Sportul românesc n-are un baschet competitiv, dar de-acum Liga Naţională masculină are „Conferinţe” în prima fază a campionatului, sub forma a două serii cu un număr impar de cluburi în alcătuire, câte 9 în „A” respectiv „B”, primul eşalon balonându-se aşadar de la 16 la 18 formaţii, un alt exemplu al recompensării eşecului, fără retrogradare. Sună mai nord-american, „Conference”, o aceeaşi Mărie cu altă pălărie. S-a înlocuit o întrecere cu 16 grupări într-un format clasic tur-retur, cu una purtând cele 18 cluburi prin două faze distincte ale competiţiei, pre-play-off. În tot cazul, în prima va sta fiecare pe rând pe tuşă câte două etape.
Naţionala de seniori a cedat la peste zece puncte acasă şi în deplasare cu Portugalia şi în Bulgaria, la 16 respectiv 12 diferenţă, iar odată luna august pe sfârşite, începe deja să bată la uşă un nou sezon intern, alb-violeţii Timişoarei având săptămâna aceasta în program primele jocuri de verificare.
Iar peste aproximativ 4 săptămâni, miercuri 28 septembrie conform programului federal, primul meci oficial de campionat, acasă cu CSM Focşani, dar nu în sistemul competiţional clasic din campania anterioară, ci la startul „Conferinţei B”, cu 4 întâlniri în runda de debut, fără CSM CSU Oradea în cadru, în aşteptare pe margine până la ora etapei a II-a. În care bănăţenii vor juca la nou-promovata BC Laguna Bucureşti.
Conferinţa B este alcătuită aşadar din CSM CSU Oradea, CSO Voluntari, SCM OHMA Timișoara, Dinamo Bucureşti, Steaua Bucureşti, Athletic Constanţa, CSM Galaţi, CSM Focşani și nou-promovata Laguna Bucureşti, primele 5 clasate ierarhic la capătul celor 18 etape tur-retur urmând a se califica într-un mini-campionat cu primele 5 clasate în „Conferinţa A”, în compania cărora vor juca alte partide tur-retur, aşadar încă 10, însă nu din nou şi cu fostele oponente din „B”. Cu alte cuvinte, 16 partide de echipă în prima fază, plus alte 10 în cea de-a doua. Mai puţine decât în ediţia anterioară, când 30 de etape precedau debutului în play-off.
În „Conferinţa A”, campioana U-BT Cluj, FC Argeş Basketball, SCM Universitatea Craiova, BC CSU Sibiu, CSM Petrolul Ploieşti, CSM Târgu Jiu, Rapid București, CSM Miercurea Ciuc și nou-promovata CSM Târgu Mureş.
Ulterior, primele 8 clasate după faza secundă vor avansa în play-off, în care, începând cu noul sezon, seriile din sferturile de finală și semifinale se vor juca pe sistemul „cel mai bun din 5 jocuri”, iar finala, „din 7”. Play-off-ul va începe în 12 aprilie şi se va încheia cel târziu la finele lunii mai.
Ce aduce noul format?
Scuteşte principalele forţe ale întrecerii de întâlnirea tuturor echipelor de calibru redus. Despre acestea din urmă fiind de spus că vor respecta acelaşi sistem competiţional pentru stabilirea ierarhiei locurilor 11-18, referitor aşadar la cele 8 trupe (câte 4 din fiecare „Conferinţă”) care n-au avansat în faza a doua a sezonului regulat.
Şi formatul Cupei României, întrecere care va debuta după runda inaugurală a campionatului, în perioda 1-3 octombrie, este diferit faţă de campania anterioară, cele 18 cluburi fiind repartizate în 6 grupe a câte 3 formaţii, primele clasate şi două ocupante ale locului 2 cu cel mai bun punctaj urmând a se califica la turneul final. Triunghiularul în care vor juca timişorenii, la Sibiu, cu CSM Târgu Jiu şi gazdele de pe Cibin. Care va să zică două jocuri decisive pentru calificarea în Final8, din 11-15 februarie 2023.
Pe coloana clasamentului secţiunii Baschet, componenţa „Conferinţei B” şi programul etapei I.