Germania – Serbia 83:77 în finala „Mondialului” de baschet masculin, Schroder 28 de puncte

Naţionala de baschet masculin a Germaniei a cucerit în premieră titlul mondial, învingând duminică la Manila în ultimul act cu trofeul pe masă al turneului final, 83:77 cu Serbia. În urna a treia valorică la startul acestei a doua ediţii cu 32 de participante, abordând întrecerea de pe locul 11 în ierarhia mondială, nemţii au furnizat vineri surpriza eliminării din semifinale a Statelor Unite ale Americii, cu 113:111, fructificând ascendentul moral şi dispunând şi de sârbi, lipsiţi de Nikola Jokic.

Cu Dnnis Schroder cel mai valoros baschetbalist al turneului final, Germania a învins SUA la un coş în semifinale, pe sferturi 33:31, 26:29, 35:24, 19:27, Obst marcând 24 de puncte iar Schroder asigurând 9 pase decisive, iar în ultimul act a trecut şi de Serbia în Filipine, tot mulţumită unei prestaţii foarte bune în sfertul 3: 23:26, 24:21, 22:10, 14:20. Iar Schroder a marcat mai mult decât o treime din punctele nemţilor în finală, 28.

Cel mult campioni europeni în urmă cu 30 de ani, în 1993, nemţii au devenit campioni ai lumii în baschetul masculin după ce treceau tot la un coş şi de letonieni în sferturile de finală, cu 81:79, diferenţa de două puncte fiind consemnată şi la pauză.

Sârbii ajungeau în finală trecând cu 95:86 de Canada, însă, fără Jokic – trăgându-şi sufletul după ce a contribuit la câştigarea titlului în NBA cu Denver Nuggets, iar fără Dobric din minutul 3 al finalei, ieşind accidentat, n-au menţinut ritmul în sfertul 3, deşi la pauză se intra la vestiare la egalitate. Vecinii de peste Dunăre s-au reapropiat la numai 3 puncte în ultimul minut, însă tot Schroder a avut ultimul cuvânt, semnând premiera, Germania campioană a lumii.

Tot duminică, SUA a pierdut şi finala mică, în overtime, 118:127 cu Canada, de la 56:58 la pauză, 111:111 după cele 40 de minute de joc, Brooks înscriind 39 de puncte pentru medaliaţii cu bronz. Şi cu menţiunea că Letonia a tranşat sâmbătă duelul baltic de clasament pentru locul 5, la scor, 98:63 cu Lituania, pe 7 încheind slovenii, 89:85 cu Italia. Spania, Australia, Muntenegru şi Puerto Rico au completat în ordine poziţiile 9-12 în ierarhia finală a acestei a XIX-a ediţii a „Mondialului” baschetbalistic masculin de seniori.

Altfel, Schroder a reprezentat campioana lumii şi în cinciul All-Star al turneului final, alături de canadianul Gilgeous-Alexander, Edwards (SUA), sârbul Bogdanovic şi slovenul Doncic.

În tot cazul, a fost prima finală exclusiv europeană de la cea din 2006, din Japonia, Spania – Grecia 70:47, ibericii recucerind titlul şi-n urmă cu 4 ani în China, 95:75 în ultimul act cu Argentina, după ce două ediţii la rând au fost adjudecate de SUA, de astă dată pentru a doua oară la rând ratând podiumul de premiere, pe care în urmă cu 4 ani mai urca şi Franţa.

Iar Germania devine doar a şaptea deţinătoare a trofeului, după, în ordine, Argentina, SUA, Brazilia, URSS, Yugoslavia şi Spania, nord-americanii şi ex-iugoslavii cucerind câte 5 titluri fiecare, mai mult decât jumătate din totalul celor puse în joc, iar ex-sovieticii trei.

Desigur, Rusia a absentat de la actualul turneu final, totodată primul co-organizat de mai multe federaţii, şi anume din Filipine, Indonezia şi Japonia, următorul fiind programat în 2027 în Qatar.  

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 − = unu

 


Ultimele articole din categoria Baschet: