Obiective diferite la echipele de baschet ale SCM Timișoara: semifinale pentru băieți și evitarea retrogradării pentru fete. Cantonamentul la Buziaș, forțat de lucrările întârziate la parchet

Cele două echipe de baschet de la SCM Timișoara s-au reunit marți și vor pleca joi într-un cantonament de o săptămână la Buziaș. „Leii” au ca obiectiv intrarea în grupa 1-6 și accederea în semifinale, în timp ce obiectivul echipei feminine este evitarea retrogradării în primul an la Liga Națională. La băieți s-a mers pe omogenitate și au venit doar trei jucători noi. Antrenorul fetelor, Mihai Coldea, va avea o misiune mai dificilă pentru omogenizarea lotului, cu 7 nume noi la echipă.

Reunirea echipelor era programată, inițial, pe 7 august, dar s-a amânat cu o săptămână din cauza lucrărilor de la parchetul sălii. Acestea au depășit cu mult termenul propus (începutul lunii), astfel că și formațiile de baschet au căutat refugiu la sala din Buziaș. „Știam că la 1 august sala va fi în regulă, din păcate încă se lucrează la ea. Știind care e situația sălii și nu vor termina la timp lucrările, am amânat reunirea cu o săptămână și, în plus, ne-am mai luat o săptămână cantonament la Buziaș ca să fim siguri că până ne vom întoarce totul va fi în regulă. Sperăm că până ne vom întoarce de la Buziaș cu ambele echipe să fie totul ok, să ne putem întoarce în sală”, a declarat președintele secției de baschet de la SCM Timișoara, Ilie Trițoiu.

Antrenorii celor două echipe nu consideră un dezavantaj faptul că antrenamentele din prima săptămână nu se vor face în sala în care vor juca. Ba chiar săptămâna de cantonament la Buziaș ar putea fi benefică pentru omogenizare. „Faptul că nu ne antrenăm în sala în care vom juca, la începutul pregătirii, nu reprezintă un mare dezavantaj. Sunt alte echipe care călătoresc sau care fac antrenamente 2 săptămâni în alte locații. Eu mi-aș fi dorit, și așa ar fi trebuit, să începem măcar pregătirea de luni. Sunt cel puțin 2 zile de pregătire de care n-am putut să ne folosim. Dar, totuși, am folosit acest timp pentru a rezolva problemele administrative, vizita medicală și alte aspecte. Dar, faptul că mergem la Buziaș, sper eu să se transforme într-un avantaj. O să stăm împreună la hotel tot timpul, mai lucrăm la omogenizare, la relații personale, ne cunoaștem mai bine și sperăm, totuși, să nu ne creeze un dezavantaj”, a spus Tudor Costescu, tehnicianul „leilor”, completat de omologul de la echipa feminină, Mihai Coldea. „Nu reprezintă un dezavantaj faptul că prima săptămână nu o desfășori în sala în care vei juca. Într-adevăr, aceste zile au fost pierdute, dar se vor rezolva toate problemele legate de viza medicală, urmând ca în cantonament să putem pune mai mult accent pe pregătire fizică și, bineînțeles, pe formarea unor anumite relații, mai ales între fete, ele fiind aproape toate noi. Urmează să se cunoască mai bine și cred că va fi benefic faptul că vor locui împreună aproape o săptămână”.

Despre obiective, „la băieți ne dorim mult mai mult în acest sezon, în prima fază intrarea în top 6, după care obligatoriu următorul pas este semifinala campionatului național. La fete, fiind la început de drum, prima oară trebuie să luăm pulsul. Avem ca obiectiv, în prima fază, menținerea. Dacă lucrurile evoluează pozitiv pentru noi, următorul pas e intrarea în play-off”, a declarat Trițoiu.

3 noutăți la masculin, 7+antrenorul la feminin

La BC SCM Timișoara s-a mers pe omogenitate, cu doar trei noutăți (Igor Mijajlovic, Jordan Burgess și Tudor Gheorghe). Trei străini au rămas din lotul de anul trecut (căpitanul Mladen Jeremic, Milos Komatina și Adrian Diaz), alături de Octavian Popa Calotă, Ionuț Drăgușin, Georgian Păun, Lucas Tohătan și tinerii Cristian Mocrițchi, Alexandru Albu și Mihai Ursan. Sunt semne de întrebare în ceea ce privește continuitatea lui Zoran Milencovici care are contract încă un an (amănunte despre situația lui mai jos). „Avem un mare avantaj: faptul că ne putem baza pe un număr mare de jucători pe care i-am avut și în sezonul trecut. Mulțumesc conducerii pentru eforturile susținute făcute pentru a ne atinge acest obiectiv, să menținem jucătorii și să avem continuitate. Acest lucru se poate transforma într-un mare avantaj față de alte competitoare care beneficiază, poate, de avantaje financiare sau alte atuuri. Sunt convins că omogenitatea va fi foarte importantă pentru noi”, a adăugat Costescu. „Avem în plus doi jucători străini noi și avem obiectivul să-i integrăm cât mai repede. Începem repede și meciurile amicale și cred că la ora primului meci acești doi jucători vor fi deja parte integrantă a echipei. Avem încă un jucător român tânăr, oarecum forțați și de prevederile noului regulament, care, din păcate, se va alătura destul de târziu echipei, fiind la jocurile universitare. Dar el a avut o vară plină cu pregătire și competiții, din punct de vedere al formei fizice nu-mi fac vreo problemă, sunt convins că și băieții o să-l ajute să se integreze foarte repede”.

Romina Filip, a treia româncă venită la CS SCM Timișoara în această vară

CS SCM Timișoara se pregătește de primul sezon în elita feminină. Au venit trei românce: timișorencele Adina Stoiedin și Dora Ardelean, precum și Romina Filip. Aceasta a jucat în ultimele patru sezoane la Phoenix Galați, a fost căpitanul echipei, iar în ultimul sezon a evoluat în 33 de partide cu cea mai bună medie de puncte/meci din carieră: 11 (plus 6,6 recuperări și 3,3 pase decisive/meci în 33:30 minute). În Liga Națională a mai jucat pentru CSM Târgoviște și Olimpia București. Maegan Conwright, Hannah Young, Leeza Burdgess și D’Lesha Lloyd sunt străinele venite în această vară. Rămân din lotul de anul trecut: Monika Brosovszky Boriga, Cristina Badi și Adina Pop, alături de junioarele Anda Bota, Ana Ivășchescu și Diana Lupu. Deși federația decidea la Biroul Federal din luna martie că este obligatorie prezența echipei satelit, încă nu este clar dacă se va aplica această prevedere.

O altă noutate este antrenorul principal, Mihai Coldea. Acesta a fost secund la vicecampioana Universitatea Cluj în sezonul trecut, formație pe care a pregătit-o din postura de antrenor principal înainte de venirea lui Petricevic. „Pentru mine este un început, este o provocare. Am preluat o echipă în care au rămas câteva jucătoare care au dus greul anul trecut. Am reușit să aducem cam tot ce ne-am dorit în această perioadă de transferuri. Momentan avem 4 jucătoare străine și câteva jucătoare autohtone de certă valoare. Pornim la drum cu un obiectiv trasat de către club, menținerea în prima ligă. Pentru mine obiectivul principal în sezonul acesta este să jucăm, în primul rând, un baschet de calitate, un baschet frumos. Să aducem lumea la sală, să vedem sala din ce în ce mai plină de la meci la meci”, a spus Mihai Coldea. La feminin, în Liga Națională, este obligatorie regula cu românca în teren pe tot parcursul meciului la care se adaugă regula cu jucătoare sub 22 de ani în primul sfert. În cupă, atât la feminin, cât și la masculin, este obligatorie prezența pe teren a doi jucători autohtoni, indiferent de vârstă.

De la stânga: Tudor Costescu (antrenor BC SCM Timișoara), Ilie Trițoiu (președintele secției de baschet de la SCM Timișoara) și Mihai Coldea (antrenorul fetelor de la CS SCM Timișoara)

La masculin obiectivul este intrarea în semifinale. „Avem un obiectiv îndrăzneț, zic eu. E bine să țintești sus, noi asta vom face anul acesta. Avem în componență jucătorii de anul trecut care au confirmat și au avut evoluții constante pe toată durata campionatului și în play-off. Ne-am dorit foarte mult să-i păstrăm, deci teoretic toate premisele pentru a reuși să obținem o performanță mai bună. Campionatul e lung, știm foarte bine câte lucruri neprevăzute se pot întâmpla, dar acesta este planul nostru de început”, a declarat Costescu. Bugetul băieților este sensibil egal cu cel de anul trecut când echipa s-a clasat pe 5 și a avut o prestație bună în sferturi cu CSM CSU Oradea, dar a cedat cu 0-3. „Cu bugetul de anul trecut, consider că puteam fi în semifinale. Cu același buget anul ăsta, cu o echipă omogenă, putem să ne îndeplinim obiectivul. Dacă anul trecut am avut buget de locurile 6-8, acum avem buget de locurile 5-7, puțin s-a îmbunătățit”, a adăugat Trițoiu.

De ce 5 străini și situația cu Milencovici

Tudor Costescu a explicat de ce s-a optat pentru doar 5 străini, cu unul mai puțin decât permite regulamentul din acest an pe foaia de joc. Pe lângă creșterea numărului de străini, față de anul trecut s-a introdus regula cu un jucător sub 23 de ani pe parchet pe toată durata primului sfert, iar în următoarele trei sferturi funcționează în continuare regula cu jucătorul român, indiferent de vârstă. „Noi am păstrat avantajul de a avea 6 jucători străini ca o opțiune de rezervă. Consider că putem avea o echipă competitivă chiar și cu 5 jucători străini. Avem jucătorii tineri pe care i-am dorit, avem jucători români de valoare certă pe care-i vom folosi. Sunt 2 jucători tineri, plus 5 străini, plus încă minimum 3 jucători români cu experiență, înseamnă 10 jucători pe care vrând, nevrând, va trebui să-i rotezi în fiecare meci. Cred că dacă mai aducem un jucător străin, meci de meci să rotezi 11 jucători, asta nu se întâmplă aproape la nici o echipă, așa că rotația și minutele vor fi foarte greu de împărțit. Trebuie să ținem cont de regulamentul specific. Cred că deocamdată al 6-lea străin nu s-ar justifica în componența echipei noastre, nici prin prizma valorii, nici de nevoie. Se prea poate să ne lovim de cine știe ce evenimente neplăcute sau neașteptate și să fie nevoie să-l aducem într-o lună sau poate să rămânem în 5 străini până la finalul campionatului”.

Zoran Milencovici ar putea să se despartă în această vară de clubul la care joacă de 7 sezoane

Zoran Milencovici vine după accidentarea gravă și cei din club i-au propus varianta să meargă la o echipă unde va avea parte de mai multe minute decât ar primi la BC SCM Timișoara unde sunt mulți jucători care pot evolua pe postul său. „Noi vrem să-l ajutăm să își găsească o echipă pentru că, în situația actuală, cel mai mult complică lucrurile regula cu jucătorul sub 23 de ani. Zoran Milencovici este un jucător de poziția 2, nu poate să joace nici o altă poziție. Și la poziția 2, din punctul nostru de vedere, e cea mai mare aglomerație. Sunt vreo 5, 6 jucători pe poziția respectivă. Zoran vine după un an de accidentare în care clubul l-a susținut din toate punctele de vedere. Dar, în momentul de față, la ce obiective ne-am propus noi, îi va fi foarte greu să primească minute”, a spus Trițoiu. În primul sfert este obligatorie prezența jucătorului român sub 23 de ani și, „din păcate, la noi la pozițiile mici sunt jucătorii tineri care beneficiază de regula U23. După care mai avem atâția români în lot care și ei trebuie să primească minute. Și străinii. În prima fază de aia am luat doar 5, nu 6, pentru că nici nu știu cum o să le împartă Tudor minutele la toți. Zoran trebuie să intre treptat, mult mai ușor să intre la o echipă care nu are obiectivele sau are nevoie de poziția 2. E jucătorul nostru, mai este sub contract cu noi un an de zile. Dacă nu o să găsim o soluție pentru el va rămâne mai departe al nostru. Noi vrem să-l ajutăm să-și găsească o echipă să joace pentru că el vine după un an de pauză. Dacă și anul ăsta rămâne și stă pe bancă n-o să-l ajute cu nimic, anul viitor se lasă de baschet”, a adăugat Trițoiu. „Cu Zoran problema e, nu că n-ar merita să joace, ci faptul că el trebuie să prindă mai mult de cele 7, 8, 10 minute pe care le-ar primi aici”, a spus și Costescu despre fostul căpitan al echipei, care a pus umărul la salvarea de la retrogradare în acel sezon 2015-2016 cu mari probleme financiare. O variantă propusă de clubul alb-violet a fost împrumutul sau cedarea la concitadina Timba.

Și Adina Stoiedin revine după o accidentare care i-a compromis sezonul trecut. „Adina vine după o accidentare, după operație. Este în perioada de refacere, deocamdată nu este aptă de joc dar vom lucra cu preparatorul, kineto, să o aducem cât mai repede la o formă la care să poată fi introdusă în teren. Probabil va mai dura, nu putem avea un termen, depinde și de cum reacționează organismul ei, cu siguranță nu o vom forța să intre în teren înainte de a fi pregătită 100%”, a comentat Coldea. Acesta a vorbit și despre favoritele din liga feminină. „Bineînțeles campioana Sepsi, Satu Mare a format o echipă foarte puternică, au un buget foarte mare. Brașov, Arad, chiar și Clujul. Cam astea ar fi primele 5, 6 echipe care beneficiază de un buget mărit și au ca un obiectiv clar 1-4”, a adăugat Coldea. Acesta nu o va avea pe Lloyd la dispoziție în prima parte a pregătirii, aceasta fiind încă în Australia, unde a jucat în această vară și se va alătura echipei în septembrie.

Și la băieți sunt câteva absențe în această perioadă. Popa Calotă este la lotul de seniori care se pregătește să participe la EuroBasket după 30 de ani de absență. Tudor Gheorghe și Georgian Păun sunt la lotul care pregătește mondialele universitare. Gheorghe a jucat la naționala U20 în această vară. Și Tohătan lipsește în primele zile, cerând puțină pauză pentru a rezolva probleme personale. Tudor Costescu este conștient că vara aglomerată poate crește riscul de accidentări. „Pregătirea asta continuă crește mult riscurile de accidentări și de aia am luat opțiunea de a le permite jucătorilor să aibă câteva zile de respiro. Pe Tohătan și Păun îi cunoaștem, și ei cunosc echipa și ne cunosc cerințele. Cred că e mai bine să se odihnească puțin decât să fie suprasolicitați și să avem surprize neplăcute. E un tur de forță ce fac acești sportivi pe parcursul anului, în afară de campionatul național, loturile naționale. Și organismul poate ceda la un moment dat, așa că vom avea o sarcină foarte dificilă, mai întâi să îi scoatem din forma sportivă în care au fost pe parcursul competițiilor europene și după aia să îi urcăm încet, încet și să revină la un nivel cu echipa”, a mai zis Costescu. În ceea ce-l privește pe Calotă, „el a avut o perioadă destul de lungă de accidentare, a avut o leziune musculară la lotul național și a stat vreo două săptămâni fără efort. N-a prea fost folosit la meciurile amicale până acum, o să primesc informații. Probabil că va avea nevoie de 2, 3 zile să-și tragă sufletul”.

După cantonamentul de la Buziaș fetele vor juca un amical la Pecs, în Ungaria. Mai au prevăzut un meci de pregătire pe 14 septembrie la Alba Iulia și încearcă să îl lege de unul la Târgu Mureș, o zi mai târziu. În 17 septembrie este programat un amical acasă cu Alba Iulia, iar pe 20 și 21 două partide la Satu Mare, urmând ca în 27 să joace primul meci oficial, în cupă cu ICIM Arad, la Timișoara. În ceea ce îi privește pe „lei”, aceștia vor avea patru amicale în Serbia (cu Partizan Belgrad, Dynamic Belgrad, KK Vârșeț și Pancevo) și în Ungaria, la Kecsckemet, iar pe 8 și 9 septembrie va fi Cupa Timișoara. Băieții încep meciurile oficiale la Craiova pe 30 septembrie, în primul tur al cupei.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua + = 15

 


Ultimele articole din categoria Baschet: