Timişoreanca Ancuţa Stoenescu, de departe cea mai jucată româncă în primul meci al finalei Ligii Naţionale feminine, Arad – Târgovişte 77:78

Mare dramatism, ca de obicei în acest duel, în primul joc al finalei Ligii Naţionale de baschet feminin, în care timişoreanca Ancuţa Stoenescu a oferit cu 6 secunde înainte de final pasa decisivă pentru coşul victoriei cu 78:77 a vicecampioanei CSM Târgovişte la Arad.

Ancuţa Stoenescu şi-a adăugat în palmares la Târgovişte trofeul Cupei României, în aprilie 2013, 74:62 în finala cu CS U Alba Iulia, după care pierdea finala Ligii, cu Aradul (foto: jurnaluldedambovita.ro)

 

Aşadar a început finala play-off, între principalele rivale la titlu, campioana U Vasile Goldiş ICIM Arad, lider la încheierea returului, şi secondanta sa, trupa de lângă Turnul Chindiei, căreia îi răpea anul trecut trofeul tocmai în Dâmboviţa, după un al cincilea meci dramatic, şi iată că echilibrul persistă.

Deşi s-au văzut doar egalate în două rânduri, în minutul 5, 8:8 şi 10:10, mai apoi înregistrând avantaje de 6 puncte în primul sfert dar şi de 12 respectiv 15 în următoarele două, oaspetele pregătite de Dan Fleşeriu au fost totuşi la un pas de a pierde jocul inaugural al finalei, arădencele preluând în premieră conducerea prin două aruncări libere fructificate de Cosby cu 19 secunde înaintea ultimei sirene.

Smith, care avea astfel să devină coşgeterul meciului, a înscris însă reuşita victorioasă în ultimele clipe, 77:78 (32:44), pe sferturi 15:19, 17:25, 28:20, 17:14.

Se repetă momentan istoria din finala anului 2013, când formaţia oaspete câştiga prima dispută, CSM Târgovişte – U VG ICIM Arad 54:59. Ulterior, dâmboviţencele se impuneau în revanşa de a doua zi, cu 79:78, după care duelul se muta pe Mureş, unde rivalele îşi împărţeau din nou victoriile: 67:58 şi 73:76. Abia o revenire sub Turnul Chindiei, pe 13 mai, la puţin peste două săptămâni de la disputa inaugurală din 29 aprilie, dată de start a finalei şi în 2014, a făcut departajarea: Târgovişte – Arad 82:85.

Atunci, accidentată, Stoenescu a pierdut jocurile finalei, sfârşind în lacrimi şi în cârje primul ei sezon la Târgovişte. Acum, cu un număr superior de meciuri disputate de-a lungul campionatului şi un număr mai mare de minute în teren, timişoreanca speră în schimb la un deznodământ fericit.

În sezonul regulat, în octombrie, arădencele s-au impus acasă la 4 puncte diferenţă iar CSM Târgovişte s-a revanşat în retur, în februarie, la 5 puncte, baschetbalistele de pe Mureş câştigând cu un avans de 3 puncte semifinala Cupei României, eliminând deţinătoarea trofeului, care şi-l adjudeca în aprilie 2013 (74:62 în finala cu CS U Alba Iulia) cu Stoenescu doar pentru un minut în teren.

Ce va urma, rămâne de văzut în meciurile din 30 aprilie (miercuri, ora 19), tot la Arad, şi marţi 6 mai, la Târgovişte, jocurile 4 şi 5, la nevoie, fiind programate în 7 mai, tot la Târgovişte, respectiv pe 12 mai, la Arad.

Intrată în minutul 6 al primei partide, în locul lui Poole, Ancuţa Stoenescu avea să adune aseară 28 de minute pe teren, răstimp în care a marcat 9 puncte cu procentaje de 50% în toate cele 3 procedee, înregistrând o eficienţă de plus 5.

Timişoreanca bătând la porţile a 34 de primăveri şi-a depăşit astfel media stagiunii înregistrată în campionat, cu peste 8 puncte marcate în aproape 22 de minute jucate, în creştere faţă de ediţia anterioară, când Florin Nini apela la ea în medie aproximativ 18 minute atât în campionat cât şi în EuroLiga, punctajele fiind mai reduse, 5,4 respectiv 2,5 în 25 de jocuri în Liga Naţională şi 14 în eurocupe.

Iar luna aceasta timişoreanca şi-a reamintit de vremurile prolifice de altădată, marcând 24 de puncte Braşovului, arc peste ani de la ultimul ei sezon plin pe malurile Begăi, 2010-2011, când ochea de la 30 de puncte în sus în dauna grupărilor din Satu Mare, Alba Iulia sau Sfântu Gheorghe, toate perindate între timp prin Final Four.

De fapt, Stoenescu a apărut în toate meciurile Târgoviştei în ediţia 2013-2014 a primei ligi, mai puţin unul, cel cu CS Nova Vita Târgu Mureş, şi aseară numărându-se printre cele mai utilizate 5 componente ale oaspetelor, care porneau în alcătuirea Givens, Smith, Poole, Green, Sanford. Dintre baschetbalistele autohtone, doar Huţanu a mai evoluat în primul joc al finalei pentru CSM, 6 minute, tot două fiind jucătoarele românce utilizate de Jose Araujo în componenţa Aradului, şi anume Monica Boriga-Brosovszky, 21 de minute şi în 5-ul de start, respectiv Crăciun, 7 minute. Dintre învinse, Williams a reuşit un double-double, 24 de puncte şi 13 recuperări.

Semnificativă aşadar prezenţa Ancuţăi Stoenescu şi la inaugurarea finalei din 2014, timişoreanca despărţită de BCM Danzio la finele lui 2011, atunci cu destinaţia CS U Alba Iulia, unde evolua în retur, în primăvara din 2012, ca un preambul la o participare cu 8 jocuri disputate în „tricolorul” României, în vara respectivului an, la EuroBasket, rămânând în vâltoarea evenimentelor la vârf de sub panourile sexului frumos.

* CS U Alba Iulia a obţinut deja medaliile de bronz, tranşând în două jocuri, 91:61 şi 77:65, finala mică în compania lui ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe. Cluburile din Alexandria, Braşov şi Satu Mare au devansat-o în ordine, pe locurile 5-7, pe BCM Danzio Timişoara.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru + 3 =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: