Filip, după Varna: „Seniorii Timişoarei ne încurajează colegial”

N-a avut parte de vacanţă de vară, după aproape o lună şi jumătate în cantonament cu echipa naţională, şi acum speră să ajungă 5 zile pe litoral, la Marea Neagră, însă până atunci Leonard Filip (foto dreapta, sursa: www.totalbaschet.ro) s-a aliniat deja ieri la primul său antrenament cu echipa de seniori a BC Timişoara, la trei zile după ce punea punct duminică, exact la împlinirea vârstei de 18 ani, la turneul Diviziei B a Campionatului European sub 18 ani, la Varna.

Din preajma Nisipurilor de Aur, unde întrecerea juvenilă europeană „este în general cea mai frumoasă la categoria de vârstă U18, mai relevantă şi decât U16 şi U20 în ceea ce priveşte definirea jucătorului, reliefând cam cum va arăta în carieră”, şi pe care a categorisit-o ca fiind o experienţă foarte plăcută, Filip a revenit în Timişoara cu majoratul atins, descoperind de pe-o zi pe alta, la prima sesiune de pregătire pe parchetul sălii atât de familiară lui, „Profesor Mircea Albu”, nişte „seniori mari foarte colegiali, comunicativi, încurajatori, şi chiar m-a surprins foarte mult şi plăcut antrenamentul, cum ne-au integrat de la bun început. Sunt în lot şi cu alţi colegi de vârstă apropiată, ne ştim bine, şi uşurează acomodarea”.

Juniorul cu dublă legitimare, la CSŞ Bega Timişoara, unde păşea în baschet acum peste 5 ani sub îndrumarea regretatului profesor Mircea Albu, iar de-acum şi la BC Timişoara, care l-a cooptat în premieră în lotul lărgit, a spus pe marginea experienţei de la Varna, în Bulgaria, unde România U18 a sfârşit finalmente pe locul 11 din 18 reprezentative, cu un 72:46 duminică în dauna Portugaliei, într-un meci pentru poziţiile 11-12, că „a fost o competiţie foarte puternică, în ciuda faptului că a fost Divizia B, nivelul secund al baschetului continental. Am plecat cu ideea să obţinem două victorii din 3 în grupa de calificare, ceea ce am şi reuşit, cu gândul că vom prinde prima grupă valorică, dar nu ne-am calificat, deşi cu acelaşi punctaj cu primele două, după ce Olanda a bătut Muntenegru. Noi chiar speram la grupa 1-8. Ulterior, în 9-18, am întâlnit şi adversare mai slabe”.

Filip, campion naţional în ultimii ani la generaţiile U16 şi U18, cu o pleiadă de alte medalii la juniorat, a remarcat şi aportul colegului său timişorean în lotul naţional al lui Florin Nini, şi anume „nord-americanul” Alexandru Olah, care în Bulgaria a reuşit „aproape meci de meci double-double. Am încercat să fiu la fel de constant pe parcursul turneului dar am izbutit 3-4 jocuri bune din şapte”.

Iar acum, urcuşul la echipa mare a Timişoarei, întărită în această vară inclusiv cu străini şi veterani: „Îl consider a fi următorul pas pentru mine, şi este spre binele meu acest salt, atât la U20 în sistemul juvenil, plus să încerc probabil să prind lotul BC Timişoara, de 16 sau eventual în primii 12, iar dacă nu, la Divizia B, la echipa a doua a clubului”.

Un prim puls luat pregătirii cu seniorii i-a relevat numărului 14 al României şi la club „diferenţa de putere, clară încă din start, aici fiind total altceva. Am foarte mult de muncit la capitolele putere, forţă, pe care trebuie să le dobândesc, nivelul fiind mult mai ridicat”. După pregătirea de aseară, Filip revine astăzi la alte două antrenamente, de la orele 10 şi 18, pentru că „la Divizia A sunt necesare atâtea sesiuni de pregătire”, spre deosebire de ceea ce-l va aştepta la reunirea generaţiei U20, probabil una, două pe săptămână, cu colegii care în urmă cu 2 ani ieşea campion al ţării.

Filip este un jucător de talie înaltă, măsurând 2,01 metri, de 95 kilograme, şi care în 31 iulie a împlinit 18 ani, sperând să prindă cantonamentul viitor la lotul naţional, din iarnă, de această dată la categoria U20. Înaintea saltului…

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 × unu =

 


Alte articole legate de acest subiect: