SCM Timișoara, revanșă în fața Stelei cu un festival de ”trițe”

Cu locul 7 ca și asigurat, baschetbaliștii Timișoarei au abordat în această după-amiază ultima ”dublă” din returul sezonului regular prin a se revanșa clar în fața steliștilor de pe 10, repetiție înaintea întâlnirii liderului U-BT Cluj, mâine tot de la 16:45 și tot în deschiderea jocurilor gazdei turneului, CSM CSU Oradea. Alb-violeții Banatului erau singurii învinși din primele 8 clasate de roșu-albaștrii bucureșteni, 71:82 (35:28) la Cluj în 8 februarie după pierderea la câte 9 puncte a sferturilor 3 și 4, însă și-au învățat lecția și n-au mai cedat și astăzi inițiativa, preluată în sfertul 2, ajungând și la 19 puncte avans… 85:68 (39:32)

Absurditatea sezonului regular cu turnee gen ”bulă” – și nu-i vreun banc cu Bulă, demarată pe 10 decembrie 2020 tot în sala ”Antonio Alexe” cu CS SCM Timișoara – CSM Galați 80:78 – prim meci al campionatului, este pe punctul de a se încheia prin reuniunile de astăzi și mâine de la Oradea, Constanța și Galați, urmate de cea a restanțelor în număr de trei, de luni până miercuri la Sibiu, după care înfruntările pe grupe valorice. 

Într-un duel cu o trupă din jumătatea inferioară a clasamentului, timișorenii s-au redresat după un prim sfert în care au fost adesea surprinși și le-au câștigat pe următoarele 3, înregistrând al doilea triumf consecutiv în dauna bucureștenelor respectiv al patrulea în ultimele 5 meciuri: 17:22, 22:10, 18:11, 28:25.

Cu un aport substanțial al băncii, ai cărei toți cei 7 componenți au fost jucați în general măcar 7 minute și au totalizat mai mult de jumătate din punctele ”violeților”, spre deosebire de steliști, care s-au bazat strict pe numai două rezerve dintr-un efectiv restrâns de 10 sportivi, SCM Timișoara a speculat din sfertul al doilea tot mai numeroasele erori ale celor din capitală, preluând decisiv frâiele partidei și desfătându-se într-un festival de ”trițe”, 16 din 38 de aruncări, pe când procentajul celor de două puncte a tins spre 50%.

Dragan Petricevic a drămuit atent timpul de joc alocat titularilor în perspectiva duelului de mâine cu fruntașii clujeni, întâlnire pierdută la limită în tur sub Feleac, mai rotunjit în dreptul căpitanului Sherwood Brown și al lui Mijajlovic, 24-25 de minute, pe când Adam Mirkovic a intrat în forță de pe bancă, principal marcator al învingătorilor cu 16 puncte și 5 recuperări, integralist în cele 3 aruncări de două puncte în 26 de minute pe teren, cel mai mult folosit de la bănățeni, desprinși treptat printr-o rotație amplă, net superioară bucureștenilor. 

Aliniați în Bihor după 4 înfrângeri la rând, cu craiovenii, Dinamo, BCM U FC Argeș și BC CSU Sibiu în turneele de la Craiova și Cluj, rezultatele Stelei dar și componența sa restrânsă astăzi sugerând că nu pot fi trase prea multe concluzii elocvente pe marginea unui duel inegal. Cu ocazia căruia ”violeții” s-au revanșat pentru supărătoarea surpriză neplăcută din urmă cu aproape 3 luni, când Steaua cădea cu buf după numai 48 de ore, 46:79 cu cei din Oradea, bucureștenii fiind de fapt învinși sistematic de trupele dinaintea lor, cu duble înfrângeri inclusiv cu concitadina Dinamo dar chiar și cu cei din Târgu Jiu.

Context mai larg în care poate fi cântărit succesul detașat al timișorenilor, fără a li se știrbi însă din merite. ”Violeți” care au început la Oradea cu Mocrițchi, Mijajlovic, Brown – cpt., Komatina și Olah, dintre care Komatina, cu 12 puncte și 5 recuperări, dar și Brown, au fost cei mai jucați până la pauză. De fapt, 7 alb-violeți au jucat între 19 și 26 de minute fiecare.

Steaua a prins avantajul său maxim în primele câteva minute, de 6 puncte grație unui run de zece în cinciul de start Mandisodza, K. Brown, Creek, Nicoară – cpt., Gavrilă, după ce Olah deschidea scorul după un minut și Komatina îl majora pentru bănățeni, 4:0.

Nicoară a spart gheața abia la a patra aruncare stelistă, 3:4 după două minute și jumătate, dar a inițiat un run de zece puncte, Gavrilă preluând conducerea, tot Nicoară majorând-o iar același Gavrilă completând seria în primele nici 5 minute… 4:10.

Tot Komatina a inițiat redresarea alb-violet, de la distanță, după 6 minute, punând punct unei serii de 3 ratări de două puncte și una de la distanță a timișorenilor, pentru care Mijajlovic a egalat tot de la distanță, iar ulterior și din libere.

Puțin s-a marcat din semicerc, al treilea coș pentru Steaua în minutul 7, prin Creek, două în contul bănățenilor, care reveneau după peste două minute fără reușite, prin Komatina, preluând conducerea cu 17:16. Finalul sfertului îl evidenția însă pe Creek, cu două ”trițe” la rând… 22:17 Steaua.

Cel de-al doilea începea cu mai multe ratări de ambele părți, la ”violeți” intrând Gajic și Banciu dar și reintrând Brown, două minute până când a spart gheața Komatina, de la distanță, Nicoară și Radu Vîrna menținându-i totuși pe steliști în față… 26:20.

Reintrarea lui Mijajlovic în locul lui Pesakovic a adus o revenire de la 28:22, prin ”trițele” lui Gajic și Mijajlovic, Brown preluând și el conducerea, 31:30 în minutul 16.

La care Steaua a solicitat timeout și l-a reintrodus pe Creek, preluând din nou conducerea, însă și Banciu, înlocuit apoi la timișoreni, pentru care Mirkovic a punctat de la distanță, la fel și Mocrițchi, cu 22 de secunde înaintea pauzei: 39:32. Așadar, dacă sfertul inaugural se încheia cu două ”trițe” steliste prin Creek, cel de-al doilea era completat de două ”trițe” ale favoriților trecuți la conducere.

Și care au început după pauză cu Dragoste și Lazar, iar Brown a înscris de la distanță, completând un run de 11 puncte, cu care SCM ajungea la 10 puncte avans, maxim. Dragoste l-a imitat iar Brown și Lazar de două ori au majorat apoi diferența la 12 puncte.

Crescând treptat, și prin Gajic, ”triță” în ultimul minut al sfertului trei, 57:41, la care Kenneth Brown replica pentru Steaua cu primul coș din acțiune al bucureștenilor după aproape 4 minute.

Insuficient, cei din capitală rămânând de căruță la 14 puncte înaintea sfertului final, pe începutul căruia diferența a crescut și mai mult, Brown și Mirkovic înscriind de la distanță pentru 17 avans deja în cel de-al doilea minut, tot ei și tot de la distanță pe atacurile următoare, 19 avans – maxim al partidei.

Meciul nu mai avea istoric, Petricevic menajându-și și mai mult ”Leii” pentru întâlnirea liderului, pe când Eugen Ilie, învestit în ianuarie la cârma Stelei, a căutat limitarea proporțiilor scorului, numai 13 puncte la mijlocul sfertului 4 și de încă câteva ori la fel până spre final. Sub auspiciile coșului lui Pesakovic și ”dublei” lui Mirkovic.

Iar astfel am amintit 2 dintre cei 11 marcatori ai Timișoarei, căpitanul Brown înscriind 14 puncte, cu 8 recuperări, dar și ratând de 5 ori de la distanță, Komatina 12 până la pauză, Dragoste și Mijajlovic câte 8 puncte fiecare iar sârbul și cu 10 pase decisive, Gajic și Lazar câte 7 puncte, Pesakovic 5, Mocrițchi și Olah câte 3 iar Banciu două puncte. 

Căpitanul stelist Nicoară a fost coșgheterul întâlnirii, cu 17 puncte în 35 de minute, cel mai mult jucat în acest 85:68. Celelalte rezultate ale zilei în LNBM, programul turneelor în curs și clasamentul actualizat, pe coloana datelor tehnice. U-BT Cluj încă n-a transpirat în această seară, de la 19:45 cu gazda CSM CSU Oradea…

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei × = 9

 


Ultimele articole din categoria Baschet: