România zdrobită după pauză de Islanda, 93:67 pe teren neutru în Divizia B europeană la U20, Schipor tot puțin intră

”Vulturii mici” au cedat pasul duminică seară după pauza întâlnirii cu Islanda din faza grupelor în turneul Diviziei B europene a baschetbaliștilor sub 20 de ani, insularii impunându-se cu 93:67 (40:33) pe terenul neutru al Georgiei prin a câștiga toate sferturile, în partea a doua la 11 respectiv 8 puncte. Al doilea cel mai puțin folosit component al României în meciul inaugural cu Luxemburg, câștigat cu 83:67, reprezentantul Timișoarei, Robert Schipor, a jucat cel mai puțin contra insularilor, două minute și 8 secunde, Islanda fiind la al treilea meci în serii, după confruntări strânse, 83:85 cu Estonia și 78:76 cu Olanda. 

România U20 / foto frbaschet.ro

România U20 n-a rezistat la Tbilisi islandezilor, învingători pe sferturi cu 19:15, 21:18, 30:19 și 23:15, jucătorul bihorenilor, Enzo Vescan – din primul 5, evoluând cel mai mult, peste 29 de minute, și înscriind cele mai multe puncte pentru ”tricolori”, 16, în vreme ce ”americanul” Mihai-Nicolae Cârcoană, de la Toledo College, al 4-lea cel mai folosit component de către selecționerul Florin Nini, peste 26 de minute, fără a fi început meciul în teren, a reușit un double-double, 14 puncte și 11 recuperări. În jur de 27 de minute au jucat căpitanul Ștefan Grasu, de la CS Dinamo, și un alt ”american”, Luca Colceag, fiecare cu câte 8 puncte marcate, precum Dorneanu, component al celor de la CSU Știința București, perdanți în turneul final de promovare în Liga Națională de baschet masculin în fața celor de la CS Municipal Târgu Mureș și ABC Laguna București.

Islandezii n-au folosit însă nici un jucător mai puțin de 9 minute și jumătate, limită inferioară de partea învingătorilor față de care România U20 a contabilizat nu mai puțin de 4 componenți, pe când cel mai intens folosit baschetbalist al insularilor, Svalason, cu 8 puncte în 27 de minute pe teren, a jucat mai puțin decât doi dintre selecționabilii lui Florin Nini, cu mențiunea că coșgheter al întâlnirii a fost Gunnarsson, cu 22 de puncte marcate în 24 de minute și 38 de secunde.

Paradoxal, România trecea sâmbătă de luxemburghezi deși era condusă la pauză cu 32:36, ”Vulturii mici” dominând însă copios sfertul 3 și impunându-se cu 83:67: 21:17, 11:19, 32:15, 19:16. Victorie la care cel mai mare aport ca puncte marcate a fost conferit de Matei Alexandru Dorneanu, cu 20 înscrise, Colceag și Grasu reușind câte 14 iar Vescan 12. Meci de debut în care timișoreanul Robert Schipor a jucat 3 minute și 31 de secunde. Nu era însă și meciul inaugural pentru luxemburghezi, aceștia fiind zdrobiți cu o zi înainte de Olanda, 92:42.

Cinci cluburi prim-divizionare de seniori au jucători în lotul de 12 al României U20 pe tărâm gruzin, și anume cele din Oradea, Sibiu, Timișoara și Voluntari, respectiv CS Dinamo București. Baschetul juvenil masculin bănățean a fost codaș în fazele finale în care a pătruns în sezonul 2021-2022, pe ultimul loc la categoria sub 12 ani, pe poziția 11 din 12 participante la U15 și pe treapta a opta în turneul de 8 echipe al celor sub 18 ani. Cele mai bune clasări ale timișorenilor în ediția trecută a sistemului juvenil le-au izbutit fetele de la CSȘ Bega, pe locul 5 la grupa de vârstă sub 15 ani, tot pe 5 din 6 participante la U19.

Pentru români urmează marți și miercuri partidele cu Estonia – autoare a două victorii printre care și un 73:62 cu Olanda, respectiv cu batavii. Islanda a obținut și ea două succese, dar din 3 întâlniri. Doar primele două clasate în grupe se califică în sferturile de finală ale Diviziei B a Campionatului European sub 20 de ani. Meciul cu balticii e programat marți de la ora locală 16:45, fiind transmis de FIBA.TV.

Suedia și Serbia au câștigat deja fără replică 3 partide în Grupa B respectiv Grupa D, iar Bulgaria două în singura serie patrulater, Grupa C. În schimb Austria, Kosovo, Luxemburg, Slovacia țși Ungaria n-au câștigat încă deloc în faza grupelor Diviziei B.

La feminin, româncele s-au clasat pe locul 10 la Skopje în competiția continentală sub 20 de ani, fără a pătrunde în faza play-off 1-8.

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− unu = 2

 


Ultimele articole din categoria Baschet: