SCM OHMA Timișoara în Alpe Adria Cup

Baschetul bănățean revine pe scena internațională, SCM OHMA Timişoara urmând a juca în sezonul 2022-2023 în Alpe Adria Cup, competiţie înfiinţată în anul 2015 ce reuneşte anual cluburi din zona centrală a Europei şi nu numai, precum Croaţia, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia sau Austria. Gruparea de pe Bega a primit un wild-card din partea organizatorilor, confirmarea în acest sens venind astăzi.

Este pentru prima dată când o formaţie românească va participa în Alpe Adria Cup. În stagiunea precedentă au fost prezente la start 16 cluburi din 5 ţări, iar trofeul Alpe Adria Cup a fost cucerit de gruparea slovacă Patriot Levice, care a trecut în ultimul act de formaţia cehă BK Pardubice cu 82:63.

După completarea tabloului pentru sezonul următor, organizatorii Alpe Adria Cup au precizat că vor anunţa sistemul competiţional şi data în care va avea loc tragerea la sorţi pentru prima fază.

Timișoara a găzduit la finele lunii iunie o întâlnire oficială internațională în baschetul masculin interțări, și anume în faza inițială a precalificărilor pentru EuroBasket 2025, România învingând Luxemburg și asigurându-și accederea înainte de termen în turul secund al preliminariilor, care va debuta luna viitoare. 

România – avându-l selecționer pe Dragan Petricevic, antrenor principal al ”violeților” timișoreni, precum și Austria respectiv Danemarca s-au calificat din faza I în cea de-a doua a precalificărilor de pe locul 1 în grupe, iar Elveția și Norvegia de pe locul 2 în serii, în completare și Cipru – co-organizatoare a turneului final continental de peste 3 ani.

Faza a II-a se va disputa în august și noiembrie 2022 respectiv februarie 2023 sub forma a 3 grupe a câte 4 naționale, printre care și ultimele clasate, pe locul 4, în preliminariile europene ale FIBA Basketball World Cup 2023 – ”Mondial” de anul viitor, și anume Bulgaria, Croația, Macedonia, Polonia, Portugalia și Slovacia.

Au fost de fapt stabilite deja și grupele fazei secunde a precalificărilor spre EuroBasket 2025, cu mențiunea că doar prima clasată va accede în faza a III-a a calificărilor, tragerea la sorți urmând a avea loc joia viitoare la Munchen.

Grupa D: Slovacia, Macedonia, câștigătoare de grupă din precalificări, ocupantă a locului 2 în precalificări.
Grupa E: Croația, Polonia, câștigătoare de grupă din precalificări, ocupantă a locului 2 în precalificări.
Grupa F: Portugalia, Bulgaria, câștigătoare de grupă din precalificări, ocupantă a locului 2 în precalificări.

Iar după meciul României în sala ”Constantin Jude”, și partide ale alb-violeților Timișoarei în Alpe Adria Cup, la toamnă. Iată și spusele antrenorului principal al bănățenilor, Dragan Petricevic: „După foarte mult timp, Timişoara revine în cupele europene! Mă bucură acest lucru şi mă bucură totodată că am găsit înţelegere în cadrul clubului SCM Timişoara şi la Primăria Municipiului Timişoara. Mă bucură faptul că noi, cei din secţia de baschet, vom reprezenta Timişoara în Europa! Avem un istoric şi acest lucru a contat în primirea acestui wild-card din partea organizatorilor. Vom regăsi echipe din cel puţin patru sau cinci campionate ce provin din ţări care sunt mai mereu prezente la campionatele europene la nivel de naţionale, ceea ce înseamnă că Alpe Adria Cup este o competiţie puternică. Aş dori să fim o prezenţă constantă în această competiţie. Chiar dacă nu este sub aceeaşi denumire şi sub acelaşi cadru organizatoric, amintesc că am mai participat în trecut într-o competiţie asemănătoare. Am ajuns de două ori la turneul Final Four, am fost vicecampioni şi medaliaţi cu bronz. Acest lucru ne obligă să prezentăm cât se poate de bine Timişoara şi baschetul românesc în această competiţie care este mult mai puternică decât cea din trecut. Vreau să mulţumesc Federaţiei Române de Baschet pentru sprijinul acordat, cred că a contat foarte mult şi organizarea foarte bună a meciului cu Luxemburg, unde s-a văzut clar că Timişoara, şi mă refer în primul rând la tineretul acestui oraş, iubeşte baschetul. Sunt sigur că vom avea un număr de spectatori asemănător cu cel de la meciul cu Luxemburg. Este încununarea eforturilor organizatorice pe care secţia de baschet din cadrul SCM Timişoara le-a făcut în ultimii ani şi acest lucru ne obligă la şi mai multă muncă. La final vreau să exprim bucuria imensă că Timişoara şi comunitatea din acest oraş se vor bucura după mult timp de o competiţie europeană în inima acestui continent, exact unde este şi locul Timişoarei”.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte − 1 =

 


Alte articole legate de acest subiect: