România întinde liderul imbatabil Israel: cel mai strâns eșec în 5 etape din preliminarii, sferturi câștigate după pauză

Numai și numai cu jucători din Liga Națională, acum în sezon de peste două luni, naționala de baschet masculin a României s-a ținut tare vineri seară pe teren neutru în Polonia de liderul imbatabil virtual calificat al grupei patrulater din preliminariile EuroBasket, Israel, în fața căruia a cedat la numai 8 puncte după ce îl depășea în sferturile după pauză, aceleași 8 puncte la care pierdea în fața fruntașei și Spania, acasă, acum nici 3 luni.  

Implicit, după înfrângeri la 13 și 24 de puncte în primele runde ale seriei, din urmă cu un an, în februarie 2020, dar și la 30 respectiv 53 de puncte, suferite în turneul de la Valencia de la finele toamnei, ”Vulturii” au înregistrat în această seară la Gliwice cel mai strâns eșec din actualele preliminarii, și tocmai în fața liderului aflat la cea de-a cincea victorie, 79:71 (45:31) pentru Israel, care se desprindea în fruntea grupei în reuniunea iberică din noiembrie – decembrie, 95:87 cu Spania și 78:72 cu polonezii, învinse lăsate astfel la câte două puncte în urmă. *foto: fiba. basketball  

La un an de la precedenta cea mai bună prestație din grupă, 71:84 (34:44) la Cluj cu Spania, ”tricolorii” au egalat propriul record de puncte marcate în această serie, 71, reducând însă la o treime handicapul înregistrat în confruntarea tur cu liderul, 87:63 pentru Israel în Asia Mică în 24 februarie 2020. ”Albaștri” care mai câștigau tot la Gliwice și în februarie 2020, atunci cu gazda Polonia, încasând tot 71, 75:71…

Ce-i drept, mai mult de jumătate din efectivul Israelului a fost altul față de meciul direct de acum un an de la Tel Aviv, unde apăreau și Mekel, tânărul star Deni Avdija, Gutt, Segev, Zalmanson, Levi și Cline, selecționerul Kattache apelând acum în schimb din start la Ziv, Carter și Weisz dar pe parcurs și la Sorkin, Ariel, Dovrat și Ginat, în vreme ce Blatt, Pnini, Menco și Cohen și-au păstrat locurile de la o întâlnire la alta, precum și Madar, convocat și atunci dar fără a mai fi utilizat.

Dându-li-se credit și încredere tinerilor din Liga Națională, selecționați de la 6 cluburi și pe fondul apariției unor accidentări care au modificat pe ultima turnantă efectivul inițial, ”Vulturii” le-au răsplătit integral prin atitudinea manifestată în joc, combativă și dârză, cu spirit de echipă, competitivă și cu o generoasă risipă de efort, fără a ceda ritmului, ba din contră, adjudecându-și sferturile după pauză, ultimul ”în oglindă” celui inaugural câștigat de Israel… 22:17, 23:14, 17:18, 17:22.

Fără sibianul Tohătan și Cățe – accidentați, dar și fără Richard, proaspăt câștigător al Cupei Poloniei, așadar fără cei 2 componenți de la grupări din străinătate, românii au dovedit că au potențial și într-o formulă limitată strict la cadrul Ligii Naționale fie și fără selecționabili de la forțele de sub Feleac și de pe Cibin, asta însă în condițiile în care au prins între timp jocuri în mână, de care nu aveau parte la ora turneului autumnal din Spania.

Încrederea acordată, șansa pe care n-au irosit-o de a arăta ceva și prestația meritorie le-au asigurat un final cu fruntea sus la Gliwice, care ar fi putut fi chiar și mai strâns dacă ar fi rămas la fel de concentrați și în câteva momente cheie din sferturile 3 și 4, când s-au apropiat simțitor, fie și la patru puncte.

România a întors așadar foaia în această grupă foarte dificilă după eșecurile la scor din urmă cu nici 3 luni, 61:91 (24:45) cu Polonia și 41:94 (21:45) cu gazda Spania, și astăzi primind tot 45 de puncte până la pauză, dar având reacție în partea secundă.

Selecționerii Tudor Costescu și Nenad Markovic au apelat la 4 baschetbaliști de la argeșeni și câte doi de la orădeni, CSO Voluntari și SCM Timișoara – în persoana lui Mirel Dragoste și Alexandru Olah, câte unul de la craioveni și Dinamo, iar ”galbenii” au ținut steagul în sus în penultimul lor joc oficial din grupă, ieșirea din cadru a codașei fără succes fiind programată duminică seara târziu cu gazda Polonia, care are parte astăzi de un duel cu spaniolii, încleștare de la egalitate de puncte în clasament.  

Iar mai bine de un sfert din punctele României le-a înscris componentul piteștenilor Mihai Măciucă, 18, co-coșgheter al partidei împreună cu Roman Sorkin, 3 din 3 de două puncte și 4 din 5 de la distanță în peste 26 de minute jucate de ”violetul” de 20 de ani de la BCMU, colegul de club Bogdan Popa – trecut pe la bănățeni, fiind al doilea marcator al învinșilor, cu 13 puncte grație unor procentaje pe linie de 50%, dar și 8 recuperări în 21 de minute, cel mai mult pe teren fiind Rareș Uță, tot de la cei din Trivale, 28:30, cu 6 puncte în cont, un minut mai puțin Marcu Badiu, de la cei din Voluntari, cu 7 puncte, 6 recuperări și 8 pase decisive, iar tot peste 26 de minute și căpitanul Bobe Nicolescu, imprecis însă de la distanță, cu 8 puncte și 4 recuperări. Altfel, câte aproape 17 minute au jucat Tudor Gheorghe și Dragoș Diculescu – și aceștia trecuți pe la timișoreni, cu 6 puncte respectiv 5 puncte și 4 recuperări, componenții bănățenilor apărând 13:30 respectiv 11 minute, Dragoste cu 4 puncte și două recuperări dar și 4 aruncări de două puncte ratate, localnicul Alex Olah tot cu 4 puncte. Aproape zece minute dar fără puncte Tudor Fometescu, Costescu rulând întreg lotul, și aproape câte două minute pentru Berceanu și Gîrbea.

Dintre cei 12, Gheorghe, Măciucă, Dragoste, Nicolescu și Uță în 5-ul de debut, ultimul și câștigând aruncarea de start, după care Ginat a dat tonul partidei, 4:0 pentru favoriți, Măciucă replicând de la distanță după 3 minute, Blatt imediat la fel, imitat după numai 18 secunde de același Măciucă… 7:6. Un semn că România ținea să-și vândă scump pielea. Și Menco a punctat apoi de la distanță, Dragoste din semicerc, după care alte 4 puncte la rând ale ”albaștrilor”, care nu aveau deloc să cedeze avantajul, din contră, urcând la zece avans în minutul 9, 22:12. Și totuși, parțial ”tricolor” de 5:0 la finele sfertului inaugural, Diculescu din aruncări libere, Nicolescu de la distanță.

Sfertul secund avea să facă însă diferența, chit că începea cu ”trița” lui Popa, 22:20. Favoriții se desprindeau totuși cu 9:3 în doar câteva minute, pe fondul aceluiași joc alert, cu ritm, plusul valoric mărindu-le și avansul. Cel mai mare tocmai la pauză, din liberele lui Pnini… 45:31.

Spre lauda lor, ”Vulturii” au câștigat sferturile următoare, la limită respectiv chiar la 5 puncte, pe final sperând și la mai mult odată ce Badiu i-a apropiat cu o ”triță” la 71:65, când mai erau nici 5 minute, dar și după aceea, când Gheorghe l-a imitat, 75:71 în ultimele nici două minute. Controlate însă de lider, Weisz servit subtil de Pnini, Madar din ”libere”…

Românii au lăsat însă chiar o bună impresie, dominanți la recuperări, 37-32, impreciși totuși în aruncări, 10 din 27 de două puncte, 13 din 34 de la distanță dar și 12 din 17 libere, și cu 4 componenți cu câte 4 greșeli personale. Zece dintre învingători și marcatori, Cohen înscriind 14 iar Madar și Blatt câte zece.    

După această ultimă ”dublă” din FIBA EuroBasket Qualifiers 2022, elita internă se reunește la Cluj în sferturile din Final8 al Cupei României, peste două săptămâni, pe 6 martie, și cu CSM CSU Oradea – SCM Timișoara. Ultimele rezultate din campionat și clasamentul la zi, pe coloana datelor tehnice.

În rest, în alte grupe, de exemplu Benke a asigurat de la distanță biletele Ungariei pentru Finlanda, 83:81 în overtime cu vecinii austrieci, în overtime scurtcircuitând și Estonia invincibilitatea Italiei, pe când Serbia și Rusia au galopat, calificate înainte de termen.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu × = 2

 


Ultimele articole din categoria Baschet: