Plus de experiență pentru formațiile timișorene din Liga 1. Monika Brosovszky și Mirko Kovac întăresc CS SCM Timișoara și BC Timba pentru lupta la promovare

Perioada de transfer din Liga 1 a adus noutăți la ambele echipe timișorene din eșalonul secund. BC Timba Timișoara l-a adus pe experimentatul Mirko Kovac pentru a-l înlocui pe Nate Barnes. Echipa feminină, CS SCM Timișoara a reactivat-o pe Monika Brosovszky, jucătoare de 42 de ani care a marcat istoria ultimelor două decenii în baschetul feminin. Pe lângă cele trei transferuri pe care le-am anunțat deja, a fost confirmată și Irina Borș de gruparea de pe Bega.

Din 6 februarie s-a deschis perioada de transfer atât în Liga 1 de baschet feminin, cât și la masculin. Despre transferurile Selena Kirberg, Adina Pop și Cristina Badi, jucătoare care au ajuns deja la Timișoara de la începutul lunii februarie la CS SCM Timișoara am scris și săptămâna trecută când le-am prezentat mai pe larg. Kirberg a însoțit echipa la ultima deplasare, la Oradea, dar nu avea încă drept de joc. Fundașul de 1,78 împlinește la finalul lunii 22 de ani și are dublă cetățenie, română și muntenegrană. A evoluat la CSM Târgoviște în ultimele patru sezoane, are două titluri cu această echipă, dar s-a renunțat la ea în noiembrie din motive disciplinare. Cristina Badi are 1,82 și a fost folosită de-a lungul carierei pe cele două posturi înalte (pivot sau extremă de forță), face 24 de ani și vine de la Galați unde a prins foarte puține minute în acest sezon. Adina Pop are cea mai mare medie de minute în acest sezon în Liga Națională (peste 9). Este născută în 1988, are 1,63 înălțime și joacă pe posturile 1 și 2.

Sursa: livearad.ro

Monika Brosovszky, fost căpitan al naționalei de senioare, revine pe parchet la Timișoara. Sursa: livearad.ro

Pe lângă cele trei jucătoare care au fost în loturile unor echipe de Liga Națională în prima parte a sezonului, CS SCM Timișoara a mai adus două sportive care nu au mai evoluat din 2015. Monika Brosovszky nu are nevoie de nici o prezentare, fiind declarată jucătoarea deceniului 2000-2010 de către forul român de specialitate. A participat cu echipa națională la trei turnee finale de campionat european (când România obținea calificarea pe teren, nu în calitate de gazdă cum s-a întâmplat în 2015), iar la turneul din 2001 a fost în topul celor mai bune marcatoare cu a patra medie de puncte pe meci: 16,3 puncte (a marcat 120 de puncte în 7 partide). A adus ultima victorie a naționalei de senioare la un turneu final, cu Ucraina în 2001 când a înscris 34 de puncte. A mai evoluat la competiția continentală în 1995 și 2007. Are 7 titluri naționale (cu ICIM Arad și cu CSM Târgoviște) și a mai jucat cu DKSK Miskolc și Caja Canarias în EuropeCup. Fundașul născut în 1974 la Arad s-a retras în 2015 și revine pe parchet după un an și jumătate. A ales liga secundă pentru a reintra treptat și a vedea dacă poate să dea randament pentru a juca din nou în prima ligă. Aceasta a spus pentru site-ul formației timișorene: „Baschet am făcut toată viața și nu vreau să stau departe de el. Oferta Timișoarei de a reveni pe parchet a fost cea mai potrivită, chiar dacă am avut și alte variante, chiar din Liga Națională: de la Cluj, la începutul sezonului, și de la Târgoviște, recent. Totuși, nu am vrut să joc împotriva  Aradului, orașul meu natal, așa că am ales să ajut Timișoara. Mă întorc pe teren, deoarece simt că am lăsat ceva neterminat și pentru că vreau să fie doar decizia mea când mă voi retrage”. Aceasta a fost în acest sezon secund la satelitul Universității Goldiș ICIM Arad din Liga 1 și va continua și acolo.

Sursa: totalbaschet.ro

Irina Borș. Sursa: totalbaschet.ro

Irina Borș revine și ea pe teren tot după o pauză de un sezon și jumătate, are 1,76 înălțime și este născută în 1988. Ultima dată a evoluat pentru SCM CSS Craiova. Atunci oltencele au încheiat pe penultimul loc în sezonul regulat cu 3 victorii și 23 de înfrângeri și au retrogradat după ce au pierdut toate cele trei meciuri de la turneul de baraj. A fost ultimul sezon al formației craiovene care s-a retras. Borș a avut cele mai bune statistici personale în ultimele două sezoane la Craiova când a marcat 17,8 puncte/meci (în 2013-2014) și 16,3 ppg (sezonul 2014-2015, cu 29 de meciuri, 35:51 minute, 4,3 recuperări și 3,8 pase decisive). A mai trecut pe la CET Govora și LMK BC Sepsi (a jucat în EuroCup).

Toate cele cinci achiziții au peste 20 de ani și cei de pe bancă vor trebui să acorde o atenție sporită la schimbări pentru că în Liga 1 e obligatorie folosirea unei jucătoare sub 20 de ani pe tot parcursul meciului. De asemenea, cinci jucătoare sub 20 de ani trebuie să fie pe foaie de joc (mai sunt în lot și alte jucătoare peste 20 de ani). Rămâne de văzut cât de rapid se va omogeniza echipa după aceste schimbări, cum vor putea să ajute Brosovszky și Borș după pauză, dar și câte minute vor mai primi jucătoarele localnice, pentru care s-a spus că s-a lansat secția feminină de la SCM. Conform programului inițial oferit de FRB, CS SCM Timișoara trebuia să debuteze în faza semifinală pe 26 februarie la CSM CSS Ploiești. Alb-violetele vor juca un amical pe 22 februarie la Szeged, cu formația locală de ligă secundă și vor relua campionatul pe 6 martie, acasă cu Agronomia București. Reamintim că rezultatele din prima fază contează și în faza semifinală, astfel că timișorencele încep cu o victorie și 3 înfrângeri și vor mai întâlni doar cele patru echipe din celelalte grupe.

La masculin, BC Timba Timișoara a dominat grupa 2 din faza de calificare, având victorii pe linie, 14. Deși nu au avut emoții în nici una dintre partide, galben-negrii au operat o schimbare în perioada de transfer. Americanul Nate Barnes a părăsit echipa. Jucătorul de 25 de ani de pozițiile 1 și 2 a jucat cel mai bine în partida câștigată cu satelitul lui BC Mureș când a înscris 33 de puncte, a mai reușit 30 la Miercurea Ciuc și 26 cu Clujul. De această dată clubul a avut timp să aducă înlocuitor pentru americanul plecat, după ce în sezonul trecut James Johnson părăsea echipa imediat după perioada de transferuri și „urșii” au mers cu un singur stranier la turneul de promovare.

Mirko Kovac când evolua la Craiova.  Sursa foto: totalbaschet.ro

Mirko Kovac când evolua la Craiova. Sursa foto: totalbaschet.ro

Mirko Kovac îl înlocuiește pe Barnes în lotul Timbei. Sârbul va împlini 34 de ani la începutul lunii viitoare, are aproape 2 metri și evoluează pe poziția 3. Shooter-ul nu a avut contract în actuala stagiune și a jucat ultima dată în Grecia la Koroivos. A fost campion european U16 în 1999, de trei ori MVP în Liga Serbiei și are titlul în această țară în 2004. Are în palmares și cupe în Cipru și Polonia. A trecut pe la Partizan Belgrad, Steaua Roșie Belgrad, OKK Belgrad, AZS Koszalin și Apoel Nicosia. A semnat cu Timba până la finalul sezonului cu opțiune de prelungire. Kovac este la a treia echipă în România după ce a jucat în Liga Națională cu SCMU Craiova și BCMU Pitești. Cu craiovenii a avut medii de 12,3 puncte, 31:28 minute, 3,5 recuperări și 2,3 pase decisive în 22 de partide. Sezonul următor l-a găsit pe Kovac la BCMU Pitești pentru care a jucat în 26 de meciuri de campionat (9,9 puncte; 29:28 minute; 3 recuperări și 1,2 pase decisive) și 6 de cupă (8,3 puncte; 25:18 minute; 2,2 recuperări).

Va fi interesant cum dacă această schimbare a stranierului (Barnes care juca pe pozițiile 1-2, la Kovac care evoluează pe 3) va produce schimbări mari și în jocul „urșilor”. Bogdan Murărescu mai are alți doi fundași buni pentru acest nivel (Medgyesy și Boloni, ultimul fiind sub 20 de ani). De asemenea, Kovac are „mână bună de afară” și va putea să aducă un plus în disputele cu formațiile care își doresc promovarea. Dintre contracandidatele timișorenilor la accederea în primul eșalon, CS Cuza Sport Brăila s-a întărit cel mai mult în această pauză, aducând cinci jucători. Au cei doi străini cu care au început competiția: au venit Nemanja Petrovic (trecut și pe la Timba) și Ratko Petric înlocul americanilor Craig Nicholson și Richard Mc Calop. Adrian Movileanu, Andrei Damian și Andrei Iliescu s-au alăturat brăilenilor în tentativa de promovare. Și Politehnica Iași a adus doi jucători, sub panou: Lucian Tibîrnă și Howard Crawford. Ar putea să mai apară transferuri după ce Municipal Olimpic Baia Mare a anunțat că se retrage din Liga Națională și Liga 1 și mai sunt jucători români interesanți care rămân astfel fără angajamente.

„Urșii” pornesc cu maximum de puncte în faza a doua, 8, pentru că iau cu ei victoriile cu Universitatea Cluj și CSM VSK C Miercurea Ciuc. Faza semifinală începe în 26 februarie cu prima etapă când Timba joacă la Rapid, echipa ce a acces în această fază cu 7 puncte. Pe 5 martie galben-negrii joacă tot în capitală, la CSU Știința, iar pe 12 au primul meci acasă, cu CN Aurel Vlaicu București. Primele patru clasate merg la turneul final.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: