Polonezii controlează şi returul de pe Bega, Timişoara câştigă tot doar sfertul final, iar manşa a II-a la un singur punct, ratând calificarea

SCM OHMA Mozzart Bet Timişoara a învins în această seară şi pentru a şasea oară în campania de debut în Alpe Adria Cup, de astă dată fără folos, o victorie de palmares la un singur punct diferenţă, insuficient pentru a răsturna soarta calificării în semifinale, adjudecate de MKS Dabrowa Gornicza din Polonia cu scorul general de 156:150, după ce manşa a II-a din sala „Constantin Jude” s-a încheiat 64:63, la pauză 28:32.

La urma urmei, deşi a fost doar al doilea eşec al violeţilor în competiţie în primele 7 apariţii, şi încă unul relativ strâns, 93:86 în tur pentru polonezi pe 25 ianuarie în ţara baltică, a contat decisiv la curmarea drumului bănăţenilor spre Final4, eliminare ce nu le ciunteşte însă din meritele de ordin general vizavi de participarea în Alpe Adria Cup, câştigători fiind ai uneia dintre seriile preliminare. 

Însă, în prima fază eliminatorie, cea a sferturilor de finală, elevii lui Dragan Petricevic au avut un adversar de un calibru superior valoric, şi care şi-a etalat superioritatea, în special în primele 3 sferturi ale manşei I din Polonia, câştigate atunci de gazde cu 24:17, 21:15 şi 31:22, doar revirimentul bănăţean din ultimele 10 minute, 32:17, reîmprospătând ecuaţia calificării, dar pe undeva şi în primele trei sferturi ale revanşei de pe Bega, în care timişorenii n-au reuşit nici de astă dată să se impună, 14:14, 14:18 şi 14:16, vizitatorii controlând în bună măsură jocul şi impunându-i în general ritmul, cu predilecţia pe defensivă, dar şi izbutind totodată mai bine de zece recuperări în plus faţă de alb-violeţi.

Iar zece au şi fost punctele deţinute ca avantaj maxim de polonezi la Timişoara, oaspeţii având în ultimele 4 minute ale returului un avans liniştitor pentru a adulmeca semifinalele, 52:60. 

Ce-i drept, precum în Polonia, alb-violeţii s-au reabilitat în sfertul final, în această seară câştigându-l cu 22:15, insuficient însă, deşi timişorenii au ajuns să deţină în primele minute ale revanşei de pe Bega avansul de 7 puncte ce anihila handicapul din tur. Mai greu însă de conservat în faţa unei grupări închegate, care a utilizat 10 baschetbalişti, şi care a dat de înţeles, prin prisma locului pe care-l ocupă în elita Poloniei, 10, ce înseamnă o întrecere competitivă în întregul şi profunzimea sa. 

Petricevic s-a axat în schimb numai şi numai pe 6 componenţi, căci în rest, Petrescu a jucat doar două minute, Maticiuc 5 iar căpitanul Lazar 10, greul fiind dus de Gajic – integralist, Mirkovic cu peste 35 de minute jucate, Kesar 31, McClellan 28, Mekic 26 şi Dokovic 23, strângând din dinţi pe fondul unei accidentări, însă când rotaţia este atât de scurtă iar cea a favoriţilor mai amplă, deznodământul devine previzibil.

Igor Kesar s-a dovedit din nou a fi un util coşgeter, înscriind mai bine de o treime din totalul punctelor bănăţenilor, 24, în vreme ce următorii 3 cei mai prolifici marcatori ai gazdelor n-au totalizat laolaltă 24, câte 9, 8 respectiv 6 puncte în dreptul lui McClellan, Mekic şi Gajic, pe când Lazar şi Dokovic câte 5 puncte, Mirkovic 4 şi Maticiuc 3, iar timişorenii au avut şi ei minutele lor de graţie, primele trei, în care McClellan, Lazar şi Kesar au punctat fără replică, 6:0, devenit 9:2 la mijlocul sfertului I după „triţa” lui Mekic, însă atât le-a şi fost, oaspeţii echilibrând rapid disputa şi egalând în minutul 8 din liberele lui Drame.

Un foc de paie stins de vizitatori, care au preluat conducerea în primul minut al sfertului 2, 14:16 prin Blakes, şi au majorat-o rapid, 17:23, imprimând traiectoria returului. Ajuns la 20:29 cu două minute înaintea pauzei, prin acelaşi Blakes. Defensiva nordicilor, prea puternică pentru atacurile amfitrionilor.

Iar când partea a doua a jocului a început nu cu alte 3 coşuri ale timişorenilor, precum în debutul partidei, ci cu 3 ale polonezilor, 28:38, ecuaţia calificării a căpătat cu atât mai mult contur. Deznodământul, inevitabil.

Acelaşi sloven Krampelj şi Blakes au jucat cel mai mult pentru Dabrowa Gornicza, 34-35 de minute fiecare, înscriind şi cel mai adesea, 20 respectiv 16 puncte, iar Drame 14 în jumătate de oră pe teren, trio care a făcut jocul oaspeţilor, asigurându-le calificarea în Final4 din Alpe Adria Cup, un club polonez într-o întrecere având în denumire indiciile geografice Alpe şi Adria, asta pe post de eşantion ilustrativ al aiurelilor la zi din Europa.

În schimb Spisski Rytieri din Slovacia a răsturmat acasă în retur soarta calificării, graţie unui 97:80 cu cei din Pardubice, după un eşec la 14 puncte în tur, la fel şi Komarno mulţumită unui 89:78 pe teren propriu cu Sibenka, triumfătoare în manşa I cu 7 puncte diferenţă – ce poate fi aşadar surmontată, dar şi Viena, 93:81 acasă cu Kolin, care se impunea în manşa I cu 74:72. N-au avut însă şi bănăţenii capacitatea aceasta la prezenţa lor de debut în concurs, dar chiar şi aşa ieşirea din scenă s-a făcut într-o notă onorabilă, victorioşi fiind.

Le va fi însă cu atât mai greu sâmbătă la matineu la Constanţa cu campioana U-BT Cluj, oponentă a bănăţenilor de la 11:45 la inaugurarea sferturilor Final8 ale Cupei României, în condţiile în care ardelenii n-au jucat în această seară în campionat, disputa lor de pe Bega fiind amânată pentru 1 martie, în vreme ce într-o întâlnire a intermediarei din Top10 s-a consemnat Sibiu – Voluntari 74:73.

„Violeţii” au şansa a doua pe litoral să intre în semifinale, ceea ce ar echivala cu părăsirea a doua competiţii eliminatorii în doar 65 de ore, rămânându-le campionatul, în care nici în Top10 nu le va fi deloc lesne. Dar să nu anticipăm.  

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 6 = zece

 


Ultimele articole din categoria Baschet: