Timișoreanul Olah, coșgeter, dar România U20, praf la Pitești, în debutul Diviziei B a Europeanului. La fel fetele, în Bulgaria

Baschetul românesc culege ceea ce seamănă iar subiectul ar fi foarte complex, însă, pe scurt, rezultatele nu mint, și după ce fetele României au înregistrat și al șaselea eșec din 6 în turneul Diviziei B al Campionatului European sub 20 de ani, de la Albena, din Bulgaria, a venit și rîndul băieților la categoria U20, tot cu 2 reprezentanți ai Timișoarei în lot, să înceapă cu stîngul în același eșalon secund european: înfrîngere la 30 de puncte în fața Poloniei, în întrecerea ce o găzduiesc de azi la Pitești.

Defectuoasa strategie a Federației Române de Baschet de a da liber masivelor importuri de mîna a doua în arena noastră prim-divizionară de seniori, frînînd implicit filtrarea celor mai promițătoare talente interne spre primul 5 al cluburilor din elită, își regăsește de fiecare dată efectul în crahurile reprezentativelor naționale în întreceri continentale, înfrîngerile la categoria sub 20 de ani sugerînd că nici în viitorul apropiat nu vom sta mai bine. Asta pe cînd selecționate naționale din blocul central-est european au o cu totul altă prestație și rezultate…

Alexandru Olah, masivul timișorean de 2,05 metri crescut de CSȘ Bega și trecut în baschetul de peste Atlantic, a fost coșgeter al României U20 în debutul din această seară, cu 17 puncte și 3 recuperări în cele 27 de minute jucate, între titulari mai fiind concitadinul Leonard Filip, cu cele mai multe minute pe parchet, 32, și 7 puncte înscrise, însă ”tricolorii” au fost spulberați de Polonia, cu 92:62.

Olah va împlini 20 de ani în 15 octombrie iar Filip în chiar ultima zi a acestei luni. Doar Ungaria s-a mai impus la peste 20 de puncte în ziua inaugurală a competiției găzduite de Pitești, reunind la start 12 selecționate din Divizia B a categoriei U20.

Mai categoric la fete, care au cedat în fața Letoniei cu 55:93, eșec după care nu s-au dezmeticit nici astăzi, în antepenultima zi a competiției în stil campionat, cu 9 la start, a Diviziei B în Campionatul European U20, de la Albena, în Bulgaria.

Unde româncele, cu Bianca Blanaru avînd cea mai bună eficiență din lot, plus 5, în cele 10 minute jucate, și cu fosta sa colegă de la CSȘ Bega Timișoara, Dora Ardelean, autoare a 4 puncte și 8 recuperări, s-au înclinat cu 68:58 în fața Belgiei, rămînînd ultimele și avînd șansa de a evita locul 9 doar cu un succes direct în fața celeilalte suferinde, Regatul Unit, mîine după-amiază.

Cehoaicele sunt primele, Letonia pe 2, gazda Bulgaria pe 5 iar Macedonia pe 6, dintre celelalte selecționate din blocul central-est european implicate în Divizia B feminină la U20.

Nivelul și așa modest al baschetului nostru juvenil nu poate fi îmbunătățit pe fondul nefastei politici încurajînd fuga cu orice preț după aproape orice senior cu pretenții mai reduse ce nu deține pașaport românesc, ci cu o schimbare de optică, replanificare, nouă strategie, implementare și mai apoi tot mai multă muncă. Altfel, 62:92 și 55:93…

Și repetăm, subiectul ar fi mult mai amplu…

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× opt = 48

 


Ultimele articole din categoria Baschet: