Franța, Turcia, Spania, Rusia și Serbia s-au calificat în sferturile EuroBasket Women 2015. Spania a rămas singura neînvinsă

Spania a rămas singura echipă neînvinsă la EuroBasket Women 2015, după a doua serie de meciuri din faza a doua a grupelor. Ibericele au reușit să se impună cu Serbia, într-un meci cu multe puncte. În grupa E, Franța a suferit prima înfrângere cu Turcia, într-o partidă cu puține ofensive. Cinci echipe au obținut calificarea pentru faza finală, iar alte șase formații vor lupta pentru ultimele trei locuri în sferturi.

Vineri s-a disputat a doua serie de meciuri din grupa E, de la Debrecen. Muntenegru a deschis ziua cu o victorie cu Belarus, Grecia avea nevoie de o victorie pentru a rămâne în cursă și a obținut-o în partida cu Cehia, iar Turcia a provocat prima înfrângere a Franței la acest turneu. Turcia și Franța sunt sigure de un loc în sferturi, iar celelalte două locuri sunt disputate de celelalte patru formații. Vom reveni cu un material despre situația din grupă.

Muntenegru-Belarus 77-72 (21-14, 12-17, 23-18, 21-23)

Muntenegrencele sărbătorind victoria cu Belarusul. Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Castoria

Muntenegrencele sărbătorind victoria cu Belarusul. Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Castoria

Muntenegru venea după meciul prost cu Turcia și trebuia să suplinească absența Jelenei Dubljevic, principala lor armă ofensivă. Belarus, care a câștigat toate meciurile în prima fază, a pierdut în primul meci de la Debrecen cu Cehia. Ex-iugoslavele au început partida cu șase puncte consecutive și s-au distanțat în mai multe rânduri la 7, 8 puncte, iar avantajul maxim a fost de 11 (în minutul 29).  Ultimul sfert a început cu un avans de 7 puncte pentru muntenegrence, dar bielorusele au revenit și au reușit să preia conducerea, dar fundașul Skerovic a reușit o prestație de excepție în ultimele zece minute când a înscris 11 puncte și și-a condus formația spre victorie. Muntenegru a avut 50 de recuperări, față de 38 ale adversarei. Bielorusele au reușit cu 16 puncte mai mult din zona de trei secunde și cu zece mai mult din recuperări ofensive, în timp ce muntenegrencele au înscris mai mult pe contraatac și au înscris cu 13 libere mai mult ca adversarele. Katsiaryna Snytsina a fost coșghetera partidei cu 21 de puncte, Leuchanka a reușit un nou double-double, cu 15 puncte și 13 recuperări. Fără Dubljevic, Milica Jovanovic a făcut un pas în față pentru Muntenegru și a înscris 20 de puncte (înscriind 8 din cele 10 aruncări încercate și adăugând și 8 recuperări). Skerovic a fost decisivă pe final și a încheiat partida cu 19 puncte și 7 pase decisive, iar Robinson a încheiat cu double-double: 15 puncte și 17 recuperări.

Bielorușii au invocat oboseala. Anatoli Buyaliski (antrenor Belarus): „Oboseala (ne-a învins), jucătoarele care au jucat mult în meciurile anterioare au fost obosite”. (Despre meciul cu Franța) În acel meci nu avem nimic de pierdut. A fost presiune suplimentară în ultimele două meciuri pentru că eram cotați ca favoriți. Ar trebui să ne simțim mai liberi”. Tatiana Troina: „Din punctul meu de vedere am fost în meci tot timpul, chiar și când eram în urmă cu 6, 7. Punctul important a fost când am avut probleme în ofensivă la sfârșitul sfertului patru și, în loc să ne facem jocul așa cum am făcut-o în anii precedenți, am căzut într-o dezordine, două jucătoare au luat decizii proaste”.

Muntenegrenii au făcut diferența cu apărarea. Momir Milatovic (antrenor Muntenegru): „Am avut probleme fără Dubljevic și știam că va fi greu. Aveam nevoie de o performanță curajoasă pentru a câștiga acest meci dar a fost o victorie importantă. Trebuia să ne apărăm bine”. Jovana Pasic: „A fost foarte important pentru noi, venind după o performanță foarte slabă împotriva Turciei. Cheia a fost apărarea noastră bună”.

Grecia-Cehia 74-71 (24-22, 19-26, 13-10, 18-13)

Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Castoria

Styliani Kaltsidou – autoarea ultimelor zece puncte ale Greciei. Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Castoria

Grecia avea nevoie de victorie pentru a nu fi eliminată cu un meci rămas de jucat după ce a intrat în grupă cu doar două puncte și a pierdut cu Franța în primul meci. Cehia venea după victoria cu Belarus și avea un punct în fața elenelor. Meciul a avut 9 schimbări de lider și 7 egalități. Cehoaicele au condus aproape 32 de minute, iar Grecia s-a aflat la conducere mai puțin de 5 minute, dar a făcut diferența prin punctele marcate de jucătoarele venite de pe bancă: 19 la 7, dar și de la linia de fault, unde au înscris cu opt puncte mai mult. Grecoaicele au făcut diferența cu apărarea în zonă din ultimele două minute și jumătate în care au intrat cu un deficit de nouă puncte. Kaltsidou a înscris ultimele zece puncte ale Greciei pentru o victorie care oferă în continuare șanse de calificare în primele opt. Cehia a avut ocazia să trimită meciul în prelungiri dar nu a gestionat bine finalul de meci. Styliani Kaltsidou a fost coșghetera partidei cu 20 de puncte (plus 7 recuperări), iar de la Grecia au secondat-o Dimitrakou cu 15 puncte și Spanou cu 12 puncte și 9 recuperări. Alena Hanusova a fost cea mai bună marcatoare a Cehiei cu 16 puncte (8 recuperări), urmată de Bortelova cu 15 puncte (6 pase decisive) și Elhotova cu 14 puncte.

Cehii au fost nemulțumiți de propria defensivă. Lubor Blazek (antrenor Cehia): „Problema nu a fost atacul nostru, ci defensiva și presiunea de la Grecia. Am făcut greșeli mari și Grecia a avut aruncări deschise”. Veronika Bortelova: „Am avut meciul în mână și am încurcat-o. Am făcut atât de multe greșeli în apărare, în special la repuneri. Este presiune înainte de fiecare meci dar grecoaicele au fost foarte bine pregătite și am fost provocate de zona lor”.

Antrenorul Greciei a spus că echipa sa n-a fost în meci în prima parte. George Dikeoulakos (antrenor Grecia): „Meciul a început la 6 p.m. (ora Ungariei) Pot să comentez numai despre ce s-a întâmplat după 6:30 pentru că până la acel punct nu am fost în meci. Eram în urma Cehiei în apărare și în atac, nu știu ce făceam. La pauză am vorbit despre cum au înscris 25 de puncte pe greșelile noastre. Le-am dat 25 de puncte. Aceea nu a fost apărarea noastră. A noastră primește 50 de puncte pe meci, astăzi le-am lăsat 50 într-o repriză. Asta trebuia să reparăm și am jucat cu energie și pasiune, inteligent. Am început să jucăm cu rolurile noastre. Am schimbat în zonă și acest lucru ne-a dat încredere. Așa am construit”. Afroditi Kosma: „În prima jumătate ne-am pierdut concentrarea în planul defensiv, am intrat în ritmul cehoaicelor și am făcut multe greșeli. Ele au înscris 25 de puncte din greșelile noastre. În a doua jumătate am revenit și ele au înscris 23. Am avut încredere în apărarea noastră. Dacă ne facem apărarea, atacul va veni”.

Franța-Turcia 56-66 (16-15, 17-15, 11-14, 12-22)

Lara Sanders - coșghetera Turciei. Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Castoria

Lara Sanders – coșghetera Turciei. Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Castoria

Franța era neînvinsă înaintea acestei partide și conducea grupa E cu maximum de puncte, 6. Turcia a venit în grupa principală cu înfrângerea de la Oradea cu Belarus dar a arătat o creștere în joc la primul meci cu Muntenegru. Turcia a câștigat în reeditarea semifinalei de acum doi ani și a produs vicecampioanei europene prima înfrângere la acest turneu. Apărarea turcă a reușit din nou să-și țină adversarul la sub 60 de puncte marcate, suficient pentru a obține victoria pentru formația cu una din cele mai mici medii de puncte marcate la acest turneu, dar cu cea mai bună defensivă. Cele două echipe au avut procentaje asemănătoare la aruncările din acțiune, 40%. Turcia a înscris o aruncare de două puncte în plus față de adversare și a marcat 21 din cele 23  de libere de care a beneficiat, în timp ce franțuzoaicele au transformat doar 13 din 18 libere. A contat lipsa lui Miyem pentru „les bleues”, iar acest lucru s-a văzut mai ales în a doua parte când Franța a pierdut multe mingi în atac. Tchatchouang a avut 0 din 8 la aruncările din acțiune dar s-a mers în continuare pentru acțiuni pe mâna ei. Nici celelalte jucătoare experimentate din tabăra franceză nu au făcut față mai bine presiunii puse pe turcoaice, având 10 mingi pierdute în repriza a doua. În ultimele zece minute Franța a înscris doar 2 coșuri din acțiune, față de cele 5 ale Turciei. „Les bleues” au avut un avans maxim de 9 puncte cu 2:15 minute până la pauza mare, dar elevele lui Ekrem Memnun au redus ecartul la doar trei lungimi la jumătatea partidei. Meciul a avut 9 schimbări de lider și 10 egalități. Franța a condus 28:26 minute, iar Turcia 8:18. Cel mai mare avantaj al medaliatei cu bronz la precedenta ediție s-a înregistrat chiar la finalul partidei. Lara Sanders (Turcia) a fost coșghetera partidei cu 23 de puncte, fiind secondată de Yilmaz cu 13 puncte și 7 recuperări. Sandrine Gruda a fost singura care a trecut de zece puncte marcate și a încheiat partida în double-double cu 16 puncte și 13 recuperări.

Francezii au invocat lipsa lui Miyem. Valerie Garnier (antrenoare Franța): „Ele au fost mai bune, au vrut să câștige, au vrut să recupereze mingi. Au vrut să se apere și ne-au oprit să înscriem. Trebuie să schimbăm ceva. Ne lipsește cineva. E mai bine când o avem pe Endene Miyem să înscrie în high post și ne lipsește. Trebuie să continuăm să mergem și putem”. Celine Dumerc: „Au fost mult mai agresive la final. Au avut 22 de puncte în sfertul 4. Le-am lăsat să înscrie prea mult și am intrat în probleme. Aveam nevoie de câteva lucruri ușoare dar am avut doar aruncări libere”.

Victoria din acest meci oferă Turciei prima poziție în grupă înainte de ultima rundă. Ekrem Memnun (antrenor Turcia): „Am încercat să le luăm câteva din punctele lor forte. În anumite momente ne-am pierdut concentrarea și trebuie să îmbunătățim asta. Motto-ul nostru ca echipă când am venit aici a fost: să fim în poziție să fim într-o poziție”. Alyse Cora: „Am vrut să urmărim primul loc în grupă. Am câștigat un meci important dar totul se joacă încă pentru a obține o poziție cât mai bună pentru runda următoare”.

Clasament grupa E:

  1. Turcia 3 victorii/1 înfrângere 240/214 7 puncte
  2. Franța 3/1 271/250   7 puncte
  3. Belarus 2/2 291/259 6 puncte
  4. Muntenegru 2/2 256/264 6 puncte
  5. Cehia 1/3 271/300  5 puncte
  6. Grecia 1/3 223/265   5 puncte

Grupa F:

Spania a rămas singura echipă care nu a cunoscut încă gustul înfrângerii la EuroBasket Women 2015, după meciurile jucate sâmbătă. Rusia a câștigat su Slovacia și este sigură de un loc în sferturi. Și Serbia a obținut biletul spre Budapesta, chiar dacă a pierdut cu Spania și momentan este pe patru în grupă în urma Lituaniei, care încă nu este sigură de un loc în primele opt.

Lituania-Croația 83-64 (30-12, 18-16, 17-19, 18-17)

Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Castoria

Gintare Petronyte – coșghetera Lituaniei. Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Castoria

Meciul a fost unul fără istoric, iar Croația este singura din cele 12 echipe prezente în faza a doua care nu mai are nici o șansă de a trece mai departe. Lituania a avut „run-uri” de 10, respectiv 16 puncte în primul sfert și scorul de la prima pauză, 30-12 a decis partida. Cea mai mare diferență de scor a fost de 27 de puncte. Croatele, cu problemele deja cunoscute, având doar 9 jucătoare apte de joc, au înscris sub 30% din aruncări în primele zece minute, iar pe tot parcursul meciului au ratat din poziții destul de bune. Lituaniencele au alternat foarte bine jocul de sub panou cu aruncările de la distanță și au controlat partida, iar antrenorul Mantas Sernius a putut să le acorde tuturor jucătoarelor cel puțin șapte minute. A fost un moment în sfertul trei când ex-iugoslavele au avut o tentativă de revenire când au mai redus din ecart, dar balticele nu le-au dat nici o șansă și le-au penalizat pentru lipsa de eficiență din atac. Lituania a încheiat partida cu 51 de recuperări și 42,1% la aruncările din acțiune, în timp ce croatele au marcat 30,7% din aruncări. Gintare Petronyte a fost cea mai bună marcatoare a partidei cu 18 puncte. De partea cealaltă Iva Sliskovic a înscris 17 puncte.

Croația a început prost meciul și nu a putut să reintre în joc. Braslav Turic (antrenor Croația): „Am deschis jocul foarte rău. A fost 25-4 în primele cinci minute. A fost prea târziu când am început să jucăm în sfertul secund. Împotriva acestui tip de echipe puternice este greu să vii din urmă după ce începi prost”. Iva Sliskovic: „În primul rând vreau să felicit Lituania pentru jocul bun. Am intrat atât de încet în meci și ele au profitat. Am încercat să revenim dar a fost prea târziu. Am avut multe probleme venind la acest turneu și măcar am intrat în a doua fază a grupelor”.

Lituanienii au făcut să pară meciul ușor după ce s-au distanțat foarte rapid. Mantas Sernius (antrenor Lituania): „Am făcut o treabă foarte bună. Asistenții mei mi-au arătat punctele lor tari și cele mai slabe jucătoare din echipa lor și vreau să le mulțumesc pentru asta. Meciul acesta a părut ușor dar cred că echipa mea știe ce trebuie să facem să câștigăm. Au jucat bine împotriva Letoniei și trebuia să fim pregătite. În continuare avem Serbia care joacă cu caracter și fetele lor lasă toată energia pe teren. Ne place să jucăm împotriva unei echipe ca Serbia pentru că am avut meciuri strânse cu Slovacia, Ungaria și Suedia, care sunt toate echipe grele. Ne plac meciurile ca acestea”. Vita Kutiene: „Suntem foarte fericite că am câștigat ca o echipă și că toate jucătooarele au jucat foarte bine. Înainte de meci am fost atât de concentrate pentru că știam că Croația nu este o echipă simplă, ci una puternică. Am început concentrate și am avut 20 de puncte rapid, jucând în acest fel”.

Rusia-Slovacia 75-61 (23-23, 18-13, 23-12, 11-13)

Maria Vadeeva - cea mai tânără jucătoare la EuroBasket Women 2015. Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Rébay

Maria Vadeeva – cea mai tânără jucătoare la EuroBasket Women 2015. Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Rébay

Ambele echipe au pierdut în prima zi din faza a doua a grupelor. Rusia a cedat avansul de 14 puncte de la pauza mare cu Lituania, în timp ce Slovacia a pierdut cu Serbia, după un coș încasat în ultimele cinci secunde. Slovacia a dat o replică bună în prima parte dar a început să aibă probleme când Jurcenkova a acumulat greșeli personale. Rusia a reușit cu 11 recuperări mai mult și a înscris 5 „trițe”  în plus față de adversare. Cea mai tânără jucătoare de la acest turneu, Maria Vadeeva care n-a împlinit încă 17 ani, a fost coșghetera partidei cu 22 de puncte, la care a adăugat 7 recuperări, fiind urmată de Belyakova cu 17 puncte. Zofia Hruscakova și Balintova au fost cele mai bune marcatoare ale Slovaciei cu 15 puncte. Rusia a reușit să o blocheze foarte bine pe Toliver care a înscris doar 4 puncte și a fost mult sub evoluția din partida cu Serbia când a trecut de cota 20.

Slovacele și-au propus la pauză să păstreze intensitatea, dar nu au reușit acest lucru în partea secundă. Romana Vynuchalova: „Au avut procentaje mari la aruncări în debutul partidei. Eram la doar cinci puncte în spate la pauză și am vorbit să ne păstrăm intensitatea dar nu s-a întâmplat. Felicitări Rusiei că ne-a păzit cele mai bune două jucătoare. Vom merge să batem Croația și o să ne pregătim cât de bine putem, vom da 100% pentru că este ultima noastră șansă să mergem mai departe”. Maros Kovacik (antrenor Slovacia): „Trebuie să felicit Rusia în special pentru performanța comparată cu meciul împotriva Lituaniei. Au meritat victoria și au jucat mai bine decât am făcut-o noi. Îm iubesc echipa pentru că nu ne-am dat bătuți niciodată. Cred că putem să jucăm în ultimul meci cât de tare putem, pentru că doar victoria ne ajută. Sunt mândru de jucătoarele mele”.

Rusia a reușit să blocheze principalele arme din atacul adversarelor. Natalia Vieru: „Astăzi am arătat un joc bun de echipă. Liderii echipei slovace au înscris doar 6 puncte pentru că am jucat foarte bine în apărare. Am făcut ce trebuia să facem și ne-am realizat planul”. Anatoliy Myshkin (antrenor Rusia): „Vreau să le mulțumesc jucătoarelor că mi-au urmat instrucțiunile și au făcut treaba pentru care ne-am pregătit în aceste două zile, vreau să le dau credit pentru asta. Trebuie să avem consistență în echipă. Glumesc că nu căutăm niciodată o cale ușoare și m-aș aștepta la surprize viitoare din partea noastră”.

Serbia-Spania 80-91 (27-24, 13-22, 22-15, 18-30)

Alba Torrens - coșghetera Spaniei în meciul cu Serbia. Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Rébay

Alba Torrens – coșghetera Spaniei în meciul cu Serbia. Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Rébay

Reeditarea primei semifinale din 2013 a adus un joc foarte frumos, cu 16 schimbări de lider și 18 egalități. Serbia a condus 7:42 minute și a avut cel mai mare avantaj de 6 puncte, iar Spania s-a aflat la conducere 26:53 minute și avansul maxim a fost de 11 puncte. Campioana en-titre conducea la jumătatea meciului cu șase puncte, recuperate rapid de sârboaice în debutul sfertului trei după care cele două formații s-au succedat din nou la conducere, iar Serbia avea un avans minim la debutul sfertului patru. Echipa clasată pe 4 la precedenta ediție a condus în câteva rânduri și în ultimuls sfert, dar vicecampioana mondială a mărit și mai mult intensitatea apărării și nu a mai permis adversarelor să înscrie de la distanță. Avansul ibericelor s-a mărit în a doua parte a sfertului, iar în ultimul minut și jumătate nici una din formații nu a găsit drumul spre coș. Este a doua partidă la rând când Spania trece de cota 90 la puncte înscrise și își duce seria de victorii consecutive la acest european la 7. Spania a avut cu 10 recuperări mai mult decât adversara și un procentaj mai bun la aruncările din acțiune: 52,3% (34/65), față de 42,9% (27/63). Campioanele en-titre au înscris 52 de puncte din spațiul de 3 secunde, față de 30 ale adversarelor. Serbia a avut mai multe puncte de la rezerve: 42 la 17. Alba Torrens și-a arătat încă o dată valoarea ajutându-și echipa cu 25 de puncte, 8 recuperări și 5 assist-uri, fiind urmată de Nicholls cu 20 de puncte. Ndour a încheiat în double-double cu 15 puncte și 12 recuperări, tot 15 puncte a avut și Cruz. Sonja Petrovic a fost cea mai bună marcatoare a Serbiei cu 17 puncte, adăugând și 8 recuperări. Au urmat-o Milovanovic cu 13 puncte și Jovanovic cu 12.

Sârboaicele știau de calitatea adversarului. Marina Maljkovic (antrenoare Serbia): „Spania a dovedit încă o dată că este o echipă mare care nu își lasă adversarul să respire nici măcar un minut. Au jucat mai inteligent și mai bine decât noi baschet. Acum avem Lituania și joacă un alt stil de baschet. O să fie multă presiune pe ambele echipe”. Nevena Jovanovic: „A fost un meci greu. Toată lumea știe de Spania. Ne-am pregătit bine pentru ele dar ați văzut ce se întâmplă dacă nu-ți fructifici șansele: ajungi să pierzi cu mai mult decât ar fi trebuit. Felicitări Spaniei, dar sunt mândră de coechipierele mele”.

Spaniolii au luat meciul cu Serbia ca pe un test. Laura Nicholls: „A trebuit să jucăm foarte tare pentru că le știam calitățile. Tot timpul cred că este cel mai rău să joci împotriva Serbiei. Au jucătoare bune din puncte de vedere fizic și competitive care pot să înscrie de 3 și a fost foarte important că am avut acest test”. Lucas Mondelo (antrenor Spania): „Am jucat foarte bine meciul și a fost o bătălie. A fost foarte greu pentru noi pentru că Serbia a jucat foarte tare și dinamic. A fost important pentru noi că am putut să câștigăm meciul ca o echipă. Nu suntem doar o selecție de jucătoare, suntem o echipă. Am așteptat pentru acel moment special, ne-am făcut apărarea și le-am oprit să înscrie de 3. A fost un meci foarte bun și fiecare jucătoare a dat ce a putut pe teren. A fost o bătălie tactică foarte bună și sunt foarte fericit”.

Clasament grupa F:

  1. Spania 4/0 340/271   8 puncte
  2. Rusia 3/1 309/254  7 puncte
  3. Lituania 2/2 298/295  6 puncte
  4. Serbia 2/2 298/314  6 puncte
  5. Slovacia 1/3 301/312  5 puncte
  6. Croația 0/4 250/350  4 puncte

Duminică se încheie grupa E cu următoarele partide: Turcia-Cehia de la16:30 (ora României), Muntenegru-Grecia de la 19:00 și Belarus-Franța de la 20:30.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 1 = sase

 


Ultimele articole din categoria Baschet: