SCM OHMA Mozzart Bet Timişoara pierde startul în Top10, înfrântă la peste 30 de puncte la Sibiu

Baschetbaliştii Timişoarei au păşit cu stângul sâmbătă seară în grupa I valorică Top10 a Ligii Naţionale, surclasaţi fiind din primele 10 minute ale deplasării la Sibiu, în care au marcat doar două coşuri din acţiune, 20:6, şi ajungând să fie conduşi şi cu 35 de puncte în minutul 31, diferenţa finală fiind aproximativ egală zestrei de 31 a coşgeterului Robert Blumbergs, bine pus în valoare inclusiv de Monyea Pratt, autor al unui double-double, 11 pase decisive şi 11 recuperări, în vreme ce play-maker-ul bănăţean Dokovic, căruia gazdele i-au făcut viaţa grea, n-a înscris chiar deloc. „Violeţii” au fost dejucaţi categoric fără a câştiga niciun sfert de către „Vulturii” Cibinului, pe care îi depăşeau în Cupa României la început de sezon la Mediaş, însă galben-albaştrii s-au remaniat şi întărit de-atunci, schimbaţi în bine şi fără a lăsa şanse lui Gajic şi compania, de rău augur înaintea săptămânii eliminatoriilor din sferturile Alpe Adria Cup şi Cupa României, pe Bega şi la Constanţa.

Sâmbătă a fost primul „schimb de replici” la debutul Top10 între cele câte 5 calificate din seriile preliminare „A” şi „B”, şi care nu s-au întâlnit până acum în noul campionat, dar o vor face tur-retur pe parcursul a 10 runde, etapa inaugurală consemnând mai multe victorii ale formaţiilor provenite din grupa în care n-au fost implicaţi alb-violeţii Timişoarei, depăşiţi fiind copios în Ardeal, cu 95:63 (48:26) – scorul serii în grupa I valorică.

Campioana pe care elevii lui Petricevic o vor întâlni sâmbăta viitoare pe litoral în sferturile din Final8 al Cupei României, U-BT Cluj, a câştigat la Bucureşti cu Dinamo, 67:76, iar alte două meciuri s-au încheiat mult mai strâns, FC Argeş – CSM CSU Oradea la limită, 80:81, iar Athletic Constanţa – SCM U Craiova 72:70, un scor ridicat înregistrându-se şi în zona capitalei, CSO Voluntari – Rapid 76:98. 

Şi mai drastică a fost diferenţa din sala Transilvania, administrată în faţa a peste 1.800 de spectatori de coşgeterul Roberts Blumbergs, cu 31 de puncte şi cu Monyea Pratt la pupitru, diferenţa crescând în primele 3 sferturi, 20:6, 28:20, 25:16, 22:21.

Condusă fără excepţie după ce a cedat unui run sibian de 11 puncte încă din primul sfert, iar la un moment dat şi cu 35 de puncte handicap, gruparea din Timişoara a fost dominată net la recuperări, 50-35, şi n-a făcut faţă vervei componenţilor primului 5 al localnicilor, şi anume Pratt, Whelan, ex-timişoreanul Dragoste, Blumbergs şi Uţă, care au înscris în total cu 22 de puncte în plus faţă de titularii învinşilor. 

Tocmai Pratt deschidea contul după două minute, iar Blumbergs îl îmbogăţea în minutul 4, la care a venit şi reacţia imediată a oaspeţilor, coş Năsturescu, însă după ce a mai marcat din acţiune şi Gajic în minutul 4, 6:4, „violeţii” n-au mai fructificat vreun atac în sfertul I, atât le fusese, elevii balticului legând în schimb un run de 11 puncte, 17-4.

Doar Maticiuc a mai punctat în primele 10 minute, din libere la sfârşitul sfertului abordat cu Dokovic, Gajic, Năsturescu, Kesar şi Lazar, mai bun fiind debutul sfertului secund, în care Mekic, McClellan şi Lazar au legat un run de 6 puncte, „stins” însă de ardeleni, care la mijlocul sfertului, cu încă un run, de 9 puncte, s-au apropiat de 20 în faţă, 31:12.

Limită chiar depăşită în ultimele secunde înaintea pauzei, de prolificul Blumbergs şi Whelan: 48:26.

Aveau timişorenii a se redresa după pauză?

Nu, ba din contră, ajungând să abordeze sfertul final cu un handicap irecuperabil de peste 30 de puncte, meci jucat.

Maximum, 77:42, fiind atins de Uţă după 33 de secunde din sfertul 4, după care vizitatorii s-au rezumat la limitarea daunelor.

În faţa unor sibieni jucaţi mult, mult mai uniform de Tomas Rinkevicius, care a apelat la 10 componenţi, oferind cel mult 28 de minute în teren, maximum în cazul coşgeterului Blumbergs, în vreme ce alţi 5 colegi au strâns între 21 şi 24 de minute fiecare, ceva mai multişor doar şi Pratt, în vreme ce Barro a apărut 18 minute iar Gavriloaia un sfert de oră.

Iar Whelan, cu 14 puncte, Crespo cu 12, Barro cu 10 şi Gavriloaia şi Uţă cu câte 7, l-au completat cel mai mult pe Blumbergs, doar Bădiţaşcu neînscriind de la învingători.

În contrast, alb-violeţii au fost incomodaţi de apărarea gazdelor şi nici n-au fost mai deloc în mână, marcând doar 6 aruncări de la distanţă, din 29, iar Dokovic niciuna din 6 şuturi,  dar ratând şi din apropiere, 6 libere, precum amfitrionii.

Mai rar, Petricevic a dat minute unui număr sporit de sportivi, 11, în vreme ce africanul Modibo Diaby şi-a făcut debutul pe bancă după împrumutul de la campioni, şi n-a intrat, Gajic apărând cel mai mult, 29 de minute, Dokovic 26 dar fără a puncta, Kesar 25, Lazar şi Mekic câte 23, iar chiar şi Schipor a prins peste 6 minute.

Coşgeter le-a fost învinşilor, Igor Kesar, din nou, cu 19 puncte şi 8 recuperări, Gajic reuşind 11 şi 5 recuperări, McClellan 9, Lazar 7, Mekic, Mirkovic şi Maticiuc câte 4, Schipor 3 şi Năsturescu două puncte.

Un eşec apăsător, dar „violeţii” n-au de ales, trebuie să se regrupeze înaintea sferturilor de miercuri şi sâmbăta viitoare, la mijlocul săptămânii având de recuperat acasă un handicap de 7 puncte din manşa I în Alpe Adria Cup, înregistrat în Polonia, retur pentru accederea în Final4, iar pe litoral având de întâlnit puternicii campioni. 

Altfel, grijile din campionat, mai precis din Top10, sunt lăsate pe începutul lui martie, în 1 ale lunii viitoare de la 18:30 acasă tot cu clujenii în etapa a III-a iar în 4 martie tot pe Bega şi cu SCM U Craiova în runda a patra, apariţii la reluarea campionatului după pauza dată „dublei” României pe 23 şi 26 februarie la Piteşti cu Cipru şi Bulgaria, în returul patrulaterului din faza secundă a precalificărilor la EuroBasket 2025.

Colegele de întrecere ale bănăţenilor din Top10 vor mai juca însă în campionat şi miercuri 8 februarie, în etapa a doua, sibienii tot acasă şi cu CSO Voluntari, elevii lui Petricevic având amânată aşadar cu 3 săptămâni primirea clujenilor, dat fiind implicarea violeţilor în Alpe Adria Cup. 

În top10, orădenii şi clujenii – cu câte 17 puncte, şi CS Rapid, cu 16, s-au detaşat pe podium, Dinamo şi CSO Voluntari având câte 13 puncte, sibienii, constănţenii, craiovenii dar şi timişorenii câte 12 fiecare, iar FC Argeş 11.

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 7 = saisprezece

 


Ultimele articole din categoria Baschet: