Florin Nini, după înfrângerea cu Muntenegru: „Pe mine mă interesează cel mai mult să nu mai existe și mâine acel sfert 2”

România a debutat cu stângul la EuroBasket Women 2015, competiție pe care o găzduiește alături de Ungaria. După un sfert secund în care a înscris doar 4 puncte, naționala de senioare a fost învinsă cu 79-61 de Muntenegru. Antrenorul principal, Florin Nini, a pus jocul mai puțin reușit din prima repriză pe seama emoțiilor care au dus la un blocaj în jocul formației sale. Tehnicianul a fost mulțumit de prestația din sferturile 3 și 4. Acesta a vorbit la finalul partidei și despre schimbările pe care le-a făcut din cauza faulturilor, dar și despre meciul de sâmbătă cu Ucraina.

IMG_5641 - florin nini

Florin Nini în timpul meciului cu Muntenegru. Foto: Cosmin Dan

Cele două formații și-au împărțit sferturile. Muntenegrencele și le-au adjudecat pe primele două cu 26-18 și 25-4, în timp ce sferturile 3 și 4 le-au revenit româncelor cu 18-15 și 21-13. „Cu siguranță că un echilibru emoțional nu a fost bine stabilit în prima parte deși am început meciul bine. Am stat lângă Muntenegru în primele minute, lucru care mie mi-a convenit. Eu așteptam momentul să pot să impun un ritm mai ridicat pentru că, așa cum ați văzut în a doua parte, acesta este jocul nostru și aceasta este, din punctul meu de vedere, cartea câștigătoare a acestei competiții. Am încercat, am văzut că anumite jucătoare au reacționat, nu au reacționat, deși departe de mine gândul. Au avut toată intenția, e lăudabil ce au făcut, ce au încercat. Am încercat, prin schimbarea lor într-un timp scurt, să văd care jucătoare pot să aducă un plus în jocul echipei”, a declarat Florin Nini după meciul din ziua a doua a competiției.

Tehnicianul român consideră că este importantă și diferența de scor pentru configurația finală a clasamentului grupei. „E foarte importantă diferența. Indiferent că se câștigă sau se pierde e foarte importantă diferența pentru un eventual calcul în doi sau în trei. În general e o competiție puternică pentru noi, lucru pe care cu toți îl știm. Noi am plecat de pe o poziție optimistă, de pe o poziție în care vom lupta la fiecare meci și vom încerca să facem tot ceea ce putem și ceea ce ține de un nivel totuși cu un decalaj real. Acel sfert 2 trebuie dat deoparte. Pe mine mă interesează cel mai mult să nu mai existe și mâine acel sfert 2. Faptul că nu s-a pus problema de oboseală, de blocaj psihic, ne-a demonstrat în a doua parte a jocului unde am avut intercepții, am avut un „run” de 8-0. E un lucru care ne arată că putem. Cu mai multă atenție și cu mai multă atitudine încă din prima secundă a jocului cu siguranță că vom reuși alte lucruri la meciurile care urmează”, a adăugat Nini.

Antrenorul României crede că muntenegrencele au făcut diferența în relația 1 la 1. „Muntenegru nu ne-a bătut pe noi pe contraatac sau pe tranziție, prin strategie sau prin tactică. Ne-au bătut pur și simplu pe relația 1 la 1. În sfertul 2 Dubljevic a pătruns foarte ușor. Nu am ajutat. După părerea mea a fost o lipsă de reacție. A fost acel blocaj. Sfertul 2 și se pare că acesta ne-a costat în economia jocului. S-a schimbat și formula de echipă. Am acumulat prea ușor anumite faulturi și ne-a obligat să jucăm oarecum cu altă formulă. Însă eu cred că finalul de joc, care a însemnat un lucru bun, un lucru pozitiv pentru noi, trebuie să fie punctul de plecare în meciul de mâine. Nu putem să tragem niște concluziii decisive din punct de vedere al ce se întâmplă dacă pentru că e vorba totuși doar de primul meci”, a mai spus Nini, care s-a referit și la câteva aspecte statistice. „Lucrul pe care l-am făcut pe final când am închis foarte bine pe jucătorul cu minge, exact acest lucru ne-a lispit în prima parte și le-am dat spații foarte ușoare, ele au venit din jocul cu fața. Și sigur, lipsa recuperărilor ofensive. Ele au dat 13 puncte din șansa a doua. A existat acolo poziționare dar, una peste alta, ele au 42 de recuperări și noi 32. În primul rând au avut mingi mai multe ca noi, un lucru care s-a văzut evident și în jocul de ieri, în care efectiv au dominat autoritar echipa Cehiei la acest capitol. Am încercat să diminuăm acest lucru dar trebuie să ai și jucătoare care să facă acest lucru. Repet, eu le-am cerut să joace un joc de contact, un joc mai puternic, cu o închidere mult mai rapidă a jucătorului cu minge. După care, văzând că se fluieră foarte ușor, a trebuit să schimbăm un pic ca să ne modelăm pe maniera de arbitraj”.

Cât despre faulturi, „n-aș fi foarte convins că toate faulturile au fost acordate. Cred că, poate sunt subiectiv, Muntenegru a apelat mai mult la un joc de contact, la poziționare, lucru de brațe în a-și câștiga primul plan. Eu am încercat un dialog cu arbitrii și am spus că nu e un echilibru din punct de vedere al raportului cum se fluieră contactul meu și acolo. Nu mă interesează ideea de arbitraj. Important e că am reacționat în funcție de ceea ce s-a întâmplat. Am făcut și anumite faulturi extrem de ușor, lucru la fel de adevărat”, a mai declarat Florin Nini.

Tehnicianul din Galați a explicat ideea cu care a pornit când le-a trimis în primul 5 pe Adina Stoiedin și Elisabeth Pavel. „S-a început cu Adina pe 4 și Eli (Pavel) care este un 5 mai mobil, tocmai pentru ideea de a scoate pe Robinson și Perovanovic care nu sunt apărătoare foarte bune în afara zonei de 3 secunde. În schimb, acolo știu să-și facă treaba. Ăsta a fost motivul pentru care am început cu doi centri mai mobili. Inclusiv pe parcursul sfertului doi am încercat formula care, se pare, a fost cea mai eficientă dar nu putem să spunem că această formulă va fi tot timpul eficientă”, a adăugat Nini care a folosit un 4 fals. „Vorbim de meciul de astăzi în care am jucat cu un 4 fals. Am lăsat-o doar pe Adina, am jucat cu Pop, cu Mărginean, sunt două extreme care n-au jucat niciodată și n-au fost vreodată centrii și cu Anne, Ancuța Stoenescu și fiecare cu schimbările pe posturi. Și această formulă cu o echipă mai mică și cu o apărare mai avansată ne-a dat nouă rezultatul”.

Florin NiniRevenirea României din sferturile 3 și 4 s-a produs și pe fondul schimbărilor efectuate de Momir Milatovic. Antrenorul Muntenegrului a început să-și schimbe piesele importante în a doua parte a meciului, dând mai mult de zece minute mezinelor lotului. „Cu siguranță că a contat. S-a văzut acest lucru dar pentru noi a fost important să reintrăm în joc, să micșorăm diferența pentru că trebuie să ne gândim la absolut toate aspectele și în primul rând să ne întoarcem la jocul nostru. Noi nu așa am jucat în București la acel turneu cu Italia și Senegal. Nici anul trecut la acele 4 meciuri cu Ungaria nu am jucat așa. Noi avem un ritm mult mai alert, mult mai agresiv. Nu am reușit de la început să ne instalăm și se pare că ne-a costat. Una peste alta, important este că noi am reușit să ne dăm punctele și că am reușit multe intercepții, le-am pus în dificultate și pe partea cealaltă. Când a băgat-o înapoi pe Skerovic să conducă jocul, la prima fază, Ancuța Stoenescu i-a furat o minge din dribling. Cu siguranță se rupe echilibrul când n-ai jucătoarele de bază însă nu cred că Muntenegru are probleme în rotație. Noi putem avea dacă dispar 2, 3 jucătoare datorită faulturilor sau oricăror alte motive la noi poate fi considerată problemă”, a mai spus Nini care a apreciat evoluția Gabrielei Mărginean, cea mai bună marcatoare a tricolorelor, dar care a jucat doar 28 de minute pentru că a acumulat 4 faulturi. „Gabi a avut un nivel bun. Trebuie să o folosim pe Gabi dar celelalte jucătoare trebuie să ajute mai mult pentru că ai nevoie de o echipă să câștigi”.

După rezultatele de vineri, când Cehia a învins Ucraina, meciul dintre România și Ucraina capătă o importanță sporită, cele două formații având nevoie de victorie pentru a avea șanse să se claseze pe unul din cele trei locuri care oferă calificarea pentru faza a doua a grupelor, de la Debrecen. „Noi, dacă vrem să rămânem în competiție, trebuie să avem mâine (n.n. sâmbătă)o victorie, din punctul meu de vedere. După care nu poți să știi ce se întâmplă. Eu zic că nu putem vorbi de diferență atât de mare între echipe. Desigur, toată lumea se aștepta la Cehia să arate altceva. Cehia esteîntr-un proces de schimbare. Ucraina era ușor văzută ca un outsider, nu m-aș grăbi să spun acest lucru. Sunt echipe care au state vechi în Europa și au jucătoare care față de ale noastre participă în competiții europene an de an atât la nivel de națională cât în special la echipele de club. La noi, din păcate, majoritatea nici nu sunt titulare la echipele de club din România. Deci, trebuie să privim totuși și obiectiv și anumite lucruri și într-o întrecere Logan-BMW să vedem cât putem să forțăm, să nu rămânem la jumatea drumului, să ne cadă cutia de viteze”, a adăugat tehnicianul României.

Alina Iagupova este principala armă a Ucrainei. Jucătoarea cu numărul 14 a înscris 19 puncte în meciul cu Franța și 32 în partida pierdută cu Cehia pentru un punct, 79-80. „E o jucătoare foarte puternică dar, cel puțin în prima parte, atunci când la capitolul energie stă bine e foarte greu de oprit de orice jucătoare. Noi am intrat astăzi în sală în sfertul 3, deja avea 19 puncte. E lider autoritar. Este o jucătoare care trebuie obosită mult mai repede, trebuie dublată, însă Ucraina are jucătoare care aruncă foarte bine de afară, inclusiv numărul 13 (Arina Bilotserkivska) care joacă centru la ei, este back-up cu 11 (Aleksandra Khomenchuk). Azi pe final le-a ajutat cu 2 aruncări de 3 și una de la semidistanță exact când le-a trebuit. Sunt jucătoare mobile, care majoritatea aruncă bine de la semidistanță și distanță și atunci un marcaj dublu pe Iagupova ne poate costa pe partea cealaltă”, a concluzionat Florin Nini.

Ucraina și România joacă sâmbătă 12 iunie de la ora 20:30 la sala Constantin Jude în etapa a 3-a din prima fază a grupelor.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× sapte = 35

 


Ultimele articole din categoria Baschet: