SCM, bună de plată la baschet băieți, rușine internațională pentru Timișoara. Minim 90.000 euro, ora scadenței, iminentă. Gherdan: ”Dacă vom fi întâmpinați de un nou refuz, atunci vom solicita FIBA să aplice de îndată toate sancțiunile și într-un cuantum cât mai mare”

O nouă pată pe obrazul tot mai rușinat pe zi ce trece al sportului timișorean, cândva un exemplu de urmat în arena internă pe considerente principiale, de integritate, corectitudine, etică și nu numai. Duse sunt însă acele vremuri, emanația SCM târând în boxa pierzătorilor baschetul masculin prim-divizionar de pe Bega și numele Timișoarei, conform deciziei în cazul judecat de Tribunalului de Arbitraj Baschetbalistic înființat de FIBA. Sumele sunt cu multe zerouri nu în lei tramvai, iar dat fiind că risipirea banului public și iresponsabilitatea ulterioară merg mână în mână în România, este de așteptat ca scoaterea din foc a castanelor să fie făcută tot din contribuțiile la buget ale cetățeanului de rând.

Miezul problemei constă în meteahna destulor cluburi din unele ramuri ale sportului autohton de a se întinde mai mult decât le permite plapuma, insistând repetitiv prin constante campanii de achiziții în special de peste hotare, cooptări de jucători pe care nu și le permiteau cu adevărat. Sporttim a dezavuat în tot acest deceniu la fel de insistent și repetitiv strategia și viziunile lipsite de rost și orizont ale grupărilor nu doar baschetbalistice de a se împopoțona artificial cu un număr mult prea ridicat de sportivi străini a căror preluare inducea o falsă stare de sănătate a arenei interne, fără efecte benefice pe termen lung în profunzimea fenomenului, iar ceea ce treptat s-a constatat tot mai clar a fost că, în goana lor parcă an de an mai obsedantă după trofee și glorie sportivă, cluburi timișorene cuplate banului public s-au raliat abordării altora de prin țară de a coopta componenți peste posibilitățile reale de cumpărare, tactici care în deceniul trecut încă erau înfierate și arătate dezaprobator cu degetul dinspre capitala Banatului.

Mai jos, prin vocea lui Sabin Gherdan, în calitate de mandatar al unor sportivi care erau cooptați nu demult de gruparea municipală prim-divizionară de baschet a Timișoarei, efectele unor demersuri generate de ambițiile fără acoperire ale celor responsabili de soarta trupei masculine susținute din banul public, dând nonșalant dovadă de superficialitate, ignoranță, incompetență și nu numai.

Căci, conform celor relevate de Gherdan în conferința de presă pe care a susținut-o astăzi de la ora 13, cei direct implicați în cele rezultate pe minus la SCM Timișoara, și nu puține semnături apar pe diverse înscrisuri, se conturează și ca deținând un semnificativ grad de ipocrizie și duplicitate, pentru a nu mai pomeni de mascarea aproape prin tăinuire a unei situații devenite la ora actuală ca și implacabilă.

Deși verdictul s-a dat pe data de 8 martie în Elveția, abia astăzi la ora 11:12 a remis și SCM Timișoara un comunicat de presă pe spinosul subiect, altminteri extrem de vag și rar pomenit în ultimii ani, parcă mereu ascuns de-atunci sub preș, comunicatul survenind ca o perdea de fum înaintea conferinței de presă anunțată de Gherdan pentru ora 13.

Ceea ce Sporttim atrăgea constant atenția peste ani în privința marii majorități a cluburilor de pe Bega, și anume că respectivele propagă neîncetat cu o nonșalanță demnă de o cauză mai bună o falsă impresie de bine în privința activității lor, s-a dovedit și în acest caz. Aceasta pare mereu a fi marea preocupare a entităților sportive locale, de a salva cât mai bine aparențele, la urma urmei de a dezinforma prin disiparea de false impresii, ceea ce este suficient de grav din calitatea multora de grupări municipale finanțate din banul public, pe alocuri folosindu-se fără scrupule de organismele media locale. Praf în ochii publicului.

Mascarea realității e una, dar ipocrizia și duplicitatea celor responsabili în acest caz se arată a fi mai însemnate.

Căci SCM Timișoara s-a străduit din răsputeri de la lansarea formației masculine de baschet să scoată în evidență pe diferite căi continuitatea grupării de pe Bega sub panourile elitei prim-divizionare, cu trimitere la palmaresul peste decenii al predecesoarelor, jumătate plină a paharului, relevată însă prin ignorarea realității inconvenabile că asimilarea respectivelor reușite din trecut nu putea exclude inevitabila asumare a unor datorii. Care iată unde au dus, la târârea baschetului local prin tribunale internaționale, aspect în sine camuflat până acum de diriguitori.

Noua situație este cu atât mai agravantă cu cât cei direct implicați erau fără doar și poate conștienți că baschetul timișorean de primă ligă era pătraș într-un precedent, ELBA recepționând la începutul deceniului o interdicție de efectuare de achiziții internaționale, pe o ilustră listă incluzând și defuncte precum Nova Vita sau BC Otopeni, iar, coincidență sau nu, puțin mai apoi a survenit apariția lui BC Timișoara, schimb de ștafetă prin care se salva situația, sau mai bine zis aparențele erau întreținute.

Dar se pare că Timișoara baschetbalistică n-a învățat prea multe și a ținut-o pe aceeași linie, a captării de jucători internaționali peste posibilitățile reale de ordin financiar ale arenei locale, într-o defetistă strategie care a implicat trimiterea la plimbare a unor tineri ai locului crescuți de mici în propria ”pepinieră”, dar ajunși, de exemplu în cazul lui Milencovici, sub panouri daneze. Timișoreni tratați cum numai timișorenii pot fi tratați în propriul oraș, străini fără vină ademeniți din orgoliu și o falsă mândrie, ușor însă de înțeles.

Căci SCM Timișoara nu poate fi altfel decât după chipul și asemănarea președintelui ei, Radu Țoancă, dar mai ales după chipul și asemănarea celui care l-a înfipt pe acesta în față, prim edilul Nicolae Robu. Suficiente au fost situațiile în urma cărora acest președinte de club, care de fapt și de drept n-avea deloc ce să caute în lumea sportului local, ar fi trebuit să-și înainteze demisia de onoare, căci de demis n-ar avea cine să-l demită, fiind pare-se mult prea agreat și susținut, însă Sporttim a efectuat sublinierile și tot Sporttim a auzit. La ceea ce se întâmplă și prin acest caz la gruparea municipală masculină de baschet, toți decidenții ar trebui s-o ia de fapt din loc, la plimbare în frunte cu Robu, inclusiv responsabilii cu partea de public relations, pe relația cu presa, cu atât mai mult cu cât există și un evident conflict de interese. Căci ca o paranteză, ori înfățișezi, ca datorie impusă de deontologia profesională și față de publicul îndreptățit să știe, realitățile factuale fără perdea din jurul unui club, și nu doar ceea ce surâde diriguitorilor săi și anumitor interese de factură subiectivă, și cu atât mai mult cu cât este vorba despre un post public, ori te limitezi la efectuarea demersurilor ca ofițer de presă. Responsabilitățile exercitate în paralel constituie o incompatibilitate detrimentală unui climat adecvat desfășurării în condiții firești a activității unor entități publice. Principala vină și pe această nișă îi aparține însă tot clubului, care a încuviințat și întreținut peste ani convenabila dar inadecvata stare de fapt, ignorând necesitatea de a coopta un ofițer de presă independent, și nu este deloc singurul caz de acest fel între grupările de pe Bega.

Cert este că la ora la care Curtea de Conturi bloca finanțarea grupărilor sportive ale Municipalității Timișoarei, prim-divizionara de handbal masculin se limita prin reorientare de exemplu spre ceea ce își cam putea permite, în anticiparea noilor circumstanțe, semn că o realistă ajustare era la îndemână, fără însă ca șefii ”Leilor” să fie flexibili, rămânând tributari parcă până în pânzele albe reflexului de a achiziționa peste puteri. Nu s-a evitat imposibilul, surâzătoare pistă la care nonșalant au sperat, iar Timișoara baschetului masculin de liga întâi s-a făcut de râs dar și-a croit și un nume, știrbindu-și credibilitatea prin a-i trimite pe cei cooptați la plimbare fără ca respectivii să fi jucat vreun meci oficial. Nu și-i mai putea permite. Onoarea cu obraz subțire se ține.

A fost celebra preluare de loc care nu respecta regulamentul competițional legat și de asumarea datoriilor, ci doar aspectele convenabile, legate de sezoanele consecutive în elită. Este absurd să insiști împotriva oricărei evidențe de bun simț că, dat fiind că te consideri a fi un nou club, nu ai de-a face și cu preluarea datoriilor, dar pe de altă parte de exemplu te proclami drept cea mai experimentată grupare din turneul final al Cupei României, cu 8 participări la activ. O incompatibilitate, între a fi un nou club și a deține totuși opt prezențe peste decenii. Ori, sau. Aidoma copilului din curtea școlii, proprietar al unicii mingi de joc de pe teren, cei de la SCM au adoptat inițial strict doar ceea ce le convenea, fără a lua în calcul un eventual moment al scadenței. În fața căruia au admis în cele din urmă evidențe de netăgăduit.

Iar multe fațete au fost relevate astăzi de Sabin Gherdan, care a punctat și pe baza unor documente cele nespuse într-o totală lipsă de sinceritate de un club finanțat din bani publici, mandatarul jucătorilor trimiși cândva la plimbare explicând din capul locului că ”obiectul conferinței de presă este echipa de baschet masculin a orașului Timișoara, care participă cu brio aș spune în actuala ediție a Ligii Naționale”.

Gherdan a spus apoi că ”în urmă cu 3 ani, Baschet Club Timișoara a câștigat Cupa României, în sezonul 2014-2015, iar în sezonul 2015-2016 a atacat titlul cât și participarea într-o competiție europeană cu un buget pe măsură. A fost acea problemă cu Curtea de Conturi, care considera finanțarea din bani publici ca fiind ilegală, jucătorii au rămas neplătiți și au început să plece, unora le-a fost reziliat contractul și alții au plecat pur și simplu, la care Primăria a găsit o soluție ca printr-o hotărâre de Consiliu Local să se înființeze SCM Timișoara. Noul club a preluat activul, fără pasiv. La vremea respectivă, din calitate de mandatar al sportivilor Derrick Low, Hristo Nikolov, Nenad Milosevic, Kyle Shyloh și Bogdan Popescu, am luat legătura cu oficialii conducerii noului club, am încercat să găsim o rezolvare a problemelor, și am avut toată deschiderea, dar din păcate am fost amânați iar în cele din urmă nu ni s-a oferit nici o soluție. A urmat acel impas din presă, în care s-a declarat că jucătorii nu merită să primească acele sume de bani, s-a încercat denigrarea mea personală, s-a spus că n-am nici o calitate, că sunt un nimeni, s-a titrat rușinea Sabin Gherdan, dar am trecut pestre aceste atacuri personale și nu ne-a mai rămas decât să ne adresăm Tribunalului de arbitraj baschetbalistic din Geneva, Elveția”.

”Asta s-a întâmplat la finalul lui 2016. Decizia a sosit săptămâna trecută, pe 8 martie, iar după cum ne-am așteptat, ne-a fost favorabilă 100%, practic tribunalul a decis ca atât asociația BC Timișoara cât și SCM Timișoara să plătească în solidar suma aproximativă de 90 000 de euro către Hristo, Kyle și Nenad Milosevic. N-am primit deocamdată hotărârea în cazul lui Derrick Low, cazul său a fost disjuns, și așteptăm în perioada următoare o decizie, acolo debitul principal fiind de 20.000 de dolari, însă împreună cu penalitățile și cheltuielile se va ridica la 30 de mii de euro. Ne așteptăm la o hotărâre similară, sunt cauze identice. Nu în ultimul rând aș dori să menționez și numele Casei de Avocatură Maxim Ivan și Asociații din Cluj, avocaților Andrei Maxim și Raluca Ivan, pentru sprijinul oferit în acest caz. Aceasta este cronologia evenimentelor, acum trec la amănunte, pe baza unei serii de documente…”

Gherdan le-a prezentat pe fiecare în parte, începând prin a spune că ”la 7 zile după ce în 30 octombrie se înființa SCM Timișoara, pe 6 noiembrie 2015 s-a încheiat un acord de asociere între BC Timișoara și SCM Timișoara, iar printre clauze se specifica la articolul 5 că liderul consorțiului va fi asociația iar SCM va reprezenta consorțiul în raport cu Federația Română de Baschet și terți. La articolul 8 al aceluiași acord se stipula că în cazul retragerii asociației BC, locul ocupat va rămâne lui SCM. Acesta a fost acordul asociației pentru 2015-2016. Acesta a fost prelungit pentru 2016-2017 printr-un act adițional, în care se precizează o clauză care nu exista în primul document, și anume că toate obligațiile financiare aferente consorțiului BC – SCM față de Federația Română de Baschet vor fi preluate de SCM Timișoara”.

”Mai departe, avem cererea de înscriere în Liga Națională de Baschet Masculin în ediția 2016/7, pentru BC Timișoara, în care apare ștampila clubului SCM, și se specifică că această ștampilă va fi aplicată pe toate documentele transmise FRB. Interesant este că SCM a fost afiliată pe 15.06.2016, așadar prima oară s-a înscris în competiție pe 9 iunie 2016, iar abia apoi s-a afiliat. Teoretic, procedura ar fi trebuit să decurgă invers. Mai întâi să se afilieze FRB iar abia apoi să se înscrie pentru participare”, a continuat inițiatorul întâlnirii cu presa, conducător al portalului de specialitate totalbaschet.ro.

”Avem o cerere de înscriere pentru sezonul în curs și observăm că apare aceeași ștampilă, cu aceeași precizare, dar de această dată cerea de înscriere e formulată de CS SCM Timișoara. Practic, în vara lui 2017 asociația BC Timișoara s-a pierdut pe drum, ori a ieșit din acel acord de asociere, nu știm. De ce am punctat toate acestea!? Pentru că Regulamentul General de Competiții al FRB prevedea și prevede, în cazul în care două cluburi doresc să se asocieze pentru a participa în Liga Națională de Baschet, că trebuie să se insereze anumite clauze obligatorii pentru ca acordurile să fie validate de FRB. Una din clauze stipulează să se menționeze expres că în cazul insolvenței, falimentului sau desființării uneia dintre părți, cealaltă parte va plăti în solidar eventualele datorii către jucători și terți. În primul acord de asociere, pentru sezonul 2015-2016, nu găsim această prevedere, iar în actul adițional pentru sezonul următor e prezentă o clauză modificată față de ceea ce FRB prin Regulamentul General de Competiții a precizat că e nevoie, e obligatoriu să fie prezentă, practic se precizează că obligațiile financiare doar aferente consorțiului sunt preluate de SCM, ceea ce constituie o contradicție între regulamentul general și acordul de asociere care a fost în cele din urmă avizat de FRB. Nu știu cum… Ar fi interesant de urmărit o poziție a FRB pe acest subiect”.

Gherdan a continuat: ”În cauza în fața Tribunalului Arbitral, SCM s-a apărat în primă fază spunând că nu există nici un contract de colaborare sau un acord de asociere între entități și că se încearcă construirea unui caz împotriva SCM. De asemenea, ei au precizat că SCM nu a agreat niciodată se preia orice datorie a asociației BC, practic noul club nu ar fi agreat niciodată să prea datoriile vechiului club, ceea ce, din nou, este un aspect care este în contradicție cu Regulamentul General de organizare al competițiilor de baschet”.

”Am solicitat în nenumărate rânduri contractul acordului de asociere dintre cele două cluburi, însă am fost refuzați în acest sens prin faptul că nu ni s-a oferit nici un răspuns. Am solicitat arbitrului de la tribunalul internațional să solicite o adresă oficială către FRB, iar doar atunci am primit toate aceste documente aduse astăzi în fața Dumneavoastră. În momentul în care am prezentat aceste documente, cei de la SCM Timișoara și-au schimbat brusc apărarea, afirmând în primul rând că ei au fost de acord să preia datoriile doar aferente consorțiului, că într-adevăr există un acord de colaborare între părți, însă argumentele noastre au fost că noul club a preluat practic prin acea prevedere și datoriile vechi. În opinia SCM Timișoara, aceste argumente sunt bazate pe imaginația noastră bogată…”

”Pe 8 martie a sosit această decizie care, așa cum spuneam, ne dă 100% dreptate, iar suma este de aproximativ 90.000 de euro, atât debite principale cât și penalități și cheltuieli de judecată, iar această sumă crește zilnic cu 0,1%, aprox 90 de euro dobândă. Ce se va întâmpla? Decizia este definitivă, nu poate fi atacată la TAS la Lausanne, dar, într-adevăr, poate fi atacată la Tribunalul Federal din Elveția, însă doar pe motive procedurale, nu de fond. Din 2007, au fost 10 cazuri de atacare și anulare a deciziilor la Curtea Supremă Elvețiană, însă în nici unul nu s-a anulat hotărârea, ci s-a menținut. Noi suntem deschiși la comunicare, suma e destul de mare, și am așteptat să fim contactați de conducerea clubului sau de cineva implicat, termenul fiind în limita a 14 zile, dar o săptămână a trecut deja și n-am fost contactați, iar acum am văzut comunicatul de presă trimis de clubul timișorean, de o oră și ceva. Vedem ce va propune, dacă va putea soluționa problemele, dar dacă vom primi un nou refuz, din păcate va trebui să urmăm regulamentul FIBA, de a solicita sancțiuni și interdicții la adresa clubului. Pe ultima pagină a deciziei este prevăzut articolul 335 din regulamentul FIBA, și anume că dacă o hotărâre de arbitru nu este onorată, clubul riscă sancțiuni, de exemplu de 150.000 de franci elvețieni, interdicția de a efectua transferuri internaționale, interdicția de a participa în cupele europene. Există cazul lui George Dikeoulakos la CSM Târgoviște, a dat în judecată clubul în 2014 și a câștigat, iar din acel moment clubul din Târgoviște a recepționat interdicția de a transfera jucătoare, amendat fiind cu 10.000 de franci elvețieni, iar în momentul de față echipa evoluează în liga a doua de baschet feminin. Există multe similitudini între speța de aici și cea de la Târgoviște. Sperăm să nu se ajungă însă în situația în care a ajuns CSM Târgoviște!”

Gherdan a mai semnalat că ”am dorit astfel să tragem un semnal de alarmă și dorim ca imediat să se rezolve problema, astfel încât să nu mai apară încă o situație de acel gen. Consider că în baschet regulamentele sunt făcute pentru a fi respectate, atât de cei care le întocmesc cât și de cei cărora le sunt adresate, nu cu scurtături și abateri de la regulamente și fair-play. Iar orice tentativă în cele din urmă se va întoarce împotriva celor care caută să fenteze regulamentele. Au fost numeroase cazuri, la ora actuală Târgu Mureș se zbate, este Energia Târgu Jiu, ce se află în faliment, Gaz Metan în insolvență, iar toate aceste cazuri dăunează baschetului românesc. Dacă exista înțelegere, se putea găsi o soluție și sumele nu ar fi fost așa de însemnate precum în momentul de față. Militez pentru un baschet românesc curat, cu regulile de fair-play respectate, precum și regulamentele”.

Gherdan a răspuns apoi întrebărilor adresate. ”Asociația era în insolvență de la începutul lui 2017 iar din acel moment, conform prevederilor Regulamentului General de competiții, trebuia să se includă în mod expres acel paragraf că noul club își asumă datoriile celui vechi, care a intrat în insolvență, asta dacă dorește să participe în Liga Națională, ceea ce s-a dorit. Dacă înțelegea să activeze în liga a doua sub noul club, nu se ajungea la această situație, dar a ales să continue în prima ligă, au și existat în sala Constantin Jude bannere despre 30 de ani de baschet de primul eșalon, două Cupe ale României. Noi ne-am apărat, ei atunci le-au dat jos, însă n-a fost suficient”.

”Tribunalul a hotărât ca sumele să fie suportate în solidar de către noul club, care trebuie să găsească o variantă de plată. Dacă nu, vom solicita FIBA acele sancțiuni la care făceam referire. Mai așteptăm o săptămână, avem această deschidere. Am așteptat una, nimic până acum, doar comunicatul acesta de presă pe care-l am în față”.

”Comunicatul mai amintește după cum am văzut că hotărârea nu produce efecte pe teritoriul român decât în măsura în care ar fi recunoscute în dreptul intern, dar așa cum am precizat, există anumite similitudini cu cazul de la CSM Târgoviște, dezbătut chiar luni seară la un post local TV din Târgoviște, cu invitați actualul și precedentul primar al Târgoviștei, iar subiectul era acea hotărâre arbitrală. Argumentele care sunt susținute de SCM au fost menționate și la Târgoviște, că nu produce efecte în România, într-adevăr, dar asta nu înseamnă că nu are efecte pe plan sportiv. Căci clubul din Timișoara este afiliat la FRB, iar FRB la FIBA, deci trebuie să se respecte acele prevederi. Se poate ca prin participarea la nivelul unui campionat de județ să optezi pentru regulile tale, dar această posibilitate n-o văd. Comunicatul mai spune că SCM, ca și club de drept public aparținând CLT, n-a avut, nu are și nu va avea niciodată baza legală de a achita sume retroactive și că va alege să respecte legislația românească în vigoare, dar din moment ce n-a respectat Regulamentul General de organizare al FRB, nu înțeleg la ce se referă. Au încercat ca plățile să fie evitate. Ei, prin acel acord de asociere, au precizat că toate obligațiile financiare vor fi preluate de SCM. Asociația exista dinainte ca noul club să fie construit prin acea hotărâre de Consiliu Local. Asociația și-a asumat toate taxele către FRB pentru 2016/7, acele taxe sunt retroactive momentului. SCM nu poate să spună că nu va plăti acele datorii, că nu există prevederi legale. Consorțiul s-a format la 6 zile de la hotărârea de Consiliu Local prin care s-a înființat SCM. Toate aceste argumente au fost prezentate iar arbitrul ne-a dat câștig de cauză”.

”Tot legat de comunicatul clubului, nu e adevărat nici că s-a schimbat jurisprudența. A preluat doar activul, nu și pasivul, ceea ce e sancționat de către jurisprudența tribunalului. E și o chestie de bun simț… Dacă voiau, porneau cu un club nou, cu datorii zero, dar din moment ce au vrut să continue în LNBM, au avut de preluat datoriile, dar au încercat să fenteze regulamentele, iar acum, când au fost prinși, spun că nu se aplică. Consider ca fiind o abordare greșită din partea clubului din Timișoara. Avem deschidere față de clubul din Timișoara dar dacă vom fi întâmpinați de un nou refuz, atunci vom solicita FIBA să aplice de îndată toate sancțiunile și într-un cuantum cât mai mare”.

”Și Petricevic avea o clauză… La Hristo Nikolov a fost reziliat, sunt două salarii și încă două. E cazul lui. Plus dobândă. La Kyle practic nu s-a reziliat, a rămas așa, în aer, a plecat, și a solicitat sumele de la BC și SCM plus diferența dintre salariul avut în Finlanda și cel pe care îl primea la SCM. De aceea suma e așa de mare. Iar la Nenad sunt două luni. Milosevic are 10 mii. Cheltuielile de arbitraj sunt de 6.500 euro iar cele judiciare de peste 10.000 de euro”.

”La FIBA vom merge într-o săptămână! De obicei, în asemenea cazuri, un club care pierde contactează părțile și le solicită o eșalonare pentru achitare. Dacă nu se întâmplă nimic, noi vom solicita FIBA să intervină, iar FIBA va trimite o adresă clubului și va solicita 5 zile să primească un răspuns. Dacă nu va plăti, trece la penalități: interdicții de a face transferuri, impunerea de amenzi până la 150 de mii de franci elvețieni. Iar dacă SCM nu va plăti amenda, se va imputa Federației Române de Baschet. Apoi FRB se va putea adresa în instanțele române împotriva SCM Timișoara, pentru a recupera sumele de bani. FIBA a amendat CSM Târgoviște, CSM nu a plătit atunci, așa că FIBA a impus amenda către Federația Română de Baschet, care a fost nevoită să achite, iar CSM nu a făcut-o, așa încât le-a interzis inclusiv transferurile interne, iar atunci s-au găsit banii pentru a achita amenda. Până în momentul în care clubul există în campionatele patronate de FRB și nu se respectă prevederile, se pot cumula amenzi iar în cele din urmă se poate decide să nu mai poată participa în întrecerile FRB”.

”În regulamentul FIBA, în acel articol 355, se prevede că orice sancțiune poate fi mutată pe un nou club, în funcție de discreția FIBA. Așadar, dacă SCM Timișoara va încerca ipotetic să creeze un nou club, această sancțiune se va imputa automat pe noul club”.

”Din câte știu, asociația este pe punctul de a intra în faliment, nu se pot achita sumele, dar dacă Primăria Timișoara dorește să achite dintr-un fond de litigii acele sume de bani, este de apreciat. Poate să vină cu această propunere, suntem foarte deschiși! Aș vrea să văd ceva concret, și după aceea ne vom pronunța. La început s-a declarat prin președinte că își asumă doar activul, apoi nu, la Tribunal s-a spus că nu există o asociere, apoi că există, dar nu doreau să preia datoriile. Ideea este că de hotărâre și de Tribunal nu te poți lua, căci există un sistem coercitiv foarte bine pus la punct ca FRB și clubul să o respecte. De aceea și este foarte eficient. Sunt două soluții. Ori se vor plăti sumele de bani, ori din păcate baschetul timișorean va suferi. Nu mai există nici o scurtătură”.

”Răspunsul domnului secretar general federal Berceanu e practic că BC Timișoara s-a înscris în 2016/7 în data de 9 iunie însă doar ulterior, în 15 iunie, s-a afiliat provizoriu. Adică un club neafiliat mai întâi s-a înscris în prima ligă, și un club neafiliat și fără CIS a intrat în acord de asociere în consorțiu și e reprezentat în relație cu Liga”.

”Un oficial declara că s-au preluat contractele de pe un club pe celălalt, dar datoriile nu. Sunt niște contradicții și regulamentele sunt clare, de aceea și decizia a înclinat clar în favoarea noastră. În sezonul 2016-2017 apărea SCM ca semnatar la cererea de înscriere, nu știu dacă exista atunci CIS sau nu. În comunicat se mai prevede că această hotărâre ar fi cu un vădit exces de putere, contrar normelor juridice aplicabile. Nu sunt de acord, nu mi se pare un vădit exces de putere, ci corectitudine. La nivel de Elveția nici în glumă nu se poate vorbi de așa ceva precum pile. La Derek Law cazul e disjuns iar din considerente de arbitru nu s-a dat un verdict și în situația sa dar așteptăm decizii asemănătoare, să ne dea dreptate, deoarece cazurile sunt identice”.

”Există și posibilitatea de a intenta un proces civil prin societatea de avocați noului club, sunt temeie și am încredere în general în instanțele din țară. Derek Law e înscris la masa credală, cred că toți sunt înscriși cu sume de bani. Nu văd de unde ar putea achita datoriile… Gruparea e finanțată exclusiv din bani publici. Se poate muta această sancțiune către noua entitate, e necesar să trimitem un e-mail departamentului legal al FIBA ca sancțiunile să fie impuse și împotriva noului club. Există anumite particularități, iar dacă clubul este privat și obține doar anumite sume de la Consiliul Local și CJT care nu sunt semnificative, atunci pe Timba ar fi greu să mutăm sancțiunea”.

”Asta depinde de ei, din moment ce perioada de transferuri este închisă. Biroul Federal poate stabili alte decizii, să impună sancțiuni când li se comunică amenda. Fiind presați, ei încep să preseze clubul. Noi putem pune presiune ca FIBA să determine SCM Timișoara să se miște cât mai repede”.

”Sper să nu fie cazul să fie afectată indirect și secția de fete. Și aici e o discuție, căci până la urmă e unul și același club. Noi, în mod evident, nu vom solicita decât pentru băieți, deoarece sunt secții diferite, n-avem de ce altfel, însă dacă întâmpinăm un refuz total, vom face tot ce ne stă în putință pentru a recupera acele sume de bani. Care sunt recuperate în proporție de 85% din deciziile date de Tribunalul baschetbalistic de arbitraj, au o statistică în acest sens, iar dacă cluburile au dispărut, sumele n-au mai avut de unde să fie recuperate, așadar avem practic o șansă de 85%. Ideea e că dacă nu se plătesc, cel mai mult va avea de suferit clubul, dar și baschetul din orașul Timișoara, fanii clubului”, a mai spus Gherdan.

”În momentul emiterii interdicției, clubul poate transfera jucători care au cartea verde în România din acel moment. Mai sunt câteva șmecherii… Dacă un jucător a fost în Austria în sezonul trecut. Evident, jucătorii știind, vor cere mai mulți bani, căci le va crește cota. Totul se rezumă la cartea verde, unde se află. Se pot transfera doar cei a căror carte verde a rămas în România de la data interdicției…”, a încheiat Gherdan.

SCM Timișoara nu trebuia nici pe departe să ajungă într-o asemenea situație, fiind vorba despre o grupare finanțată din banul public, al localnicilor.

Iată documentele puse la dispoziție de gazda conferinței de presă cât și comunicatul de presă al clubului chemat în judecată la Tribunalul de Arbitraj Baschetbalistic.

Comunicat de presa 14 martie SCM TIMISOARA

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 6 = unsprezece

 


Ultimele articole din categoria Baschet: