Tineretul României U20, eliminat prin… spulberare la Craiova, 39:75, din sferturile Diviziei B feminine europene

Spulberată recent la Sofia în Divizia B europeană a junioarelor sub 18 ani prin a evita ultimul loc, 18, graţie unei victorii cu Norvegia în meciul de consolare al codaşelor, România baschetului feminin a suferit vineri şi pe teren propriu, în sferturile Diviziei B continentale a „tineretului” sub 20 de ani, „tricolorele” fiind eliminate la scor de Germania, cu 39:75, după ce miercuri se calificau din grupă în „Polivalenta” din Craiova într-un duel direct care pe care pentru locul 2 în serie cu Grecia.

Semifinalele Diviziei B a Campionatului European de baschet feminin sub 20 de ani, un pod mult prea îndepărtat pentru România, forul federal fiind nevoit în weekend să se limiteze şi în cazul tinerelor la o clasare în zona locurilor 5-8, precum săptămâna trecută au înregistrat băieţii juniori mari o situare pe locul 7 în Divizia B continentală a categoriei U18, păstrându-şi astfel poziţia de la un an la altul, tot pe 7 la U18 şi în 2022 la Ploieşti.

Fetele României U20 au crezut în steaua lor după calificarea miercuri în Bănie de pe locul 2 dintr-o grupă dominată de Irlanda, dar înaintea Greciei şi Georgiei, „tricolorele” dispunând de oaspetele elene în întâlnirea decisivă pentru intrarea în sferturi, cu , însă nici pe departe ca tinerele să repete isprava din 2009 de la Ohrid a generaţiilor 1989-1990 de a promova în Divizia A. 

Româncele treceau de Grecia cu 71:64, după ce pierdeau de puţin, 64:67 cu Irlanda, care se detaşa în sfertul inaugural cu 12:20, elevele lui Tiberius Piperea înregistrând astfel al doilea succes în grupă, la debut spulberând Georgia cu 102:44.

Au ajuns însă vineri seară a fi la rândul lor… spulberate, 39:75 cu Germania, care va întâlni astfel Olanda în semifinale, în celălalt penultim act urmând a arunca la coş Elveţia şi Slovenia, pe când româncele se vor consola în zona 5-8 în compania unor naţionale nordice, sâmbătă împotriva Norvegiei iar duminică, în funcţie de rezultate, cu Islanda ori Irlanda. 

Federaţia Română de Baschet se bucura în urmă cu aproape 20 de ani de prezenţe la primul nivel, în 2005, 2010 şi 2011 în Divizia A a Campionatului European sub 20 de ani de baschet feminin, însă picajul a fost sever după locul 4 obţinut în 2012 în Divizia B, pe 9 şi fără victorie la ediţia din 2013, pe 10 şi din nou fără victorie în 2014 sau de exemplu pe 8 în 2016.

S-a izbutit un mini-reviriment de dată ceva mai recentă, cu clasări pe locurile 3, 7 şi 9 în 2018, 2019 şi anul trecut, poziţia a treia fiind reuşită în întrecerile Diviziei B europene de la Oradea, unde România semna 4 victorii în cele 7 apariţii de acum 5 ani, decisiv fiind eşecul strâns cu 62:65 în semifinala cu Cehia, calificată astfel în Divizia A.

Duse sunt zilele când România U20 se clasa a doua la Ohrid în iulie 2009 în Divizia B europeană a tinerelor sub 20 de ani, atunci cu sătmăreanca Claudia Pop MVP al turneului cu o medie de 20,1 puncte marcate pe meci, calificându-se astfel împreună cu Olanda, în faţa căreia pierdea în finala divizionară a naţionalelor cu biletele deja în buzunar pentru „A”, nivel la care „tricolorele” rezistau două sezoane cu finish-uri în zona 13-16, la retrogradare, precum în 2005.

Dar în urmă cu 14 ani se mai promova totuşi la tineret, atunci înaintea Turciei, de astă dată slăbiciunile cronice şi binecunoscute ale baschetului intern manifestându-se şi pe teren propriu, în Divizia B continentală din capitala Olteniei. 

Pentru a urca în Divizia A, România U20 obţinea 5 victorii în turneul din Muntenegru, unde ceda la un singur punct Slovaciei iar în finala calificatelor Olandei, cu 53:59, Olanda de care „tricolorele” treceau iniţial în grupe cu detaşatul 79:63.

Pe-atunci, Mădălin Piperea a contat pe Pop, timişoreanca Silvia Grădinaru, Uiuiu, Târţă şi Şanta – toate din generaţia 1989, respectiv Chivu, Manta, Barbu, Teodorescu, Irimia şi Pavel din generaţia 1990.

La ora actuală, din 17 naţionale divizionare B de tineret la baschet fete, România a rămas la Craiova în umbra careului fruntaş, şi încă la mare diferenţă, eşecul înregistrat cu nemţoiacele fiind şi cel mai sever al sferturilor, celelalte decizându-se la 13, 27 respectiv 28 de puncte. 

În lotul care joacă în Divizia B europeană de pe Jiu sunt Ion, Bota, Croitoru, Farago şi Cucu – toate din generaţia 2003, Dobă, Kozman, Frîncu şi Ivan din 2004, Panait din 2005, Belegante din 2006, preluată de la naţionala sub 18 ani a 17-a la Sofia, şi mezina Velcea din generaţia 2009, grupările CSM Târgovişte, CSM Constanţa şi U Cluj având câte două reprezentante în colectiv, iar CSŞ Alexandria, Agronomia Bucureşti, CSTBv Olimpia CSU Braşov, Liceul Teoretic Nagy Mozes, Dan Dacian Bucureşti şi Wright State câte una fiecare.

Româncele au pierdut fiecare sfert, cel puţin la 6 puncte, atunci când au ieşit din nou de la vestiare, dar şi la 13, 7:17, 9:16, 15:21, 8:21, sau o oglindire sugestivă a faptului că „tricolorul” face în general figuraţie pe scena internaţională, la feminin de la locul ierarhic 60 mondial în jos, însă prea puţin sunt „vinovate” generaţiile în sine, „miei la tăiat” pe plan extern, chiar dacă întâlnirile au loc şi în spaţiul carpatic, peştele împuţindu-se de la cap iar aşa cum le creşti, aşa le ai, aviz FRB.

Însă ne complacem în inerţia de-a ne minţi frumos, de a farda şi cosmetiza realitatea cum că totul ar merge bine, cu acea obsesivă pudoare de îngrijire a imaginii în sensul că „oficial totul e pe roze”, când de fapt necesara schimbare radicală se lasă aşteptată, şi de ce-ar fi altfel!?, din moment ce salariile curg iar activitatea la fel, business as usual. (foto: fiba.basketball/europe)  

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei + = 9

 


Ultimele articole din categoria Baschet: