INTERVIU. Tiberiu Ondreikovics, candidat al baschetului timişorean pentru Biroul Federal, după alegerile generale de la F.R. Baschet: ”Vă spun, de la copii şi juniori e absolut totul, asta trebuie să facă, şi vedem în 4 ani. Ştiu şi ei că asta e problema esenţială!”

Un mega-interviu în exclusivitate cu Tiberiu Ondreikovics, care a primit 63 de voturi dar nu s-a regăsit între cei 4 membri reprezentanţi ai structurilor de juniori din noul Birou Federal cu ocazia alegerilor generale de luni de la Federaţia Română de Baschet, ce au avut loc la Bucureşti. De la 14 ani în baschet şi în ultimii tot atâţia ani implicat la CSŞ Bega Timişoara în creşterea noilor generaţii, profesorul Ondreikovics a explicat mai multe aspecte de luat în seamă din lumea dintre panouri, insistând că totul în ceea ce priveşte schimbările de substanţă trebuie să plece de la sistemul de copii şi juniori. Mai jos, inclusiv noua organigramă de conducere a FRB…

Profesorul Tiberiu Ondreikovics

 

În vârstă de 61 de ani, Tiberiu Ondreikovics este implicat în antrenorat la nivel juvenil din 1999, după alţi 12 ani de activitate în arbitraj, cariera de jucător încheind-o la 33 de ani, după ce începea să se pregătească sub panouri la 14 ani. Acum, în premieră, ca reprezentant desemnat al Asociaţiei Judeţene de Baschet Timiş, profesorul Ondreikovics s-a numărat între candidaţii la un loc rezervat structurilor de juniori în conducerea federală, motiv pentru care am considerat oportun să punctăm mai multe faţete legate de activitatea baschetbalistică în ţara noastră. Nefiind ales, antrenorul timişorean îşi va continua activitatea obişnuită, implicându-se eventual la grupele feminine de U15 şi U16 ale „Begăi”, generaţii bunicele, în condiţiile în care fiica sa, Silvia Ondreikovics, o fostă baschetbalistă divizionară, este din nou însărcinată, şi va ceda temporar frîiele.

www.sporttim.ro: În primul rând în ce capacitate mai continuaţi în acest sezon la ghidarea noilor generaţii de baschetbalişti?

Tiberiu Ondreikovics: Continui pe lângă echipele de U20 şi U18, sprijinindu-i pe profesorii Cristian Bota şi Ciprian Prejban, care este şi ginerele meu, antrenori care se ocupă de pregătirea loturilor. Mai mult la meciuri mai ajut, şi cu ocazia unor deplasări de U18, căci este totuşi altfel să fie în preajmă cineva mai cunoscut, căci aşa este şi îl mănânca rechinii.

–          Aţi candidat luni în cadrul alegerilor generale de la FRB, şi cu acest subiect am continua în dialogul nostru

T.O.: Într-adevăr, s-au ţinut alegerile pentru desemnarea structurii noului Birou Federal şi am candidat pentru structura de juniori, la care au candidat alte 7 nume cunoscute şi lupta a fost foarte mare iar eu am încercat să pătrund între cei 4 reprezentanţi. În fruntea Federaţiei s-a ales un preşedinte nou, Horia Păun s-a impus zdrobitor, i-a depăşit net pe ceilalţi contracandidaţi, precum şi 2 vicepreşedinţi, Virgil Stănescu şi Alina Moanţă. În structură sunt şi membri noi, care sperăm să înainteze şi alte idei şi planuri, pentru că este neapărat necesară o revigorare, mai ales la juniori, dar acolo vor fi ca reprezentanţi ai structurii aceiaşi 3, în frunte cu Florin Nini, acum antrenor în Liga Naţională, şi în aceste condiţii chiar nu ştiu ce mai caută şi la nivel juvenil, cum este şi cazul lui Dan Calancea, tot antrenor la seniori, plus Florin Covaciu şi George Trif, acesta fiind singurul reprezentant nou care a acces.

– Aminteaţi de o necesară schimbare mai ales la nivel juvenil. Mai exact, ce ar cam trebui făcut?

T.O.: Să venim cu un suflu mai nou la nivelul juniorilor, mai ales cu o schimbare la nivelul sistemului competiţional, pentru că în actualul cadru implică un considerabil efort financiar şi chiar fizic. Ajungi chiar la Bucureşti şi Galaţi în faze premergătoare turneelor finale, ori ar trebui să ne axăm pe distanţe mai mici, benefice din toate punctele de vedere. Ar trebui să se aibă în vedere şi o diminuare a numărului competiţiilor, pentru că este ca şi imposibil să aliniezi anual loturi pe fiecare grupă de vârstă, şi să dispară categoriile de U15 şi U17, care oricum probabil că vor dispărea şi dacă nu sunt implicat acolo. Dacă aş fi fost ales, puteam în plus să şi urmăresc atent care e activitatea juvenilă prin vest, ce copii mai răsar şi în plus să notăm nelămuririle şi necazurile antrenorilor şi ale celor direct implicaţi şi să le expunem la Biroul Federal. A rămas din vest George Trif, care este de la Târgu Mureş, aşa încât sperăm să ne reprezinte bine zona.

– Cum vi s-au părut alegerile în sine?

T.O.: Am fost rugat de către Asociaţia Judeţeană de Baschet Timiş să fiu reprezentantul baschetului nostru în Birou, şi să încercăm astfel să intrăm şi noi în cadru, din partea Timişoarei, şi s-a vorbit cu toată lumea în acest sens. Au fost expeditive pentru conducere dar la alegerile pentru reprezentanţii structurilor în Birou nu mi s-a părut ceva foarte în regulă la numărătoare, căci foarte mult timp a durat, iar unii au mai şi plecat dar au apărut buletine de vot. Am pe undeva impresia că şi noua conducere încearcă să lucreze doar cu oamenii lor, să nu-i fie deranjată prea tare activitatea. De această dată au fost numai alegeri la Federaţie, atât, iar în general, organizatoric vorbind, condiţiile au fost deosebite, încă de la primire, apoi în sală, felul cum a fost prezentată nominalizarea, înregistrarea, totul foarte bine pus la punct. A constituit un element inedit şi pentru că n-am mai participat la aşa ceva.

– Iar rezultatele?

T.O.: Au existat Asociaţii Judeţene de Baschet care au câştigat teren, au reuşit clujenii să-şi introducă 3 oameni în Birou, la seniori, la juniori şi la alte structuri. A fost aleasă fosta jucătoare Aurora Dragoş, din afara structurilor afiliate, deşi am înţeles că nu mai este atât de activ implicată în baschet. Dan Moraru, intrat între cei 4 din structurile de seniori, este singurul rămas din zona noastră. La seniori în schimb au fost mai multe nume nu atât de cunoscute care să fie implicate, cu excepţia unui Cristescu sau Sere. Părerea mea că la o adunare generală cu o asemenea reprezentare, cu 201 structuri, dintre care circa 40-50 din Bucureşti, dar doar cu vreo 10 care lucrează – restul fiind mai mult de plăcere şi fără implicare competiţională, nu este în regulă să-ţi dea sau nu unii votul. Dar aşa a fost statutul şi se va lucra şi la el, şi schimba.

– Horia Păun a câştigat extrem de detaşat, Carmen Tocală s-a retras…

T.O.: Are în CV manageriatul vreme de 12 ani în structuri private şi ne-a prezentat şi nouă programul pe care intenţionează să-l pună în aplicare, se arată a fi în regulă. Carmen Tocală a părăsit definitiv baschetul, fiind la Minister, de unde a spus că va sprijini baschetul românesc. Însă vorba aceea, la vremuri noi, tot noi, dacă notăm că secretar general a fost numit Dan Berceanu, care astfel rămâne, şi nu am ce să comentez, este harnic şi foarte serios, dar preşedintele trebuie să aibă grijă în primul rând să lucreze la noul statut şi în al doilea rând să se concentreze pe juniori, şi nu în ultimul rând să introducă regula unui jucător român la Divizie, chiar dacă la început o să fie scandal. Vicepreşedinţi îi are pe Alina Moanţă, care probabil a fost desemnată cu gândul la întrecerile feminine, şi pe Virgil Stănescu, care este jucător încă şi director la Steaua, aşa că prea multe lucruri se leagă acolo. Probabil nu va fi cel mai uşor pentru Horia Păun să lucreze cu toţi oamenii aleşi dar am totuşi impresia că majoritatea este cu cine trebuie şi nu va exista un număr mare de voturi care să nu valideze ceea ce se decide. Dar esenţial este să înceapă cu juniorii, de la baze! Căci la seniori, orice ar face, în 4 ani nu i-ar putea aduce la nivelul de plutire, mai ales că au în calendar şi organizarea Campionatului European feminin din 2015, la Timişoara şi Oradea.

– La câte-aţi spus că ar trebui să se schimbe, se vor şi înfăptui!?

T.O.: S-ar putea să se schimbe şi unele lucruri sigur se vor schimba, dar numai ce se doreşte de sus. Cam ce zice preşedintele o să se şi facă, iar dacă vrea să facă lucruri bune, o să se întâmple, şi de aceea s-a făcut acest Birou Federal. Care, dacă porneşte bine, e OK. Nu atât el a fost implicat ci Secretarul Federal, Berceanu şi ei. El, dacă are coloană vertebrală, se va ţine de programul ales şi va duce lucrurile la îndeplinire. L-au prins însă cam prost alegerile, căci nu se mai prea poate schimba nimic în acest campionat. Păun mai are de fapt 3 ani şi jumătate, căci unul a început şi nu mai poate schimba nimic. Când şi-a prezentat platforma, a fost foarte exact şi complet în ceea ce a propus, pe când ceilalţi 2 candidaţi au mers pe ideea că vor schimba toată federaţia, ori vă daţi seama că nu putea merge chiar aşa. La Divizie va fi însă foarte greu să se schimbe ceva, la fete orice se poate schimba, căci nivelul este slab, iar la juniori trebuie să începem de jos!

– Ce aţi fi făcut dacă eraţi ales în Biroul Federal? Pentru ce schimbări aţi fi insistat?

T.O.: În primul rând să şcolarizăm antrenorii – tineri care doresc să facă meserie, să fie trimişi la şcoli de baschet, să deprindă exact cum trebuie să antreneze. În al doilea rând i-aş premia pe antrenorii care fac ceva pentru baschet, care aduc jucători, care scot unul-doi tineri foarte buni sau scot echipe campioane, căci altfel degeaba, n-au cum fără bani. În al treilea rând aş reorganiza sigur, neapărat, Campionatul Naţional de juniori, să rămânem pe 4 categorii de vârstă, iar la U13 turneul final să-l avem în mijlocul ţării; aş muta turneele finale U14 şi U16 în toamnă, aşa cum a fost, şi cu turneu final de 12 echipe la U14, pentru a avea timp să se pregătească serios în vară – oricum, de regulă se califică aproximativ aceleaşi centre. Iar la seniori sigur să fie obligatoriu un jucător român, măcar două sferturi. Aşa obligi echipele să crească şi jucătorii români, căci altfel n-au unde juca, şi aş limita la maxim 5 străinii din lot. Bine, şi la grila de salarizare să se umble cumva, să nu sărim calul, pentru a se evita cazurile gen „domnule, eu nu vin, căci vreau atât” – să se introducă un plafon maxim, dacă e posibil. De asta se plângeau managerii şi antrenorii când a fost regula cu jucătorul român.

– Iar la fete, ceva?

T.O.: Din păcate, avem foarte puţine jucătoare autohtone, şi n-au altă şansă decât să aducă baschetbaliste străine, fiindcă nu s-ar ţine altfel campionatul. La noi, la 16 ani, se gândesc la ce viitor le aşteaptă în baschet, şi foarte puţine ajung să se mai gândească serios să facă baschet. Nu-mi dau seama cum ar putea fi revigorat sectorul feminin. Şi părinţii se gândesc că nu toate pot ajunge la vârf şi încep să le retragă, pentru a se axa pe învăţătură de exemplu. Oricum, este diferit, căci sunt foarte dezvoltate fetele la ora actuala la 15-16 ani. O problemă este că s-au şi împuţinat antrenorii de valoare care lucrează cu fetele, cu o pedagogie bună şi respect pentru copii, căci nu poţi oricum, şi nu prea mai avem. Pe când la băieţi, la Divizie, emulaţia este mult mai mare, dar la fete a şi scăzut numărul de spectatori, fapt care este însă valabil şi în Serbia, şi în Ungaria, chiar şi în alte ţări, plus că banii sunt foarte puţini când ajung la senioare. Plus accidentările sunt tot mai dese, căci antrenamentele au devenit mai tari.

– Şi totuşi, cum ar trebui să ia lucrurile?

T.O.: Dacă pornesc de la juniori, de jos, şi încearcă o emulaţie în rândul antrenorilor tineri, şi aceia la rândul lor să aducă un suflu nou, atunci ceva se poate schimba, însă este foarte greu. La băieţi e mai bine, la minibaschet sunt 80 de echipe, la fete vorbim de 40-50, dar problema este că la U18 cu greu ajung să mai rămână pe undeva la 20 de formaţii, iar fetele la 11. Se pierd pe parcurs extrem de mult – pierdere care trebuie oprită! Să fie încurajaţi antrenorii cărora le place această activitate, să se organizeze turnee, inclusiv în străinătate.

Revenind la candidaţi, de ce ar fi dorit Petre Brănişteanu şi Anton Netolitzchi să schimbe mai totul din rădăcină? Sună ca şi cum ar fi fost ceva putred la FRB!

T.O.: Propuneau o schimbare radicală, cu oameni noi, pe principiul că vechii oricum n-au făcut mare lucru. Oamenii lui Carmen Tocală or fi cum or fi, dar s-a reuşit totuşi să se facă ceva, şi cu sala, a adus ceva bani şi a izbutit să ţină toate loturile în cantonamente. A plecat la Minister cu promisiunea că o să ajute baschetul în continuare. Puteau schimba radical dar nu ştiu dacă puteau şi izbândi astfel. Ori Horia Păun vine din zona manageriatului privat, se arată a fi un manager bun, iar dacă reuşeşte să apropie şi sponsorii şi să aibe bune negocieri pentru drepturile TV, ar putea reuşi. Cu Dan Berceanu lucrează, l-a numit Secretar General. Să vedem acum pe cine va desemna antrenor federal, ce gândire are. Alina Moanţă este bună dar nu de antrenor federal, trebuie să ai strânse legături cu toţi antrenorii, să umbli, să vezi şi tu ce copii se aduc la loturi, ori le-a adus mai mult la Bucureşti iar după aceea au mai fost împrăştiate pe unde sunt antrenorii de loc.

– De ce nu s-au pus în aplicare atâtea şi atâtea schimbări despre care amintiţi Dumneavoastră acum?

T.O.: Pentru că la un moment dat mai intervin şi interese în general minore, de exemplu pentru o calificare a unei echipe mai departe, fără de care sponsorii se mai şi retrag, spunând „păi stai, că voi nu treceţi de prima fază dar cereţi cutare şi cutare. Atunci primiţi doar atât!” Trebuie neapărat rezolvate competiţiile pe regiuni, iar pentru asta Horia Păun trebuie să fie un om tare, să nu aplece urechea la intervenţii, pentru că s-a tot încercat aşa, când au venit antrenori şi s-au lamentat că am picat cu alea 3 şi e greu. Să fie hotărât, el a promis, acum să reuşească să se ţină de plan! A fost OK în majoritatea programului prezentat, a venit şi la noi, în Timişoara, să-şi prezinte candidatura, pe când de exemplu ceilalţi 2 au dat numai telefoane. Iar Păun ne-a spus, dacă credeţi că programul meu merită votat, atunci votaţi-mă; dacă nu – nu.

– Iar la Ligă?

T.O.: Acolo este o luptă a preşedinţilor, există şi o implicare a arbitrilor, aşa încât trebuie neapărat altceva, dar i-aş spune „ocupă-te de esenţiale!” şi asta înseamnă sectorul de copii şi juniori.

– Iar acel neapărat altceva implică şi o schimbare de strategie în privinţa dezechilibrului între titularii autohtoni şi străini, nu-i aşa?

T.O.: Da, ar fi 7 români şi 5 străini în lot, dintre care neapărat tot timpul unul autohton, căci cei 5 străini oricum nu pot duce tot meciul, doar ei. Însă nici nu poţi forţa nota la ora actuală, căci aşa a fost sistemul şi nu mai ai pe cine băga. Ar fi un an, doi, mai greu cu un român obligatoriu, dar apoi vor creşte încet din nou. Un bun exemplu ar fi cel maghiar, care au lucrat organizat şi foarte bine. Deţin o organizare mult mai bună la juniori, au săli de sport pe lângă şcoli, antrenori buni. Am avut meciuri cu ei, cu campionii noştri juniori, şi au fost mereu meciuri tari – i-am mai învins dar ne-au depăşit şi ei. Iar la seniori s-a văzut în echipele lor că cei mari sunt unguri, deşi la juniori se plângeau că n-au cu talie. Însă i-au atras şi au rămas în baschet.

– La cât de popular a devenit baschetul la noi, este şi suficient de sprijinit în întregul sportului?

T.O.: Este al doilea sport ca atracţie şi, sigur, cu un buget la fel de mare, iar promisiunea fostei preşedinte Carmen Tocală este ca şi de la Minister să pledeze favorabil pentru Federaţia de baschet. Buget este numai pentru loturile naţionale, şi burse speciale pentru selecţionabili, dar şi sunt multe loturi şi costisitoare cantonamentele, stagii de 2-3 luni. Programul Perform Baschet, cu cantonamente zonale, este unul bun şi în urma cărora pot reţine jucători pentru naţionale. Au reuşit câte ceva!

– Va lucra această echipă unitar în slujba baschetului românesc sau se va poticni de interese minore, ori există grupuri de interese ca de exemplu în fotbal, care sunt mult mai vizibile şi datorită mediatizării excesive?

T.O.: Nu, în baschet este cu totul altceva şi unii au şi zis că respiră baschet, aceasta e viaţa lor. E departe de fotbal, nici nu sunt atâţia bani, şi nici nu se compară situaţiile şi persoanele cu unii gen Mitică Dragomir, iar dacă s-ar fi ajuns aşa, nu mai eram în acest sport.

– Spuneaţi pe la început de rechini. Sunt atunci probleme în arbitrajul din baschetul nostru?

T.O.: Da, desigur, sunt. Ei sunt pentru interesele locale, şi oricum o dăm, tot la bani ajungem. Pentru că nu-s bani, şi arbitrii trebuie să fie apropiaţi ca locaţie de locul de disputare, ba chiar au fost cazuri când au existat unul, doi localnici. Care invariabil îi cunoşteau pe antrenori sau pe copii, eventual pe părinţi. Iar dacă ai o deplasare, mai ales dacă nu eşti cunoscut ca antrenor, şi îţi mai şi ieşi din fire – te mai alegi şi cu un tehnic. În general formaţiile bune şi ajung sus, însă de la semifinale şi finale e altceva, dar e mai bine să fii unul cunoscut, că peste tot mai merge şi aşa. Totuşi, e mai corect în ultimii ani, au mai progresat şi arbitrii, fluieră mai bine, căci sunt mai valoroşi, ţin pasul cu evoluţia, şi aici să ţinem totuşi cont că se aleargă mult mai mult, băieţii la U17-U18 mănîncă parchetul, şi atunci şi arbitrii trebuie să alerge bine, să fie pe fază. Sunt şi copii buni care vin din urmă… Mă rog, la A e altceva, dar la urma urmei de unde să ştii că, la rapiditatea fazelor, chiar n-o fi văzut o infracţiune, iar dacă faza s-a întâmplat chiar în zona celui de-al treilea, poate cel mai tânăr şi mai neexperimentat, atunci se pot face interpretări fără a fi cazul. Oricum, nu mai sunt jafuri ca pe vremuri, când plecau echipele de pe teren. Mai are de-a face şi cu televizarea jocurilor. Observatorii sunt OK, şi cei de la masa oficială, şi cei care observă arbitrii, sunt câţiva care sunt internaţionali.

– Despre naţională, de ce s-ar fi exprimat Dan Berceanu în defavoarea alinierii reprezentativei de seniori în precalificările lui EURO, în grupa cu Islanda şi Bulgaria?

T.O.: A văzut că n-a putut să adune un lot, unii au abdicat de la convocare, dar nu poţi să nu te prezinţi, pentru că te amendează federaţia internaţională, şi oricum nu s-ar cădea, dar iată că tinerii noştri s-au dus şi au bătut în Bulgaria. Ei încearcă să-i ia pe cei mai buni, nu e vorbă, dar mai sunt şi accidentaţi sau se dau loviţi. Şi aşa sunt puţini internaţionali români de valoare, încât mai trebuie ceva ani pentru a reclădi. Alţii au plecat bine de jos şi deja ne-au depăşit – ungurii şi bulgarii au fost inferiori nouă dar ne-au întrecut. Portugalia de exemplu n-a jucat baschet, sau scandinavii, nu prea jucau nici ei, şi au ajuns peste noi, plecând de jos. Îi uscam pe cei din Macedonia, FYROM, şi gata, s-a terminat, nu mai putem! Vă spun, de jos e absolut totul, asta trebuie să facă, şi vedem în 4 ani. Ştiu şi ei că asta e problema esenţială. Există însă şi problema mare a sălilor, CSŞ Bega e de exemplu cu căciula plecată, închiriază să-şi mai facă un venit în plus.

– Iar mingea nici nu sare pe unele porţiuni de parchet din sala „Profesor Mircea Albu”, şi noi vorbim de baschet…

T.O.: La aplicarea actualei suprafeţe noi am explicat că nu ajunge ca grosime, am fost cu domnul Bolcu, cu domnul Albu, şi s-a văzut după aceea că nu e în regulă. Dar sunt speranţe că va fi înlocuită pentru 2014, căci în iulie vom găzdui Campionatul European U20, de fete, în „Olimpia” iar pentru antrenamente la CSŞ Bega…

*

Concluziile votului Adunării Generale a FRB:

(la funcţia de preşedinte)

Petre Brănişteanu – 9 voturi;
Anton Netolitzchi – 16 voturi;
Horia Păun – 176 voturi;

(vicepreşedinţi) Alina Moanţă şi Virgil Stănescu

Cristescu Mircea – 78 voturi;
Marinescu Marius – 60 voturi;
Moanţă Alina – 153 voturi pentru
Stănescu Virgil – 91 voturi (Stănescu a obţinut tot 91 de voturi şi în turul II de scrutiny, contra lui Cristescu – cu 88);

Membrii noului Birou Federal

4 locuri – reprezentanţi ai structurilor de juniori
Calancea Daniel – 86 voturi;
Clapon Gabriel – 63 voturi;
Covaciu Florin – 79 voturi;
Nini Florin – 116 voturi;
Ondreikovics Tiberiu – 63 voturi;
Safar Gangu Zoltan – 77 voturi;
Tanase Catalin – 75 voturi;
Trif George – 78 voturi;

4 locuri – reprezentanţi ai structurilor de seniori
Căprărescu Nicuşor – 92 voturi;
Cristescu Mircea – 119 voturi;
Floca Horatiu – 98 voturi;
Gilca Vasile – 68 voturi;
Moraru Danut – 93 voturi;
Sere Serban – 138 voturi;

Două locuri – reprezentanţi din afara structurilor afiliate
Aldea Mihai – 64 voturi;
Caraion Mihail – 42 voturi;
Dragoş Aurora – 77 voturi;
Marinescu Marius – 93 voturi;
Puicu Liviu – 33 voturi.

La puţin timp după terminarea Adunării Generale de alegeri, noul Birou Federal l-a numit în funcţia de secretar general, la propunerea preşedintelui FRB, pe domnul Dan Berceanu, iar în următoarea şedinţă federală va fi numit şi antrenorul federal al FRB.

Componenţa noului Birou Federal al Federaţiei Române de Baschet:
Horia Păun – preşedinte
Alina Moanţă – vicepreşedinte
Virgil Stănescu – vicepreşedinte
Daniel Calancea – membru BF (juniori)
Covaciu Florin – membru BF (juniori)
Florin Nini – membru BF (juniori)
George Trif – membru BF (juniori)
Şerban Sere – membru BF (seniori)
Mircea Cristescu – membru BF (seniori)
Dan Moraru – membru BF (seniori)
Horaţiu Floca – membru BF (seniori)
Marius Marinescu – membru BF (din afara structurilor afiliate)
Aurora Dragoş – membru BF (din afara structurilor afiliate)
Dan Berceanu – secretar general.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet, Exclusiv și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: