SCM OHMA Timișoara începe anul cu bine, în București

Baschetbaliștii Timișoarei au câștigat marți după-amiază în capitală primul meci programat în noul an, deja în cea de-a patra zi din 2022, detașându-se categoric până la pauza partidei jucate pe terenul nou-promovatei CS Rapid, cu 32:55, și stopând astfel o serie de nu mai puțin de 5 înfrângeri în deplasare respectiv 3 eșecuri în campionatul Ligii Naționale. Cu Gajic autor a 22 de puncte și 9 recuperări, ”violeții” nu s-au lăsat deloc conduși de penultima clasată, învingând detașat, cu 61:79, nou triumf semnat în București în sezonul în curs, după cel repurtat la Dinamo, atunci în overtime.

Eliminată săptămâna trecută din sferturile Cupei României, învinsă fiind la scor la Craiova în returul dintre Crăciun și Anul Nou pentru intrarea în Final4, SCM OHMA Timișoara a început în schimb cu bine 2022, desprinzându-se clar înaintea pauzei meciului de campionat din 4 ianuarie, jucat de la ora 17 la CS Rapid București, nou-promovată cu numai 3 victorii în primele 12 etape: 21:26, 11:29, 13:14, 16:10.

Alb-violeții se aliniau în capitală după o lună decembrie în regres, cu 3 înfrângeri la rând în Liga Națională, la Galați și Voluntari dar și în sala ”Constantin Jude”, 76:82 cu SCMU Craiova, completate de eliminarea din sferturile în dublă manșă ale Cupei României în pofida unui succes la 10 puncte diferență în meciul tur de pe Bega cu cei din Bănie, tot înaintea Crăciunului, însă primul pas în 2022 a fost făcut cu dreptul și fără ca elevii lui Dragan Petricevic să fie conduși de ”vișinii”, lăsați clar în urmă în sfertul secund: 61:79 (32:55).

Un prim succes bănățean pe teren advers după 5 eșecuri succesive în deplasare, la Cluj, la limită la Sibiu, la Dunăre, în Ilfov și la Craiova miercurea trecută, respectiv a patra victorie ”afară” a alb-violeților în campania 2021-2022, după cea din optimile Cupei la Miercurea Ciuc, după cele din octombrie în primul eșalon, la CS Dinamo pe 10 ale lunii și la Târgu Jiu. 

Iar tot în Harghita vor juca timișorenii și următorul lor meci, de astă dată în runda finală a turului de campionat, săptămâna viitoare, vineri, pe terenul codașei care tocmai a semnat abia a doua victorie – una dintre cele 3 în contul gazdelor în întâlnirile de marți 4 ianuarie, cinci la număr, în condițiile în care partida de sâmbătă a alb-violeților, acasă cu fruntașa CSM CSU Oradea, contând pentru etapa a XIV-a – penultima din tur, a fost amânată pentru o dată ulterioară, bihorenii fiind înaintea altor dispute internaționale în cupele europene, la 12 și 26 ianuarie. Drept urmare, și deplasarea lor la Craiova, programată mâine (miercuri), fiind amânată.

SCM OHMA Timișoara n-a pătruns în Final4 al Cupei României, fiind eliminată după cel mai strâns sfert de finală, în vreme ce U-BT Cluj, CSM Galați și mai ales deținătoarea trofeului, CSO Voluntari, s-au calificat mai detașat decât au făcut-o craiovenii, însă bănățenii s-au redresat în capitală în campionat, prim succes al lor în Liga Națională după o lună și o zi, de la victoria acasă cu steliștii. 

Conducând la un moment dat și cu 25 de puncte, la mijlocul întâlnirii, grație unui run de 12 puncte, timișorenii n-au ratat prilejul să se impună pe terenul penultimei clasate, în ciuda faptului că primul lor 5 a totalizat exact același număr de puncte marcate precum cel al titularilor rapidiști. S-a detașat Nikola Gajic, nu doar prima dată coșgheter al bănățenilor în acest sezon, cu 22 de puncte și 9 recuperări, dar și 5 aruncări ratate de la distanță – de departe cel mai mult jucat dintre cei 11 baschetbaliști de pe Bega, 33 de minute, în condițiile în care alți 5 au jucat câte 10-11 minute iar ceilalți cinci, Lilov 27, Vlahovic 25, Olah 24, Mirkovic 20 și Petrescu 16.

Iar zece dintre aceștia au și marcat, mai puțin Mocrițchi, bulgarul Lilov înscriind 14 puncte – autor și a 7 recuperări defensive, Vlahovic, Olah și Strong câte 10 puncte fiecare, Komatina 4, Petrescu 3 iar Mirkovic, Lazar și Schipor câte două puncte. În ansamblu, procentaj maxim la aruncările libere, 14 din 14, dar și o suită de ratări de la distanță, 24 din 33, mult mai puține din careu, 18 din 37. 

Conta mult o reacție a alb-violeților după eșecurile din campionat și eliminarea din Cupa României la Craiova, iar timișorenii au oferit-o, valorificându-și statutul de favoriți detașați la Rapid, în contul căreia Vasile a înscris 19 puncte în 31 de minute jucate, cel mai mult din trupa gazdă. 

Care n-a avut replică în primele peste două minute la coșurile lui Ivan Lilov, de la distanță în secunda 7 și din careu tot în primul minut, Strong majorând scorul la 0:7 în cel de-al doilea, desprindere decisivă în economia partidei, oaspeții detașându-se la 6:16 la mijlocul sfertului I, grație ”triței” lui Petrescu. 

Treptat, ”vișiniii” aveau să reducă din handicap iar Copes făcea 21:23 cu zece secunde înaintea încheierii primului sfert, însă Gajic a replicat de la distanță în timpul rămas, 21:26, și atât avea să le fie rapidiștilor. 

Care au mai ținut cât de cât pasul în prima jumătate a sfertului secund, 29:40 în minutul 17, însă nu și în cele dinaintea pauzei, run bănățean de 12 puncte, inițiat de ”trițele” lui Vlahovic, completate de Lilov și Olah, din nou de Vlahovic, 29:52 din ”libere”. 

Iar pentru bună măsură, în ultimul minut înaintea pauzei, Gajic semna diferența maximă a meciului, 30:55, de la distanță, palidă consolare fiind primul coș rapidist din acțiune după aproape 6 minute și jumătate, înscris de Mosely, 32:55 în antepenultima secundă a primei jumătăți a întâlnirii.

Meci în consecință jucat, fără istoric în a doua sa parte, punându-se doar problema diferenței de scor, atenuată de gazde în sfertul final, adjudecat de ”vișinii”. Semn că ”violeții” au tras învățăminte de pe urma surprinzătoarei înfrângeri la Galați, pe-atunci ”lanternă roșie” fără succes în cont.

O victorie firească a timișorenilor, în nota celor adjudecate în dauna trupelor din jumătatea inferioară a ierarhiei, precum treceau și acasă de cei din Focșani, Ploiești sau Constanța – ce-i drept doar la limită în noiembrie, mult mai clar de CSA Steaua la 3 decembrie, cu 84:66. De fapt, ”violeții” au dispus în tur de toate formațiile bucureștene…

Când s-au confruntat însă cu echipe ”din față”, pe terenul campionilor clujeni ori în restanța de la Voluntari, dar și acasă cu FC Argeș sau craiovenii, bănățenii și-au arătat limitările, demascate și de sibieni și gălățeni. Și totuși, un nou an început cu bine de SCM OHMA Timișoara, chiar dacă victoria nu este nici cea mai concludentă, nici cea mai edificatoare. 

Una dintre cele două în deplasare ale etapei a XIII-a, mai netă fiind cea a campioanei U-BT Cluj la Focșani. Rezultatele și clasamentul la zi, pe coloana datelor tehnice. Miercuri de la ora 17 se joacă FC Argeș Pitești – BC CSU Sibiu, runda viitoare demarând sâmbătă. Pentru timișoreni, primul meci acasă în 2022 abia la 18 ianuarie, la startul returului, cu CSO Voluntari.  

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× noua = 9

 


Ultimele articole din categoria Baschet: