbătă, în pline focuri ale Cupei României, de către „Echipa de Management FRB”. Comunicat învelit în vorbele spunând ceva dar care nu zic de fapt nimic concret. Se putea mult mai scurt şi absolut direct la subiect. Dar despre ce-i vorba la suprafaţa lucrurilor?
„Dorim să aducem la cunoștința tuturor că, în urma unei investigații detaliate, a fost descoperit un viciu de procedură și o lipsă de transparență în sesiunea de licențiere a antrenorilorar de baschet din Romania.
Această constatare este deosebit de preocupantă, deoarece punem un mare accent pe integritatea și echitatea în procesul de evaluare a antrenorilor, specialistii cei mai importanti in dezvoltarea durabile si performanta a jucatorilor de baschet.
În lumina acestor constatări, am stabilit următoarele măsuri pentru a remedia această situație:
1. Deschiderea unei noi sesiuni de licentiere: Vom organiza o sesiune suplimentară, conform procedurilor clare cu privire la elaborarea subiectelor de licentiere care trebuie sa fie in conformitate cu subiectele tratate la clinicurile de antrenori. Aceasta va oferi tuturor antrenorilor șansa de a fi evaluați corect.
2. Consolidarea transparenței: Vom implementa un sistem de monitorizare mai riguros și vom face toate eforturile pentru a comunica clar și deschis toate etapele evaluării antrenorilor.
Dorim să subliniem faptul că luăm această problemă în serios și ne pare rău pentru orice neplăceri cauzate antrenorilor implicați. Ne angajăm să asigurăm că procesul de licențiere se desfășoară într-un mod corect și echitabil.
Vă încurajăm pe toți să fiți martori activi ai acestui proces și să ne semnalați orice încălcări sau preocupări referitoare la evaluarea antrenorilor.
Mulțumim pentru înțelegere și cooperare în acest demers de restabilire a integrității și transparenței în sesiunile viitoare de licențiere a antrenorilor de baschet.”