SCM Timişoara conduce la Cluj cu nici 3 minute înaintea pauzei şi cedează cel mai strâns în Top10, unei campioane care juca şi alaltăieri cu un lider în EuroCup: U-BT, 74:65 (37:30). Iar alb-negrii mai joacă şi duminică

SCM OHMA Mozzart Bet Timişoara a condus în această seară de câteva ori în primele două sferturi pe terenul multiplei campioane naţionale U-BT Cluj, „întinsă” serios de săptămâna trecută prin deplasări în Spania şi la Oradea, plus un joc pe Someş acum nici 48 de ore cu un lider de serie în 7Days EuroCup, Prometey. Căci alb-negrii încă n-au încheiat, deşi deja eliminaţi, parcursul cu nu mai puţin de 18 apariţii în faza grupelor din a doua întrecere europeană, acumulare a oboselii la startul returului în Top10 şi înaintea play-off-ului Ligii Naţionale, ceea ce le-a atras seria completată miercuri de 3 eşecuri, stopată cu o victorie „mică” dar necesară în faţa „violeţilor” bănăţeni: 74:65 (37:30).  

Timişorenii au profitat parţial, în prima jumătate a sfertului inaugural şi pe parcursul celui de-al doilea, atât cât şi-au permis în întâlnirea de la ora 17:15, de „încărcătura” din rulajul favoriţilor clujeni, însă n-au putut răsturna calculele hârtiei, campionii neputând rata prilejul de a se reabilita cât mai grabnic după şirul înfrângerilor.

În acelaşi 5 de start, cu Dokovic, Năsturescu, Gajic, Mirkovic şi căpitanul Lazar, bănăţenii au deschis scorul în primul minut prin Adam Mirkovic, la conducere 30 de secunde, intrând din nou în avantaj şi după două minute prin „triţa” lui Ilija Dokovic, iar avantajul a rezistat mai mult, redobândit fiind şi în minutul 4, din nou din mâna lui Mirkovic, 6:7, fără însă a ţine mai mult de 16 secunde.

Din contră, avându-i la start pe căpitanul Richard, Szentkuti, Jones, Shepherd şi repatriatul Căţe, campionii au legat un run de 7 puncte pe mâna lui Shepherd, mai ales Patrik Richard şi Căţe – din libere, 13:7, la care bănăţenii, şi cu Petrescu şi Strong înlocuitori, doar s-au mai apropiat cel mult la 4 puncte în primele zece minute, în care a demarat rotaţia şi Mihai Silvăşan, apelând pe rând şi la Gordic, Bircevic, Stipanovic, Kuti şi Lăpuşte.

Iar Gordic avea a stabili rezultatul primului sfert, cu 7 secunde rămase de jucat, 19:13.

Timişorenii l-au început mai bine şi pe cel de-al doilea, chit că Petrescu a ratat o aruncare liberă, dar McClellan a marcat de la distanţă, 19:17, Ivan Kesar trecând de la a rata aruncări de la distanţă la a obţine „libere”, fructificate, 26:23.

O dublă modificare la gazde a fost urmată de o dublă reuşită a bănăţenilor, coş Dokovic, „triţă” Gajic şi 26:28 în minutul 17, Laszlo Lazar preluând şi el conducerea pentru elevii lui Petricevic cu două minute şi 24 de secunde înaintea pauzei, 29:30. 

Însă, precum în sfertul I, clujenii au replicat cu încă un run, de 8 puncte, prin Shepherd, Căţe, Jones şi acelaşi Căţe cu 8 secunde înaintea pauzei, 37:30. 

Vizitatorii cu începuturile mai entuziaste, favoriţii cu finalurile de sfert în forţă, odată intraţi în ritm. Nu cel dorit, suficient însă pentru a se apropia de liman. 

Dominând apoi clar sfertul 3, 24:15, în care şi-au majorat avantajul încet şi sigur, până la 61:45 cu 35 de secunde înaintea „sirenei”, „triţă” Gordic, tot pe fondul unui crescendo în ultimele faze.

Şaisprezece puncte avans pentru campionii pe teren propriu înaintea ultimelor 10 minute, joc ca şi rezolvat, şi adjudecat a fost odată ce Kuti şi Căţe au înscris primele puncte ale sfertului final, după circa două minute, 65:45, un total mai decent al reuşitelor acasă pentru laureaţi. 

Cu sacii în căruţă la 69:50, dar mai ales cu gândul deja la o altă apariţie tot peste doar două zile, acasă şi cu Dinamo, ardelenii le-au lăsat şi ei hăţurile învinşilor să mai dreagă şi de data asta busuiocul spre final, limitare a pagubelor. 

Timişorenii, învinşi de regulă deja din primele 3 sferturi în turul din Top10, la care câştigătoarele au mai deturat motoarele cu gândul la proxima reprezentaţie, ceea ce s-a întâmplat şi în faţa a peste o mie 500 de spectatori în „Polivalenta” de sub Feleac, rezultând un 13:20 favorabil oaspeţilor în ultimele zece minute, salvând aparenţele cu un eşec sub zece puncte diferenţă, cel mai strâns în grupa I valorică, 74:65.  

Nu s-a marcat mult, s-a ratat nespus de mult de la distanţă într-un joc cu deznodământ previzibil, doar de 3 ori înscriind gazdele, din 14 „şuturi” din afara semicercului, numai de 5 ori bănăţenii din 28 de aruncări, dar din moment ce s-au irosit şi câte 4-5 „libere”, deloc de mirare.

Un meci relativ modest de campionat, cu localnicii regrupându-se după eforturile recente, împănate şi cu „ieşirile în peisaj” la Oradea ale cubanezului Guzman, cu timişorenii conolaţi cu marja decentă a handicapului, 9 puncte, acceptabilă în lumina înfrângerilor din tur, la 32 de puncte pe Cibin, 24 acasă cu clujenii, dar şi 13 pe teren propriu cu craiovenii, apoi 10 în Giuleşti şi 16 la Piteşti.

O săptămână începută cu revanşa în faţa sibienilor, 92:79, încheiată cu un al treilea eşec în noul an 2023 de mâna campioanei clujene. Şi urmează deplasarea la Craiova, miercuri de la ora 19, după care primirea rapidiştilor sâmbătă 1 aprilie, la penultima apariţie a lui Lazar&Co în Top10.

Până atunci, de notat că Petricevic a rulat toţi cei 12 convocaţi, inclusiv centrul Diaby, împrumutat de la clujeni şi jucat 78 de secunde, cel mai mult apărând texanul McClellan, 32 de minute cu 11 puncte şi 6 recuperări, completat de Dokovic, 26 de minute, cu 8 puncte marcate, 3 pase decisive şi 5 recuperări, precum şi Gajic, 23 de minute, cu 5 puncte dar şi 5 greşeli personale, prezenţă scurtată. Câte 20 de minute fiecare în schimb Kesar, Lazar şi Petrescu, autori a câte 12, 4 respectiv tot 12 puncte, Mirkovic înscriind 6 în 18 minute pe teren, Strong 5 în 13 minute jucate, Năsturescu două tot în 13 minute. Au mai apărut Maticiuc, 7 minute, şi Schipor şase.

Campionii, cu Shepherd şi Căţe coşgeteri ai partidei, cu câte 14 puncte, centrul român şi cu 7 recuperări în 24 de minute jucate, cel mai mult la gazde. Bircevic 10 puncte, Richard 9, Gordic 8, Stipanovic 7, Jones 6 iar Kuti şi Szentkuti câte 3 fiecare. Doar 11 baschetbalişti jucaţi de Silvăşan, Roschnafsky cel mai puţin, 5 minute, fără puncte şi Lăpuşte. 

Iar U-BT Cluj astfel cu 12 victorii şi două înfrângeri, după bihoreni, 13-1. Nord-vestice urmate de Rapid cu 9-5, şi în continuare CSO Voluntari (7-7), craiovenii şi sibienii cu câte 6 succese în 14 meciuri, dinamoviştii şi argeşenii cu câte 5 în 13 respectiv 14 apariţii – încă în zona 1-8 de accedere în optimile play-off, iar codaşi timişorenii (4-11) şi dobrogenii (3-11).

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru + = 6

 


Ultimele articole din categoria Baschet: