SCM OHMA Mozzart Bet Timişoara, spulberată acasă şi de Craiova

Baschetbaliştii Timişoarei au pierdut în această seară şi pentru a treia oară la rând în grupa I valorică, din tot atâtea apariţii la începutul fazei Top10, şi tot de o manieră categorică, încheind o săptămână nefastă, în care miercuri cedau tot pe Bega campioanei U-BT Cluj cu 59:83. Reabilitarea s-a lăsat aşteptată iar „violeţii” nu s-au „păstrat” pentru întâlnirea mai abordabilă cu SCM U Craiova, căreia i s-au înclinat tot mai mult de la sfert la sfert, cu 6 puncte diferenţă în primele 10 minute, 7 în următoarele zece, 34:47 la pauză, şi chiar 12 în primele 10 din partea secundă, 25 deficit înaintea sfertului final. Plusul valoric al celor din Bănie, cu 15 meciuri jucate până acum nici o lună în sezonul actual în fazele pe grupe din FIBA Europe Cup, şi-a spus cuvântul în faţa unei asistenţe înjumătăţite în tribuna din „Constantin Jude” faţă de reprezentaţia cu laureaţii de pe Someş.  

SCM OHMA Mozzart Bet Timişoara a avut o primă parte fructuoasă a sezonului 2022-23, cu calificări succesive în competiţii diferite, mai întâi în Final8 din Cupa României, apoi în sferturile Alpe Adria Cup – chiar în ediţia sa de debut în întrecere, iar cel mai recent şi în grupa I valorică Top10 a campionatului, graţie unui triumf „la sirenă” şi la limită în duelul direct care pe care cu gălăţenii, însă continuarea nu este deloc pe măsură, un prim semn al reculului bănăţenilor fiind înregistrat chiar la startul Top10, ratat cu 95:63 la Sibiu în faţa unor ardeleni depăşiţi în toamnă la Mediaş în Cupă dar între timp întăriţi pentru tronsonul decisiv al Ligii Naţionale.

Iar semnul de rău augur de pe Cibin şi-a găsit confirmarea săptămâna aceasta la reluarea campionatului, 59:83 miercuri acasă în restanţa cu favoriţii clujeni şi „doar” 72:85 de la ora 18 cu SCM U Craiova, strict mulţumită redresării din sfertul final, 28:16, o revenire însă tardivă şi futilă.

Căci până atunci, cu Darrion Strong la revenirea pe Bega dar în absenţa lui McCllelan, alb-violeţii au pierdut tot mai drastic fiecare sfert, 20:26, 14:21 şi 10:22, înlesnind întâiul succes în Top10 al „albaştrilor” lui Stepanovskyy, cu Topias Palmi autor a nu mai puţin de 29 de puncte iar Cortez Edwards al unui double-double ca integralist, 17 puncte, 10 recuperări şi 9 pase decisive.

Decisivă fiind în ansamblu desprinderea dinaintea pauzei, în ultimele 3 minute, de la 32:35 la 32:47, cu un run de 12 puncte.

Calificată „la mustaţă” din cealaltă serie preliminară a Ligii Naţionale, în dauna ploieştenilor la egalitate de puncte, şi luând implicit cu sine o zestre sumară din faza I a campionatului, de numai 3 victorii, SCM U Craiova a început capac la toate cu stângul turul Top10 al fazei play-off, 72:70 pentru constănţeni pe litoral în urmă cu exact o lună de zile, după care nici n-a mai jucat pe prima scenă, o nouă deplasare, la Timişoara, fiind cu atât mai importantă pentru cei din Bănie.

Care, eliberaţi de povara apariţiilor în paralel în FIBA Europe Cup – nu mai puţin de 15 până la eliminarea din cursă în 8 februarie, ceea ce le-a îngreunat parcursul în faza I a campionatului intern, în cursul căreia au pierdut jumătate dintre partide, 8 din 16, precum prahovenii care n-au obţinut calificarea în Top10, s-au relansat în această seară la Timişoara.

Într-adevăr, „violeţii” şi cei de pe Jiu au abordat întâlnirea de pe picior de egalitate, cu doar câte 3 succese fiecare în dauna fostelor colege de serie în compania cărora s-au calificat în Top10, însă disputa directă a relevat calibrul valoric superior al „albaştrilor” care-şi joacă meciurile în „Polivalenta” lor ca nouă.

Diferenţe favorabile oltenilor cu 15 apariţii din 27 septembrie şi până acum nici 4 săptămâni în FIBA Europe Cup, dintre care nu mai puţin de 7 câştigate într-o competiţie internaţională mai redutabilă decât Alpe Adria Cup, una regională în care bănăţenii au debutat cu 6 succese şi două eşecuri, ieşind din scenă tot pe 8 februarie.

E drept, craiovenii au suferit numai şi numai eşecuri în faza a II-a a grupelor din Europe Cup, chiar şi la 31 de puncte diferenţă în Germania, la Chemnitz, cea mai strânsă înfrângere consemnându-se tocmai la final în faţa aceloraşi nemţi de la Niners, 79:85 luna trecută în ceea ce a fost al patrulea succes din 6 partide găzduite în „Polivalentă” pe plan internaţional, dar la urma urmei acestea sunt limitările reale ale reprezentantelor nu tocmai de prim-plan ale Ligii Naţionale peste hotare. 

SCM U Craiova nu-i chiar CSM CSU Oradea şi nici U-BT Cluj, ci o grupare mai abordabilă, semnificativă fiind marja eşecului celor din Bănie în semifinala din miez de februarie de la Constanţa a Cupei României, 64:88 cu viitoarea câştigătoare a trofeului U-BT Cluj, identică prin prisma deficitului cu recentul 59:83 de miercuri al alb-violeţilor cu ardelenii, care-i depăşeau şi pe litoral în 11 februarie în sferturile din Final8, atunci cu 20 de puncte. Sferturi de care oltenii treceau la Marea Neagră, 72:70 cu CSO Voluntari.

S-ar putea aşadar oarecum estima că formaţiile calificate din cealaltă serie a fazei I a campionatului, laureata U-BT, Rapid şi SCM U Craiova, aceasta la un punct în urma lui FC Argeş şi BC CSU Sibiu – dar chiar şi cele două, întregesc un cvintet mai redutabil în Top10 decât cel conturat de bihoreni, CSO Voluntari, timişoreni, dinamovişti şi constănţeni, ceea ce ar putea indica faptul că bănăţenii vor avea examene unul şi unul în cele 7 confruntări rămase tur-retur cu vişiniii din Giuleşti şi violeţii din Trivale, respectiv în revanşele cu cei de pe Cibin, Someş şi Jiu.

Şi nu-i tocmai vreo întâmplare şi nici o coincidenţă că sezonul alb-violeţilor o ia la vale cam când le-ar fi lumea mai dragă, după debuturi în general mai bune de campanie, totul sfârşindu-se în linii mari cu eliminări în sferturile din play-off, semifinalele, un pod prea îndepărtat. 

La fel, regresul în cursul unei ediţii nu survine doar pentru prima oară după treceri ale antrenorului principal Dragan Petricevic pe la cârma reprezentativei naţionale al cărei selecţioner este în paralel, cu „duble” apariţii ale „Vulturilor” în plină campanie atât în noiembrie cât şi în februarie, recentele partide acasă ale Timişoarei, pierdute miercuri şi astăzi, venind cronologic după jocurile României de săptămâna trecută de la Piteşti cu Bulgaria şi Cipru, cu insularii exact acum o săptămână. Intervine o rutină şi o inevitabilă acumulare a oboselii, care nu poate conferi acelaşi nivel al clarviziunii şi lucidităţii pe două „fronturi”.

Ce-i drept, craiovenii şi timişorenii n-au avut selecţionabili între cei 12 „recruţi” ai lui Petricevic în „dubla” de săptămâna trecută, caz valabil dintre grupările din Top10 şi în ceea ce-i priveşte doar pe constănţeni, pe când orădenii au avut 3 reprezentanţi, inclusiv naturalizatul Richard, campioana din Cluj, CSO Voluntari şi FC Argeş câte doi fiecare, pe când sibienii, dinamoviştii şi CS Rapid Bucureşti – în persoana timişoreanului Alexandru Olah, câte unul, însă discuţia ţine de implicarea selecţionerului – antrenor principal, cu consecinţe nefaste pentru activitatea formaţiei de club.

Fiecare amănunt contează, iar cu atât mai mult odată ce sezonul avansează spre faza sa cheie, play-off. În care alb-violeţii ar intra în cazul prinderii măcar locului 8 în Top10, dar cum oltenii i-au depăşit la capitolul victorii la zi, patru, în vreme ce bănăţenii au rămas în plutonul codaş, cu câte 3, aidoma argeşenilor şi celor de pe litoral, SCM OHMA Mozzart Bet Timişoara s-ar putea trezi în cel mai bun caz în sferturi în faţa unor „misiuni imposibile” cu oponente de pe podium. 

Un pas în direcţia greşită a fost făcut cu SCM U Craiova, care, deşi a apelat la numai 9 componenţi, axându-se în special pe titularii 5-ului Edwards, Blaj Voinescu, căpitanul Bogdan Ţibîrnă, Mijovic şi Palmi – autori laolaltă a 58 de puncte, a ajuns şi la 27 de puncte avans, mulţumită şi unui run de 12 puncte, diferenţă irecuperabilă de către localnici.

Care, dominaţi inclusiv la recuperări, 27-37, şi la conducere cel mult două puncte vreme de 26 de secunde din minutul de start, abordat cu Dokovic, Năsturescu, Gajic, Mirkovic şi Petrescu, au rămas încet, încet în urmă de la mijlocul sfertului inaugural, mai întâi de la 11:10 la 11:15, apoi în ultimul minut al sfertului I, de la 20:21 la 20:26, cu o cădere mai drastică în partea a doua sfertului secund, mai precis în ultimele sale 3 minute, de la 32:35 la 32:47, decisiv în economia partidei.

Meci jucat odată ce craiovenii au dominat chiar autoritar primul sfert după pauză, aproape dublându-şi avantajul tot pe finalul sfertului, prin Palmi şi Blaj Voinescu, 42:69 în minutul 30. 

De fapt, finalurile sferturilor le-au jucat feste timişorenilor, inconsolabili în ciuda unei replici tot la 12 puncte în sfertul final, 28:16. Şi urmează pe 13 ale lunii, de la ora 18, un meci cel puţin la fel de greu, la Rapid, în runda a patra şi penultima a turului în Top10.

Rapid care a trecut acasă cu 93:80 de constănţeni şi care se menţine pe podium cu bilanţul 8-2, liderul U-BT Cluj având 10-1 după 74:66 pe Someş cu CSO Voluntari, cu 4 victorii şi 7 eşecuri. Aidoma sibienilor învinşi seara la potou şi la mustaţă cu 81:80 la Oradea, a doua, cu 9 triumfuri şi o victorie. Trupele de pe podium, printre care şi CS Rapid, par a se fi desprins, pe când celelalte 7 au câte 3 respectiv 4 succese, mai multe în dreptul Craiovei, Voluntariului, Sibiului şi dinamoviştilor.

În plan individual, pe Bega, centrul alb-violet Kesar a marcat 15 puncte şi a avut 8 recuperări în 25 de minute, Gajic şi Mirkovic câte 13 puncte, primul, în 38 de minute jucate, dar şi ratând 6 aruncări de la distanţă, Strong 7 puncte în 18 minute la revenire, căpitanul Lazar şi Schipor cu câte 6 fiecare, pivotul şi cu 5 recuperări în cele 16 minute pe teren, Dokovic 5 puncte şi 9 pase decisive în 20 de minute jucate, Năsturescu 3 iar Mekic şi Petrescu câte două fiecare – de fapt chiar primele două ale partidei, în vreme ce Maticiuc n-a punctat în peste 11 minute pe teren. 

Edwards a făcut jocul învingătorilor din Bănie iar Palmi a excelat la reuşite, în ciuda celor 6 ratări de la distanţă, Hopkins adăugând 12 puncte, Coconea 7, Flanningan 6, B. Ţibîrnă şi Mijovic câte 5, iar Blaj Voinescu şi Nikolic câte două, care va să zică toţi componenţii oaspeţilor au şi marcat.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 × sase =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: