Primele jocuri de verificare acasă coincid și cu ultimele din pregătiri. Forme fără fond, Cupa Timișoara își balonează numele dar pierde dintre participante

Nou exercițiu al formelor fără fond, zilele trecute s-a anunțat pe de-o parte că turneul amical internațional de baschet masculin găzduit la sfârșitul acestei săptămâni de secția de profil a clubului municipalității și-a balonat denumirea, ”Cupa Timișoara” devenind Cupa Timișoara – UVT, dar pe de altă parte și că patrulaterul a devenit… triunghiular, prin retragerea unei participante de la start, cea din Serbia. În consecință, doar 3 meciuri în loc de patru, dar în 3 zile, de vineri până duminică, în loc de două.

Ediția din acest an a ”Cupei Timișoara” a pierdut o participantă de la start, KK Vrsac din Banatul sârbesc, așa încât cele 4 partide programate inițial în două zile vor deveni trei, câte una pe zi, de vineri până duminică. 

Ocazie cu care alb-violeții Timișoarei vor juca primele meciuri acasă din pregătirile de vară, dar totodată și ultimele înaintea debutului oficial în noul sezon, programat săptămâna viitoare în Croația, la lansarea bănățenilor în Alpe Adria Cup, joi cu gazda din Zabok iar vineri cu slovenii de la Rogaska, într-una din grupele întrecerii cu bănățenii în rol de reprezentanți ai României.

Până atunci, echipa antrenată de Dragan Petricevic va avea ocazia să mai exerseze încă o dată în compania unui adversar de peste hotare, duminică de la ora 17, în sala ”Constantin Jude”, cu maghiarii de la Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét, pe care-i întâlneau de două ori în zile consecutive acum două săptămâni în Ungaria, mai întâi pierzând, apoi câștigând cea de-a doua partidă.

Acelea erau și primele din programul meciurilor ”violeților” în pregătiri, urmate de alte două în zile consecutive la finele săptămânii trecute, și tot peste hotare, în Ungaria dar și în Serbia, primul pierdut de puțin pe final la Szeged, cel de-al doilea câștigat la un punct la Subotica.

Cei din Kecskemét întorc invitația și vor juca sâmbătă și duminică pe terenul Timișoarei, mai întâi cu cealaltă invitată care va și participa la triunghiular, BC CSU Sibiu, de la ora 16:30, iar duminică de la ora 17 cu gazdele. De notat că maghiarii au intrat în semifinalele ediției trecute a primei ligi a Ungariei.

Triunghiularul va fi inaugurat de întâlnirea SCM OHMA Mozzart Bet UVT Timișoara – BC CSU Sibiu, programată vineri de la ora 18, preludiu al jocului oficial de la începutul lunii viitoare de la Sibiu, tot într-un triunghiular, dar din preliminariile Cupei României, la start pe Cibin și cu gorjenii. 

Bănățenii și ardelenii se pregătesc pentru startul Ligii Naționale, programat în ultimele zile ale acestei luni, pentru timișoreni acasă cu cei din Focșani, atât ”violeții” cât și galben-albaștrii Sibiului fiind eliminați în ultimele două sezoane din sferturile fazei play-off a elitei, la primul hop. În primăvară, cei de pe Cibin au pierdut intrarea în semifinale cu eșecuri la 5 respectiv 10 puncte diferență în fața clujenilor, iar cu un an înainte în fața argeșenilor, la 8 respectiv 12 puncte.

În regres, BC CSU Sibiu a încheiat în urma timișorenilor sezonul regulat trecut, cu câte 15 victorii și înfrângeri, totalizând același punctaj precum Dinamo, pe pozițiile 7-8, cu 3 succese mai puțin decât bănățenii.

Cât despre alipirea inițialelor UVT la denumirea ”Cupei Timișoara”, în lumina parteneriatului semnat luni între secția de baschet a clubului municipalității și Universitatea de Vest din Timișoara, gruparea de pe Bega prelungindu-și astfel și mai mult denumirea, SCM OHMA Mozzart Bet UVT Timișoara. Unde-i rost de imagine, hop și oportunismul UVT să se afișeze cu false virtuți, în condițiile în care tradiția sportivă istorică a instituției de învățământ superior este asociată în privința jocurilor de echipă în special prin prisma formației de handbal feminin, fosta ”U” – multiplă campioană a țării și finalistă a Cupei Campionilor Europeni, tocmai urmașa acesteia, CSU UVT, fiind însă lăsată să se zbată în anonimatul ligii secunde, când de fapt toate eforturile UVT ar trebui să se canalizeze spre revitalizarea acestei glorioase grupări de legendă nu doar a handbalului bănățean, ci și românesc. Dar pesemne UVT își neagă istoria, căutând să se reidentifice prin alergarea după tot atâția cai verzi pe pereți, iar pasul din anii trecuți spre Ripensia este definitoriu, alipindu-și inițialele unui legendar club fotbalistic privat din perioada interbelică, grupare de sine stătătoare, care își contura un nume glorios. Pentru a nu mai pomeni, exemplificând fie și din acest punct de vedere, despre modalitatea de a alerga după caii verzi pe pereți, în contrast cu ignorarea propriei mari ”U” la semicerc. Dar cât timp Bunoiu și Pirtea vor fi ”la butoane” cu senzația și impresiile că înțeleg fenomenul lumii arenelor, UVT o va ține tot așa. 

Este vorba din păcate despre politică, abil exercitată cu sportul pe post de paravan și vehicul de propagandă, însă rezultatele totuși nu mint, demascând prin deznodământul lor ceea ce este înfăptuit din interes și pentru imagine de ”rotițele sistemului”, și nu cu sufletul cu adevărat unde ar trebui să fie. 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × = douazeci

 


Ultimele articole din categoria Baschet: