Serbia caută primul titlu european, Franța pe al treilea. Al treilea cel mai bun atac vs. a treia cea mai bună apărare

Serbia și Franța își dispută titlul la EuroBasket Women 2015 în finala de duminică. În acest ultim act se vor înfrunta singurele echipe care au pe bancă o antrenoare principală, restul formațiilor de la acest turneu fiind conduse de antrenori. Serbia a ajuns pentru prima oară în ultimul act, în timp ce Franța a urcat pe podium la ultimele trei ediții. Franțuzoaicele au trecut în semifinale de campioana en-titre, luându-și revanșa pentru înfrângerea de pe teren propriu din finala de acum doi ani. Sârboaicele au reușit în schimb să treacă de Turcia, formație ce le învingea la ultimele turnee majore. Franța e formația cu cel mai bun procentaj de reușită la aruncările din acțiune, în timp ce Serbia conduce la intercepții și libere marcate.

Serbia. Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Girgasz

Serbia. Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Girgasz

Serbia a participat pentru prima dată la EuroBasket în 2007. Înainte de acest moment, sârboaicele au făcut parte din naționala Iugoslaviei și apoi din cea a Serbiei-Muntenegru. Iugoslavia a ajuns de patru ori în finala Campionatului European de baschet feminin (în 1968, 1978, 1987, 1991) și a obținut alte două medalii de bronz (în 1970 și 1980). Prima participare sub actuala titulatură a Serbiei a fost cea din 2007 când ex-iugoslavele au încheiat competiția pe locul 11, iar doi ani mai târziu au fost pe 13. A urmat dezamăgirea din 2011 când nici măcar nu au reușit să se califice la turneul final și o schimbare majoră în cadrul echipei. În 2012 sârboaicele s-au calificat pentru ediția franceză din 2013 după ce au terminat grupa de calificare în spatele Muntenegrului, câștigând decisivul cu Polonia pe propriul teren. La EuroBasket 2013 au început cu stângul, cu două înfrângeri (cu Marea Britanie și Franța). Au învins Letonia la șase puncte și au avansat în faza grupelor principale unde au câștigat toate cele trei meciuri, iar în sferturi treceau de Italia. Serbia a pierdut atunci clar în semifinala cu Spania și în finala mică cu Turcia și a încheiat întrecerea pe locul 4, fiind revelația competiției.

Milica Dabovic este cea mai experimentată jucătoare din actualul lot, fiind la al 5-lea turneu final. Căpitanul Serbiei a participat și la competiția din 2005, cu Serbia-Muntenegru. Sonja Petrovic, revenită la națională după șase ani de baschet, a bifat turneele finale din 2007 și 2009. Tamara Radocaj a prins echipa în2007, 2009 și 2013, iar Milovanovic a debutat la un turneu final european în 2009 și a reușit să prindă in-extremis europeanul de acum doi ani, recuperându-se la fix după o accidentare. În lotul pentru EuroBasket 2015 sunt șapte jucătoare care au obținut locul 4 cu Serbia la ediția precedentă: Radocaj, Cadjo, Krnjic, Jovanovic, Butulija, surorile Dabovic și Milovanovic.

Franța. Copyright:  FIBA/Ciamillo-Castoria/Bellenger

Franța. Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Bellenger

Franța este una din cele cinci echipe care au participat la ediția inaugurală a Campionatului European de baschet feminin disputată la Roma în 1938. De-a lungul timpului, „les bleues” au câștigat două titluri (în 2001 și 2009), patru medalii de argint (în 1970, 1993, 1999 și 2013) și un bronz în 2011. Franța a câștigat titlul din 2001 pe propriul teren și spera să repete performanța și în 2013, dar Spania le-a stricat petrecerea gazdelor după ce s-a impus în finală pentru un punct. Franțuzoaicele au reușit să-și ia revanșa la această ediție după ce în penultimul act au trecut de iberice și le-au oprit din cursa pentru a deveni prima campioană care-și apără titlul după căderea URSS-ului.

Celine Dumerc are cele mai multe europene la activ din lotul actual al Franței, după ce a debutat la un turneu final al EuroBasket-ului feminin la ediția din 2003 și le-a bifat pe cele din 2005, 2007, 2009, 2011 și 2013. Gruda și Yacoubou debutau la turneul final în 2007 și de atunci au participat la toate edițiile. Cele trei au cucerit medaliile de aur în 2009, alături de ele au fost atunci Miyem și Lardy. Miyem a făcut parte din lotul Franței și la următoarele două ediții, în timp ce Lardy a ratat ediția din 2011. Din echipa vicecampioană europeană de acum doi ani au făcut parte Yacoubou, Miyem, Tch, Gruda, Dumerc, Skrela și Lardy.

Serbia și Franța s-au întâlnit la ultimele două turnee finale. În 2013, Franța se impunea categoric în prima gază a grupelor, cu 76-32. În 2014, la Campionatul Mondial din Turcia, cele două formații s-au întâlnit în meciul pentru locul 7, iar franțuzoaicele s-au impus cu 88-74. Ambele echipe au schimbat câteva jucătoare de la acele întâlniri. Pentru Serbia au apărut Petrovic și Page care aduc un mare plus sub panou, în timp ce în tabăra franceză câteva din jucătoarele experimentate au lăsat locul tinerelor. Serbia și Franța s-au întâlnit și în 2007, „les bleues” s-au impus cu 68-60 în prima fază a grupelor.

Finalistele de la EuroBasket 2015 au jucat un amical înainte de acest turneu final. Se întâmpla pe 15 mai la unul din turneele găzduite de Franța în perioada de pregătire. Gazdele au început foarte tare partida, dar sârboaicele au revenit, au recuperat deficitul și s-au impus cu 64-63. Rezultatul nu este foarte relevant pentru că au fost folosite mai mult de 12 jucătoare, fiind folosit ca un test pentru a vedea care din fete rămân în afara lotului de 12 de la turneul final. Pentru Serbia nu a evoluat atunci Petrovic, care s-a alătural echipei mai târziu.

Statistici:

Serbia este a treia în clasamentul punctelor marcate pe meci, cu o medie de 74,6, dar are doar a 8-a apărare, după ce a primit 70,7 puncte/meci. Formația ex-iugoslavă are cele mai multe intercepții la acest turneu, cu o medie de 8,9 steals/meci (80 în 9 partide), dar și în ceea ce privește liberele, având 153 marcate în cele 9 partide (17/meci) și cel mai bun procentaj: 85%. La aruncările din acțiune elevele Marinei Maljkovic au reușit 40% din șuturi. Sârboaicele au o medie de 36,9 recuperări/meci (13,9/23).

Ana Dabovic. FIBA/Ciamillo-Castoria/Girgasz

Ana Dabovic. FIBA/Ciamillo-Castoria/Girgasz

Din punct de vedere individual, Serbia nu are o jucătoare foarte sus în clasamentul coșgheterelor, la diferitele partide a ieșit la rampă altă jucătoare. Ana Dabovic are 13,7 puncte pe meci (cea mai bună marcatoare, i-a crescut media după ce în sferturi a înscris 31 de puncte și în semifinale 21), urmată de Milovanovic cu 13,1 ppg, Petrovic 12,9ppg, M. Dabovic 7,9 ppg. Noile „achiziții” ale Serbiei, Page și Petrovic, conduc statisticile la recuperări cu o medie de 6,4 recuperări/meci, respectiv 5,8. A. Dabovic e lidera echipei la assist-uri cu o medie de 3,2 pase decisive/meci, iar sora ei are o medie de 1,7 intercepții. Două sârboaice conduc în clasamentul de la libere: Petrovic a înscris 33 din 34 de aruncări de la linia de fault (97,1%), iar A. Dabovic a marcat 39 din 42 (92,9%).

Din punct de vedere colectiv, Franța este echipa cu cel mai bun procentaj de reușită la aruncările din acțiune: 46,4%, cu o medie de 70 de puncte marcate pe meci (a 8-a a competiției). După prima fază a grupelor, echipa din hexagon avea cele mai multe puncte marcate, dar în faza a doua a grupelor a scăzut numărul de puncte, având printre adversari Turcia și Grecia, cunoscute pentru apărările greu de trecut la acest turneu. Franța înscrie mare parte din puncte din interiorul semicercului, având o medie de 22,2 aruncări de 2 puncte reușite pe meci din 44,8 încercate, în timp ce de la distanță a înscris 3,9 din 11,4 „trițe”/meci. Elevele lui Valerie Garnier sunt pe trei în ceea ce privește punctele încasate: 62,4 /  și au o medie de 37,4 recuperări (12 ofensive/ 25,4 defensive).

Sandrine Gruda v Elisabeth Pavel

Sandrine Gruda v Elisabeth Pavel

Individual, atacul francez se bazează foarte mult pe reușitele lui Sandrine Gruda, care este a doua marcatoare a turneului cu un total de 162 de puncte marcate în 19 meciuri, adică 18 puncte/meci. După aceasta Miyem are o medie de 11,8 ppg (aceasta nu a jucat în faza  a doua a grupelor din cauza unei accidentări și a revenit în meciurile de la Budapesta). Yacoubou are 8 puncte/meci, iar Dumerc 7,9. Fundașul și căpitanul Franței, Celine Dumerc, are a doua medie de assist-uri pe meci la acest turneu: 6, echipa sa fiind prima la acest capitol cu o medie de 20,4 pase decisive/meci. Gruda este și cea mai bună recuperatoare a formației cu 8,6 rebounds/meci, urmată de Yacoubou cu 4,7.

Avantaje

Isabelle Yacoubou. Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Castoria

Isabelle Yacoubou. Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Castoria

Franța stă mai bine din punct de vedere al jocului sub panou, cu Yacoubou fiind foarte puternică și greu de scos din spațiul de trei secunde, în timp ce Gruda poate să arunce de oriunde din interiorul semicercului și recuperează multe mingi. Dumerc este cea care conduce jocul echipei și cea mai bună jucătoare europeană în 2012, când și-a condus echipa la argintul european, are capacitatea să le ofere assist-uri coechipierelor și să marcheze când e nevoie. Apărarea Franței poate pune probleme adversarelor, după ce în meciul cu campioana en-titre a făcut-o pe coșghetera turneului, Alba Torrens, să înscrie puțin după ce i-au închis toate spațiile. Cu Miyem revenită, Franța pare că a renăscut după prestațiile mai puțin convingătoare din faza a doua a grupelor. La acest turneu, formația din hexagon a depins destul de mult de forma lui Gruda, care conduce detașat la marcatoare. Dacă Serbia va reuși să o blocheze, atunci coechipierele sale vor fi nevoite să-și asume rolul și să înscrie punctele.

Danielle Page. Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Castoria

Danielle Page. Copyright: FIBA/Ciamillo-Castoria/Castoria

Serbia este formația care s-a evidențiat la acest EuroBasket prin agresivitatea de care a dat dovadă în apărare, mai ales când a început să-și preseze adversarii de la repunere. Apărarea foarte sus poate fi o armă cu două tăișuri, pe lângă intercepții și dezorganizarea din atacul advers, poate să apară o dezorganizare în spate, dacă adversarele trec rapid mingea de centru. Cu Page și Petrovic, Serbia a câștigat consistență sub panou, dar cele trei, alături de Milovanovic și Ajdukovic sunt jucătoare mobile pe pozițiile 4 și 5, nu au chiar atât de multă forță ca și Yacoubou. Dacă sârboaicele reușesc să-și oprească adversarele să bage mingea sub coș au o șansă. În meciul din semifinală, cu Belarus, Serbia a avut probleme în a o opri pe Leuchanka, pivotul bielorus reușind în multe rânduri să ia fața la recuperare și să înscrie în duelurile 1 la 1. În atac, cele amintite ar putea să pună probleme adversarelor prin mobilitate și să încerce pătrunderi prin care să-și scoată din joc apărătoarele. Serbia are jucătoare capabile să înscrie de la distanță, dar depinde ce zi prind la șut. Jucătoarele mici ale ex-iugoslavelor, în frunte cu surorile Dabovic, au mai multă inițiativă în pătrunderi spre coș.

Ambele echipe se bazează pe apărare ca să plece foarte rapid pe contraatac. Franța stă puțin mai bine la recuperări și a reușit în meciul cu Spania să controleze recuperările ofensive ale fostei campioane. Franțuzoaicele nu au mai dominat partidele cum au făcut-o acum doi ani, dar au ajuns în finală cu doar o înfrângere, iar revenirea lui Miyem le oferă mai multe soluții. Acestea au dovedit că au probleme împotriva apărării în zonă când au jucat cu Grecia și Turcia, neavând o jucătoare constantă din spatele semicercului, cu excepția lui Dumerc. Serbia a făcut partide foarte bune la acest turneu, dar a avut și câteva meciuri slabe, cu căderi, lipsindu-i în anumite momente consistența. Sârboaicele sunt pentru prima dată în finală, având mai puțină experiență la nivel internațional față de adversare, dar sunt într-un continuu progres față de turneul final de acum doi ani, când pierdeau la diferențe destul de mari cu adversarele importante. Au trecut peste eșecurile din trecut cu Turcia (pe care au eliminat-o în sferturi) și își doresc să obțină și prima victorie oficială cu Franța în ultimii ani, pentru un prim titlu european.

Pentru Franța va evolua și pivotul Ana Căta-Chițiga, jucătoarea de origine română, fata fostului mare voleibalist Marius Căta-Chițiga. Iubitorii baschetului feminin românesc o pot revedea pe Sasa Cadjo, fostă componentă a formației din Alba Iulia, dar și pe Bogdan Bulj. Antrenorul celor de la BCM Tymes face parte din staff-ul Marinei Maljkovic, ca și scouter.

În drumul spre finală Serbia a câștigat 6 partide și a pierdut 3, în timp ce Franța a câștigat 8 meciuri și a cedat o singură dată. Iată parcursul celor două la acest turneu final (în paranteză este trecută cea mai bună marcatoare a echipei la acel meci):

Serbia:

Grupa C la Szombathely:

Letonia-Serbia 60-76 (Petrovic 19)

Serbia-Croația 89-72 (Milovanovic 18)

GBR – Serbia 54-76 (Petrovic  17)

Serbia-Rusia 53-77 (A. Dabovic 15)

Grupa F la Gyor:

Slovacia-Serbia 74-76 (Petrovic 15 puncte, inclusiv aruncarea finală care a adus victoria Serbiei)

Serbia-Spania 80-91 (Petrovic 17)

Serbia-Lituania 72-73 (Milovanovic 14)

Faza eliminatorie la Budapesta:

QF: Turcia-Serbia 63-75 (A. Dabovic 31)

SF: Serbia-Belarus 74-72 (A. Dabovic 21)

 

Franța:

Grupa A la Timișoara:

Ucraina -Franța 55-79 (Gruda 18 puncte, 15 reb)

Franța-Cehia 85-75 (Gruda 26)

România-Franța 67-76 (Salagnac 17)

Franța-Muntenegru 79-67 (Gruda 25)

Grupa E la Debrecen:

Grecia-Franța 42-51 (Gruda, Salagnac 12)

Franța-Turcia 56-66 (Gruda 16)

Belarus-Franța 58-64 (Yacoubou 14)

Faza finală la Budapesta:

QF: Franța-Rusia 77-74  (Gruda 23)

SF: Franța-Spania 63-58 (Gruda 16)

Finala dintre Serbia și Franța se joacă duminică 28 iunie de la ora 20 (ora României). Meciul va fi precedat de finala mică dintre Belarus și Spania care va începe la ora 17:30. În meciurile de clasament, Turcia a învins Rusia după prelungiri cu 68-66 și a obținut ultimul loc ce duce la turneul preolimpic, în timp ce rusoaicele încheie pe șase și ratează acest obiectiv. Muntenegru a învins Lituania în disputa pentru locul 7.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 4 = douazeci opt

 


Ultimele articole din categoria Baschet: