SCM Timișoara, același cronic cerc vicios, alt puseu acut. ”Violeții” pierd pe final la Dinamo Știința un joc echilibrat, eșecuri tur-retur cu bucureștenii lui Costescu

La 30 de ani după sângerosul decembrie 1989, formațiile prim-divizionare de seniori din Timișoara încă sunt captive dăunătoarei dependențe de banul public, în condițiile în care nu s-au creat mecanismele și pârghiile necesare unei firești preluări a unor asemenea finanțări de către mediul privat, cum le-ar șade bine unor grupări profesioniste, iar de-aici tot deranjul, restul fiind doar banale amănunte cu titlu repetitiv, o patetică și jenantă învârtire în jurul cozii. Ultimul puseu acut, în prag de Crăciun, pe fondul acumulării datoriilor salariale către sportivi dar și al anunțului legat de reducerea bugetului secției de baschet cu aproape jumătate pe 2020, iar la asemenea stare de fapt, și o înfrângere în deplasare la ultima apariție în campionat din acest an, completată de accidentarea unuia dintre puținii componenți cu banii încasați la zi, Dragoste, plătiți doar pentru că au suflat și-n iaurt pe la comisii.

Aceeași problemă a prim-divizionarelor Timișoarei ce nu-și găsește rezolvare, decuplarea de la banul public, dat fiind imposibilitatea de a intra în normalitatea finanțării din domeniul privat, deficiență exacerbată de incompetența Municipalității de a gestiona o activitate care nu i se potrivește. Că e detașat pe linie politică un conducător de club precum Țoancă sau Rușeț, bieți trecători pe unde nu le fierbe oala, nici că ar conta, eroarea fundamentală constând în starea de inerție în care e ținut în prizonierat sportul divizionar de pe Bega, la cheremul bugetului public, și acesta, gestionat cum e gestionat.

Iar o situație anacronică, înțepenită în timp, nu poate genera decât crize acute, în absența unor măsuri radicale, imposibil de luat de oameni care refuză acceptarea adevărului inconvenabil. Că sportul divizionar de seniori nu este un vehicul protector al locurilor de muncă și salariilor celor implicați, pe post de angajați într-un domeniu susținut din banul public, ci un spectacol cu titlu de eveniment al lumii arenelor, în slujba spectatorului. Care a înțeles însă că lucrurile nu prea se schimbă prin părțile esențiale și a cam făcut un pas înapoi, pierzându-și apetitul.

Dar caravana continuă să meargă cumva înainte, și nici nu prea contează cum, doar cât să salveze cât de cât aparențele, de fapt o uriașă minciună gogonată, precum în mai toate cele lumești, o incomensurabilă ipocrizie cu poleială de societate civilizată, iar nouă nu ne rămâne decât să consemnăm…  

În ultimul caz, vineri de la ora 17:45, în uvertura televizată a ultimei etape din acest an în Grupa A valorică din Liga Națională de baschet masculin, rundă de la mijlocul returului, CS Dinamo Știința a dispus din nou de alb-violeții de pe Bega, de astă dată și în capitală, precum în Timișoara, 84:76 (47:44) după un duel foarte echilibrat, echilibru rupt la mijlocul sfertului final.

Maxim de opt puncte atins de bucureșteni și spre mijlocul sfertului trei, 60:52 în minutul 24, după o altă desprindere a gazdelor, în numai 3 minute, de la 49:49, după ce bănățenii mai egalau o dată, din 3 libere ale lui Franklin Jr.

Una peste alta, timișorenii nu s-au revanșat pe terenul elevilor lui Tudor Costescu după eșecul din tur din sala ”Constantin Jude”, chit că vizitatorii au început sfertul final prin a prelua din nou conducerea, când Pesakovic fructifica toate cele 3 libere la dispoziție, de fiecare dată bucureștenii având însă răspuns, în acest caz printr-o aruncare de la distanță a lui Gugino. Elevii lui Petricevic mai reveneau apoi la un punct și în minutul 34, din liberele lui Franklin Jr., 74:73, dar cedau decisiv pasul puțin mai apoi, într-un final marcat și de accidentarea lui Dragoste. Milutinovic marca pentru gazde de la distanță, Andrei îl completa, iar singurul care mai replica era Brown, lăsat și el fără grai de încă o aruncare precisă de 3 puncte a lui Milutinovic, și ultimul coș scuturat vineri seară, ultimele 3 minute fiind de ”secetă”.

În aceste condiții, cu nemulțumiri de ordin financiar și cu probleme de efectiv, SCM Timișoara va avea parte de un Crăciun apăsător, nevoită fiind chiar și în aceste condiții să pregătească manșa I din sferturile Cupei României, programată acasă duminică 29 decembrie de la ora 17, cu piteștenii, urmată de un alt meci pe teren propriu, sâmbătă 4 ianuarie de la ora 17, în antepenultima etapă din retur, cu liderul U-BT Cluj.

Ritmul nu va slăbi în primele săptămâni din noul an, miercuri 8 ianuarie de la ora 17 la Pitești, în returul sferturilor Cupei, iar sâmbătă 11 ianuarie de la ora 19 tot pe drumuri, la Oradea, în ultima deplasare din retur. Mai apoi, primirea sibienilor, la încheierea primei faze a campionatului Ligii Naționale.

Momentan, un brad de Crăciun fără cele două puncte pe terenul bucureștenilor, unde SCM Timișoara a condus cu maxim 5 puncte, într-o revenire de la 16:13 la 16:21 la mijlocul sfertului inaugural, prin Dragoste, în minutul 7. Și ce să mai fi putut spune oare și antrenorul în prefațarea deplasării, dat fiind aceeași situație ce trenează aproape dintotdeauna la Timișoara, cu unele momente ceva mai penibile decât altele? „Nu am participat la conferinţa de presă şi nici nu este treaba noastră să participăm, dar s-a instalat o oarecare nelinişte în cadrul echipei. Le-am explicat jucătorilor că nu au de ce să îşi facă griji, că ei au contracte şi că din punct de vedere sportiv s-au achitat de sarcini într-un mod corect până în momentul de faţă. Am transmis jucătorilor că nu vor simţi nici o diminuare până la sfârşit. Noi trebuie să ne vedem de antrenamente! Legat de ce apare în presă sau de ce zice unul sau altul, fiecare răspunde pentru ceea ce spune sau ce face, inclusiv eu. Atmosfera este bună în cadrul echipei şi atât timp cât jucătorii îşi văd de treabă într-un mod corect nu au de ce să se teamă de posibilele scenarii. Mi s-au adresat anumite întrebări din partea jucătorilor şi a unor impresari, dar nu s-a instalat o situaţie dificilă. I-am asigurat pe toţi că fac parte dintr-un club serios, chiar dacă acesta traversează o perioadă dificilă. Din câte am înţeles, aceste probleme financiare există din 2015, aşa că ei trebuie să înţeleagă că nu sunt nici prima şi nici ultima generaţie care întâmpină probleme la acest club, dar şi că ele mereu s-au rezolvat, iar jucătorii nu au rămas neplătiţi pentru munca depusă la Timişoara”.  

”Violeții” încheiau în avantaj primele zece minute, 24:25, impunându-se la limită și în primul sfert după pauză, replicile celor din capitală fiind însă decisive, odată cu scurgerea timpului în cele două jumătăți ale partidei din etapa a XI-a… 23:19, 20:21, 17:11.

Elevii lui Dragan Petricevic au fost pe fază la recuperările ofensive, cu 6 în plus, dar au fost ieșiți din mână la aruncările de la distanță, fără precizie, numai 4 fructificate din 23, comparativ, Dinamo Știința conturând un procentaj foarte bun în tentativele de două puncte, 71%, 25 din 35.

Presat de probleme de efectiv pe linia buletinului medical, Petricevic s-a axat mai ales pe 7 componenți, care n-au ținut pasul până la capăt, șir întrerupt al victoriilor, dar și prim triumf pentru CS Dinamo Știința din 22 noiembrie, pe-atunci cu 86:72 în dauna oaspeților din Pitești. Ulterior, bucureștenii s-au înclinat la 16 diferență acasă cu campionii din Oradea dar și la un singur punct săptămâna trecută la Sibiu.

Baschet SCM Timișoara, prim eșec în retur, după victoriile de la Pitești și Craiova, iar săptămâna trecută cu Steaua, bucureșteni întrecuți la 5 puncte în sala ”Constantin Jude” după un meci foarte, foarte echilibrat. Similar acest nou duel capitală – Banat, de opt ori la egalitate, de 10 ori cu schimbarea formației la conducere.

Câștig de cauză pentru formația cu tot atâția marcatori, nouă, câți jucători a utilizat în total Petricevic, Ousmane Barro contribuind din plin la succesul gazdelor, grație celor 18 puncte și 9 recuperări, cu procentaje de 80% la aruncările de două puncte și libere, câte opt din 10 în ambele cazuri, în 35 de minute în teren. Coșgheter a fost în schimb Andreja Milutinovic, cu puncte în momente cheie, 20 la număr, plus 5 recuperări și 6 pase decisive în 30 de minute în joc, completat de Mladen Jeremic cu 12 puncte în 34 de minute, și ratând însă 6 aruncări de la distanță, cu mențiunea că mult a evoluat pentru amfitrioni și Ferguson Masters, 30 de minute, marcator a 10 puncte, autor a 5 pase decisive.

Tot de la învingători, Gugino și Andrei cu câte 6 puncte, Cane cu 5, Badiu 4 și Diaconescu 3, fără puncte în dreptul lui Calenic.

Din tabăra oaspeților, Franklin Jr. și Popa au jucat peste 33 de minute iar Brown aproape tot atâtea, Franklin Jr. înscriind 17 puncte, cu 8 pase decisive în cont, iar Brown 16 puncte, cu 7 recuperări, dintre care 5 ofensive. Pe lista marcatorilor, și belgianul Gorgemans, pivot cu 10 puncte în 18 minute pe parchet, Dragoste înscriind 9 în 28 de minute, iar Pesakovic 8 în 27 de minute, pe când Popa șase, care a și ratat însă 5 aruncări de la distanță, tot șase fiind reușite și de Lazar în tot atâtea minute jucate, Komatina contribuind cu 4 în 22 de minute, în vreme ce Coconea a jucat numai 14 secunde.

Dintre aceștia, Pericevic începea cu Franklin Jr., Brown, Popa, Pesakovic și Gorgemans, pe când selecționerul României, Tudor Costescu, cu un jucător autohton în cinciul de start, și anume Badiu, contribuția băncii fiind mai mare vineri din partea câștigătorilor.

Și în special odată cu scurgerea timpului și erodarea resurselor timișorene, după ce vizitatorii ieșeau de fiecare dată ceva mai bine de la vestiare. Ce-i drept, primele câteva minute erau favorabile dinamoviștilor, Ferguson Masters deschizând scorul din libere după faultul lui Gorgemans, care însă și egala de două ori, fără a împiedica prima desprindere a gazdelor, la 10:4 în minutul 3 și 14:8 după nici 3 minute și jumătate. Și totuși, sfertul inaugural era tranșat la limită de bănățeni, pe mâna lui Franklin Jr., din libere, în minutul 10… 24:25.

Oaspeții mai luau conducerea și la mijlocul sfertului 2, prin Gorgemans, 34:37, după 7 puncte la rând, ținându-se scai și egalând și în cel de-al treilea, însă situația generală de la club i-a ajuns din urmă. Iar CS Dinamo Știința s-a apropiat la un punct de ocupanta locului 4. Programul etapelor 11-12 și ierarhia la zi, pe coloana dreaptă. 

După înfrângere, antrenorul principal Dragan Petricevic a spus: „Meciul a fost disputat şi strâns ca scor până în ultimele minute, când ne-a lipsit concentrarea pe faza defensivă. Dinamo a învins meritat, iar noi, în ciuda situaţiei nefavorabile din punct de vedere medical, nu am fost atât de departe pe cât arată scorul. Şi echipelor mari le este dificil să menţină o serie pozitivă pentru mult timp, noi ne-am concentrat cu probleme de efectiv şi la antrenamente, nu doar la meci. Este devreme să vorbim despre accidentarea lui Dragoste, va consulta un medic acasă. S-a accidentat într-un moment important al meciului. Trebuie să căutăm răspunsuri la noi, nu alte cauze. Să lucrăm mai mult şi să ridicăm nivelul concentrării mai ales în apărare, la recuperările defensive, care puteau tranşa meciul din această seară în favoarea noastră. Scopul nostru de a juca un baschet calitativ a fost atins, însă, din păcate, nu s-a materializat printr-o victorie. Mergem înainte, continuăm cu antrenamentele, ne pregătim pentru meciurile din Cupa României. Nu ne oprim în această perioadă, pentru că avem de jucat peste nouă zile.”

 

 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × cinci =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: