CS SCM Timișoara și CS Rapid București sunt formațiile care au obținut promovarea în Liga Națională de baschet feminin după ce s-au impus în meciurile decisive din ultima zi. Rapid București a fost prima echipă care și-a asigurat revenirea pe prima scenă a baschetului românesc după ce s-a impus cu 65-54 în prima partidă de duminică, pe sferturi: 17-11, 16-11, 16-9 și 16-23. Giuleștencele și-au asigurat revenirea în Liga Națională pe terenul unde au retrogradat anul trecut. Gazdele de la CS SCM Timișoara au câștigat meciul care a închis turneul cu 68-46 în fața Agronomiei București, pe sferturi 13-8, 13-14, 24-11 și 18-13. Alb-violetele au câștigat turneul cu 2 victorii și o înfrângere, având avantajul rezultatului direct cu Rapid.
Toate cele patru echipe aveau șanse de calificare înaintea ultimelor două partide, având câte o victorie și o înfrângere. În aceste condiții meciurile din ultima zi erau decisive, iar învingătoarele promovau, fără a depinde de rezultatul celeilalte partide. CS Rapid București și CSU LPS Alba Iulia au jucat prima finală de duminică. Cele două echipe au jucat sezonul trecut în primul eșalon. CSU Alba Iulia a jucat chiar finala campionatului, pierdută cu ACS Sepsi, dar s-a mulțumit cu participarea în liga secundă în acest an din cauza problemelor financiare. Rapidul a jucat în play-out pentru menținerea în Liga Națională în sezonul trecut cu Danzio (Tymes Politehnica) și a pierdut decisivul la sala Constantin Jude. Ulterior formația de pe Bega nu s-a mai aliniat la startul următorului campionat din cauza problemelor financiare, astfel că în vara trecută s-a înființat noua secție de baschet feminin de la SCM.
De menționat că în primele patru partide ale turneului s-au impus formațiile care au figurat ca gazde și au jucat în alb. Regula s-a respectat și în ultima zi. Rapidul a fost trecut ca și gazdă la primul meci și a jucat în alb. Ioana Pinter le-a trimis în 5-ul de start pe Stan, Nicolaescu, Burlakova, Stănici (Diaconu) și Lovasz. CSU LPS Alba Iulia a evoluat în albastru și Nicușor Marcu a început partida cu Plăvițu, M. Geleriu, Rusu, Fleșer și Walter. Burlakova a deschis scorul și Walter a egalat la 2. Stan a făcut 4-2 pentru alb-vișinii care din acel moment nu au mai cedat conducerea până la final. 17-11 a fost la prima pauză, 33-22 la jumătatea partidei, 49-31 la ultima pauză și 65-54 la final. CS Rapid București a câștigat astfel prima finală pentru promovare și și-a asigurat revenirea în elită chiar în sala unde picau cu ceva mai mult de un an în urmă.
Natalia Burlakova a fost coșghetera partidei cu 26 de puncte, urmată de Florina Stănici (Diaconu). Pentru Rapid au mai înscris: Stan 6 puncte, Lovasz 6, Vlad 3, Bejan 2 puncte, Matei 1 punct (+13 recuperări) și Țicu 1 punct. Mădălina Geleriu a fost cea mai bună marcatoare a celor din Alba Iulia cu 18 puncte, urmată de Kelly Walter cu 17. Pentru CSU LPS au mai înscris: Plăvițu 10 puncte, Fleșer 5 și Rusu 4 puncte. Bucureștencele au făcut diferența cu cele 48 de puncte înscrise din spațiul de trei secunde, față de 24. Rapidul a marcat 27 de aruncări de două puncte din 58 încercate (47%), 1 din 10 șuturi de la distanță și 8 din 13 libere (62%). CSU LPS Alba Iulia a reușit 15 aruncări de două puncte din 53 (28%), 5 din 24 de afară (21%) și 9 din 12 libere (75%). Formația din capitală a dominat la recuperare cu 64 de mingi prinse la panou (12 ofensive/52 defensive), cu 30 mai mult decât ale adversarelor (5/29). 7-0 a fost scorul la puncte marcate după recuperări ofensive, 22-12 la pase decisive și 26-14 la mingi pierdute.
Victorie și primul loc pentru timișorence
Meciul secund urma să decidă a doua promovată, iar o victorie a gazdelor le ducea pe primul loc la finalul unui turneu pe care l-au început cu stângul, pierzând surprinzător cu CSU LPS Alba Iulia. Atât CS SCM Timișoara, cât și CS Agronomia București au jucat cu presiune în meciurile de sâmbătă, o înfrângere fiind echivalentă cu eliminarea din lupta pentru primele două poziții. Ambele formații au reușit atunci să se impună și sperau la un succes în ultima zi. Veronica Gavrilă le-a trimis în formula de start pe Serrieh, Pop, Badi, Kirberg și Brosovszky Boriga, iar Nebojisa Biro a răspuns cu Chelariu, Topală, Chițanu, Vilcinschi și Stângă. La fel ca și în primul meci, nu au fost schimbări de lider, nici măcar egalități, cu gazdele preluând conducerea după 42 de secunde după „trița” lui Brosovszky Boriga. Badi a dus scorul la 5-0, iar Topală a înscris primele puncte ale verzilor după mai bine de două minute. 13-4 era scorul în minutul 8, dar finalul sfertului le-a aparținut oaspetelor care s-au apropiat la 13-8. Acestea s-au apropiat la 3 puncte, dar gazdele s-au distanțat la 21-12 după time-out. Pe finalul sfertului arbitrii au dat tehnic la banca bucureșteană după ce Biro a cerut aut la adversare. La pauza mare scorul s-a strâns la 26-22.
Stângă a redus ecartul la două lungimi, dar a urmat „run-ul” de 7 puncte al timișorencelor care s-au desprins la 33-24. Alb-violetele au reușit să „fure” multe mingi după repunerea adversă, mai ales în apropierea coșului și au marcat puncte ușoare. După problemele împotriva apărării în zonă din prima zi, gazdele și-au învățat lecția și au găsit din nou soluții împotriva zonei bucureștene și s-au distanțat la 50-33 la ultima pauză. Jocul a continuat după aceleași coordonate, cu bănățencele ajungând la un avans maxim de 25 de puncte (62-37). La final au intrat junioarele și s-a încheiat 68-46, scor care duce CS SCM Timișoara în Liga Națională din postura de câștigătoare a Ligii 1.
Selena Kirberg a fost coșghetera partidei cu 18 puncte (+7 recuperări), urmată de Cristina Badi care a încheiat în double-double cu 16 puncte și 10 recuperări. Pop a înscris 9 puncte, iar Monika Brosovszky Boriga a contribuit cu 7 puncte, 9 pase decisive și 7 intercepții. Pentru CS SCM Timișoara au mai înscris: Ivășchescu 6 puncte, Serrieh 5, Pane 2, Bocancea 2, Bota 2 și Borș 1 punct. Au mai intrat Lupu și Bocancea. Corina Stângă a fost cea mai bună marcatoare de la oaspete cu 11 puncte, la care a adăugat 9 recuperări. Pentru Agronomia au mai înscris: Vilcinschi 10 puncte, Topală 9, Chițanu 4, Jalba 4, Anghel 3, Ferencz 2, iar Chelariu și Vrânceanu, câte un punct. Timișorencele au marcat 26 de aruncări de două puncte din 58 (45%), 2 din 8 de afară și 10 din 16 de la linia de fault (62%). Agronomia a încheiat partida cu 12 aruncări de două puncte din 43 încercate (28%), 4 „trițe” din 12 și 10 libere din 20. 30-22 a fost scorul la puncte înscrise din spațiul de trei secunde. 43 de recuperări au reușit alb-violetele (11 ofensive/32 defensive) față de 39 (10/29). 18-24 a fost la mingi pierdute și 20-8 la punctele înscrise după acestea.
CS SCM Timișoara a încheiat turneul final cu 2 victorii și o înfrângere și a primit trofeul pentru prima poziție. Trofeu pe care urma să îl ofere comisarul Marius Marinescu, membru și în noul Birou Federal, dar președintele clubului, Ilie Trițoiu i-a luat-o înainte și i l-a oferit căpitanului Adina Pop. La premiere jucătoarele de la Rapid și-au făcut poze cu trofeul pentru poziție secundă și la final au început să cânte imnul Rapidului, fluturând fularele vișinii. Au urmat clasicele poze de grup pentru cele două formații promovate. Rapidul revine în primul eșalon după o pauză de un an, în timp ce CS SCM Timișoara a reușit promovarea în primul an de activitate, la fel cum o făcea predecesoarea sa, BCM Danzio.