Învinsă până și de Kosovo și Albania, 81:98 în al 5-lea eșec în 8 zile în Divizia B europeană, România U20 ia locul 16 din 19

”Vulturii mici” ai baschetului masculin românesc au oglindit până la capăt lipsa de competitivitate și nivelul scăzut al performanței sportive a acestei ramuri în Carpați, pierzând joc după joc în meciurile de clasament din faza play-out a Diviziei B europene la categoria sub 20 de ani, ultimul, astăzi la matineu cu Albania, pentru locul 15 în turneul cu 19 naționale din Georgia, 81:98 de la 46:40 la pauză. O clasare însă absolut firească în subsolurile palierului secund continental, reflectând ”bubele” altfel bine cosmetizate ale disciplinei cu mingea la coș din spațiul mioritic dar și sugerând viitorul apăsător cu care se va confrunta atât timp cât nu va fi schimbat macazul.

România U20 a pierdut și astăzi la Tbilisi, unde a condus la pauză în apariția finală pentru locurile 15-16 în Divizia B a Euro U20 la baschet masculin, insuficient însă pentru a evita a treia înfrângere consecutivă, a cincea de duminica trecută. Și nu e vorba nici despre Divizia A europeană, nici despre faza play-off a locurilor 1-8 în Divizia B, ci despre eșecuri în partidele de clasament din play-out cu Kosovo, Elveția și Albania, cea mai drastică fiind înregistrată astăzi în fața celor de pe litoralul balcanic, pe sferturi cu 23:18, 23:22, 17:31 și 18:27. Iar diferența de scor ar fi fost și mai categorică dacă Lazăr și Bodea n-ar fi diminuat-o strict din aruncări libere în ultimele 33 de secunde ale întâlnirii.

Un turneu început cu dreptul de ”tricolori” sâmbăta trecută, când treceau de Luxemburg – în cele din urmă a 17-a în ierarhia finală grație victoriei de astăzi cu Slovacia, s-a încheiat cu insuccese în serie pentru selecționabilii lui Florin Nini, 79:82 vineri cu Kosovo, 62:70 sâmbătă cu Elveția și chiar 81:98 astăzi cu albanezii. 

Precedentele înfrângeri suferite de România U20 în Georgia s-au înregistrat în grupa preliminară, 67:93 duminica trecută cu Islanda – ajunsă între timp în finala Diviziei B, și chiar 48:108 marți cu Letonia, care va disputa tot astăzi finala mică a întrecerii. Într-adevăr, întâlnirea Islanda – Serbia va decide câștigătoarea eșalonului secund continental la categoria baschetbaliștilor sub 20 de ani, pe când Estonia – Finlanda va desemna ocupanta locului 3 pe acest palier, în play-off mai fiind programate partidele Letonia – Suedia, pentru locul 5, respectiv Bulgaria – Macedonia, pentru locul 7, în vreme ce maghiarii trag la locul 9, după ce dispuneau categoric de învingătorii românilor, 82:62 cu Kosovo.

În semifinale, Serbia trecea cu 73:58 de letoni iar islandezii cu 94:77 de Finlanda U20. 

România s-a ales cu două victorii la Tbilisi, la debut contra luxemburghezilor și odată ce ratase deja calificarea din serii, împotriva Olandei, suferind în schimb 5 eșecuri, care au plasat-o strict înaintea Luxemburgului, Slovaciei și codașei Austria.

Înfrângerea cu albanezii dă însă crunt peste nas decidenților federali din Bulevardul Basarabia, pe fondul recentei împănări cu ”dubla” victorioasă a ”Vulturilor” la seniori contra Albaniei, înregistrată anul acesta în faza I preliminară a precalificărilor pentru EuroBasket 2025, cu alte cuvinte la cel mai modest nivel valoric cu putință în ceea ce privește abordarea traseului spre turneul final de peste 3 ani.

Realitatea este bine camuflată prin omisiune de către cei direct interesați, iar lipsa de competitivitate a baschetului masculin românesc își are niște cauze clar definite, față de care cei din fenomen sunt însă într-o totală negare, tot din interes, subiectul fiind tabu, așa încât șansele de ”vindecare” sunt minime, în absența unei voințe autentice de schimbare. Întrebați-l bunăoară pe selecționerul Dragan Petricevic, iar răspunsul va fi elocvent, oferit fiind de către antrenor în deceniul trecut, odată ce îi era solicitat în cadrul unei conferințe de presă să enumere 3 îmbunătățiri pe care le-ar aduce ”sistemului” în cazul unei ipotetice implicări a bosniacului în activitatea F.R.B.: ”Până și colega a lăsat microfonul jos…”  Suficient pentru a parafa lipsa de respect, ignoranța și neprofesionalismul antrenorului ajuns selecționer. Ca un vot de blam suplimentar, respectiva ilustră ”colegă” a fost implicată în fenomen exact atât de mult cât a și fost interesată de binele sportului intern.

Timișoreanul Robert Schipor a jucat cel mai puțin dintre cei 11 ”tricolori” utilizați astăzi de Nini, un minut și 44 de secunde. 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − = 4

 


Ultimele articole din categoria Baschet: