SCM Timișoara revine după pauză de la -14 și triumfă unde a pierdut campioana: 81:83 la Steaua

SCM Timișoara a primit în prima jumătate a deplasării din această seară în București tot atâtea puncte, 49, câte încasa până la pauza debutului acasă cu piteștenii, dar de această dată a dus la bun sfârșit cursa de urmărire, revenind de la un deficit de 14 puncte la mijlocul sfertului secund respectiv de la 49:39 pentru Steaua după 20 de minute, prin a prelua din nou conducerea cu 7 minute înainte de final, iar apoi înaintea ultimului minut al căderii de cortină din etapa a III-a, 75:77 grație a trei ”trițe” succesive ale lui Brown într-un minut și jumătate, fără a mai fi ulterior condusă. Triumf alb-violet cu 81:83 în prima ieșire a sezonului, în capitală, cu sferturi câștigate după pauză… 25:18, 24:21, 12:17, 20:27.

Duelul ocupantelor pozițiilor 7 și 6 la finalul campionatului trecut, pe o treaptă superioară timișorenii, a fost tot mai echilibrat odată ce a intrat în ultimul sfert al jocului televizat de la ora 18, vizitatorii de pe Bega având în cele din urmă câștig de cauză, de puțin. Astfel, în ciuda întăririi Stelei în ultimele luni, evidențiată și prin rezultatele strânse din primele două etape în compania unor fruntașe deținătoare de trofee pe podium dintre care campioana orădeană a și fost înfrântă recent la două puncte în capitală, s-a menținut momentan aceeași ordine ierarhică, avându-i pe alb-violeți în prim-plan, ce-i drept nu la fel de clar câștigători ai duelului direct din București din Grupa ”A” precum după Crăciunul iernii trecute, 70:85, atunci cu Vukosavljevic marcator a 32 de puncte.

Multe a mai schimbat între timp Steaua în ideea de a forța de astă dată revenirea între primele șase grupări ale elitei masculine, ceea ce se constată și la parcurgerea convocatorului întocmit de noul antrenor Cătălin Burlacu, doar Mandache și Vîrna continuând în roșu-albastru de la un sezon la altul, însă victoriei din runda inaugurală i-au urmat două înfrângeri similare, de fiecare dată după ce a și condus. 

În această seară, în fața unei asistențe reduse, și deloc de mirare dat fiind difuzarea în direct a partidei într-o seară din prima zi lucrătoare a săptămânii, steliștii au preluat frâiele jocului din minutul 5 și s-au distanțat în următoarele zece până la 14 puncte avans, pe care însă nu l-au conservat, din contră, în ultimul minut izbutind cel mult doar să egaleze, pentru a doua oară prin Vragovic, cu 12 secunde rămase de disputat, la care SCM Timișoara a răspuns cu aceeași monedă, în căutarea smulgerii cât mai rapide a unui fault, misiune îndeplinită de Komatina, care a și fructificat ”liberele”, 81:83 înaintea ultimelor zece secunde.

Pe muchie de cuțit, precum au fost mai toate minutele ultimului sfert, odată ce alb-violeții au comprimat rapid deficitul. Iar cum gazdele au fost imprecise tot meciul în aruncările de la distanță, și ultima a fost irosită de Strahinja Jovanovic, pe atacul final.  

De fapt, în ciuda fructificării a două treimi din numeroasele aruncări de două puncte, Steaua a pierdut și pe fondul ineficacității de la distanță, ochind de numai patru ori din 20 de tentative, asta comparativ și cu cele 11 reușite de 3 puncte ale timișorenilor, mult mai insistenți la acest capitol mai ales odată ce s-au văzut conduși, cu 33 de încercări. Ce-i drept, căpitanul Pesakovic a ratat 8 aruncări lungi, însă a avut și coechipieri în mână, ceea ce n-a fost cazul în tabăra lui Burlacu.

Au contat însă poate și mai mult recuperările ofensive ale bănățenilor, cu nu mai puțin de zece în plus față de învinșii lor, transformate în și mai multe puncte ulterioare la acest capitol. Paradoxal, deși n-au condus în final cu mai mult de 3 puncte, iar cel mult cu 5 puncte în primele trei minute ale partidei, cât steliștii nici n-au marcat deloc, timișorenii s-au impus grație unei mai mari concentrări în momentele cheie ale întâlnirii, spre final, când gazdele au manifestat și oarecare semne de oboseală.

Căci Burlacu a mers aproape în aceeași măsură pe mâna unui nucleu restrâns, nu chiar la fel de mult precum în primele două etape dar suficient pentru a nu mai oferi același randament, pe când oaspeții au apelat la un component în plus dar au și avut mai mulți jucători care au evoluat măcar zece minute, mici detalii care au contat în secundele finale.  O ușoară prospețime în plus în tabăra lui Dragan Petricevic, bucureștenii având mână mai nesigură chiar și la libere, la dispoziție cu 6 în plus față de oponenții lor.

Amfitrionii au început cu Jovanovic, Harrell Jr., Clanton, Spasojevic și Vîrna, dintre care Clanton a jucat 35 de minute și a izbutit un double-double, 30 de puncte, 15 recuperări și 4 pase decisive, Spasojevic jucând 30 și înscriind 14 puncte, cu 4 recuperări, iar Jovanovic 28 de minute, cu numai 7 puncte. Vragovic a venit de pe bancă, autor a 23 de puncte și 5 pase decisive în 26 de minute jucate, căpitanul Andrei Mandache înscriind 11 puncte în 22 de minute dar și ratând 5 aruncări de la distanță, și cu mențiunea că Strahinja Jovanovic le-a irosit pe toate cele 4 ale sale.

Petricevic a început în schimb cu Franklin, Brown, Coconea, Komatina și Gorgemans, iar nord-americanul Brown a jucat din nou cel mai mult dintre ”violeți”, 33 de minute în care a înscris 14 puncte, cu 8 recuperări, Pesakovic și Komatina jucând câte 29 fiecare, căpitanul cu 10 puncte dar și 7 pase decisive, Komatina cu 9 puncte și 8 recuperări. Sârbul Mirkovic a adăugat la rândul său 12 puncte în 24 de minute jucate, iar Dragoste 9 în 18 minute, coșgheter al învingătorilor fiind însă noua achiziție Wiliam Edward Franklin, în medie minutul jucat și punctul marcat, 19.

Tocmai Franklin era cel care oferea bănățenilor un start perfect, aruncare reușită de 3 puncte la finele primului atac, după 15 secunde, și un alt coș în minutul 3, 0:5, după alte tentative timișorene strict de la distanță.

Spasojevic a marcat apoi primele puncte ale bucureștenilor, și tot el i-a apropiat din aruncări libere la un singur punct, după faultul comis de Coconea, urmând și întâia schimbare, Mirkovic în locul lui Komatina.

Încă o ”triță” a lui Franklin, Harrell Jr. ripostând pe măsură, după care Spasojevic a preluat în premieră conducerea pentru steliști, 9:8 în minutul 5. N-aveau s-o cedeze pentru aproape jumătate de oră de joc efectiv…

Iar Vragovic intra în premieră în locul lui Harrell Jr., pe când Pesakovic în locul lui Franklin, Jovanovic desprinzând gazdele din ”libere” la trei puncte iar Clanton menținând avantajul cu o aruncare de la distanță, după ce Coconea devenea în minutul 6 abia al doilea marcator al vizitatorilor.

Vragovic și-a făcut rapid simțită prezența, și de la distanță, și din aruncări libere, iar ultimul minut al sfertului de debut a fost tot al celor din capitală, Vragovic ochind din nou de 3 puncte dar și din alte libere… 25:18 după 10 minute.

Cu Mainea și Davis proaspăt introduși, Steaua a marcat primele puncte ale sfertului doi, prin Clanton, 27:18, la care Komatina a reușit un coș cu fault, Burlacu apelând în schimb și la căpitanul Mandache. Davis a izbutit două coșuri succesive, 31:21 după două minute din sfertul secund, și tot el a mărit și mai mult avantajul, 35:23, și în urma fructificării unor aruncări de la linie, de către Vragovic respectiv pivotul Gorgemans.

Cea mai mare diferență a meciului o semna Clanton, 39:25 la mijlocul sfertului 2, dar și intrarea lui Mirel Dragoste, în locul lui Pesakovic, a mai dres busuiocul, ”triță” după recuperarea lui Gorgemans. SCM Timișoara revenea după minute bune pentru prima oară sub 10 puncte diferență grație lui Mirkovic, 47:39 din ”libere”, dar ultimul cuvânt înaintea pauzei l-a avut căpitanul gazdelor, cu 3 secunde rămase de jucat… 49:39.

”Violeții” n-aveau să mai fie nici pe departe la fel de vulnerabili defensiv și în partea secundă a partidei, ceea ce a contat decisiv, apropiindu-se încet și sigur. La a doua lor încercare de la distanță după pauză, Brown a înscris primele puncte ale jumătății a doua, 49:42, Mandache imitându-l imediat.

Oaspeții au tot insistat de la distanță, și au ratat pe linie, soluția venind de la Pesakovic, din interiorul semicercului. Jocul se strângea, dar și abunda în greșeli, Spasojevic fructificând de la linia de libere.

Pesakovic a ochit în sfârșit o ”triță”, 54:48 după încă o intercepție a alb-violeților, iar oaspeții s-au apărat tot mai alert, astfel încât Steaua a ajuns să nu mai marcheze deloc din acțiune în ultimele peste 3 minute ale sfertului trei.

Implicit, Brown a redus scorul la 58:54 în penultimul minut al penultimului sfert, iar Pesakovic și mai mult, la 59:56. Amfitrionii mai scuturau plasa doar din aruncări libere, prin Vragovic, 61:56 înaintea ultimelor zece minute.

Demarate cu coșul aceluiași Vragovic, contracarat imediat de Dragoste, la care Franklin și-a intrat în rol, 63:61 iar puțin peste un minut încă o ”triță”, 63:64. Mai rămăseseră șapte minute de joc și SCM era pe cai mari.

Steliștii au avut o ultimă zvâcnire, preluând conducerea, în vreme ce coșurile pivotului Lazar i-au reapropiat pe ”violeți” la câte un punct, ”liberele” lui Spasojevic ducându-i pe cei din capitală la chiar cinci, 73:68. Mai erau nici trei minute dar și un Sherwood Brown în cinciul timișorenilor, acesta dezarmându-i pe roș-albaștri cu o serie de trei ”trițe” într-un minut și ceva… 75:77. După care SCM n-a mai fost deloc condusă, conservându-și decisiv cele două puncte avans în ultimele zece secunde.

Prima bucureșteană, depășită, cea de-a doua, Dinamo Știința, mai puțin redutabilă, așteptată lunea viitoare de la ora 18 în sala ”Constantin Jude”. Cu mențiunea că de la timișoreni au mai înscris câte 4 puncte și înalții pivoți Gorgemans și Lazar, iar Coconea două puncte, minute fără puncte intrând și în contul lui Abu Teir, peste nouă, respectiv Bogdan Popa, 46 de secunde. Au mai marcat în acest meci și steliștii Davis, zece puncte, Harrell Jr. trei iar Vîrna două.

Rezultatele etapei a III-a în Grupa A ”Roșie”, programul viitor și clasamentul, pe coloana dreaptă. De notat și că trupele de podium și-au început jocurile în grupele FIBA Europe Cup, U-BT Cluj prin a câștiga cu 80:86 la Sodertalje Kings, la fel și campioana orădeană, dar după overtime, 92:86 tocmai cu BC CSU Sibiu. Acest trio implicat în serii patrulater internaționale va fi întâlnit de alb-violeții Timișoarei în cea de-a doua jumătate a turului în sezonul regular din Grupa ”A”, după meciul acasă cu dinamoviștii.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 − = cinci

 


Ultimele articole din categoria Baschet: