Pick-and-roll, contraatac și zona 2-3, temele prezentate de Bogdan Bulj la cursurile pentru antrenorii de juniori

Antrenorii principali ai echipelor din Liga Națională sunt obligați să țină 3 cursuri pe an pentru colegii care se ocupă cu pregătirea juniorilor. Bogdan Bulj, antrenorul lui BCM Tymes, a ținut cele trei cursuri în a doua jumătate a acestei săptămâni la sala Constantin Jude, când le-a prezentat celor veniți să asiste exerciții de pick-and-roll, contraatac și zona 2-3.

Federația Română de Baschet a lansat în anul 2014 un program pe trei ani prin care își propunea să determine și să încadreze antrenorii în funcție de interes, valoare și proiecție a activității. În primul an al acestui program, tehnicienii au participat la cursuri și au fost evaluați pentru licența „C”, care se cere pentru babybaschet, minibaschet și la categoria U13. În 2015 se vor evalua antrenorii care-și doresc licența „B”, pentru categoriile U14 și U16. În 2016 vor avea loc evalurările pentru licența „A”, necesară la U18, U20 și Liga I, iar în 2017 vor avea loc cele pentru licența „AA”, obligatorie pentru a antrena în prima ligă. Antrenorii care vor licența „B” și „A” sunt obligați să participe la 3 stagii zonale, în timp ce tehnicienii echipelor de Liga Națională trebuie să țină 3 cursuri pe durata unui an competițional, iar neîndeplinirea acestei prevederi atrage amendarea clubului în cauză și pierderea dreptului de a antrena în prima ligă în sezonul următor.

IMG_7773Antrenorul lui BCM Tymes Politehnica Timișoara a ținut în a doua parte a acestei săptămâni cele 3 cursuri obligatorii. Între 4 și 6 martie, de la ora 15, antrenorii de juniori din zonă au putut să vadă exercițiile propuse de Bogdan Bulj și executate de fetele de la Tymes. „Am încercat să găsesc un subiect care să fie cât mai aproape de subiectele folosite în baschetul actual: pick-and-roll, al doilea subiect a fost contraatacul, unde sunt destul de multe opțiuni în joc, și al treilea, în principiu, despre zonă dar cu specific al jocului folosit la categoriile tinere”, ne-a spus Bogdan Bulj despre ce le-a pregătit „oaspeților”. Acesta nu s-a putut baza pe toate jucătoarele, astfel că a trebuit să adapteze exercițiile la numărul de fete avute la dispoziție. „Normal că încurcă atunci când nu ai echipa completă, dar am reușit să improvizăm și sper că colegii care au fost prezenți au prins câteva idei noi și lucruri noi în joc. Sau poate niște exerciții noi care să le deschidă idei. Nu pot să zic exact cât de receptivi sau nu au fost dar sper că vor putea folosi măcar părți din cursurile pe care le-au văzut acum”, a adăugat Bogdan Bulj.

Au fost prezenți în decursul celor trei zile atât antrenori de la Clubul Sportiv Școlar Bega Timișoara, dar și de la alte școli de baschet. Mioara Chițu, antrenoarea echipei feminine sub 18 ani de la CSȘ Bega, s-a numărat printre cei prezenți și ne-a spus cum îi ajută aceste cursuri pe cei care se ocupă de juniori. „E bine că se țin astfel de cursuri fiindcă nu prea avem ocazia să învățăm, eu știu, de la alții decât dacă te duci să vezi un meci, iar cursurile care se țin de Federație sunt două pe an. La primul n-a putut să participe nimeni de la noi, la al doilea acum suntem plecați în deplasare, deci iar nu putem participa și atunci n-avem alte ocazii să vedem ce fac și alții, decât dacă mergem la meciuri la vizionări. Ne ajută că încercăm să aplicăm la ce avem noi în echipă ce a făcut el. Să vezi intensitatea exercițiilor, cum se lucrează. Ajută să-ți dai seama ce ai putea tu să faci cu copiii sau cu juniorii”,  a zis Mioara Chițu. Cât despre antrenor și exerciții, „antrenorul Bogdan, pentru mine, este un tip pregătit în tot ce face el. Și exercițiile pe care le face nu că nu le-am știi. Le știm, numai poate nu le putem aplica în timpul antrenamentelor pentru că nu avem jucătoarele necesare. Exercițiile au fost interesante. Nu că nu le-am cunoaște. Sunt unele exerciții pe care le folosim iar altele, prin complexitatea lor (datorită echipei care-i de Divizia A) nu putem să le aplicăm tot timpul la echipele de junioare. Mi-am notat ieri un exercițiu de contraatac, era de 3 contra 2 interesant, nu l-am văzut niciunde până acum. Sper să-mi iasă și sper să fie ok”, a adăugat antrenoarea fetelor sub 18 ani.
IMG_7812

Antrenorul lui BCM Tymes, care la Vârșeț s-a ocupat și de junioare, a propus ca teme pentru cele trei cursuri: pick-and-roll (blocaj cu ieșire din blocaj spre coș), contraatac și zona 2-3. După încălzirea care a inclus câteva elemente din specificul temei zilei respective și stretching-ul nelipsit, au urmat exerciții specifice. În ziua când s-a vorbit despre contraatac, printre altele, Bogdan Bulj le-a împărțit pe fete în grupe de câte 3 și le-a pus să facă mișcări în poziția de apărare, după care lăsa mingea în locuri diferite, iar jucătoarele trebuia să fie atente și pe fază să recupereze cât mai rapid mingea. După ce interceptau, cele trei plecau pe contraatac și trebuia să finalizeze cât mai rapid. Un alt exercițiu interesant a fost de contră 3 la 2. De fapt, se pornea de la 3 la 3, iar jucătoarea cu mingea trebuia să paseze la una din cele trei „adversare”, după care trebuia să fugă până la linia de fund, timp în care restul plecau deja pe contraatac. Astfel, se crea superioritatea 3 la 2 până când și a 3-a reușea să se replieze. În ultima zi, a folosit exerciții cu specific de zonă, cu poziția de apărare și acoperirea distanțelor spercifice apărării 2-3. Zona 2-3 poate fi limitată și la apărare om la om în zona fiecărui jucător. Bulj și-a pus fetele să oprească omul cu mingea în dueluri 1 la 1.
IMG_7792

L-am întrebat pe tehnicianul alb-violetelor cât de important este ca antrenorii din prima ligă să țină astfel de cursuri. „E foarte important. Având noroc să fac școala pe care am făcut-o, până să încep cariera de antrenor am participat la multe seminarii, am avut norocul ca la clubul la care am lucrat să fie antrenori de talie înaltă și am avut ocazia să privesc multe antrenamente cu filozofii și feluri de antrenamente diferite și asta m-a ajutat din punct de vedere al meseriei pe care o am. Bineînțeles că acest stil de a ține cursuri va ajuta pe oricare antrenor care dorește să învețe și să progreseze”, a mai spus Bogdan Bulj. Acesta ne-a vorbit și despre sistemul din țara sa. „Există un sistem pentru antrenorii de juniori. Au obligatoriu participarea la 2, 3 cursuri/seminarii, dar cursurile sunt ținute de antrenori în vârstă și cu experiență. În ceea ce privește antrenorii de primă ligă, e obligatoriu să aibă Clinicul de la Belgrad ca să primească permisul de a antrena. La acel clinic vin în fiecare an doi antrenori din America unde antrenorii pot să vadă și să prindă idei noi din baschetul american. Există comunicare cu acești antrenori, au dreptul să pună întrebări și să mențină contactul cu ei”, a concluzionat antrenorul lui BCM Tymes.

Pe lângă obligativitatea susținerii a 3 astfel de cursuri, tehnicienii echipelor din Liga Națională trebuie să participe la cursul de perfecționare organizat de Federația Română de Baschet, dar și la un curs de perfecționare FIBA.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 − unu =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: