GALERIE FOTO. Aproape 50 de partide de 3×3 s-au jucat la turneul de la Timișoara. Localnicele Ancuța Stoenescu și Andra Haas, câștigătoare la feminin. Cehii s-au impus la masculin

Pasionații de baschetul 3 la 3 au avut în week-end ocazia să urmărească primul turneu organizat la Timișoara după ce această disciplină a fost inclusă în programul pentru următoarele Jocuri Olimpice. Localnicele Ancuța Stoenescu și Andra Haas au făcut parte din echipa învingătoare la categoria open feminin. La masculin, cehii de la BO!!! au venit cu doi jucători din prima sută a clasamentului mondial și s-au impus, câștigând și singurul premiu în bani pus la bătaie de organizatori. În ambele finale au fost învinși sârbi. Ploaia de sâmbătă după-amiază a dat peste cap programul inițial, dar decalajul s-a recuperat în a doua zi. Au fost câteva echipe care nu s-au mai prezentat, rezultând astfel destule partide nedisputate.

Piața Libertății din Timișoara a găzduit un prim turneu de baschet 3 la 3 după ce acesta a fost declarat în această vară sport olimpic. Vineri au fost amplasate două terenuri verzi în apropierea liniilor de tramvai. Culoarea acestora era în contrast cu roșul din piață. Spectatorii din apropierea panourilor cu reclame au fost solicitați, în dese rânduri, să returneze mingea când ieșea din spațiul dedicat. Arbitrii au avut mult de muncă, în special să explice jucătorilor partea cu ieșitul din semicerc atunci când se schimba posesia. Unii jucători, mai ales din cei mai mici, uitau că trebuie să iasă și când recuperau, după ratarea adversă, mergeau direct să finalizeze și erau opriți de fluier.  Alții se duceau cu mingea spre semicerc, dar nu mai călcau în afara lui și pierdeau posesia. La open, mai ales la echipele cu experiență în 3×3, s-a văzut exercițiul în viteza cu care scoteau mingea pentru a începe regulamentar atacurile, cu multe finalizări de afară imediat ce jucătorul a primit mingea. Au mai fost și greșeli tehnice acordate pentru că, după coș marcat, jucătorii mai atingeau mingea sau o dădeau adversarilor. Schimbările efectuate greșit au atras alte greșeli tehnice.

Prima sesiune s-a disputat în condiții bune. Ploaia a stricat programul din sesiunea a doua

Juniorii au fost cei care au deschis seria de meciuri sâmbătă dimineața, în jurul orei 10. Punctul de atracție al primei sesiuni a fost intrarea în joc a componentelor naționalei de 3×3 a României. Timișoreanca Andra Haas face parte din lotul naționalei de ceva timp și are în palmares argintul european de anul trecut. Coechipieră în acea echipă i-a fost Anca Șipoș, la fel ca la turneul de la Timișoara. Cele două au cooptat-o pe Andra Ionescu pentru turneele din această perioadă. La turneul de la Timișoara au apelat și la Ancuța Stoenescu. Multipla campioană națională din Timișoara a fost la prima experiență la un astfel de turneu de 3 la 3. Aceasta a mai jucat acum 6 ani la un streetball organizat în oraș pe terenul de afară de la UVT, dar atunci a fost destul de diferit. Deznodământul, însă, a fost același: victoria. Ra Devils a început mai greu în prima partidă cu WildCats, care au condus în prima jumătate, dar experiența și-a spus cuvântul pe final și victoria le-a revenit componentelor naționalei care au câștigat și al doilea meci din grupă. Ambele adversare au fost înscrise inițial la categoria U18, dar au jucat și la openul feminin.

Imaginea cu terenurile ude, cu care organizatorii anunțau amânarea partidelor și alternativa sălii

Cealaltă grupă a fetelor trebuia să se dispute în a doua sesiune de sâmbătă, când era programat și startul la open masculin. Competiția băieților a început, dar a fost întreruptă de ploaie. La început măruntă, apoi tot mai mulți stropi și s-a luat decizia amânării meciurilor pentru a doua zi. Dezamăgirea organizatorilor că nu au venit 4 echipe sârbești avea să fie atenuată pentru că neprezentarea lor a ușurat programul foarte încărcat din a 2-a zi. În total 20 de meciuri din prima zi au avut rezultate fără să se joace, iar în a doua zi au fost 10. Unele echipe de copii au obținut prima victorie la 3×3 înainte să joace efectiv. Sâmbătă seara s-a făcut anunțul că duminică se va juca în sală la UVT dacă va ploua din nou. Organizatorii au sperat să evite această variantă pentru că streetball-ul are alt impact dacă se dispută în aer liber, atrăgând trecătorii. Au fost și grupuri de turiști care s-au oprit în apropierea terenurilor verzi.

Dar duminică vremea a ținut cu organizatorii și meciurile au putut să se joace în piață. Numai vântul a facut probleme, punând la pământ din când în când „gardul” care susținea panourile publicitare. Partidele au început pe la ora 9. În jur de 10 a început și a doua grupă la feminin, iar favorita Serbia a trecut fără probleme în semifinale. Publicul a recunoscut-o de la sârboaice pe Biljana Pesovic, jucătoare care a evoluat patru sezoane în orașul de pe Bega. La open masculin s-au disputat restul de partide din grupe și au început sferturile. Au fost și meciuri trimsie spectaculos în prelungiri, cu reveniri pe final.

Au fost și destui timpi morți, cu terenul liber între meciuri, când cei care au terminat competiția sau amatorii de pe margine se duceau să arunce la coș. În alte momente de pauză au fost programate concursuri. Cel mai amuzant a fost acela când cei patru participanți au fost puși să se descalțe și papucii le-au fost împrăștiați pe teren. Unul dintre băieți a fost „amenințat” că dacă mai comentează va fi pus să dea jos și șosetele. După start, cei patru au fugit să își caute papucii, unii i-au mai și încurcat. Odată recuperate încălțările și revenite în picioare, concurenții fugeau la linia de libere unde îi așteptau 4 mingi, iar primul care înscria avea să câștige premiul pus în joc. În prima zi s-au dat ghiozdane și mingi, iar în a doua, când s-au terminat, s-a dat un joc.

Finalele

Finala fetelor sub 14 ani

În general s-a respectat programul anunțat pe site, cu 5-10 minute de întârziere, dar au fost și meciuri începute mult mai devreme. Prima sesiune de duminică s-a încheiat cu trei finale. Cea mai dezechilibrată a fost cea de la U14 feminin unde nu s-a pus problema învingătoarelor, în special din cauza diferenței de înălțime dintre componente. Învinsele aveau cu doi ani mai puțin și le ajungeau adversarelor până la piept, astfel că acestea nu aveau probleme să recupereze ofensiv după ce ratau. A fost 9-2 pentru Bulldogs în finala cu The Avengers. Finala băieților sub 14 ani a fost ceva mai echilibrată. Lupii s-au impus cu 8-5 în fața celor de la Shooting Stars. Ultimul meci oficial al sesiunii a fost finala de la U18 feminin. Wildcats au trecut cu 11-9 de CSS Bega. Tot atunci trebuia să se dispute finala, adică singurul meci programat, la categoria +35 masculin. Doar că nu s-au întrunit toate condițiile pentru un meci cu echipele înscrise, astfel că victoria a revenit, la „masa verde” celor de la young bucks. Veteranii au jucat, totuși, la amiază, fără arbitri, de plăcere.

Finala băieților sub 18 ani

Sesiunea finală s-a reluat în jurul orei 17 cu semifinalele de al open masculin. Prima s-a disputat între cehii de la BO!!! și S.H. Echipa română îi avea în componență pe localnicii George Toth și Vlad Szekely, alături de Giani Zaharie și Andrei Ghiriș. Toți patru au fost pe la BC Timișoara (sau BC SCM) pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă. Începutul partidei a fost marcat de accidentarea gravă suferită de Ghiriș la genunchi. Acesta nu a mai putut să continue, iar cehii s-au impus cu 21-15. Și cealaltă semifinală s-a încheiat înainte de limită, scor 21-12 pentru sârbii de la Autokuca Sekulic în fața celor de la Coș cu fault. A urmat finala masculină la U18 masculin. A fost un meci destul de disputat, finalizat cu victoria celor de la Shinny Bullets în fața celor de la West Side Ballers, scor 16-13.

Unul din meciurile așteptate a fost cel din finala feminină unde s-au calificat fără prea mari probleme Ra Devils (cu Ancuța Stoenescu, Andra Haas, Anca Șipoș și Andra Ionescu) și Serbia (Biljana Pesovic, Jelena Maksimovic, Ana Radovic și Maja Skoric). Româncele au avut un start lansat, conducând cu 4-1. Sârboaicele au forțat aruncările de afară, fără prea mult succes, în timp ce Ra Devils au jucat mai variat. Spectatorii strigau „România”, la îndemnul crainicului. Ancuța Stoenescu și-a reglat tirul de afară fix la finală și a înscris în momentele de revenire ale plavelor. S-a încheiat 15-11 pentru românce. „A fost foarte disputat. Pentru mine, cel puțin, a fost prima dată și chiar mă bucur că am câștigat. M-am bucurat de tot ce am găsit aici, având în vedere că și eu sunt din Timișoara. Colegele mele de la echipa națională mi-au propus și am zis de ce nu? Este tot baschet, este tot o plăcere și m-am bucurat să fiu aici. N-a fost ușor, nimic nu este ușor, însă, atunci când faci de plăcere și cu plăcere, automat iese. Ne-am bucurat și de vreme, chiar, și a fost foarte plăcut. Am învățat regulile în 2 minute. Nu este foarte diferit de baschet, însă este un pic mai pe viteză și mai de reacție”, a spus la final Ancuța Stoenescu, componentă a naționalei de 5 la 5.

A fost și un meci al vedetelor. Alături de  jucători consacrați ca Bogdan Popescu sau Dan Păltinișanu, au fost fotbalistul Cristi Bud, rugbystul Andrei Rădoi, antrenorul-jucător de la futsal Robert Lupu și antrenorul de la volei, Sorin Grădinaru (s-a ocupat de organizare). Fotbaliștii au reușit câteva coșuri spectaculoase, cu Bud reușind chiar să finalizeze prin slam-dunk. După aceea, Bogdan Popescu, fost campion european la 3×3, a primit premiu de excelență o bicicletă cu care s-a plimbat puțin pe teren.

Partida care a închis cele două zile de întreceri a fost finala de la open masculin, iar echipa câștigătoare a fost singura care a plecat cu un premiu în bani. Au jucat sârbii de la Autokuca Sekulic (Djordje Petrovic, Milos Stojinovic, Jovan Antic, Nenad Tomasevic) și echipa cehă BO!!! (Jan Stehlik, Jan Rotrekl, Martin Novak și Pavel Novak). A fost finala cu cele mai multe puncte marcate și singura încheiată înainte de expirarea celor 10 minute. Cehii s-au impus cu 21-18 și au luat cecul. La finalul partidei aceștia se pozau sub coș în timp ce organizatorii aduceau panoul cu sponsori pentru premiere.

Au defilat, pe rând, câștigătoarele și celelalte echipe premiate. Premiile au fost variate, de la ghiozdane și tricouri, la jocuri și chiar ceasuri. Unele echipe au venit în formulă restrânsă să își ridice răsplata. La final, poza de grup a încheiat prima ediție a Euromaster B&T Streetball Timișoara. Unii jucători au mai rămas să arunce la coș cu cei mici și spectatorii doritori. Rezultatele complete ale turneului se pot găsi aici.

Cel mai mult public a fost la ultima sesiune. Tribuna instalată lângă terenul principal a fost cam mică pentru afluența de spectatori de la finale. Cei care nu au prins loc acolo s-au înghesuit la băncile de lângă. Au fost destui ghinioniști care au urmărit finalele în picioare. S-au oprit și trecători să vadă despre ce este vorba, unii cerând detalii despre eveniment. „Mă bucur enorm de mult că a venit lumea și a avut așa un impact asupra oamenilor. De asta am și făcut, să se acomodeze lumea cu baschetul 3X3, care a devenit sport olimpic. Per total mi s-a părut un turneu bun, decent, spre foarte bun, dar nu încă cum mi-aș fi dorit eu. Aș fi vrut echipe de Top 10 mondial, care automat înseamnă viziune în Europa. Dar, pentru prima ediție, este bine. Am avut câteva echipe bune din Timișoara, care și-au jucat șansa. Mi-ar fi plăcut ca o echipă din România să câștige. Nu s-a întâmplat. Echipa din Cehia a fost foarte bună și merita să câștige”, a declarat Bogdan Popescu, fiind printre cei care s-au implicat în organziare. Acesta speră să urmeze și alte ediții. Dacă se va îndeplini această dorință  și vom avea o continuitate a turneului, poate n-ar fi rău ca la ediția următoare organizatorii să fie pregătiți cu tribune mai mari, măcar la sesiunea finală. De asemenea, poate ar trebui să găsească un mod mai igienic de a folosi maieurile (acum galbene și albastre) de joc, cu numere. Destui participanți strâmbau din nas când luau maieurile din coș, le scuturau bine și le lăsau să se usuce puțin la soare înainte să le îmbrace.

Turneul de la Timișoara a fost a 5-a etapă a circuitului național de baschet 3×3 organizat de Sport Arena Streetball. Câștigătoarele turneelor se califică la Challengerul de la București, care contează, la rândul său, pentru calificarea la alte turnee din World Tour. Concurenții de la Timișoara au primit puncte pentru clasamentul mondial. De la formația învingătoare, Stehlik și P. Novak sunt pe locurile 77 și 79 în circuitul mondial.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 2 = cinci

 


Ultimele articole din categoria Baschet: