Olimpia CSU Brașov și BC Sirius Târgu Mureș completează careul de ași al Cupei. Olimpicele au trecut de Phoenix Galați după cel mai strâns sfert. Sirius a reușit cea mai spectaculoasă revenire de la Final 8

Ziua a doua de la turneul final al Cupei României a adus două sferturi plăcute pentru spectatori. Olimpia CSU Brașov și Phoenix Galați au oferit o partidă cu 13 schimbări de lider și 10 egalități, cu brașovencele mai bune în ultimele minute și s-au impus cu 71-64. Galeria Olimpiei cânta la finalul partidei „venim și mâine”. Ultimul sfert de finală a fost cel mai spectaculos în ceea ce privește evoluția scorului. Prima repriză a fost controlată de CSBT Alexandria care a condus și cu 18 puncte, iar ACS BC Sirius Târgu Mureș a ieșit total schimbată de la vestiare și a întors meciul, câștigând la final cu 80-66. Mureșencele au avut de partea lor spectatorii locali care le-au susținut pe toată durata partidei, dar mai ales în repriza a doua, entuziasmați de revenire.

Cu CSM Târgoviște și ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe deja în semifinale, două locuri mai erau disponibile pentru penultimul act. Vecinele de clasament din campionat, Olimpia CSU Brașov și CS Phoenix Galați, au deschis a doua zi de competiție la sala Kati Szabo din Sfântu Gheorghe. Așa cum era de așteptat, cele două formații au oferit o partidă foarte strânsă, cu 13 schimbări de lider și 10 egalități. Cel mai mare ecart a fost de 10 puncte pentru brașovence. A fost o reeditare a duelului  din semifinale de anul trecut când tot brașovencele s-au impus.

Olimpia CSU Brașov – CS Phoenix Galați 71-64 (22-20, 14-16, 20-18, 15-10)

IMG_5605Olimpia CSU Brașov a suferit o pierdere importantă cu mai puțin de două săptămâni înainte de turneul final al cupei. Fundașul titular, Michaela Houser, s-a accidentat la mână la meciul de la Alexandria și este indisponibilă pentru Final 8. Houser a marcat câte 32 de puncte în ambele meciuri ale alb-albastrelor în această competiție. Dan Calancea a început partida cu Pesovic (integralistă), Ghizilă, Ardelean, Webb și Higgins, primele trei au jucat  în trecut la Timișoara, Dora Ardelean fiind născută în orașul de pe Bega (în lot la Brașov mai e Andra Haas și în staff Miruna Crâsnic). În Banat a jucat până în acest sezon și Dumitrache, intrată în primul cinci al lui Phoenix Galați alături de Rutan, Filip, Covile și Steenholdt. Formația brașoveană a avut parte de o galerie importantă, profitând de apropierea celor două orașe. Partida a început într-un ritm foarte rapid, iar gălățencele au avut momente când au reușit să domine la recuperare sub coșul advers. Olimpia s-a desprins la 12-7, dar Phoenix a înscris pe coborârea pivoților după pick, dar și de la distanță pe tranziția ofensivă. Ghizilă a fost cea desemnată să o înlocuiască pe Houser și fundașul de 19 ani a strâns 3 faulturi în primele opt minute. Alb-albastrele făceau pressing avansat după libere, iar finalul sfertului a adus greșeli de ambele părți. Căpitanul brașovean, Biljana Pesovic, a marcat la ultima fază a perioadei de joc și Olimpia conducea cu 22-20 la prima pauză.

IMG_5614Tot Pesovic a deschis tabela și în sfertul secund, de după semicerc, sârboaica reușind să înscrie toate aruncările pe care le-a încercat în primele 17 minute când a marcat 15 puncte. În minutul 13, Rodrigues a făcut trei schimbări și una din cele vizate pentru a ieși nu și-a dat seama și a rămas pe teren câteva secunde, fiind 6 jucătoare în albastru închis. Arbitrii au invitat-o să iasă pentru a se relua jocul. A intrat pentru un minut și noua achiziție a Brașovului, Johnson, dar a ieșit repede. Cu Ghizilă având 3 faulturi, și mai tânăra Maria Ferariu conducea atacul pentru olimpice. Au fost momente în care jucătoarele ambelor echipe au avut probleme să controleze mingea, au fost și faze cu mai multe baschetbaliste pe jos, luptându-se pentru posesie. Dumitrache a marcat de la distanță și a fost aplaudată de o parte a sălii, din dreptul băncii gălățene. Și Filip a ajuns la 3 faulturi, au urmat reușite de la distanță pentru ambele echipe, iar la pauză scorul era egal 36-36. Gălățencele erau superioare la recuperări și puncte din spațiul de trei secunde, diferență recuperată de brașovence cu reușite de la distanță și de la linia de fault, dar și puncte înscrise după greșelile adversarelor.

Sfertul trei a fost din nou echilibrat, cu olimpicele conducând cu 56-54 la ultima pauză. Pesovic (de la distanță) și Higgins (3 points play) au desprins Olimpia la 62-56, cele două reușind să păcălească apărarea adversă cu un „dă și du-te”, finalizat simplu de sârboaică pentru 66-58. Time-out Phoenix, dar elevele lui Rodrigues nu au reușit să concretizeze cu coș recuperările ofensive. Ambele echipe au avut  momente de derută în atac, cu pase greșite. Calancea le-a cerut din nou jucătoarelor sale pressing avansat după libere, trimițându-și pivoții înspre propriul teren, iar jucătoarele mici presau. Gălățencele  nu au reușit să găsească soluții, ecartul a ajuns la zece lungimi, 70-60, iar căpitanul Filip a ieșit cu 5  faulturi cu un minut și jumătate până la final și meciul era jucat. Pivoții brașoveni rămâneau să încerce recuperarea la libere, iar galeria cânta „venim și mâine”. Steenholdt a „furat” o minge și a înscris ultimul coș al partidei care s-a încheiat cu victoria Olimpiei, scor 71-64.

Biljana Pesovic, cea mai bună marcatoare în duelul dintre Olimpia CSU Brașov și Phoenix Galați

Biljana Pesovic, cea mai bună marcatoare în duelul dintre Olimpia CSU Brașov și Phoenix Galați

Biljana Pesovic a fost coșghetera partidei cu 25 de  puncte. Pentru formația brașoveană au mai înscris: Webb 16 puncte, Higgins 15 puncte (double-double cu 17 recuperări), Ardelean 8 puncte, Ghizilă 5 și Crăciun 2 puncte. Erica Covile a fost cea mai bună marcatoare de la Phoenix cu 17 puncte (double-double cu 14 recuperări), urmată de Steenholdt cu 15 puncte (și 11 recuperări). Au mai înscris: Rutan 10 puncte, Dumitrache 9, McKenzie 8 și Filip 5 puncte. Phoenix a stat mai bine la aruncările de două puncte (24 din 50 față de 17 din 42) și a dominat la recuperare: 46 de recuperări (19 ofensive/27 defensive) la 31 (7/24). Deși au avut atâtea recuperări ofensive, gălățencele au marcat doar 9 „second chance points”.  Brașovencele au răspuns cu cele 9 „trițe” reușite (4 Galați) și șase libere marcate în plus. Înregistrarea partidei poate fi urmărită AICI.

„În ultimul sfert s-a făcut diferența. A fost un meci dificil, ne așteptam la acest lucru de la început. Noi am pregătit meciul foarte bine însă, din păcate, rezultatul nu a fost în favoarea noastră la sfârșit. Totdeauna se poate și mai bine. Din păcate adversarele au fost mai bune decât noi, însă acest lucru nu ne demoralizează, din contră, ne ambiționează ca pe viitor să demonstrăm mai multe și să avem rezultatul în favoarea noastră”, a declarat la finalul partidei fundașul lui Phoenix, Alexandra Dumitrache, completată de antrenorul său, Eugenio Rodrigues: „A fost un meci foarte strâns, era de așteptat. Meciurile din cupă au întotdeauna ceva special. În ultimul sfert Brașovul a fost mai experimentat decât Phoenix, cred că e o diferență mare și sunt mai multe detalii pe statistică ce duc la victoria Brașovului, ca eficiența la aruncări per ansamblu, la 2 și 3 puncte la finalul meciului”.

De partea cealaltă au vorbit Ioana Ghizilă și antrenorul Dan Calancea. „Este o bucurie pentru noi că am câștigat acest meci. L-am pregătit foarte bine toată săptămâna, domnul antrenor ne-a presat la cap, ca să spun așa. Adversarul chiar a fost pe măsura așteptărilor noastre, pot să felicit chiar și echipa înfrântă. Normal că suntem bucuroși și sperăm să jucăm din nou marea finală, să repetăm o nouă istorie frumoasă”, a spus Ghizilă, lăudată de antrenorul său.

„Cel mai important lucru este că am reușit să câștigăm. Sunt mulțumit de prestația întregii echipe dar aș vrea să subliniez, în mod deosebit, prestația celor 4 românce care au fost pe teren: Ioana Ghizilă, Maria Ferariu, Alina Crăciun și Dora Ardelean care realmente și-au îndeplinit cu brio sarcinile în teren, atât cele defensive, cât și cele ofensive. Sunt jucătoare, multe dintre ele, fără experiență. La fel de bună a fost și evoluția jucătoarelor străine cu care, de altfel, ne-am obișnuit pe parcursul acestui sezon”, a declarat Calancea.

+

ACS BC Sirius Târgu Mureș – CSBT Alexandria 80-66 (16-24, 16-19, 22-13, 26-10)

Ultimul sfert de finală a opus cele două formații de la turneul final care nu au prins grupa valorică 1-6 în campionat. Chiar dacă la prima vedere, luând în calcul locul din clasament, CSBT Alexandria părea favorită, formația din Teleorman a pierdut în acest an una din jucătoarele autohtone, Alina Chivu, care a mers la Târgoviște. Zakarias Steff le-a trimis în 5-ul de start a lui Sirius pe Robinson, Lovasz, Pop, Daniel și Gregory. Mădălin Piperea a răspuns cu Arnold, Voicu, Mihai, Rule și Mullings. Sala a fost ceva mai goală ca la meciul precedent, cu spectatorii încurajând formația din Târgu Mureș.

IMG_5679Debutul partidei a fost foarte alert, s-a sărit peste construcție și s-a jucat pe contre, cu tranziții foarte rapide. Au fost și destule pase greșite. Rule a punctat de după semicerc pentru 14-16, iar alb-roșiile de la Sirius nu puteau să transforme recuperările ofensive în puncte. Mureșencele au mai așezat atacul, în timp ce Arnold căuta să împingă foarte rapid mingea în față. După timpul de odihnă a lui Piperea când formația sa mai avea 6 secunde din atac s-a schimbat din nou fața jocului, cu teleormănencele așezând atacul și Sirius mergând din nou cartea vitezei. Robinson a încercat să păstreze o minge în teren și a ajuns în tribuna pentru jucătoare, aflată în spatele coșului (fără panou), dar la o distanță de siguranță. Nu s-a accidentat nimeni, 2-ul de la Mureș a continuat și la prima pauză scorul era favorabil Alexandriei, 24-16. Sfertul secund a fost asemănător ca desfășurare, cu ratări ale alb-roșilor după recuperări ofensive și desincronizări la pas. CSBT puncta de la distanță, dar rata de la linia de fault. Pe fondul acestui joc diferența creștea la 18 lungimi, 41-23 pentru CSBT Alexandria și la modul cum arăta Sirius partida părea că se îndreaptă spre o victorie clară. Mureșencele au încheiat sfertul cu un parțial de 9-2, Robinson a pătruns și a înscris pe sirenă. La pauza mare scorul era 43-32 pentru Alexandria, care marcase 6 din 10 „trițe”, dar ratase 5 libere.

IMG_5696Sirius a înscris toate cele patru aruncări de la distanță încercate în sfertul 3 și a reușit să pună presiune pe adversare. Mingea a circulat mult mai bine, fetele lui Piperea nu s-au regăsit la finalizare și Bartee a ratat ambele libere de două ori la rând. Spectatorii s-au trezit și ei și, entuziasmați de răsturnarea de situație, acompaniau cu aplauze atacurile mureșencelor. CSBT nu a găsit drumul spre coș în a doua jumătate a sfertului și Robinson își apropia echipa la doar două lungimi la ultima pauză: 54-56. Laudermill puncta de după semicerc și ducea după multă vreme pe Sirius în avantaj: 57-56. „Run-ul”alb-roșiilor a mers până la 23 de puncte și Sirius conducea cu 69-56 la jumătatea ultimului sfert. Voicu a acumulat 4 faulturi, iar înainte de libera suplimentară a lui Robinson la Alexandria s-au făcut schimbări și erau 6 jucătoare pe teren. După ce s-a remediat numărul, Robinson a ratat libera, iar Bartee marca de la linia de fault primele puncte ale Alexandriei după aproape zece minute de secetă, la intrarea în minutul 36.

Apărarea galben-albastră a cedat și la repunerea adversă de sub propriul coș, Daniel marcând simplu 2 puncte. Voicu a marcat primul coș din acțiune în ultimul sfert  în minutul 37, dar deja soarta meciului era decisă chiar dacă în ultimele trei minute teleormănencele au făcut pressing avansat și au încercat să îi dea doar dribling-ul cu stânga lui Roinson sau să nu primească mingea. Acestea au forțat aruncările de la distanță dar nu au găsit ținta, Meszaroș a reușit un „3 points play” și ecartul era de 15 puncte în minutul 38. Spre final Alexandria domina la recuperare sub coșul advers, dar nu marca. În ultimele 40 de secunde CSBT nu s-a mai apărat, iar Robinson a fost schimbată și a primit aplauze.

S-a încheiat 80-66 și Sirius Târgu Mureș a reușit cea mai spectaculoasă revenire din primele două zile de la Final 8. Meciul poate fi văzut AICI.

Angel Robinson a reușit 25 de puncte și 12 recuperări cu CSBT Alexandria

Angel Robinson a reușit 25 de puncte și 12 recuperări cu CSBT Alexandria

Angel Robinson și-a condus echipa spre victorie cu un double-double: 25 de puncte și 12 recuperări, la care a adăugat 6 pase decisive, dar și 7 mingi pierdute. Multe dintre punctele 2-ului de la Mureș au venit pe final de atac cu pătrunderi sau aruncări în ultima secundă. Pentru Sirius au mai înscris: Daniel 18 puncte, Gregory 18 puncte, Pop 7, Meszaros 7, Laudermil 3 și Mc Cune 2 puncte. De partea cealaltă, Carla Bartee a încheiat în double-double cu 17 puncte și 12 recuperări. Pentru CSBT Alexandria au mai marcat: Arnold 16 puncte, Rule 15, Voicu 7, Mihai 7, Manea 2 și Mullings 2 puncte. Sirius a făcut diferența cu apărarea mai eficientă în partea secundă și cu reușitele de două, având 32 de  puncte din spațiul de trei secunde față de 18 ale adversarelor. CSBT nu a mai  fost la fel de exactă de  la distanță în partea secundă când a înscris doar de trei ori din 15 încercări. 12  libere au ratat teleormănencele, în timp ce Sirius a marcat 14 din 16.

Mihaela Mihai, care a jucat peste  38 de minute la Alexandria, a spus la final: „A fost un meci foarte greu. Am sperat de la început că o să-l câștigăm. Dar, din păcate, în sferturile 3 și 4 nu am mai dat randament ca în primele două sferturi și ne pare rău că am pierdut și nu ne-am calificat mai departe. Am căzut noi, în primul rând nu ne-am mai apărat și asta s-a văzut. Au revenit și au câștigat, au fost mai bune”.

Antrenorul principal Mădălin Piperea și-a trimis secundul Călin Voicu la declarații. „Cupa României, ca și la alte sporturi, se pare că este o competiție  a surprizelor, nu sunt favoriți. Eu am spus de la începutul meciului că plecăm amândouă echipele cu șanse egale chiar dacă ceilalți din lumea baschetului dădeau favorită Alexandria. Cred că în jocul echipei noastre a intervenit în primul rând oboseala. S-a văzut de la meciul cu Târgoviște, din campionat, când tot așa am făcut primele două sferturi foarte bune și în sferturile 3 și 4 am picat fizic. S-a adunat oboseala, am avut niște meciuri destul de tari în campionat acasă și asta și-a spus cuvântul asupra echipei. Este puțin inexplicabil dar eu cred că pun mai mult pe oboseală și lipsa de concentrare la finalizare. Avem foarte multe ratări de la libere. N-am mai avut claritatea aia în joc în sferturile 3 și 4, adversarele au revenit”.

Eroina celor de la Sirius, Angel Robinson, a spus la final: „În prima repriză au înscris 60% de la trei puncte, am fost leneșe în apărare. În repriza a doua am avut o mentalitate diferită, nu ne-am dat bătute, nu am încetat să luptăm și am reușit victoria împreună, ca o echipă”.

Antrenorul Zakarias Steff: „Bucuria, de data asta, este de partea noastră. Este un joc și mă bucur că am reușit să realizăm un spectacol într-o sală minunată și cred că majoritatea echipelor din țară sunt invidioase de acești frumoși și culți spectatori care sunt aici și încurajează de fiecare dată echipele, participă la competiția în sine. Este dovada, în primul rând, a uniunii de grup, am demonstrat încă o dată că și dacă suntem conduși putem să continuăm ideea jocului, să continuăm să punem presiune și să dovedim că suntem în măsură să batem orice echipă, ceea ce am demonstrat până acum și în campionat”, a declarat tehnicianul Mureșului, care a spus și ce le-a transmis la pauză fetelor sale: „Ar trebui să începem să jucăm baschet, ar trebui să uităm de presiune, ar trebui să lăsăm de la sine să vină jocul în sine, să nu încercăm să demonstrăm mai mult decât putem”.

Vineri sunt programate semifinalele Cupei României. De la ora 17 se întâlnesc ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și CSM Târgoviște, duel care în alte dăți decidea trofee. Partida poate fi urmărită pe youtube. De la ora 20 Olimpia CSU Brașov și ACS BC Sirius Târgu Mureș își dispută al doilea loc în marea finală. Meciul poate fi văzut AICI.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: