Serbia câștigă primul titlu european la EuroBasket Women 2015. Sârbii mai buni și în teren și în tribune

Serbia este noua regină a Europei la baschet feminin după ce a câștigat cu 76-68 (15-22, 18-10, 20-17, 23-19) cu Franța finala EuroBasket Women 2015. Formația sârbă a jucat mai mult de jumătate de partidă fără căpitanul Milica Dabovic, care s-a accidentat la mâna dreaptă și a reintrat în ultima jumătate de minut pentru a sărbători din teren primul titlu continental din istoria Serbiei la feminin. Ana Dabovic și Sonja Petrovic au înscris peste 20 de puncte prin care au purtat Serbie spre succes. Ex-iugoslavii au fost campioni atât în teren, cât și în tribune.

Serbia - campioana EuroBasket Women 2015. Copyright: FIBA Europe / Castoria / Rebay

Serbia – campioana EuroBasket Women 2015. Copyright:
FIBA Europe / Castoria / Rebay

Serbia era la prima finală din istorie, iar Franța vroia să urce o poziție față de locul secund din urmă cu doi ani când a scăpat titlul acasă cu Spania. „Les bleues” au fost considerate favoritele turneului după ce s-a aflat că de la campioana en-titre va lipsi MVP-ul de la ediția precedentă. Acea finală s-a jucat în penultimul act de la Budapesta și de data aceasta Franța s-a impus, cu cinci puncte, iar în finală pornea ca favorită. Serbia a avut trei înfrângeri în grupe, dar a gestionat perfect partidele din faza eliminatorie și s-a încoronat campioană.

Marina Maljkovic le-a trimis în primul 5 pe: Jelena Milovanovic, Dajana Butulija, Milica Dabovic, Ana Dabovic și Danielle Page, care au jucat în alb. Antrenoarea Franței, Valerie Garnier, a început partida cu Isabelle Yacoubou, Diandra Tchatchouang, Sandrine Gruda, Celine Dumerc și Gaelle Skrela (în albastru). Tchatchouang și Page au marcat primele puncte de după semicerc, iar Skrela și Tchatchouang au dus scorul la 3-7, ultima ratând libera suplimentară. Dumerc a mărit diferența la șase puncte, iar Milovanovic a înscris a doua „triță” a Serbiei. Yacoubou și Gruda (pe contră) au dus ecartul la șapte lungimi (8-15), iar Maljkovic cerea primul timp de odihnă al partidei după aproape cinci minute. La revenire a intrat Petrovic în locul lui Butulija, astfel că formația sârbă avea în teren trei oameni mari (Petrovic a fost folosită pe poziția trei la prima intrare pe parchet, dar a jucat mult la acest turneu pe 4. Avea să alterneze postul pe care a jucat când meciul a avansat). Milica Dabovic a înscris de la distanță, Petrovic a redus din diferență, iar după un turnover pentru 24 de secunde al Franței a egalat Page la 15. Epoupa a înlocuit-o pe Dumerc și a dus scorul la 15-17. Serbia a trecut la pressing agresiv de sus, dar a avut probleme în atac, scăpând trei mingi la rând, două prin Radocaj, intrată în teren alături de Jovanovic în locul surorilor Dabovic. Și-a făcut apariția pe parchet și Ana Căta-Chițiga (jucătoarea de origine română), dar și Michel. Franța s-a distanțat din nou la șapte puncte (15-22) pe mâna lui Gruda și Epoupa. Maljkovic a aruncat-o în luptă și pe Krnjic, în încercarea de a-și opri adversarele sub panou. Nu s-a mai înscris, astfel că la prima pauză scorul era 15-22, cu franțuzoaicele având un procentaj de aproape 67% la aruncările din acțiune în primele zece minute: 10 din 15. Albele au avut 6/16.

Petrovic a deschis sfertul secund cu o „triță” și două libere, pentru 20-22 și au revenit pe teren surorile Dabovic, precum și Dumerc și Skrela. Ana Dabovic a înscris din căciulă pentru 24-26 și Garnier a cerut time-out. La revenire Serbia a presat din nou de pe repunerea adversă. Au urmat mingi pierdute de sârboaice în atac, iar Franța le-a penalizat distanțându-se din nou la șapte puncte (25-32). Albastrele au plimbat mingea pe semicerc și au aruncat după ce au făcut pivoții să iasă de lângă panou ca să le blocheze șuturile, astfel că oamenii mari ai Franței câștigau lupta pentru prim-planul la recuperare. Maljkovic a cerut time-out, iar la revenire a schimbat apărarea în zonă, cu Butulija în locul Milicei Dabovic. Sfertul secund s-a încheiat cu un „run” de 8 puncte al Serbiei, iar Butulija a stabilit scorul la jumătatea partidei (33-32 pentru sârboaice) după o pătrundere finalizată cu lay-up, ducându-și formația pentru prima dată în avantaj. Procentajul aruncărilor din acțiune ale Serbiei s-a îmbunătățit puțin, însă cel francez a scăzut de la 67% până la 44% după sfertul doi.

Căpitanul Serbiei, Milica Dabovic, ținea gheață pe cotul drept în a doua perioadă de joc, iar în sfertul trei a revenit mai târziu de la vestiare cu un mare bandaj pe mână. Albele au reînceput partida cu A. Dabovic, Jovanovic, Butulija, Milovanovic și Page, iar albastrele le-au avut în teren pe Dumerc, Salagnac, Tchatchouang, Miyem și Gruda. Dabovic a reușit să spargă apărarea franceză și s-a dus spre coș, dar Tchatchouang a oprit-o dându-i peste mână destul de tare, după care a fost schimbată pentru că a acumulat 3 greșeli personale. Dabovic și-a marcat liberele, iar Gruda a făcut la fel. Majkovic a revenit la formula cu trei oameni mari, cu Petrovic în teren în locul lui Jovanovic. Milovanovic și Petrovic au înscris pentru 39-36, iar Page și Dabovic au mărit diferența (43-38) și Garnier a cerut timp de odihnă după patru minute. Petrovic și Dabovic au dus scorul la 49-42, iar Gruda a ratat ambele libere de care a beneficiat. După momente de joc în care au înscris șut după șut a venit și rândul sârboaicelor să-și piardă puțin din precizie pe finalul sfertului, când Tchatchouang și Gruda și-au apropiat formația la două puncte, iar Dabovic a stabilit scorul la ultima pauză, de la libere: 53-49.

Atmosfera în tribune a fost foarte frumoasă. A fost meciul cu cea mai mare audiență la acest european, 5200 după anunțul organizatorilor. La pauze spectatorii aplaudau în ritm cu muzica și cu dansurile majoretelor, iar în timpul jocului s-au auzit foarte mult încurajările sârbilor. Au fost mult mai mulți ca la meciurile anterioare. Au ocupat partea de sus a tribunei din spatele coșului din dreapta, cel de lângă banca de rezerve a Franței. Un alt grup sârb a stat în fața băncii franceze. Cele două galerii au avut multe momente când strigau „Srbija” pe două voci, parcă într-un dialog. Suporterii francezi au stat, ca și la celelalte meciuri, în fața băncii sârbe, dar nu s-au mai auzit la fel de mult ca la alte partide, fiind acoperiți de ex-iugoslavi. Cealaltă tribună, cea din spatele băncilor, s-a umplut mai mult ca în celelalte zile de la Budapesta.

Ana Dabovic - MVP-ul EuroBasket Women 2015. Copyright: FIBA Europe / Castoria / Rebay

Ana Dabovic – MVP-ul EuroBasket Women 2015. Copyright:
FIBA Europe / Castoria / Rebay

Ultimul sfert a început cu Yacoubou luând fața adversarelor sub panou advers și înscriind 2 puncte din a doua încercare, dar și cu două mingi pierdute în atac de franțuzoaice, care au avut probleme în controlul mingii. Jovanovic a reușit o intercepție și a plecat pe contraatac, dar a fost agățată de Epoupa care a fost sancționată cu antisportiv. Jovanovic a înscris ambele libere, iar A. Dabovic adus scorul la 57-51 cu un stop-șut din căciulă. Yacoubou a continuat să pună probleme sub coșul Serbiei și a marcat un 3 points play, iar Dumerc a înscris de la distanță pentru 59-57. Ajdukovic a marcat după piruetă, iar Yacoubou a prins din nou ofensiv după ce a ratat prima aruncare și a beneficiat de două libere pe care le-a transformat. Dabovic a reușit și ea un 3 points-play, iar Serbia a încercat să o împiedice pe Dumerc să primească mingea la repunerea echipei sale de sub coș. Petrovic a marcat de la distanță pentru 67-59, iar francezii au cerut time-out aproape la jumătatea ultimului sfert. Liberele lui Dumerc și „trița” lui Tchatchouang au strâns scorul la 67-64, dar A. Dabovic a marcat după o repunere de sub coșul advers (aveau doar o secundă rămasă din atac și au reușit să înscrie) și după o pătrundere pe mijloc, pentru 71-64. Franțuzoaicele nu au profitat de faultul ofensiv fluierat la Milovanovic, decizie care le-a dat mingea de sub coșul advers, iar Page a mărit diferența la 73-64 cu un minut și jumătate până la final, iar banca Franței a cerut time-out. Sârbii din tribune cântau deja „champion”. Petrovic a ajuns la 4 greșeli personale, Gruda a înscris liberele pentru 73-66, iar Franța a trecut la pressing avansat. Dabovic a înscris ambele libere, iar Page a ratat-o pe a doua. Dumerc a ratat „trița” iar sârboaicele au prins mingea și au dat-o în out pentru a-i permite căpitanului Milica Dabovic să încheie în teren partida. Pentru asta a fost nevoie și de un time-out cerut de Marina Maljkovic, lucru care a nemulțumit-o pe Garnier. A reintrat și Milica Dabovic pentru ultimele 25 de secunde după ce a stat pe bancă în cea mai mare parte a partidei, din cauza accidentării la mâna dreaptă. Gruda a înscris ultimele două puncte ale partidei și a stabilit scorul final: 76-68 și Serbia devine pentru prima dată campioană europeană la feminin.

Ambele echipe au înscris la fel de multe puncte din acțiune: 21 de aruncări de două puncte și 5 de trei. Serbia a marcat 26 din cele 55 de aruncări (47,3%), dintre care 21/42 de două puncte (50%) și 5/13 de trei (38,5%). Franța a înscris 26 de aruncări din 61 încercate (42,6%) astfel: 21/46 de două puncte (45,7%) și 5/15 de trei (33,3%). În aceste condiții diferența s-a făcut la linia de fault, unde Serbia a fost cea mai bună echipă pe parcursul turneului. În finală, sârboaicele au înscris 19 libere din 23 (82,6%), iar franțuzoaicele 11 din 14 (78,6%). Elevele Marinei Maljkovic au avu 33 de recuperări (6 ofensive/27 defensive), 13 pase decisive, 12 mingi pierdute, 6 intercepții și 19 faulturi. Formația pregătită de Valerie Garnier a încheiat partida cu 34 de recuperări (9/25), 14 assist-uri, 14 mingi pierdute, 7 intercepții, 2 capace și 19 faulturi. Serbia a avut 27 de puncte înscrise de jucătoarele venite de pe bancă (majoritatea de la Petrovic) față de 9 ale Franței. Albastrele au avut 16 „second chance points” (sârboaicele doar 5), iar noile campioane au marcat 12 puncte din greșelile adverse față de 8. Serbia s-a aflat la conducere 20 de minute, iar Franța aproape 19. Sârboaicele au meritat victoria pentru că au luptat până la capăt, au știut să revină în mai multe rânduri de la -7 și au găsit drumul spre coș în momentele când adversarele s-au apropiat pe final.

Ana Dabovic și Sonja Petrovic au fost cele mai bune marcatoare ale partidei. Ana Dabovic a încheiat partida cu 25 de puncte (9 din aruncări libere și 8 din 12 aruncări de două puncte). Sonja Petrovic a înscris 22 de puncte și a reușit 7 recuperări. Pentru Serbia au mai înscris: Page 12 puncte (8 recuperări), Milovanovic 5 puncte (5 recuperări), Butulija 4 puncte, Ajdukovic 3 puncte, M. Dabovic 3 puncte și Jovanovic 2 puncte. A mai jucat Krnjic, iar pe bancă au mai fost Cadjo și Topuzovic. Sandrine Gruda a fost coșghetera Franței cu 16 puncte (5 recuperări), urmată de Tchatchouang cu 15 puncte (5 recuperări), Dumerc 13 puncte (5 pase decisive), Yacoubou 11 puncte (6 recuperări), Epoupa 5 puncte, Skrela 4 puncte, Miyem 2 puncte și Ciak 2 puncte. Au mai intrat: Michel, Căta-Chițiga, Salagnac și Lardy.

Cel mai bun 5 al turneului (de la stânga): Celine Dumerc, Ana Dabovic, Sonja Petrovic, Sandrine Gruda și Alba Torrens. Copyright: FIBA Europe / Castoria / Rebay

Cel mai bun 5 al turneului (de la stânga): Celine Dumerc, Ana Dabovic, Sonja Petrovic, Sandrine Gruda și Alba Torrens. Copyright:
FIBA Europe / Castoria / Rebay

Ana Dabovic a primit titlul de MVP al EuroBasket Women 2015. Alături de aceasta au făcut parte din 5-ul turneului: Celine Dumerc (Franța), Alba Torrens (Spania), Sonja Petrovic (Serbia) și Sandrine Gruda (Franța). La festivitatea de premiere trofeul a fost adus de o fată care a coborât din înaltul sălii pe o coardă, iar Milica Dabovic a fost cea care l-a ridicat. A urmat sărbătoarea noilor campioane care au dansat alături de fani minute bune după ploaia de confetti și pozele de grup.

Serbia și-a trecut în palmares primul titlu european la prima finală pe care a jucat-o. Echipa Marinei Maljkovic a început reconstrucția după ratarea calificării la europeanul din 2011, a obținut calificarea la cel din 2013 unde a fost surpriza turneului și a încheiat pe patru, dar atunci nu a putut să se pună cu echipele puternice. Au continuat să se îmbunătățească, pe lângă nucleul de la acea competiție au readus jucătoare care n-au mai fost la națională de șase ani, cum e cazul lui Petrovic, și au naturalizat și o americancă (Page), lucru ce le-a permis să crească pentru a se putea lupta de la egal la egal cu formațiile cu mai multă experiență la acest nivel. Rezultatul a fost medalia de aur la EuroBasket Women 2015, meritată mai ales pentru dăruirea de care au dat dovadă în teren pe tot parcursul turneului. Franța a obținut a 5-a medalie de argint, iar Spania a încheiat podiumul după ce a învins cu 74-58 Belarusul în finala mică.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− unu = 4

 


Ultimele articole din categoria Baschet: