Jucătorii timișoreni, o raritate în derby-ul local de sub panou. Doar doi au intrat în teren la meciul dintre Timba și BC SCM

Derby-ul timișorean din Liga Națională de Baschet masculin a avut foarte puțini jucători localnici. Doi au fost pe foaia de joc, câte unul la fiecare echipă. Adunat, au strâns mai puțin de 13 minute din totalul de 400 posibile. A fost totuși un progres față de meciul tur, când doar un sportiv timișorean a fost pe foaia de joc și nu a intrat.

Legătura unei echipe cu comunitatea este dată și de prezența unor jucători din orașul pe care îl reprezintă. Din păcate, goana după performanțe, importurile din alte țări și din alte zone ale țării sau chiar lipsa de rezultate la nivel juvenil în ultimii ani au făcut ca derby-ul echipelor de pe Bega să se dispute cu foarte puțini jucători din Timișoara.

Mai precis, la returul din 4 ianuarie au fost doar doi timișoreni pe foaia de joc, ambii sub 22 de ani: Robert Medgyesy la Timba și Mihai Ursan la BC SCM. Fundașul „urșilor” a jucat 12:18 minute și a contribuit cu 6 puncte, 2 recuperări, 1 assist și 2 intercepții. Mai tânărul Mihai Ursan a fost trimis în teren la „spartul târgului”, în ultimele 39 de secunde, și are 0 la toate statisticile. Au mai fost pe foaie câțiva tineri, dar nu din oraș. Veina (de la Timba) și Mocrițchi (de la BC SCM) sunt originari din Arad, iar Penciu este din Deta, fiind produsul cu care se mândresc cel mai mult cei de la Academia BC Timișoara. Dintre aceștia a intrat doar Veina, 39 de secunde. Au intrat titulari (cu regula U23 în primul sfert) Boloni și Tohătan, jucători veniți de la Târgu Mureș și Baia Mare. La BC SCM a jucat mult Gheorghe, venit de la campioana U BT Cluj. Ceilalți români care au intrat sunt și ei din alte părți.

Timba a avut mai mulți jucători din Timișoara la precedentele apariții în primul eșalon, dar anul ăsta doar Medgyesy a fost înscris pe listă până acum. Ursan este singurul localnic ce apare pe lista de 13 a celor de la BC SCM pe pagina federației. Desigur că pot să mai apară pe parcurs și câteva nume de la formațiile secunde, unde sunt câțiva tineri, dar asta într-un context favorabil lor.

La prezentarea echipei feminine a SCM-ului, dar și după promovare, s-a anunțat că o prioritate este aducerea acasă a timișorencelor. Au revenit pe Bega în această vară Dora Ardelean și Adina Stoiedin. Ardelean are medii de peste 20 de minute pe meci, în timp ce Stoiedin are 8:39, revenind după o accidentare gravă.

La meciul tur dintre „lei” și „urși” situația a fost și mai tristă. Doar Medgyesy a fost pe foaia de joc, dar nu a intrat nici o secundă. Fundașul de 22 de ani are în palmares un titlu cu CSS Bega Timișoara, în 2013, la U18. Acela a fost ultimul titlu național câștigat la nivel juvenil de pepiniera de pe Bega. Medgyesy este singurul din acea echipă care mai joacă pentru o formație din oraș. Cei mai mulți s-au lăsat, iar câțiva au plecat prin alte părți.

Până în 2013, a fost o perioadă foarte bună pentru baschetul juvenil timișorean, perioadă în care s-au cucerit destule titluri. Jucători importanți la acel nivel de vârstă precum Toth, Milencovici, Filip sau Covaciu au „luat mult forma băncii de rezerve” (conform comentariilor pe rețele de socializare) până să primească minute la prima echipă.

BC Timișoara câștiga cupa în 2015 cu trei timișoreni pe foaia de joc, iar doi au și intrat în teren

Primii doi au contribuit serios la menținerea „leilor”  în primul eșalon în sezonul cu problemele financiare și trecerea la SCM. Unul a fost îndepărtat din cauza problemelor extrasportive și a luat în sezonul trecut titlul cu U BT Cluj. Celălalt s-a accidentat în ultimul amical înainte de startul sezonului precedent și de atunci n-a mai intrat în vederile echipei, deși s-a refăcut complet. Au venit mulți jucători pe poziția sa și Milencovici a fost trimis la echipa secundă, pentru care a avut evoluții spectaculoase în Liga 1. Poate ar fi putut să ajute la unele meciuri chiar și în prima ligă. La ultima performanță a „leilor”, Cupa din 2015, au fost patru timișoreni în lot, iar Toth, Milencovici și Covaciu au fost pe foaia de joc la finala câștigată cu BC Mureș.

Desigur că este greu să găsești foarte mulți jucători de valoare din același loc, iar pentru a îi crește este nevoie de timp și investiții. În Liga Națională, o singură echipă, Dinamo, evoluează doar cu români și este pe ultima poziție. Pe de altă parte, BC Mureș a rămas cu doar doi stranieri din cauza problemelor financiare și a reușit să obțină niște victorii surprinzătoare, arătând că și românii care au primit mai puțin credit pot să câștige. Mureșenii au și localnici în echipă.

Nu cere nimeni o echipă compusă 100% din jucători localnici, pentru că este foarte greu spre imposibil în contextul globalizării actuale. De asemenea, nu avem nimic împotrivă cu aducerea jucătorilor foarte talentați din alte părți ale țării. Dar și localnicii ar trebui să fie incluși în astfel de proiecte. Parafrazând ideea unui conducător de club, că străinele ar trebui să joace în prima ligă și româncele în a doua, putem adapta: timișorenii să joace în eșalonul secund, iar în primul să joace străinii și românii din alte părți.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 8 = douazeci patru

 


Ultimele articole din categoria Baschet: