FRB, naștere la termen dar cu complicații, în bulă. SCM Timișoara scapă la mustață de egalare la debut

Federația Română de Baschet a născut astăzi la termen dar cu complicații o nouă ediție în Liga Națională masculină, la 9 luni și o zi după asfixierea subită a celei precedente, însă într-o bulă septică, înfățișându-se cu atât mai urâțică și palidă decât oricum ar fi, a se citi cu niște actori triști și șterși, bine izolați de măruntul lor public, inexistent în tribunele goale, ci telespectator al unei reprezentații fără nerv sub panouri și cu măști în afara suprafeței de joc, la băncile de rezerve și masa oficială, cu pumnul în loc de dat mâna ca salut. Un jenant și patetic exercițiu de debut al angoasei existențiale în regim de temătoare supunere docilă la acceptarea reducției umane la nivelul unu la înmulțire, după chipul și asemănarea unui for federal căruia i-a fost necesară trecerea lui Moș Nicolae cu un laxativ cadou pentru a ieși în sfârșit din constipata ca și eternă fixație pe tușă. Iar difuzarea televizată a nașterii cu forcepsul n-a făcut vreun serviciu reclamei reflex de căpătâi al ”Ligii” de a se baza axat pe importurile care sunt, 3 cu 3 pe bancă la ”lei”, 4 cu 2 pe bancă la ”portuari”, aportul autohtonilor fiind minoritar, sub 59 de minute jucate din 200 posibile de fiecare parte. Doar slăbiciunile la repornirea motoarelor după aproape o lună de la avortonul preliminariilor Cupei României a întreținut suspansul până în ultima clipă, căci în rest un baschet asistat social din mila străveziului ban public, CS SCM Timișoara – CS Municipal Galați 80:78 (43:40) pe teren neutru la Oradea (foto csmoradea.ro). 

Trezit din pumnii realității la vale la Valencia, eșecuri la 30 respectiv 53 de puncte ale ”Vulturilor” în oficiale din calificări, baschetul masculin și-a dat în această după-amiază pumnii pe relația vest-est la inaugurarea tiptil și fără spectatori a întârziatei ediții 2020-2021 în Liga Națională, de la ora 15, în sala ”Antonio Alexe”, uvertură a rundei de start în cuplajul ”bulei epidemiologice” patrulater din Țara Crișurilor, ”bulă epidemiologică” etichetată conform terminologiei de ”alertă” preluate de Federația lăuză, moașă și dădacă la niște tineri cu înălțimea binișor peste cea medie dar protejați aidoma fetei mari.

Hilar de vizionat ritualul stupid la care sunt supuși din ignoranță și nu din precauție niște oameni în toată firea și unii pe cale de devenire, difuzat în direct de DigiSport4 dintr-o sală pustiită de către bățoși tehnocrați de ingredientul evenimentului sportiv, bătaia inimii sufletiste a spectatorului, puls în absența căruia jocul a trenat și s-a împleticit spre un tern sfârșit, găuri de cașcaval în prestații permițând contorizarea exactă a minutelor jucate în raport minoritar de baschetbaliștii români ai întâlnirii, 45 și 31 de secunde dintre componenții autohtoni ai 5-ului alb-violeților, adăugându-li-se 13:19 de pe bancă, doar 8 minute și 45 de secunde de Grecu solitar într-un ”5” de stranieri la dunăreni, adăugându-li-se 47:20 de pe bancă. 

Nu așa se cultivă organic viitorul pipernicit și întunecat al baschetului carpatin, ci doar se menține inadecvată vreo talie de antrenor în Liga Națională. Petricevic a început cu Mocrițchi, Mijajlovic, căpitanul Sherwood Brown, Mirkovic și centrul repatriat Olah, moldavii cu al lor Brown – și-anume Joshua Jelon, Konjevic, Grecu, Bruncevic și Hamilton. 

Iar nici una dintre echipe nu avea să se desprindă cu adevărat, învingătorii la cel mult 14 puncte, învinșii la numai șase, sferturile fiind relativ echilibrate, primul și al treilea adjudecate de alb-violeți, replicile, ale gălățenilor, care au marcat aproape uniform… 24:20, 19:20, 23:21, 14:17. Iar dacă învinșii n-ar fi ratat ultimele două aruncări libere din penultima secundă sau pe recuperarea ce le-a urmat, s-ar fi continuat în overtime. Așa însă, 80:78, de puțin dar meritat.

Jocul în sine însă n-a ieșit din albia mediocrității, precum la un debut mult întârziat, între echipe care nu mai jucaseră în campionat din 7 respectiv 8 martie, gălățenii câștigând atunci cu 67:74 la Mediaș, timișorenii pierzând în Banat cu sibienii, 61:71. Ceea ce-i lăsa șubrezi în Grupa Roșie 1-6, bilanț 5-13 al stagiunii trecute, cei de la Dunăre având balanța 2-3 în Grupa Galbenă la stoparea campionatului precedent, ierarhic după trupele din Pitești, Craiova și Voluntari, într-un fel ai zecelea la rând la nivel național.

Gălățeni care luna trecută au pierdut pe linie în calificările Cupei României, dar totuși pe alocuri strâns, 87:92 cu cei din Pitești pe 13 noiembrie, după 69:76 cu Dinamo și 58:81 cu clujenii, timișorenii calificându-se în schimb în Final8.

La Oradea, bănățenii au început net mai bine, triplă a ”trițelor” în secunda 16, 56 și 78, Mirkovic și două Sherwood Brown, 9:0, însă centrul Hamilton îi apropia pe gălățeni la un singur punct în minutul 6, 15:14, fără însă ca SCM să cedeze avantajul, 24:20 prin Komatina cu 12 secunde înaintea încheierii sfertului I, după o recuperare ofensivă.

Pe cât de bine începeau ”violeții” meciul, pe atât de bine începea CSM Galați sfertul al doilea, 0:7 în primele două minute prin aruncarea de la distanță a lui Vlad, după 13 puncte, preluarea conducerii de către centrul Hamilton și dunk-ul lui James… 24:27. Vlad, Ciotlăuș și Negoițescu au făcut ca ”roșii” din Moldova să nu cedeze avantajul preluat, tot Hamilton majorându-l la mijlocul sfertului la ceea ce avea să fie cea mai mare diferență deținută de formația de la Dunăre, 28:34, menținută însă pentru doar încă un minut…

”Trița” lui Komatina și reușita lui Sherwood Brown îi readucea pe favoriți la conducere, 38:37 cu 3 minute înaintea pauzei, intrare la vestiare după liberele fructificate de Gajic… 43:40.

Sfertul 3 avea să facă decisiv diferența, Gajic inaugurându-l cu o reușită de la distanță iar ”violeții” detașându-se deja la zece puncte în primele 3 minute. Brown și Stallworth majorau și mai mult diferența în următorul minut, 56:42 – maximum, însă și gălățenii au reacționat prompt cu un run de 7 puncte în special pe mâna lui Sturanovic. Urmau fluctuații și căderi în joc de ambele părți, ultimul cuvânt avându-l James, de la distanță… 66:61 înaintea ultimelor zece minute.

În care alb-violeții au tremurat tot mai serios pentru victorie, Hamilton apropiindu-i pe gălățeni la un singur punct diferență la fiecare două minute, 70:69 Hamilton cu un dunk. Bruncevic egala în minutul următor iar Sturanovic prelua din nou conducerea pentru moldavi peste încă un minut, 71:73, servit de Brown. 

Timișorenii se regrupau în timeout cu nici 4 minute rămase de jucat iar Stallworth IV prelua conducerea, majorând-o apoi, coș cu fault în penultimul minut, 77:73. Nimeni nu convingea însă cu adevărat, portiță la Dunăre pentru revenire, forțând din libere, fructificate de Bruncevic și Brown, 79:77 înaintea ultimelor 20 de secunde. În care internaționalul ”violeților”, Dragoste, n-o fructifica pe a doua a sa, 80:77, lăsând un licăr de speranță urmăritorilor. 

Întreținut și de decizia de arbitraj din penultima secundă, pe aruncarea lui Ciotlăuș din propriul teren, considerându-se fault – Stallworth IV, trei aruncări libere pentru românul în roșu. Va egala și asigura gălățenilor prelungirile? Prima o fructifica, următoarele ba, ca o însumare a bagajului și repertoriului tehnic la repornirea motoarelor cu evidente hibe… 80:78, Sherwood Brown recuperând defensiv, a cincea oară.

Baschetbalist al meciului, omniprezent 34 de minute, căpitan cu un sfert din totalul punctelor marcate de câștigători, 20. Alexandru Olah a înscris 15 puncte, dintre care 5 din 6 libere, cu 4 recuperări ofensive în peste 25 de minute pe teren, iar Stallworth IV 13 puncte, tot cu 4 recuperări dar defensive, în peste 21 de minute jucate. Nikola Gajic a adunat cele mai multe recuperări, 7, marcând 9 puncte în 20 de minute, același punctaj în același timp pentru Komatina, cu șase recuperări. Mirkovic a contribuit cu 7 puncte și 6 recuperări în 26 de minute, al doilea cel mai jucat component al Timișoarei, Mijajlovic marcând 4 puncte în 20 de minute, Dragoste două în nici 8 minute în teren iar Mocrițchi unul în 20 de minute, fără ca veteranul Lazar și Kelemen să înscrie, fără ca Banciu să joace deloc.   

Pe timișoreni îi așteaptă mâine la ora 16 meciul cu CSM Târgu Jiu, depășit în această seară în a doua partidă a cuplajului de gazda CSM CSU Oradea cu 90:65 (49:38). Apoi, duminică de la ora 19:30, la încheierea primului turneu al noului campionat, întâlnirea cu gazdele bihorene.

A mai început și triunghiularul din Polivalenta de sub Feleac, CSA Steaua – CSO Voluntari 79:74, bucureștenii urmând a juca mâine cu gazdele de la U-BT. Iar patrulaterul de la Sibiu începe mâine (vineri), în ordinea Focșani – Pitești, Sibiu – Miercurea Ciuc. Ar mai fi un triunghiular drept completare al primei runde de turnee în Liga Națională, dar care nu se va desfășura în acest weekend, reunindu-i pe craioveni, constănțeni și dinamoviști.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + sapte =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: