Stoenescu: „Sârboaicele vor aduce un plus de agresivitate”

De pe ultimul loc, în Final Four, de pe poziţia a patra, în eurocupe. Baschetul feminin timişorean a renăscut spectaculos peste iarnă iar revenirea la matcă a remarcabilei Ancuţa Stoenescu, lider de echipă ce făcea primii paşi sub panouri în 1989 cu profesoara Bogdana Diaconescu Gal, la CSŞ Bega, are foarte mult de-a face cu plăcuta surpriză. Aflată în Cipru, unde locuieşte, timişoreanca speră să reînvie zilele când veneau mai mulţi spectatori în fosta „Olimpia” la jocurile Universităţii.

BCM Danzio se reuneşte luni 15 august, inclusiv cu două achiziţii din Serbia, iar Stoenescu se va alătura lotului timişorean spre finele lunii august, în cursul cantonamentului la Ocna Şugatag, în Maramureş, ce demarează de astăzi în două săptămâni, 17 august, până atunci baschetbalista reîncărcându-şi optim bateriile sub soarele mediteranean.

Rep: Ancuţa, ai rezolvat într-adevăr problema continuităţii tale la BCM Danzio. Care a fost elementul cheie pentru a resemna?

A.S.: Da, am resemnat pe încă un an de zile, tot aşa cum ne-am înţeles şi anul trecut, pentru un an. În primul rând am pledat în ideea de a putea aduce şi alte jucătoare la echipă, pentru a face faţă şi mai bine decât anul trecut competiţiei primei ligi, ceea ce mi se pare normal, având în vedere că şi celelalte formaţii s-au întărit. Sunt acum destule echipe bune şi cred că se anunţă a fi unul dintre cele mai bune sezoane în baschetul feminin românesc.

Rep: Care echipă te-a surprins prin achiziţiile făcute, urmărind piaţa transferurilor?

A.S.: În primul rând Târgu Mureş, venită din Divizia B, pot să zic că ar fi o surpriză, în încercarea sa de a-şi consolida poziţia în prima ligă, dar pe undeva mă aşteptam ca toate aceste echipe să se întărească şi mă bucură, spre binele baschetului nostru feminin, pentru creşterea interesului în jurul competiţiei.

Rep: Vorbind despre care, speraţi ca în noul sezon să aveţi parte de un mai mare interes în jurul BCM Danzio?

A.S.: Da, cu siguranţă! În primul rând la noi cred că era o problemă şi de publicitate, multă lume nici nu mai ştia că există baschet feminin în oraş, iar orele de disputare, nu cele mai fericite, au contat şi ele din păcate. Anul trecut n-am prea avut într-adevăr spectatori la unele meciuri…

Rep: Privind retrospectiv, ce crezi că v-a lipsit pentru a vă bate chiar de la egal la egal în sezonul trecut, odată ajunse în Final Four?

A.S.: Eu zic că experienţa, exact cum am mai zis, se vedea în momentele decisive lipsa experienţei, şi nu neapărat că erau mai bune adversarele, dar din moment ce nu aveam experienţa necesară, se reliefa clar în evoluţia noastră tocmai în momentele decisive. Şi în ultimele jocuri, cu Sfântu Gheorghe, a fost aceeaşi situaţie.

Rep: Cu ce crezi că veţi veni nou, în plus, prin achiziţionarea jucătoarelor sârboaice Biljana Pesovic şi Jovana Vukoje?

A.S.: În primul rând prin agresivitate, iar în al doilea rând lumea nu se va mai rezuma la o singură jucătoare, şi asta ajută foarte multe echipa.

Rep: Ai resimţit în teren sezonul trecut această presiune, de a fi mereu blocată, cea mai vânată?

A.S.: Nu neapărat dar oricum mă aşteptam la asta şi probabil aş face şi eu la fel dacă aş juca cu o asemenea echipă.

Rep: Ai mai jucat împotriva noilor achiziţii ale Timişoarei, nu-i aşa?

A.S.: Am jucat în echipă cu Biljana Pesovic, atât în Cipru cât şi în Ungaria, cândva în ultimii 5 ani, şi am jucat contra lor la naţională, am pierdut în faţa Serbiei. Am vorbit şi eu cu conducătorii,  m-au întrebat despre ea, ca jucătoare. Conducătorii noştri au foarte multe opţiuni, jucătoare pe care le-ar putea contacta pentru a evolua la noi.

Rep: Au venit Vukoje şi Pesovic, a plecat compatrioata lor, Ana Vuksic, după un an. Ce părere ai de despărţirea de fosta colegă?

A.S.: În primul rând Ana a ajutat mult echipa dar decizia nu depinde de mine. Personal, e o pierdere, a fost şi o fată excepţională dar nu de mine depinde. Baschetul nu se joacă pe prietenii.

Rep: Faptul că ai revenit acasă a contribuit şi acesta la a nu mai te redesprinde, la a continua la BCM Danzio, nu-i aşa?

A.S.: A fost într-adevăr unul dintre atuuri, că sunt acasă, şi mi se părea normal să continui la echipă, la care m-am întors după atâţia ani, şi mai ales că m-am întors anul trecut, când eram pe ultimul loc, şi nicidecum nu se preconiza un viitor prea favorabil pentru mine, dar cu toate acestea iată că am reuşit un campionat foarte frumos.

Rep: Ce v-a purtat în Final Four?

A.S.: Nu ştiu exact dar cert este că ne-am simţit ca o echipă, în teren şi în afara lui, am creat o atmosferă extraordinară, toţi laolaltă, împreună cu fetele şi conducerea, şi nu simţeam că suntem jucătoare sau conducere. A fost unitate.

Rep: În vară, după încheierea campionatului, ai fost convocată şi ai făcut faţă cu brio la lotul reprezentativ al României. Pe când următoarea convocare?

A.S.: Probabil următoarea convocare va fi în vara viitoare, însă nu depinde de mine dacă voi fi convocată. Pentru mine e chiar OK, am destui ani să zic aşa la naţională, la acel nivel, şi de ei depinde, dar dacă pot să mai ajut cumva, cu cea mai mare plăcere.

Rep: Vei urmări în schimb evoluţiile României la turneele U18 şi U16, care încep zilele acestea şi vor fi găzduite de Oradea şi Arad?

A.S.: Din păcate, fiind în Cipru, nu voi asista la jocuri la faţa locului dar, da, voi urmări rezultatele…

Rep: Câţi ani buni simţi că mai ai în faţa ta în baschetul feminin românesc, pentru a face faţă unor provocări şi ca Final Four?

A.S.: N-aş zice că este o regulă în această privinţă şi sunt baschetbaliste care joacă şi încă destul de bine, depinde de tine, ca persoană, cât poţi să joci, cum îţi duci viaţa. Vreo 2-3 ani aş zice, şi la un nivel bun. Dar ştii cum e, eşti fată, probabil o să pui în balanţă cariera de sportiv de performanţă şi viaţa de familie. E mult mai greu odată ce devii mamă, viaţa ţi se schimbă cu totul, şi cu atât mai mult în baschetul feminin.

Rep: Pomeneam de numărul de spectatori la sală… Crezi că se va îmbunătăţi acest aspect?

A.S.: Să sperăm că o să fie mai bine, se poate din ce în ce mai bine… Automat, cu rezultatele care au fost, cu anunţata participare în cupele europene, lumea o să vină. Se formează o echipă care va stârni interesul nu doar al spectatorilor dar şi al altor posibili sponsori, care ar deveni poate mai uşor de convins că merită investit şi în baschet feminin, să fie atraşi mai lesne spre aceste competiţii decât să tot baţi la toate uşile. Timişoara n-a fost o perioadă destul de lungă în prima divizie şi cred că absenţa din elită a afectat imaginea acestei ramuri în oraş şi percepţia publicului, dar cu siguranţă înainte ştiu că lumea venea la baschet. Şi – da, erau pe-atunci mai mulţi spectatori, dar asta mă refer cu 15 ani în urmă, pe vremea lui Universitatea.

Rep: Vor fi atraşi poate în plus de ideea cupelor europene. Cum se anunţă a fi alinierea în Liga Europei Centrale?

A.S.: Nu e cea mai grea competiţie, de fapt e una dintre cele mai uşoare, comparativ cu celelalte turnee din eurocupe, EuroLiga şi altele, şi probabil este normală această alegere, în ideea că Timişoara n-a mai participat până acum în întreceri europene la baschet feminin, BCM Danzio fiind la primul pas, deci e bine să fie abordat pas cu pas.

Rep: În fine, s-a anunţat şi un antrenor nou, Ljubomir Kolarevic, un antrenor tânăr din Serbia, obişnuit baschetului juvenil de băieţi din câte ni s-a explicat…

A.S.: Da dar nu contează cât este de tânăr, până la urmă important este să fie un bun antrenor, şi faptul că a dobândit meserie acolo, iar cum baschetul sârbesc este de top, spune tot.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 + = zece

 


Ultimele articole din categoria Baschet: