România este formația cu cea mai mică medie de înălțime la EuroBasket Women 2015, alături de Ucraina. Bigică, Șipoș și Cutaș, în afara listei finale de 12

România este ultima formație care a anunțat lotul de 12 care va concura la EuroBasket Women 2015. Toate cele trei timișorence prezente la prima reprezentativă au fost incluse pe lista celor care vor reprezenta România la competiția pe care o găzduiește împreună cu Ungaria. Din lotul de 15 care a făcut deplasarea la Timișoara nu au fost incluse pe lista de 12 Anca Șipoș, Cristiana Cutaș și Cristina Bigică. Zece jucătoare vin din campionatul intern, Mărginean și Pop fiind stranierele lotului. România are cea ma scundă jucătoare de la această competiție, Gabriela Cursaru.

Romania-ItaliaRomânia a fost ultima formație care a anunțat lotul de 12 cu care va participa la această ediție a EuroBasket-ului la care va găzdui două grupe din prima fază la Timișoara și Oradea. Restul echipelor își anunțaseră loturile de 12 până marți la ora prânzului, Croația făcând o excepție și trecând 13 jucătoare pe lista finală. Croații au explicat că au inclus pe listă o jucătoare în plus ca soluție de rezervă în cazul în care ar putea părea probleme cu actele lui Zellous. Cu această excepție, toate formațiile și-au anunțat loturile cu care vor aborda turneul final al competiției continentale. Site-ul oficial al Federației Române de Baschet a anunțat astăzi lotul pe care Florin Nini se va baza. Media de vârstă depășește cu puțin 27 de ani, iar media de înălțime de 1,81 metri. România are cea mai mică medie de înălțime, la fel ca Ucraina. La 1,61 înălțime, fundașul naționalei noastre, Gabriela Cursaru, va fi cea mai scundă jucătoare la această ediție.

Lotul final al Romaniei la EuroBasket Women 2015

Lotul final al Romaniei la EuroBasket Women 2015

România a debutat la un turneu final la a doua ediție a Campionatului European, în 1950 când a ocupat locul 9. Cele mai bune performanțe au fost cele din 1962, 1964 și 1966 când tricolorele au încheiat competiția pe locul 4. Site-ul nostru a abordat pe larg participările naționalei la întrecerile continentale de senioare și mai multe detalii găsiți în articolul dedicat acestui subiect.

Ediția din acest an a EuroBasket-ului, a 35-a, va intra în istorie ca fiind prima găzduită de două țări. România a mai fost autoarea a unei premiere în ceea ce privește locația turneului final al competiției continentale. A 10-a ediție a întrecerii, cea din 1966 a fost prima găzduită de țara noastră și a fost pentru prima dată când s-a organizat în două orașe: Cluj și Sibiu.

Patru jucătoare au fost în lotul României la ultimul turneu final la care s-a obținut calificarea, cel din 2007. Cele patru sunt Ancuța Stoenescu, Florina Pașcalău, Annemarie Părău și Andreea Olah (Orosz). Timișorencele Stoenescu și Părău vor participa la al 4-lea turneu final european din carieră după ce s-au aflat în echipă în 2001, 2005 și 2007. Florina Pașcalău a mai fost în lot la ediția din 2001. Restul jucătoarelor sunt debutante la turneul final al EuroBasket.

Trei echipe dau câte două jucătoare în acest lot: campioana CSM Târgoviște, câștigătoarea Cupei României, ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și Olimpia CSU Brașov. Ursu, Cursaru și Crăciun au făcut parte din formația sub 18 ani a României care în 2010 promova în divizia A în Campionatul European al vârstei după ce a câștigat divizia B chiar în sala Constantin Jude, care va găzdui meciurile grupei A din acest an. Cele trei, împreună cu Irimia au fost coechipiere în prima ligă la Olimpia București.

România s-a calificat la această ediție a turneului final din postura de co-gazdă. În partidele de verificare a avut un bilanț de 5 victorii și 4 înfrângeri. În duelurile cu formații care vor juca la această ediție a întrecerii continentale tricolorele au înregistrat o victorie și 4 înfrângeri. În ultima partidă de pregătire au întâlnit adversara din grupa A de la EuroBasket, iar ucrainiencele au avut câștig de cauză cu 84-62.

Tricolorele vor juca în grupa A la revenirea la un turneu final după opt ani. În grupa ce se va disputa la sala Constantin Jude sunt prezente trei foste campioane europene: Franța (2001, 2009), Cehia (2005) și Ucraina (1995). Meciurile de la Timișoara încep pe 11 iunie de la ora 18, iar România va juca prima partidă pe 12 iunie cu Muntenegru. Toate meciurile amfitrioanelor acestei grupe se joacă de la ora 20:30. Pe 13 iunie româncele întâlnesc Ucraina, pe 14 vicecampioana europeană și olimpică, Franța, iar pe 15 iunie Cehia.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 + = doisprezece

 


Ultimele articole din categoria Baschet: