Românca de la mondialul de baschet. Ana Maria Căta-Chițiga va îmbrăca tricoul Franței

Sâmbătă începe Campionatul Mondial de baschet feminin din Turcia. Deși România este departe de acest nivel, o jucătoare de origine română va evolua la această competiție, pentru naționala Franței. Este vorba de pivotul de 1,95, Ana Maria Căta-Chițiga.

Ana Maria Căta-Chițiga este fata voleibalistului timișorean Marius Căta-Chițiga, medaliat cu bronz la Olimpiada de la Moscova în 1980, și a baschetbalistei Elena Camelia Filip. Ana, născută în 1989 la București, a fost aproape de ultimele turnee majore, dar a ratat prezența la Olimpiada de la Londra după ce o fractură de stres a scos-o din cursa pentru un loc în echipa olimpică, competițe la care franțuzoaicele au cucerit argintul. Anul trecut a făcut pregătirea pentru Campionatul European găzduit de țara sa adoptivă, dar a fost ultima sportivă lăsată în afara lotului de 12 cu care Franța s-a calificat până în finală unde a fost învinsă de Spania.

Ana Maria Căta-Chițiga va debuta la un turneu de senioare pentru Franța chiar la mondiale

 

Ana Maria Căta-Chițiga a plecat din România când avea 6 ani, urmându-și mama care evolua la un club din Lyon. După ce a cochetat cu gimnastica, a ales baschetul. A  început la Roanne, după care a fost selectată la centrele naționale pentru tinerele baschetbaliste, astfel că la 14 ani și-a luat cetățenia franceză pentru a putea evolua în reprezentativele de junioare. La 18 ani semna primul contract pentru Bourges Basket, unde a câștigat în 2008 și 2009 Cupa și campionatul. În 2013 a cucerit pentru a treia oară Cupa Franței cu Montpellier. La loturile de junioare, a cucerit aurul la Jocurile Francofoniei în 2005 și la Campionatul European U 20 în 2009. Pivotul de 25 de ani și 1,95 înălțime a jucat în Euroligă cu trei cluburi diferite: Bourges, Tarbes și BLMA (Montpellier).

Campionatul Mondial din Turcia este primul turneu la care va participa cu reprezentativa de senioare a Franței. Echipa sa a fost repartizată în Grupa B unde va evolua alături de țara gazdă, Turcia, Canada și Mozambic. De remarcat că în componența Canadei se află Katherine Plouffe, o jucătoare de 22 de ani pe care suporterii baschetului feminin din România o vor putea vedea la lucru în acest sezon, în tricoul vicecampioanei ICIM Arad.

Celelalte grupe

O altă jucătoare cunoscută publicului din România este sârboaica Saša Čadjo, care a evoluat în sezonul trecut pentru CSU Alba Iulia, medaliată cu bronz în campionat. Čadjo a făcut parte din naționala Serbiei care a ajuns până în semifinale la Campionatul European din 2013, performanță care a permis calificarea la această ediție a mondialelor. Reprezentativa țării vecine va juca în cadrul grupei D cu campioana mondială și olimpică, echipa Statelor Unite, China și Angola.

Grupa A pune față în față medaliatele cu argint și bronz de la precedenta ediție: Cehia și Spania, împreună cu Japonia și Brazilia. În grupa C a fost repartizată a patra semifinalistă de la ediția din Cehia, Belarusul, alături de campioana din 2006, Australia, Cuba și Korea.

Competiția debutează sâmbătă, iar prima partidă programată este cea dintre Mozambic și Canada, de la ora 14. Campioana europeană, Spania, va juca de la ora 16:15 cu Japonia, în timp ce țara gazdă va avea un duel dificil cu Franța. Americancele încep cursa pentru apărarea titlului contra Chinei, partidă ce se va juca de la ora 21:30 și va putea fi urmărită în direct pe DigiSport 3.

Sursa foto: http://www.ffbb.com/

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei + = 10

 


Alte articole legate de acest subiect: