Ionescu: „Noi, la BCM Danzio, lucrăm pentru baschetul românesc”

Fostul baschetbalist divizionar Dan Ionescu, actualmente revenit ca antrenor principal la gruparea BCM Danzio Timişoara, după un sezon în care a supervizat întreaga activitate a grupării, cu Ljubomir Kolarevic avînd frîiele echipei, ne-a vorbit înaintea debutului întîrziat al „violetelor” în noua campanie, constînd din jocurile de joi şi sîmbătă, la Craiova, cu SCM U, de la ora 19, respectiv în sala „Constantin Jude”, cu Olimpia Bucureşti, de la 10,30. Iar unul dintre principalii exponenţi ai noului val de tineri şi promiţători antrenori ai baschetului românesc ne-a destăinuit şi despre năzuinţa acaparării unei medalii de către echipa secundă a clubului, la nivelul sub 23 de ani, ca o prolifică anticameră a prim-divizionarei…

Dan Ionescu, revenit ca antrenor principal la cîrma "violetelor" lui BCM Danzio Timişoara

Dan Ionescu s-a declarat mulţumit de achiziţiile efectuate peste vară, şi anume „doi centri, de poziţia 5, Bianca Blanaru şi Natasha Mijatovic, jucătoare tinere, Bianca din generaţia 1995, Natasha din 1989, baschetbaliste de perspectivă, o extremă, Antoinette Thompson, din generaţia 1990, şi care sper să ne ajute şi la echipa de sub 23 de ani, şi Marta Fodor, un vîrf al generaţiei ei, cu scop dublu, de a pune umărul şi la formaţia a doua. Marta era o jucătoare importantă pentru U Cluj, principală marcatoare, împreună cu Flavia Ferenczi, şi nu putem fi decît mulţumiţi că ni s-a alăturat şi sperăm ca aşteptările noastre să fie răsplătite. Cu toate sunt jucătoare bune, care, în scurt timp, avem încredere că vor da şi rezultate”.

Lotul ocupantei locurilor 4 şi 6 în ultimele două ediţii ale Diviziei A a fost aşadar reîmprospătat dar, şi în ideea redemarării colaborării cu pepiniera de la CSŞ Bega Timişoara, n-a fost uitată şi amintita „anticameră”, echipa secundă a clubului, strategie în concordanţă cu optica grupării prim-divizionare vizavi de promovarea talentelor locale: „Nu trebuie să uităm că politica este să promovăm jucătoare tinere iar la nivelul sub 23 de ani avem o echipă bună şi sper să obţinem o medalie, dacă nu chiar titlul naţional. În primul rînd, în opinia mea şi a doamnei profesoare Gavrilă, este important ca tinerele jucătoare să fie promovate la echipa sub 23 de ani, ca anticameră a echipei de senioare, chiar dacă au fie şi doar 16-17, 18 ani. Acest nivel al întrecerii există de vreo 3-4 ani şi eu zic că este benefic, pentru că sunt jucătoare, tinere fiind, care încă nu confirmă pentru a face pasul la prima echipă, şi mai este şi această politică federală de a înregimenta 6 străine…” 

Antrenorul prim-divizionarei a relevat că în ciuda deciziei federale în favoarea unui număr mai ridicat de jucătoare străine în Liga Naţională, „restul componentelor noastre, cu excepţia Martei, sunt jucătoare timişorence, ceea ce se întîmplă foarte rar la Divizia A, poate de exemplu la Olimpia dar de fapt nici la Olimpia nu sunt multe bucureştence. Probabil doar noi şi Clujul avem atîtea localnice iar ca un prim rezultat, dintre timişorence majoritatea sunt la echipa de tineret. Într-adevăr, la prima vedere, avem 5 jucătoare străine, dar situaţia e alta”.

Dan Ionescu îşi leagă speranţele ca unele tinere componente să facă semnificativi paşi înainte în noul sezon: „Mă aştept la Bianca Blanaru şi Adina Stoiedin, mă aştept la Marta Fodor. Sunt vîrfuri ale generaţiile lor, Adina şi Marta la 1991, Bianca la 1995, fiecare cu specificul postului ei, fiecare cu calităţile şi talentul lor”.

Cît despre startul întîrziat, amînat mai întîi cu o săptămînă, datorită retragerii grupării nou-promovate din Târgu Secuiesc, iar apoi cu alte cîteva zile, de sâmbătă pe mîine, Ionescu a admis că „aş fi vrut să începem deja dar în condiţiile date îmi pun mari baze în Bianca Blanaru şi de aceea jucăm mîine, pentru că a avut o convocare la lotul reprezentativ. Este drept, avem apoi un meci şi sîmbătă dar hai să zicem că este OK, căci în etapa a doua Olimpia nu prea ne poate pune probleme. Acum avem o bancă de rezerve destul de lungă spre deosebire de anul trecut şi acest lucru ajută”.

Antrenorul „violetelor” a mai atras atenţia că întărirea lotului timişorean trebuie însă neapărat pusă şi în contextul creşterii valorice a întregii competiţii: „Problema se pune şi din punct de vedere al nivelului de ansamblu al întrecerii, la ce te raportezi. Ori eu spun că lotul nostru este într-adevăr mai bun dar, dacă ne raportăm şi la celelalte cluburi, atunci suntem tot cam pe-acolo. Practic Liga Naţională s-a întărit, fiecare echipă fiind şi mai puternică prin aducerea şi altor baschetbaliste din străinătate, şi este bine pentru jucătoarele autohtone tinere de a fi testate la un asemenea nivel, dar nu este neapărat bine şi pentru baschetul românesc, căci sunt puţine formaţiile care promovează tinere. Noi, la BCM Danzio, lucrăm pentru baschetul românesc, care va găzdui ediţia viitoare a Campionatului European. Bianca, Stoiedin, poate Marta, Dora Ardelean, toate pot aspira să evolueze în acel turneu final…”

Iar în lot sunt jucătoare cărora Dan Ionescu le-a urmărit paşii pe calea consacrării, de la nivelul juvenil, spre rampele Ligii Naţionale: „Pe Andra Haas am îndrumat-o de cînd a fost la minibaschet şi cu mare parte dintre ele am mai lucrat, junioare fiind. Cu Bianca Blanaru cînd antrenoarea sa era însărcinată, pe Kiki Zidaru am avut-o în lot încă de la înfiinţarea echipei, acum este în al cincilea an. Cele mai vechi jucătoare ale noastre sunt Miruna Crîsnic, ea este de la început, şi Christina Zidaru”.

Deşi întregul lot care s-a pregătit în perioada precompetiţională este valid şi apt pentru startul de mîine seară, de la Craiova, Dan Ionescu a reamintit de situaţia ex-căpitanului Corina Elena Moroşan, indisponibilă din faza finală a sezonului trecut, la capătul căruia a suferit o intervenţie chirurgicală: „Este în recuperare iar dacă totul merge conform aşteptărilor, într-o lună poate fi aptă să înceapă pregătirea cu noi”.

Ca nouă prevedere regulamentară, „de anul acesta, dacă în sezonul trecut prezenţa minim a unei jucătoare românce în teren era obligatorie, s-a mai adăugat o jucătoare străină, aşa încît în primul cinci pot fi şi 5 baschetbaliste din străinătate, plus una pe bancă”, a amintit Ionescu, explicînd: „Depinde din ce punct de vedere priveşti problema, dar se cam sărise calul cu pretenţiile jucătoarelor românce, care aveau nişte doleanţe exagerate faţă de ceea ce puteau oferi, şi astfel achiziţionarea unei jucătoare străine era mai convenabilă. Însă, ca revers al medaliei, nu mai avem românce pentru loturile reprezentative, şi aici mă refer la senioare. Eu unul chiar vroiam să avem numai 4 jucătoare străine în lot şi sunt adeptul utilizării baschetbalistelor românce, şi pe cît posibil timişorence”.

Dan Ionescu, antrenor principal la BCM Danzio Timişoara

Ca loc ocupat, Dan Ionescu nădăjduieşte ca „la nivel de senioare să ne clasăm undeva între primele 8 iar la U23 vreau să fim pe podium, nefiind modest, chiar să tragem la titlu. La acel nivel mai sunt echipele din Cluj-Napoca, cu un bun potenţial.”

Dar iată lotul ce a fost deplasat astăzi la Craiova, cu specificaţia că „violetele” includ cîteva studente, în cazul Christinei Zidaru la Universitatea Politehnica Timişoara – Management de Producţie, Bălăceanu, Stoiedin şi Fodor studiind la Universitatea de Vest: (fundaşi) Brown, Bălăceanu; (extreme) Pesovic, Thompson, Haas, Fodor, Crâsnic şi Zidaru; (centri) Blanaru, Stoiedin, Saponjic, Mijatovic.

Dan Ionescu a identificat principalele pretendente la accederea în semifinalele elitei: „Sunt cîteva cluburi puternice iar campioana CS Municipal Târgovişte rămîne principala candidată la titlu. Alte 3 formaţii luptă pentru locurile următoare, ICIM U Vasile Goldiş Arad, Satu Mare, Alba Iulia, şi urmează vreo 6 care se bat pentru următoarele 4 locuri, Târgu Mureş, CSM Bucureşti, Alexandria, Craiova, noi, Braşovul”.

„Un caz fericit ar fi să ne clasăm din nou între primele 6 cluburi din ţară şi să cîştigăm titlul la sub 23 de an. Acesta fiind al cincilea an al echipei, trecem într-un nou ciclu, după ce am avut parte de un an de Divizia B şi alţi 3 în Divizia A, şi dat fiind că începem un nou sezon, cu o nouă strategie, poate fi considerat unul de tranziţie”, a mai spus Dan Ionescu, înţelegînd dificultatea împărţirii bugetului rezervat sportului între mai multe prim-divizionare locale: „Timişoara este un oraş mare şi caşcavalul se împarte automat mai multor entităţi, ceea ce nu este de exemplu cazul la Alba Iulia, unde nu sunt atîtea cluburi de împăcat. Contribuţia financiară pe care o încasăm este la un nivel mulţumitor, şi întotdeauna este loc de mai bine, dar să nu se uite că noi alcătuim singura echipă timişoreană de fete din elită. Şi la tenis, de exemplu, premiile la băieţi sunt mult mai mari decît la fete, dacă ar fi să facem o comparaţie, şi oarecum suntem plătiţi într-o aceeaşi proporţie”.

Dan Ionescu a mai pus punctul pe i în privinţa numărului minim de săli funcţionale din oraş, pentru pregătiri şi găzduirea unor jocuri din prima ligă, ca principal impediment în cazul alegerii orelor de antrenament şi de meciuri, 10,30 în cazul celui de sîmbătă, cu Olimpia, deloc favorabil la chiar prima partidă din noua campanie în faţa propriului public: „Nu trebuie să uităm că nu mai puţin decît 4 cluburi de A se pregătesc şi joacă în sala <Constantin Jude> şi trebuie să găsim înţelegere din partea tuturor. Noi ne antrenăm de la 3 şi jucăm de la 3 dar nu este tot timpul posibil. Dacă am fi într-un oraş normal, ar fi disponibile două-trei săli, care ar putea ajunge tuturora, la pregătiri şi pentru meciuri”.

Dar înainte de toate este acest prim pas de joi seară, la Craiova, începînd cu ora 19: „Mergem să jucăm şi în mod normal Craiova este sub valoarea noastră dar în Cetatea Băniei este cu totul altceva. Pe orice teren din lume am juca, am dovedi cele afirmate dar acolo mai intervin rîul, ramul…”

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet, Exclusiv și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − 7 =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: