SCM Timișoara nu răstoarnă calculele hârtiei la startul sferturilor play-off, la Voluntari: 95:72. Cel mai sever eșec al sezonului

Toate indiciile sugerau că gazdele favorite vor fructifica astăzi avantajul terenului propriu la debutul fazei play-off în Liga Națională de baschet masculin, start al sferturilor după sistemul ”cel mai bun din 3 jocuri”, iar primele 4 clasate într-adevăr s-au impus, campioana din Cluj cu 10 puncte avans, orădenii chiar cu 18 și piteștenii cu nu mai puțin de 32 de puncte, în întâlnirea cădere de cortină de la ora 20:30 înregistrându-se un alt rezultat în aceleași marje, CSO Voluntari – CS SCM OHMA Timișoara 95:72 (41:33).  

Statistica, palmaresul și o anumită consecvență a rezultatelor previzibile pe fondul competitivității totuși limitate a Ligii Naționale confereau tot atâtea indicii în favoarea unui start favorabil primelor clasate în aparițiile acasă la debutul sferturilor din play-off, fără surprize.

Șanse în plus ar avea vizitatorii din această seară în întâlnirile cu numărul 2, de vineri, în care vor prelua rolul gazdelor, returul SCM OHMA Timișoara – CSO Voluntari fiind programat la sala ”Constantin Jude” în 6 mai la ora 18, când ”violeții” ar avea oportunitatea egalării situației la meciuri câștigate, caz în care s-ar mai juca șimarți 9 mai, într-o partidă decisivă, din nou la Voluntari. 

Dacă ar fi să ne luăm însă după sferturile din sezonul trecut în play-off, abordate de cei din Cluj, Oradea și Voluntari tot între favoriții din careul fruntaș, toate cele 4 dispute după sistemul ”două din trei” au fost decise încă după primele două întâlniri, în condițiile în care absolut toate cele 8 victorii au fost repurtate de la minimum 8 puncte în sus.   

Ce-i drept, o formație din zona 5-8 după sezonul regular 2020/1, și anume cea din Pitești, a șasea după retur, răsturna calculele prin a dispune cu 2-0 de cei din Sibiu, ceea ce ar putea încălzi suflete bănățene, în condițiile în care și ”violeții” abordează tot de pe locul 6 întâlnirile cu ilfovenii de pe 3.  

Era însă de așteptat ca trupa din Voluntari să reacționeze pozitiv acasă în această seară după ce în luna aprilie a pierdut 4 din cele 6 meciuri de campionat jucate, și anume la Constanța, în Ilfov cu ”vecina” CSA Steaua, la Craiova și din nou acasă vineri cu CSM CSU Oradea, obținând în schimb doar două succese, tocmai la Timișoara în restanța din ianuarie dar și la Focșani.

De fapt, CSO Voluntari a pierdut în aprilie mai multe meciuri de campionat câte a pierdut în tot sezonul regular, 4 din 7 înfrângeri venind luna trecută, pe când celelalte, rare, la Sibiu în octombrie 2021, la Steaua în februarie 2022 și cu 97:75 la Cluj pe 15 martie, în fief-ul campioanei.

În acest context, ”violeții” lui Petricevic aveau cel mai greu examen cu putință în sala ”Gabriela Szabo”, cu atât mai mult cu cât CSO Voluntari a încheiat returul prin a pierde vineri acasă cu bihorenii, eșec echivalent cu pierderea poziției a doua după sezonul regular, în favoarea orădenilor, ceea ce i-a redirecționat pe ilfoveni pe traseul cu alb-violeții, și nu pe cel cu CS Dinamo București.  

Vineri, CSO Voluntari sucomba acasă cu 85:101 (38:45), pe sferturi 19:20, 19:25, 20:29, 27:27 cu CSM CSU Oradea, autoare a rocadei, iar chit că timișorenii avuseseră un meci net mai ușor pe Bega cu o zi înainte, diferența de valoare și-a spus cuvântul la startul în play-off, la Voluntari de la ora 20:30, meci televizat de DigiSport3.

Gazdele au luat avans în sfertul inaugural, 21:12, la adăpostul căruia l-au cedat la limită pe cel de-al doilea, 20:21, câștigându-le în schimb pe cele din partea a doua, cu 37:26 și 17:13. În cele din urmă 23 de puncte diferență, maximum atins chiar la finalul întâlnirii, echipa ilfoveană confirmând în partidele directe, după ce i-a învins de două ori pe timișoreni în sezonul regular, cu 74;66 în decembrie la Voluntari și 77:90 pe Bega acum nici o lună, la 6 aprilie, în partide restanță.

Și astfel au adunat ilfovenii cele 5 victorii în plus în sezonul regular față de alb-violeți, 23 din 30 de apariții față de cele 18 succese ale elevilor lui Petricevic, foarte rare însă, trebuie subliniat, în dauna fruntașelor. Unul singur de fapt, la limită în deplasare la Craiova, și-atât în 10 încercări. Deficit resimțit și astăzi în Ilfov, unde, axându-se în special pe mâna primului 5, cu 57 de puncte din totalul celor 72 marcate de învinși, outsiderii n-au reușit mai mult decât să conducă cu două puncte avans în minutul 3, pe când se consemnau și două scoruri egale.

CSO Voluntari a controlat însă jocul, așa cum au făcut-o și celelalte favorite în primele sferturi ale după-amiezei, U-BT Cluj – BC CSU Sibiu 89:79 (42:41), pe sferturi 22:21, 20:20, 19:17, 28:21, FC Argeș – SCM U Craiova 93:61 (35:36) – pe sferturi 18:21, 17:15, 27:19, 31:6, și CSM CSU Oradea – CS Dinamo București 76:58 (49:32), pe sferturi 24:20, 25:12, 9:18, 18:8. 

Al doilea cel mai categoric rezultat al serii, la Voluntari, în favoarea gazdelor lui Sasa Okocoljic.

Statistic vorbind. prezentă fiind pentru a cincea oară consecutiv în play-off-ul Ligii Naționale de baschet, SCM Timișoara n-a depășit faza sferturilor, de fiecare dată pierzătoare în această fază din play-out, anul trecut abordat de pe locul 7, cu eșecuri la 10 respectiv 17 puncte cu secund clasata din Oradea. Acum 2 ani, infamul lockdown ilegal sub pretextul ”pLandemiei” a agățat sezonul în cui din martie 2020, pe când ”violeții” erau pe 6 și ultimii în Grupa Roșie, cu etape de jucat până la startul fazei play-off.

Timișorenii au fost mai aproape de semifinale în 2019, când încheiau pe 5 sezonul regular și cedau cu 2-3 la meciuri sferturile cu cei din Craiova, 62:67 în decisiv, pierzând apoi și disputa de clasament, 1-2 cu cei din Argeș pentru locurile 5-6 în ierarhia finală.

Pe 4 după sezonul regular în 2018, alb-violeții pierdeau însă cu 2-3 la meciuri sferturile în fața trupei cu șansa a doua, Steaua EximBank, 69:76 în jocul decisiv, în 2017 bănățenii intrând în play-off de pe locul 5 dar și zburând cu un 0-3 cu cei din Oradea. Era însă un salt notabil de la un sezon la altul, timișorenii încheind doar pe 10 în primăvara lui 2016, ultima oară când n-au intrat în play-off. Fază actuală înaintea căreia Dragan Petricevic, antrenor al celor de la SCM OHMA Timișoara, s-a uitat la partea plină a paharului: „Am avut un sezon regulat foarte reușit. De marți, va începe un alt campionat, play-off-ul. Noi suntem în această structură de play-off de ani. Ați văzut cât de mult s-au întărit toate echipele și eu spun că locul al șaselea este unul onorabil. Probabil, dacă nu ar fi existat o sincopă – eu zic una, altora le place să spună două-trei – probabil astăzi am fi fost pe locul al cincilea, dar nu pot să nu fiu recunoscător pentru întreg efortul, pentru ceea ce a făcut întreaga secție de baschet. De-a lungul sezonului, sincope au avut și echipele clasate mai sus decât noi.”

Și într-adevăr un nou campionat a început în play-off, CSO Voluntari administrând Timișoarei cel mai drastic eșec al sezonului, 95:72, față de precedentul record negativ al ”violeților”, 95:73, datând din 23 ianuarie 2022 la Pitești.

Strong a egalat la 2 în minutul 2, iar Mirkovic a preluat conducerea pentru oaspeți după alte 27 de secunde, 2:4 din aruncări libere, însă avea să fie pentru singura dată. 

Cu un unic coș din acțiune în primele 3 minute, ilfovenii și-au dat apoi drumul prin Vasiliauskas și Thompson, 8:4, iar aceiași 2 marcatori au legat un run de 9 puncte – cel mai lung al meciului, de la 10:7 la 19:7, în 3 minute fără coș din acțiune al alb-violeților, de la mijlocul sfertului I. Atunci s-a făcut deja diferența.

Lazar a marcat primele puncte ale sfertului 2, pentru bănățeni, 21:14, sfert câștigat de timișoreni după ce Gajic îi apropia de două ori la numai 4 puncte diferență, ultima oară cu 34:30 în minutul 18, ilfovenii ripostând cu un run de 5 puncte.

Gazdele și-au exercitat cel mai clar forța ofensivă în sfertul al treilea, după pauză, arătându-și rapid intențiile, cu reușite de la distanță în atacuri succesive încă din cel de-al doilea minut, prin Lee și Vasiliauskas, 49:36. 

Spre finele sfertului 3 s-au văzut efectele festivalului de ”trițe” al elevilor lui Okocoljic, încă una din partea lui Torok, 73:53 în minutul 29, în premieră 20 de puncte avans, urmată de cea a lui Gotcher, 76:53 în același minut – maximum al întâlnirii.  

Regăsit și în rezultatul final, avantaj conservat de localnici și cu gândul la reîntâlnirea de vineri seară de pe Bega. Vor da timișorenii lovitura?

Astă-seară numai 9 au jucat, nu și Talton, Brown respectiv Petrescu, nouă în frunte cu Darrion Strong, 39 de minute jucate în care a marcat 17 puncte, cu 14 pase decisive, completat de Adam Mirkovic cu 16 puncte în 30 de minute pe teren, Olah înscriind 13 puncte în 21 de minute, Gajic 11 puncte și 8 recuperări în 39 de minute, iar Lazar 10 în 14 minute. În rest, Komatina 3 puncte în 18 minute și Lilov două în 20, fără puncte în dreptul lui Schipor, cu 13 minute din 5-ul de start, și Mocrițchi (7 minute).

Gazdele, care au dominat la recuperări, 34-27, beneficiind și de 23 de aruncări libere – din care 20 fructificate, au înscris 11 ”trițe” și au rulat 10 jucători, dintre care 8 marcatori, fără ca vreunul să joace mai mult de 32 de minute, în cazul lui Gotcher. Coșgheter al partidei cu 26 de puncte și din 6 ”trițe”, completat de Thompson cu 20 de puncte și 9 recuperări, Vasiliauskas 15 puncte, Torok 12 și Lee 11. Piese de forță ale gazdelor, Barro cu 5 puncte, Vlad Moldoveanu cu 4 în 25 de minute și Woods cu două, fără ca Vida și Badiu să înscrie timișorenilor.

Învinși totuși cât se poate de clar în cele din urmă. 

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 − = unu

 


Ultimele articole din categoria Baschet: