La sfârșitul săptămânii trecute a debutat și Liga a II-a a baschetului masculin, aceasta fiind denumirea pe care o poartă în acest sezon întrecerea tinerilor U23. Prima etapă ne-a adus atât derby-ul timișorean, BC Timişoara – Timba Timişoara 80:70, un joc viu disputat, cu multe răsturnări de situație, cât și o certitudine: mai multe echipe din țară se bat, cu șanse considerabile, pentru titlul național al acestei categorii.
Federația a fost consecventă și a păstrat obligativitatea ca echipele din Liga națională masculină să se înscrie și în campionatul U23, fapt care nu s-a întâmplat și în întrecerea feminină, unde grupările trebuie să aibă o echipă în competițiile de junioare, indiferent de vârstă. Mai mult, au fost și alte formații care au dorit să participe în liga a II-a masculin, astfel încât s-au aliniat la start 23 de asociații sportive. Ele au fost împărțite în cinci grupe, după criterii geografice, astfel încât prima fază a campionatului să nu aducă deplasări foarte lungi. Această formulă de disputare este contestată de unii antrenori, care și-ar fi dorit mai multe jocuri pentru elevii lor. Totuși, considerentele financiare au primat, în stabilirea sistemului competițional.
Formațiile timișorene BC și Timba fac parte din singura serie care are în componență doar reprezentante ale echipelor de prim eșalon, partenere de competiție urmând să le fie CS Municipal Oradea și U-Mobitelco BT Cluj-Napoca. Prima etapă a adus și derby-ul local timișorean, așa cum se obișnuiește atunci când, în grupe mai mici, sunt cuprinse reprezentante ale aceluiași oraș. Formațiile de tineret ale prim-divizionarelor din vest s-au întâlnit duminică după-amiaza, în fața a aproximativ 300 de spectatori.
BC-ul antrenat de fostul internațional Cristian Bota a început într-o formulă cu Zoran Milencovici și cu Horia Cristiean alternând pe pozițiile 1-2, cu Badnjarevic jr. (Milan) și cu Georgian Păun ca extreme, plus cu George Toth pivot. Completează lotul mai tinerii Raul Covaciu, Adrian Tamaș, Casian Todorov, Vlad Szekely și Nenad Popov, în timp ce Cătălin Sabău se reface după o accidentare. După cum se observă, BC a s-a folosit de prevederea regulamentară care permite legitimarea a doi jucători extracomunitari la U23, dintre care doar unul poate fi folosit la un moment dat pe teren, și l-a legitimat pe sârbul Milan Badnjarevic, puțin mai în vârstă și deci cu mai multă experiență decât colegii săi.
BC Timba, antrenată de un alt jucător cu experiență în divizia A, Valentin Olariu, a început cu tripleta care a evoluat și anul trecut în divizia B, Bogda Costa, Ovidiu Mogoșanu și Alin Andrieș, căreia i s-au mai adăugat Ovidiu Udrea, transferat de la CSS Bega Timișoara, și Ovidiu Costinaș, care a jucat în sezonul trecut pentru Younique Basketball în ABL. Au mai evoluat în jocul de duminică juniorii Dan Țihoi, Robert Medgyesi și Paul Turtică, plus Dominic Csender, care a jucat până în vară la BC Timișoara II. Mai fac parte din lot Paul Popa (cu același număr “6” purtat și de fratele său, Florin, titular la echipa mare de la Timba) și Mihai Anghelescu, în timp ce Aref Győri este în continuare accidentat.
Jocul a fost viu disputat, cu mai multe răsturnări de situație. Cu o precizie superioară la aruncările de 3 puncte(10 reușite, față de 3), Timba a condus de mai multe ori, având în Alin Andrieș (zis “Pescărușul”) – 26 de puncte (5×3) și în Bogdan Costa – 19 puncte (3×3), principalele guri de tun. BC a reușit să se mențină în joc și la final să incline balanța victoriei, pe fondul unui joc bun reușit de Zoran Milencovici – 18 puncte (2×3) și de Georgian Păun – 15 puncte. În ultimul sfert, ei l-au servit decisiv pe George Toth, care înscris 12 din cele 18 puncte ale gazdelor și, cu un total de 26 de puncte, a devenit , alături de Andrieș, principalul marcator al partidei. A fost, așadar, BC Timișoara – Timba Timișoara 80-70 (16-18, 24-22, 22-19, 18-11).
În celălalt joc al grupei U-Mobitelco BT Cluj Napoca s-a bazat mai mult pe juniori și a cedat cu 59-79 pe teren propriu în fața CSM-ului din Oradea. Cel mai experimentat jucător al clujenilor a fost conducătorul de joc Alexandru Pop, în condițiile în care foștii săi colegi Sabin Faur și Vlad Corpodean s-au transferat în vară la Miercurea Ciuc. Oradea se bazează pe extrema Sergiu Pop (revenit în orașul natal după ce a evoluat la Farul Constanța), pe conducătorul de joc Cătălin Horga și pe liderul echipei U18, Andrei Ciordaș, iar asul din mâneca orădenilor ar putea fi Bogdan Țibârnă, unul dintre cei mai buni jucători români ai momentului.
Se anunță o luptă interesantă pentru titlu la U23, mai multe echipe sperând să se impună, fiecare cu atuurile ei. Dacă de echipele din vest ne-am referit mai pe larg, să aruncăm o privire și în celelalte serii. BCM U Pitești a pornit lansat, 113-71 cu Amicii Pitești, argeșenii învingători având în lot patru jucători, Lucian Chirof, Cosmin Mătăsaru, Bogdan Moșoianu și Cornel Alexiu, care, alături de Georgian Păun, în prezent la BC Timișoara, câștigau în septembrie, pe teren propriu, ultimul titlu la categoria U23.
CSU Asesoft Ploiești s-a impus în deplasare la CSM București, scor 73-34. La Ploiești U 23, ca și la echipa de divizia B, actuala Liga I, joacă Vlad Dumitrescu, Vlad Negoițescu și Andrei Lupușoară, plus mai mulți medaliați la juniori U18, printre care și timișoreanul Iosif Stroia. În categoria U23 se încadrează și sârbul Alexandar Vlahovic, conducătorul de joc al primei echipe.
Deși nu a jucat în prima etapă, având liber pentru că sunt 5 echipe în serie, o echipa extrem de competitivă are Dinamo București, care evoluează în Liga națională având în componență doar trei jucători care nu sunt în categoria U23. În rest, Andrei Petică, Vladimir Mihai, Ciprian Mihai, Alexandru Pădineanu, Victor Neguț, timișoreanul Leonard Filip, sunt doar câțiva din actualii dinamoviști care vizează, desigur, titul în liga a II-a.
Dar acestea sunt numai câteva supoziții, după prima etapă. Campionatul este lung și cine țtie dacă nu vor apărea și alte echipe în lupta la vârf. Etapa a doua programează, în seria vestică, jocurile CSM Oradea – BC Timișoara și Timba Timișoara – U-Mobitelco Cluj-Napoca.