GALERIE FOTO. CS SCM Timișoara pierde surprinzător cu CSU LPS Alba Iulia. Rapid s-a impus în duelul bucureștean din prima zi a turneului de promovare

CS SCM Timișoara a debutat cu o înfrângere la turneul de promovare pe care îl găzduiește. Alb-violetele au pierdut cu CSU LPS Alba Iulia cu 65-56, pe sferturi: 11-19, 20-20, 16-8 și 18-9. Gazdele au avut un avans de 11 lungimi în sfertul doi, dar nu au găsit soluții împotriva apărării în zonă în a doua parte a meciului. În primul duel al turneului, CS Rapid a trecut cu 71-61 de CS Agronomia, pe sferturi: 16-21, 16-13, 30-11, 9-16. Imagini de la cele două partide, la final.

CSU LPS Alba Iulia și CS SCM Timișoara s-au întâlnit în al doilea meci din prima zi de la turneul de promovare. Cele două formații au jucat în prima parte a campionatului și atunci ardelencele s-au impus clar  acasă, 79-35 în noiembrie, iar la Timișoara au câștigat cu 52-40. De atunci ambele echipe au făcut câteva modificări. La alb-violete au venit cele cinci jucătoare, iar la Alba surorile Geleriu. „Doar cu Alba Iulia nu am jucat dar nu o consider ceva amenințător. Este o echipă pe care nu o cunoaștem, cunoaștem anumite jucătoare dar asta nu înseamnă că poate să ne pună probleme foarte mari. Trebuie să fim foarte atente și unite, în primul rând, să câștigăm”, spunea Adina Pop în conferința care a prefațat turneul. Fosta vicecampioană națională, ajunsă în eșalonul secund din cauza problemelor financiare, a pierdut de trei ori în faza semifinală, nemaiavând același parcurs foarte bun din prima parte. Cei de la echipă spuneau înainte de turneu că pleacă cu ultima șansă la promovare, în condițiile în care aveau și ceva probleme medicale.

Calculele hârtiei arătau CS SCM Timișoara ca favorită în disputa cu CSU LPS Alba Iulia, mai ales grație experienței superioare a unora dintre componente. Sala a fost cam goală la ambele meciuri, cu un plus pentru cel al gazdelor competiției. La a doua partidă a zilei CSU LPS Alba Iulia a figurat ca gazdă, jucând în alb. Nicușor Marcu a început partida cu Plăvițu, Geleriu, Ignat, Fleșer și Walter (integralistă). „Oaspetele” în violet le-a avut în formula de start pe Serrieh, Pop, Badi, Kirberg și Brosovszky-Boriga (integralistă). Antrenoarea principală, Veronica Gavrilă, s-a întors la Timișoara după ce și-a condus formația sub 13 ani în faza grupelor de la turneul final al categoriei, avansând în semifinale, iar la ultimele două partide de la Sfântu Gheorghe Ciprian Prejban va conduce acea echipă. La turneul de promovare, soția acestuia, Silvia Prejban (fostă Ondreikovics) a început cu o căzătură după prezentarea echipelor, când mergea în teren pentru ultima „grămadă” înainte de startul partidei. Nicușor Marcu le-a cerut fetelor sale în debutul partidei o apărare combinată, două jucătoare ținând om la om la Brosovszky-Boriga și Pop, iar celelalte trei se apărau în zonă.

Walter a marcat primele două puncte ale partidei, iar violetele preluau conducerea după liberele lui Brosovszky-Boriga și reușitele lui Badi și Kirberg. 7-14 era în minutul cinci, după reușita din trei secunde a lui Serrieh și antrenorul albelor cerea timp de odihnă. La meciul secund au  venit și copii pentru mop, majorete și mascota de la băieți. După timpul de odihnă bănățencele au încercat un pressing sus, apoi Alba. Serrieh a punctat din nou după o combinație cu Badi sub panou pentru 7-16. Mingea circula mult mai bine la violete în startul partidei. Ignat a marcat punctul 9 al ardelencelor, iar Gavrilă cerea timp de odihnă. Albele au ieșit la pressing pe tot terenul, Pop a marcat pentru 9-18, dar a ratat libera suplimentară. CS SCM Timișoara a trecut la apărarea în zonă. Fleșer, căpitanul de la CSU LPS, a ajuns la 3 greșeli personale. Kirberg a dus ecartul la zece lungimi, marcând una din două libere. Walter a făcut 11-19, dar a ratat libera suplimentară, cu 1:20 până la prima pauză. CSU LPS a trecut la apărarea în zonă, pași Geleriu și pas afară la contra timișoreană, astfel  că la prima pauză violetele erau în avantaj, scor 11-19.

Serrieh a ajuns și ea la 3 greșeli personale, Brosovszky-Boriga a marcat prima „triță” a partidei în debutul sfertului secund. Walter a replicat cu un „3 points-play”. Cu Alba în zonă, Walter ajungea să închidă în colț la Brosovszky-Boriga. Americanca a dus scorul la 16-22, iar albele s-au apropiat la 18-22, după contra lui Gherman. Violetele ratau mult de la distanță. Timp de odihnă CS SCM, adversarele au ieșit la pressing avansat, iar la gazdele turneului intra și Bota, revenită după o accidentare. 24 de secunde la ardelence. Walter marca de la linia de fault și strângea ecartul la două lungimi, dar Mita (intrată în locul lui Pop) puncta de la distanță. În afară de aruncările de afară, care nu  le-au intrat constant, timișorencele nu prea au găsit soluții împotriva apărării 3-2. Kirberg a punctat pe contră, Walter, din nou, iar Bota a reușit 5 puncte la rând (2+1 după assist-ul lui Kirberg și 2 după recuperare ofensivă). Timp de odihnă Marcu. Diferența a crescut din nou la 10 lungimi după ce Kirberg și-a depășit cu fentă adversara pe contră (24-34). A fost cel mai mare „run” al violetelor, de 7 puncte. Fleșer și Geleriu marcau una din cele două libere de care au beneficiat, iar căpitanul albelor ajungea la 4 faulturi în minutul 18. Walter puncta după recuperare ofensivă, dar rata libera suplimentară și Badi rata după intercepția lui Brosovszky-Boriga. Cele de la Alba făceau risipă de efort în apărare. A intrat și Borș în teren, iar Brosovszky-Boriga puncta de la linia de fault. Sărbătorita zilei, Steiner, și-a făcut și ea apariția. Violetele au pierdut un atac pentru 24 de secunde, iar ultima jumătate de minut a sfertului a fost foarte animată. Plăvițu marca de la distanță cu 12 secunde până la pauză, iar Brosovszky-Boriga a înscris de la mijlocul terenului aproape pe sirenă și aruncarea a fost validată. S-a intrat cu 31-39 la pauză.

În pauză au intrat pe teren copii din tribune și s-au dat greu duși când au revenit jucătoarele la încălzire. Spre finalul pauzei jucătoarele în violet încercau să scoată cu coada de la mopuri plasa prinsă de inel și, până la urmă, s-a coborât coșul pentru a remedia problema. Debutul sfertului trei i-a aparținut Mădălinei Geleriu, cea care a evoluat un sezon și la Timișoara (2014-2015). Aceasta a redus ecartul la patru lungimi, iar Ignat a adăugat două puncte pe final de atac și strângea scorul la 37-39. Time-out Gavrilă. Alba a ratat contra după ce Plăvițu nu a găsit soluții să dea drumul la minge, iar Brosovszky-Boriga i-a „furat” mingea lui Gherman. Veterana de la CS SCM a transformat una din cele două libere. Și violetele au trecut la apărarea în zonă 3-2. Serrieh marca una din două libere, iar Ignat nu s-a înțeles cu Walter și a pasat afară. Revenea și CSU LPS la apărarea în zonă, 24 de secunde la bănățence și Walter marca de după semicerc pentru 40-41. Au urmat ratări de ambele părți, Serrieh ajungea la 4 faulturi, iar Pop la trei după ce a faultat pe contra lui Gherman. Pop îi striga la Lupu că trebuia să faulteze mai devreme. Gherman a ratat ambele libere, dar nici la coșul celălalt  nu s-a marcat. A urmat o fază cu jucătoare de la ambele echipe aruncându-se pe parchet după minge și până la urmă Geleriu a punctat pe contră și readucea CSU LPS Alba Iulia pentru prima dată în avantaj după startul partidei, 42-41 în minutul 27. Din nou timp de odihnă al bănățencelor. A revenit pe teren și Ivășchescu la CS SCM. Albele au schimbat apărarea și au revenit la om. Gherman a profitat de gaura de pe centru, a pătruns și a punctat, iar Walter a dus scorul la 46-41, dar a ratat libera suplimentară. Steiner și Pop au strâns ecartul la o lungime, time-out Marcu, iar Pop ajungea la 4 faulturi în ultimul minut al sfertului. Ignat a marcat una din două libere, mingea a ieșit din coș după pătrunderea lui Pop, dar și albele au pierdut controlul mingii pe contră. Pop a egalat la 47, iar Ignat a ratat ambele  libere, astfel că scorul la ultima pauză era 47-47.

Badi a marcat în startul sfertului decisiv, din nou nesincronizare în atacul ardelencelor și Marcu cerea timp de odihnă la nici un minut scurs din perioada de joc. Badi marca două libere și ducea scorul la 47-51. A urmat „run-ul” de 11 puncte a lui CSU LPS, care a înclinat balanța pentru albe. Walter a recuperat  ofensiv și a marcat, Gherman a marcat prima liberă, tot colegele sale au prins după ratarea de la a doua liberă, iar Walter făcea 52-51 după o contră 2 la 1. Aceeași americancă a recuperat ofensiv și a reușit „3 points-play-ul”. Time-out Gavrilă, iar Geleriu marca de la distanță pentru 58-51. Serrieh a marcat după 5 minute de secetă în atacul timișorean, iar violetele reveneau la apărarea în zonă. Au urmat greșeli de ambele părți, cu două contre nefructificate de bănățence, iar Geleriu marca din nou de afară (61-53). Badi reducea din ecart, dar Walter scutura plasa de după semicerc. Badi marca una din două libere, a urmat altă desincronizare în atacul albelor, iar Serrieh rata două libere. Pop ieșea cu 5 faulturi, Plăvițu marca una din cele două libere de care a beneficiat și a stabilit scorul final: 65-56. A fost o partidă în care violetele au condus aproape 29 de minute, au avut un avans maxim de 11 lungimi, dar nu au știut să găsească soluții  împotriva zonei adverse. Probabil și presiunea și-a spus cuvântul pentru un meci nu foarte reușit al gazdelor competiției. De partea cealaltă, este meritul jucătoarelor din Alba Iulia că au continuat să lupte când erau conduse și au crezut până la capăt în șansa lor, deși calculele hârtiei arătau altceva.

Kelly Walter a fost de departe cea mai bună jucătoare de pe teren. Americanca a încheiat în double-double cu 32 de puncte și 16 recuperări. Aceasta a reușit 11 aruncări de două puncte din 13 încercate (85%). Mădălina Geleriu a reușit și ea o partidă foarte bună, cu 16 puncte. Pentru CSU LPS Alba Iulia au mai înscris: Gherman 7 puncte, Ignat 5, Plăvițu 4 și Fleșer un punct. A mai intrat Bodea. Monika Brosovszky-Boriga și Cristina Badi au fost cele mai bune marcatoare de la violete cu 11 puncte. Pentru CS SCM Timișoara au mai înscris: Serrieh 9 puncte (7 recuperări), Pop 8 puncte, Kirberg 7, Bota 5, Mita 3 și Steiner 2 puncte. Au mai intrat: Ivășchescu, Lupu și Borș. Ardelencele au bătut jucând în 7 jucătoare, cu 5 dintre acestea evoluând peste 36 de minute. La CS SCM au intrat 11 jucătoare, cu Brosovszky-Boriga integralistă, urmată de Pop și Badi cu 36 și 35 de minute, iar Kirberg a jucat aproape 31.

CSU LPS Alba Iulia a avut procentaje mai bune la aruncările din acțiune: 53% la aruncările de două puncte (19 din 36) și 23% la cele de trei (5 din 22). CS SCM Timișoara a marcat cu 18 șuturi de două din 38 încercate (47%) și 3 din 19 de afară (16%). 12 libere din 24 au marcat învingătoarele, iar violetele au avut 11 din 18 (61%). CSU LPS Alba Iulia a făcut diferența la recuperări, reușind 44 (14 ofensive/30 defensive) față de 37 (11/26). 15 puncte au marcat albele după recuperările ofensive față de 6.

Rapidul a câștigat duelul bucureștean

Formațiile bucureștene au deschis turneul de promovare de la sala Constantin Jude. Cele două și-au împărțit victoriile în faza semifinală (69-60 pentru Agronomia în meciul pe care l-a găzduit, iar la sala Rapid scorul a fost 73-50). În lotul rapidist sunt multe jucătoare experimentate, iar acest lucru și-a spus cuvântul până la urmă și la duelul de la turneul de promovare. Rapidul, în alb, a început partida cu Matei, Nicolaescu, Burlakova, Stănici (Diaconu) și Lovasz. În primul 5 al Agronomiei au intrat Chelariu, Topală, Chițanu, Vilcinschi și Stângă. Lovasz și Burlakova au dus scorul la 4-0 pentru Rapid în primul minut. Chelariu a marcat primele puncte ale Agronomiei după fix 2 minute din joc, iar Vilcinschi marca de după semicerc pentru 4-5. Cele două echipe au trecut pe rând la conducere în primul sfert, iar Chițanu și Vilcinschi au mărit ecartul pe finalul acestuia, astfel că la prima pauză scorul era 16-21. Aceleași jucătoare au punctat în debutul sfertului secund și scorul devenea 16-25. Burlakova a replicat pentru Rapid, iar Stângă a refăcut ecartul de 9 lungimi. Time-out cerut de Ioana Pinter, antrenoarea alb-vișiniilor. Burlakova din nou, pentru 20-27, iar Topală a fost sancționată cu antisportiv la Stănici. Aceasta a transformat ambele libere și Lovasz puncta din apropierea inelului pentru 24-27 la posesia suplimentară. Chițanu a dus ecartul la cinci lungimi, Stănici puncta pe contraatac și Rapidul trecea la apărarea în zonă, cea care avea să îi permită desprinderea, mai ales în sfertul trei. Jucătoarele în verde închis nu au găsit drumul spre coș timp de 4 minute, iar Țicu apropia Rapidul la 28-29. Time-out Nebojisa Biro. Au urmat momente cu greșeli de ambele părți, Vilcinschi a oprit seceta echipei trecute ca oaspete, pivotul Stan puncta din apropiere, iar Vilcinschi scutura plasa de la distanță. În ultimul minut al sfertului s-a jucat pe contre, Burlakova a mai înscris un coș cu cinci secunde până la pauza mare. La vestiare s-a mers la 32-34. Ambele echipe aveau 12 coșuri de două puncte reușite, cu procentaj superior al Rapidului (44% față de 35%). Doar Agronomia a punctat de afară, de două ori prin Vilcinschi. Alb-vișiniile aveau cu 4 libere în plus.

Sfertul trei a început cu „run-ul” de 12 puncte al Rapidului, prin Stan, Burlakova și contra lui Stănici. Agronomia a comis câteva greșeli, incomodată de apărarea în zonă. Stângă a oprit seria adversă, reușind două aruncări de la distanță. Burlakova a răspuns cu prima „triță” a formației sale și jucătoarele în alb reușeau un nou „run” de 12 puncte. După reușita de afară a lui Stănici a urmat timpul de odihnă a lui Biro, iar la reluare Vilcinschi a marcat de după semicerc. Apărarea Agronomiei a fost prinsă pe picior greșit în multe momente din partea a doua a sfertului. Lupusavei (fostă Vlaicu) a reușit câteva pătrunderi, banca oaspetelor a fost sancționată cu un tehnic iar Nicolaescu i-a oferit un assist lui Lovasz în spațiul de trei secunde, direct din repunerea de la margine (60-42). Pe finalul sfertului s-a marcat doar de la linia de fault  și la ultima pauză scorul era 62-45.

Lupusavei a pus pe tabelă cel mai mare ecart în favoarea Rapidului, 19 puncte (64-45). Agronomia a crescut intensitatea în apărare și s-a apropiat la 64-54 pe mâna lui Stângă și Topală. Time-out Rapid, dar tot oaspetele punctau prin Chițanu, după o combinație rapidă cu Chelariu în apropierea coșului. Au urmat momente cu ratări și greșeli de ambele părți. Au fost momente când alb-vișiniile au cerut fault la aruncări, dar nu au primit. Burlakova s-a luptat când era pe jos și a reușit să „fure” mingea, iar Topală, Nicolaescu și Chelariu ajungeau la 4 faulturi. Lovasz a oprit cele aproape patru minute de secetă ale atacului rapidist cu o liberă transformată din două. Stănici a refăcut diferența de două cifre după o pătrundere și o contră, iar Biro cerea din nou time-out. A urmat o nouă contră cu Stănici în prim-plan, care i-a oferit assist-ul lui Stan și scorul era 71-56 cu mai puțin de 4 minute până la final. Au fost și momente de întrerupere ca să se șteargă parchetul. Organizatorii nu au avut pe nimeni pentru mop la primul meci, lucru reclamat și de comisar la pauză. În primul sfert unul dintre arbitri a șters pe jos cu mopul, iar pe final fetele dădeau cu talpa pentru a împrăștia apa de pe parchet. Chițanu a marcat din nou pentru Agronomia, de la linia de fault, după 5  minute când oaspetele nu au mai înscris. Acestea au încercat să iasă om la om pe tot terenul, dar nu foarte agresiv și târziu, cu un minut și jumătate până la final. Rapidul nu a mai punctat, iar Vilcinschi și Chelariu au redus ecartul, astfel că s-a încheiat 71-61 după un meci în care formația cu jucătoare mai experimentate a făcut diferența cu apărarea în zonă, contre și pătrunderi reușite, neintrând în panică în după minute în care nu au marcat.

Sonia Vilcinschi a fost coșghetera partidei cu 19 puncte. Pentru Agronomia au mai înscris: Stângă 17 puncte, Chițanu 12, Chelariu 6 puncte (11 recuperări), Topală 5 puncte și Anghel 2. Au mai intrat Vrânceanu și Ferencz. Florina Stănici (Diaconu) a fost cea mai bună marcatoare de la învingătoare cu 18 puncte (plus 5 recuperări și 6 assist-uri), urmată de Burlakova cu 17 puncte. Pentru Rapid au mai marcat: Lupusavei 12 puncte, Stan 10, Lovasz 9 și Țicu 5 puncte. Nicolaescu s-a remarcat cu 12 recuperări. Au mai intrat Cuatu, Matei și Duta. Alb-vișiniile au marcat 27 de coșuri de două puncte (din 59, 46%), 2 din 11 de trei (18%)  și 11 libere din 19 (58%). Agronomia a avut 18 coșuri de două puncte (din 47, 38%), 5 din 21 de afară (24%) și 10 din 16 libere (62%). 47-43 a fost scorul la recuperări, cu ambele având 12 ofensive. 16-20 a fost la mingi pierdute, cu 24 de puncte marcate de rapidiste după greșelile adverse, față de 9. 15-3 s-a înregistrat la puncte înscrise după recuperări ofensive. Au fost 8 schimbări de lider și 6 egalități, cu „gazdele” conducând 24 de minute.

După prima zi conduc în clasament CS Rapid București și  CSU LPS Alba Iulia cu 2 puncte, fiind despărțite de coșaveraj. CS Agronomia București va întâlni CSU LPS Alba Iulia în primul meci din a doua zi a turneului de promovare. Partida este programată de la ora 17. În faza semifinală cele două și-au împărțit victoriile, câștigând acasă (64-52 la București și 80-76 la Alba Iulia). CS SCM Timișoara va avea nevoie de victorie în disputa cu CS Rapid București, programată de la 19:30, pentru a conta în continuare pentru lupta la promovare.

CSU LPS Alba Iulia (în alb) – CS SCM Timișoara (în violet) 65-56

CS Rapid București (în alb-vișiniu) – CS Agronomia București (în verde închis) 71-61

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ noua = 10

 


Ultimele articole din categoria Baschet: