M. Urban (ICIM Arad): „În proporție de 90% avem jucătoare care sunt voluntare”. B. Bulj: „Noi am avut mai multe senioare”

BCM Danzio Timișoara și Universitatea Goldiș ICIM Arad s-au întâlnit miercuri la sala Constantin Jude într-o restanță din etapa a 13-a a Ligii Naționale. Timișorencele au profitat de reprogramarea meciului din decembrie și au prins formula de avarie a formației arădene, astfel că au obținut o primă victorie în derby-ul vestic, scor 78-51. La finalul partidei, președintele arădencelor, Marcel Urban, a vorbit despre situația de la formația pe care o conduce, dar și despre problemele din sportul românesc, cauzate de legile actuale. Antrenorul gazdelor, Bogdan Bulj, a recunoscut că echipa sa a profitat de un moment favorabil pentru a învinge Aradul, vorbind și el despre problemele financiare.

Marcel UrbanEchipa de pe Mureș se bazează pe un lot foarte tânăr în a doua parte a campionatului, după despărțirea din cauze financiare de 9 din jucătoarele care au dus greul în prima parte a sezonului, șase străine și trei românce cu experiență în prima ligă, dar și antrenorul principal Jose Araujo. În locul lor au fost promovate jucătoarele de la satelitul care evoluează în liga secundă. „Înfrângerea era așteptată din cauză că diferențele între cele două echipe sunt destul de mari. Noi venim cu echipa care a activat în Liga 1. Sunt jucătoare extrem de tinere, fără experiență, de 15, 16 ani. Asta este. Scorul e conform valorii. Atitudinea jucătoarelor noastre este constructivă. Ele sunt dornice să învețe. Vreau să scot în evidență că echipa noastră, în marea lor majoritate, în proporție de 90% avem jucătoare  care sunt voluntare. Ele fac ceea ce fac din pasiune pentru baschet. Este un lucru trist pentru că știți și dumneavoastră: normele de aplicare la acel articol din legea sportului nu există nici în momentul de față, ceea ce ne afectează și pe noi, și pe Timișoara și tot sportul românesc”, a declarat la finalul partidei președintele arădean, Marcel Urban.

Acesta s-a referit și la reacții în urma S.O.S.-ului lansat de club în decembrie. „Reacții sunt. Vedeți că echipele se desființează pe capete sau intră în insolvență, sau au datorii către jucătoare sau jucători. Dar cei care trebuie să ia măsuri văd că nu se autosesizează. Nu știu până când o să continue această situație jenantă pentru că cu aceste legi nu se poate face sport în România. Cu părere de rău o spun, nu vreau să-mi atrag antipatii din partea celor sus-puși, dar cineva trebuie să le spună să ia măsuri cât de urgent”, a mai spus Urban.

Bogdan BuljDe cealaltă parte, antrenorul de la BCM Danzio, Bogdan Bulj, a avut mai multe senioare la dispoziție, având încă trei straniere în lot, după ce de la alb-violete au plecat două sârboaice în pauza de sărbători. „E un moment care ne-a fost favorabil. Așa s-a făcut ca Aradul să fie deocamdată mai slab decât noi. Noi am avut mai multe senioare, cu mai multă experiență și ăsta e jocul”, a declarat Bogdan Bulj, care a vorbit despre programul echipei în perioada următoare. „Avem întâi un meci acasă foarte greu cu Târgoviște. Mergem la Sfântu Gheorghe, prima clasată. Meciuri foarte grele unde noi suntem outsideri. Să încercăm în aceste două jocuri să parăm unor echipe mai puternice decât noi și mai tari. Și să așteptăm meciul cu Alexandria unde să încercăm să câștigăm”, a adăugat tehnicianul sârb. Dacă formația arădeană nu mai poate rata play-off-ul, timișorencele sunt în duel direct cu Alexandria pentru ultima poziție deasupra liniei, formație pe care o vor întâlni acasă în penultima etapă.

Antrenorul care a făcut parte în vară din staff-ul campioanei europene la senioare s-a referit și la posibilitatea de a nu intra între primele opt, deși are în palmares titlul continental. „Eu, ca antrenor, accept că sunt primul lovit în cazul în care nu sunt rezultate. Niciodată n-am fugit de această răspundere. Am fost conștient și mi-am asumat această treabă că o să avem o echipă mai slabă ca anul trecut. Echipa lucrează, se antrenează suficient. Încercăm să ridicăm jucătoare din Timișoara, să vedem dacă pot să ajunge să joace sau nu. Eu sunt conștient și am rămas în ciuda tuturor problemelor care sunt la club, în special financiare. Vreau să duc această muncă destul de grea până la capăt. Credeți-mă, am avut suficiente motive ca și după o lună să plec”.

Noul antrenor principal de la reprezentativa feminină sub 20 de ani a Serbiei a vorbit și el despre situația financiară din baschetul românesc. „Financiar baschetul românesc stă destul de rău, dar asta este peste tot. O mare parte din cluburi trebuie să joace cu jucătoare autohtone. Pe de-o parte nu este rău. Dar trebuie să treacă destul de mult timp pentru ca aceste jucătoare tinere să crească ca valoare, să poată să joace în campionatul României și să fie decisive. Este esențial să se continue cu naționala, să reușească să se califice și la următorul campionat european, să fie continuitate. Totul se învârte în jurul echipei reprezentative de senioare. Să folosească la maxim prima poziție pe care o are acum în clasament. Are un public foarte bun. Să promoveze prin aceste jocuri cât mai mult baschetul feminin și cluburile mari să forțeze cât mai mult lucrul cu tinerii. Să se ajungă de la junioare, tineret să se facă selecție. Peste tot este o criză financiară acută și asta poate să ducă la folosirea mult mai mult a jucătoarelor tinere, care să crească. Până acum nu s-a ținut cont de jucătoarele autohtone, se luau 6 străine și jucătoarele autohtone au fost lăsate la o parte. Într-adevăr au fost aduse jucătoare străine foarte bune și balanța s-a stricat”, a concluzionat Bogdan Bulj.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Alte articole legate de acest subiect: