Mihai Bolcu (CSS Bega):”Neacordarea unui spor e o anomalie”

Timişoara a găzduit All Star Game iar spectacolul la vîrful piramidei baschetului nostru ne-a luat faţa şi a generat o dată în plus o bună propagandă sportului la panouri dar întrebarea e, în condiţiile în care „Nordul” a fost reprezentat de pe Bega de un nord-american, un bosniac şi un român la apus de carieră, precum şi de un antrenor de peste graniţă, ce „mişcă” totuşi la bazele acestei piramide. L-am întrebat pe profesorul Mihai Bolcu, fost antrenor al prim-divizionarei ELBA şi şef de catedră în secţia de baschet a CSS Bega Timişoara, „plămînul” acestui sport în oraş, şi am aflat că în pepinieră sunt circa 120-130 de băieţi…

Profesorul Mihai Bolcu, în preajma fotografiei înrămate cu fostul său coleg, profesorul Mircea Albu, în amintirea căruia a fost denumită sala în care se pregătesc şi joacă juniorii de la CSS Bega

Ocazia, cu atît mai nimerită cu cît CSS Bega Timişoara se găteşte pentru a găzdui la finele săptămînii un turneu semifinal al Campionatului Naţional de juniori sub 16 ani, în sala „Profesor Mircea Albu”, după ce bănăţenii au cîştigat atît faza preliminară, cu 6 victorii din 6, cît şi Seria 2 din Grupa Valorică A, la fel, cu 6 succese şi 12 puncte, înaintea lui CSS Craiova (10), U Mobitelco 2 (8) şi CS Mureşul (6). Timişorenii s-au aflat la start între cele 28 echipe înscrise la categoria U16. „Anul trecut ne-am jucat şansele în fazele finale prin deplasări dar de data aceasta Federaţia ne-a contactat să ne întrebe dacă vrem să găzduim şi noi”, a explicat profesorul Mihai Bolcu organizarea de către Timişoara a turneului ce le va reuni pe Dinamo Bucureşti, CSS Târgu Jiu, Magic Champions Bucureşti, Phoenix Galaţi şi LPS Târgu Mureş, împreună cu echipa gazdă.

Regulamentul competiţiei stipulează că primele 4 clasate se califică în turneul final, la fel procedîndu-se din faza semifinală găzduită de Craiova şi unde va evolua „U” Mobitelco Cluj Napoca. Ulterior, în turneul final se vor alcătui două grupe a cîte 4 formaţii, ţinîndu-se cont de rezultatele înregistrate la semifinale. „Neajunsul acestei generaţii este lipsa unui pivot de vîrstă dar în echipă sunt juniori talentaţi şi care au şanse să ajungă sus. N-avem încă un pivot dar suntem în creştere şi peste 2 ani îi vor ajuta pe cei mari”, a spus profesorul Tiberiu Ondreikovics referitor la generaţia sub 16 ani aflată înaintea examenului semifinal.

Iar speranţa este ca şi dintre ei să calce pe urmele unor selecţionabili din Timişoara care au debutat deja în întreceri oficiale internaţionale pentru ţara lor: „Avem jucători care deja au evoluat pentru România în competiţii, şi anume din generaţia de 1995 Raul Covaciu, Casian Todorov, Nenad Popov, Ovidiu Udrea şi Robert Medgyesi – primii 4, vicecampioni balcanici în 2011, în cea de 1996 liderul generaţiei este Vlad Szekely, pe post de fundaş, la 1997 Fabian Spînu iar la 1998 Vlad Secuianu. Toţi au ajuns la reprezentativa României, în meciuri oficiale jucînd însă numai cei din ´95”.

Dacă anul 2010 a reprezentat un vîrf marcat în mod fericit de cucerirea a 3 titluri naţionale, sezon în care clubul sportiv şcolar din zona Circumvalaţiunii era însă zguduit de tragica dispariţie a unuia dintre profesorii secţiei, Mircea Albu, anul 2011 a adus în schimb o unică prezenţă pe podium, vicecampioni naţionali la U20, după o finală cedată Stelei în „Constantin Jude”, cu finalitatea cooptării lui George Toth (născut în 1992), Zoran Milencovici (n. ´91) şi Leonard Filip (n. ´93) în lotul divizionarei A BC Timişoara, în plus, la Divizia B fiind transferaţi de către Timba Timişoara şi Gyuri Aref respectiv Ovidiu Mogoşanu, tineri din generaţia 1991-1992.

Profesorul Mihai Bolcu şi regretatul Mircea Albu, cu actuali finalişti la U20, pe-atunci vicecampioni ai ţării la U18, în 2009

Profesorul Mihai Bolcu şi regretatul Mircea Albu, cu vicecampionii ţării la U18 în 2009

„Suntem în cel de-al doilea an al trecerii în normalitate în privinţa colaborării cu echipa de Divizia A. Mai precis, acum 2 ani ne-am aşezat la o masă comună, conducerea BC Timişoara, reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş şi ai Primăriei în conducerea echipei mari, şi am stabilit să întreprindem ceea ce era pe vremuri cu clubul ELBA şi chiar să îmbunătăţim condiţiile. În acest sens, pe scurt, am stabilit ca jucătorii cu calităţi deosebite să fie pregătiţi ca posibili viitori componenţi ai divizionarei A, iar deja anul acesta 3 tineri au intrat în teren, promovaţi la echipa mare, şi nu e puţin lucru, avînd în vedere că echipa Timişoarei luptă la titlu şi în aceste condiţii este greu să promovezi şi tineri. Cei care n-au fost încă pregătiţi să urmeze acest pas şi sunt mai tineri, sunt finanţaţi de către clubul mare şi au reprezentat clubul BC Timişoara în Divizia B şi în campionatul sub 23 de ani, încheiat pe locul 2, cu calificare la turneul semifinal, după ce au bătut pe U Mobitelco Cluj”, a explicat profesorul Bolcu, adăugînd că „la generaţiile mai mici avem stabilit un grup de jucători cu calităţi de viitori performeri, care urmează un program special de pregătire faţă de restul coechipierilor şi suntem sprijiniţi şi în acest sens de către clubul divizionar A. Întotdeauna se începe printr-o masă mare de selecţie şi sita cerne în timp, în aşa fel încît în ultimii ani de juniorat deja se ştie care vor fi jucătorii luaţi în pregătiri într-o primă fază pe baza colaborării cu clubul prim-divizionar”.

„Aceşti copii fiind în loturile unor divizionare de seniori şi jucînd în Divizia A şi în Divizia B, sunt urmăriţi şi de către antrenori şi conducători ai echipei de A, ceea ce este un lucru benefic pentru ei. Cred că la ora actuală, ca structură de organizare, suntem pe primele două locuri în ţară, împreună cu cei de la U Mobitelco Cluj Napoca”, a continuat Mihai Bolcu, explicînd că totodată „ca număr de tehnicieni, la Timişoara tot timpul am fost dezavantajaţi, pentru că a existat un acelaşi număr de profesori care lucrau la CSS Bega, unul dintre cele mai bune cluburi din ţară, şi nu am avut încadraţi un număr mai mare de profesori decît la cluburile fără rezultate. Care rezultate nu pot să vină decît prin muncă şi calitatea antrenorilor şi a copiilor, prin multe sacrificii şi multă dăruire. În comparaţie, Clujul are 8-9 antrenori. Pentru a contracara insuficienţa numărului de antrenori, de cîţiva ani ne-am orientat colaborînd cu cluburile particulare care au luat fiinţă în Timişoara, Clubul Vest Activ, MP Sport şi Sport Star”.

După alt triumf, al generaţiei de ´95, cu masivii Raul Covaciu, Nenad Popov şi Ovidiu Udrea în picioare, în centru, şi cu Casian Todorov în dreapta jos, împreună cu Silvia şi Tiberiu Ondreikovics

Profesorul Bolcu a mai menţionat că „toţi antrenorii activînd în cadrul clubului au fost în prealabil selecţionaţi, majoritatea cunoscînd pe propria piele rigorile sportului de performanţă şi alcătuind un colectiv tînăr”.

Mihai Bolcu, în calitate de conducător al secţiei de baschet la CSS Bega, Ciprian Prejban şi Andrei Talabă sunt titularii catedrelor grupării din Circumvalaţiunii, iar după cum mai explică Bolcu, „pentru o mai bună legătură între clubul de Divizia A şi cel de juniori, începînd cu acest an, de juniorii mari se îngrijeşte un colectiv de tehnicieni îngemănat de la clubul nostru şi din partea clubului mare, cu Tiberiu Ondreikovics, cel care a crescut generaţia de 1995, Cristian Bota şi Paul Miron, care formează un colectiv ce face foarte bine legătura între Divizia A şi CSS Bega. În acest mod, jucătorii noştri de la juniori se simt deja aparţinînd clubului mare de A”.

Un caz reprobabil la categoria U13, din care gruparea timişoreană s-a văzut nevoită să se retragă în actualul sezon, pe un motiv principial: „Pentru prima oară echipa s-a retras din competiţie deoarece în faza grupelor am fost informaţi că adversara din Drobeta Turnu Severin evolua cu jucători pe fals, un pic mai în vîrstă, şi în plus avea 2 jucători din Serbia, care, după regulamentele noastre, nu aveau drept să joace aici. Am sesizat Federaţia, care nu a reacţionat prompt la cele menţionate de noi, şi am considerat că nu mai avem ce să mai participăm într-o asemenea competiţie. Echipa din Severin a continuat cursa în grupa semifinală, la Baia Mare, unde însă cei din Maramureş, informaţi fiind de ceea ce s-a întîmplat, au putut dovedi cu acte iar clubul din Severin a fost exclus din competiţie”, după cum a explicat profesorul Bolcu. Fără a trasa un obiectiv de loc, CSS Bega are şi în minibaschet grupele pregătite de Andrei Talabă, cu copii născuţi în anii 2000 şi 2001.

Cît despre condiţia antrenorului de baschet dar şi dificultăţile cu care se confruntă tehnicienii din sportul juvenil, Bolcu ne-a mai spus că „nu sunt mulţi juniori înalţi în baschetul nostru, este un deficit evident, şi performanţa înseamnă excelenţă fizică, un material bun. Ori pe cei înalţi nu-i găseşti aşa uşor şi trebuie să-i faci buni pentru că n-au toate calităţile, ceea ce implică foarte multă muncă dar cu atît mai complicată cu cît intervine un blocaj la sală. În baschetul altora nu este o problemă dar noi nu avem săli specializate de sport în Timişoara, suferim la capitolul acesta, şi nu am nimic cu localităţile limitrofe în care s-au construit săli de sport, dar nu este normal ca la populaţia oraşului nostru să fie atît de puţine săli… Şi nu în ultimul rînd este vorba de calitatea muncii antrenorilor, într-un sistem de învăţămînt în care sunt prost plătiţi. Nu este muncă normată, trebuie să faci atît cît este nevoie, se lucrează sîmbăta şi duminica, la competiţii, şi este la fel plătită – şi unul care activează la şcoala sportivă este plătit ca unul care lucrează la una obişnuită, însă noi lucrăm la nivel de performanţă sportivă. Dacă un cadru didactic care lucrează la şcoli speciale, unde copiii au probleme de sănătate, are un spor pe merit atribuit, în schimb celor care îndrumă spre performanţă sportivă nu li se acordă nici un spor. Este o anomalie a sistemului”.

Pătrarul Leonard Filip, unul dintre produsele lui CSS Bega elevate la liderul Diviziei A şi naţională

Altfel, profesorul Bolcu a salutat „Perform Baschet”, remarcînd că „FRB, sprijiniţi de Federaţia Turcă, dintr-o ţară în care baschetul a progresat mult în ultimii ani, a iniţiat de anul trecut o acţiune pro-baschet juvenil, care a debutat printr-un program numit Perform Baschet. Este un pas înainte, în care la generaţiile de 14-15 ani cei mai buni copii din ţară, împărţiţi în 8 zone – o zonă este la Timişoara – au efectuat antrenamente după un program oferit nouă de Federaţia Turcă. Iar la finele anului trecut cei mai buni copii din fiecare zonă s-au întrecut timp de două zile, într-un turneu pe care echipa noastră l-a dominat, clasîndu-se pe locul 2 respectiv locul 1”.

U18: 24 de echipe la start. CSS Bega a cîştigat Seria 1 din Grupa Valorică A, cu 5 victorii şi un eşec (11 puncte). Grupa Valorică A adună 4 serii cu cîte 4 echipe, în care timişorenii au promovat din Seria 4 a fazei preliminare, cu 3 victorii şi 3 înfrîngeri, după U Mobitelco (11 puncte) şi LPS CSS Bihorul Oradea (10). „Echipa de U18 este calificată în turneul semifinal, în luna mai. Pauza este îndelungată şi pentru alţii este într-adevăr o problemă, dar nu şi pentru băieţii noştri – unii sunt implicaţi la U17, unii în Div B, nu au pauză…”, a explicat profesorul Ondreikovics. Se alcătuiesc două grupe a cîte 6 echipe şi se califică primele patru din fiecare serie: „Aspiraţia noastră este să ajungem în turneul final, şi în mod normal ar trebui să ne calificăm şi cu U17”.

Profesorul Ciprian Prejban cu copiii din minibaschet

U17: 20 de echipe la startul campionatului. CSS Bega, pe 2, cu 4 victorii şi două eşecuri (10 puncte), după U Mobitelco Cluj Napoca (12) dar înaintea lui U Mobitelco 2 (7 p). „La U17 mai avem un turneu pînă la semifinal, în 5-6 aprilie, la Cluj. Tragem la o medalie”, au explicat antrenorii din baschetul juvenil local.

U16: CSS Bega găzduieşte un turneu semifinal, după un sezon în care a cîştigat 12 meciuri din 12 posibile.

U15: LPS Târgu Mureş este noua campioană naţională, după 51:40 în ultimul act al turneului final, cu CS CSS6 Dinamo; U Mobitelco 1 Cluj Napoca a încheiat pe locul 3, după 80:38 cu CSS Târgu Jiu; 5. ACS Dan Dacian 1; 6. CSU Cuadripol Braşov… Au luat startul în competiţie 29 de echipe, fără timişorene.

U14: 39 de echipe; CSS Bega nu a înscris o reprezentantă;

U13: 53 de echipe, cu 10 serii a cîte 5 echipe şi una singură de 3. Turneul semifinal reuneşte în Grupa Valorică A şase serii a cîte 4 echipe.


 

Acest articol a fost publicat în Baschet, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 4 = cinci

 


Ultimele articole din categoria Baschet: